Strona 14 z 15 PierwszyPierwszy ... 4 7 8 9 10 11 12 13 14 15 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 150

Wątek: Przeprowadzka w Bieszczady

Bieszczadnik Awatar tomas pablo
    Na forum od
    01.2009
    Rodem z
    pod karpacie

Domyślnie Odp: Przeprowadzka w Bieszczady

Cytat Zamieszczone przez skyrafal Zobacz posta

Np. kiedyś usłyszałem taką opinię - w Bieszczadach nie osiedlają się normalni ludzie, tylko tacy którzy albo przed czymś "uciekają", albo chcą o czymś zapomnieć. Zaznaczam, że powiedziała to osoba, która doskonale zna ludzkie charaktery z racji swojej profesji.
    Zauważyłem, że w tym stwierdzeniu jest bardzo dużo prawdy.
    Być może....Ale i znam takich, całkiem normalnych. Motywy kierujące ,tym co robimy są przecież różne i różniste. Uciec przed czymś na siłę, tak się nie da. Zapomnieć -również. To tak, jak z tą pijacką motywacją " piję, by zapomnieć". Problemy, z którymi się sami nie uporami, dopadną nas wszędzie.
    Mną kierował impuls zmiany. Skończenie z jakimś etapem. Tak już czyniłem parę razy w swym życiu. To jest pewny zakres naszej wolności. To, że o czymś decydujemy. A nie ktoś za nas.

Botak Roku 2016 Awatar asia999
    Na forum od
    11.2008
    Rodem z
    jakieś 73 cm od Tarnicy ... w skali 1:1.000.000

Najtrafniejsza odpowiedź na pytanie "z czego ty żyjesz?" padła w filmie "Vabank" - "z jedzenia. Jem i żyję" . Jakoś żyć można więc zawsze i wszędzie (bo nakarmić może i opieka społeczna). Kwestią jest poziom tego życia i status materialny jaki chcemy osiągnąć albo na jaki się zgadzamy. Chcąc - nie chcąc prawie wszyscy są niewolnikami tego pułapu, który sobie sami wyznaczają albo na którym tkwią np dla dobra rodziny. Tak jak pisze tomas pablo - na siłę od tego uciec się nie da, ani od kłopotów, ani od zobowiązań ani od niczego co komuś "pęta nogi".
    A cytując jeszcze raz "Vabank": "Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk, a rośnie popyt na święty spokój." stwierdzam, że prawda to jest absolutna. A że w "święty spokój" Bieszczady bogate, to nic dziwnego, że tak przyciągają.

Bieszczadnik Awatar tomas pablo
    Na forum od
    01.2009
    Rodem z
    pod karpacie

Cytat Zamieszczone przez asia999 Zobacz posta
    A cytując jeszcze raz "Vabank": "Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk, a rośnie popyt na święty spokój." stwierdzam, że prawda to jest absolutna. A że w "święty spokój" Bieszczady bogate, to nic dziwnego, że tak przyciągają.
    Asiu ! o to właśnie chodzi !!!
    Pozdrawiam !!

Tomasz33
    Guest

co racja to racja z tym "Vabank"

Cytat Zamieszczone przez asia999 Zobacz posta
    Najtrafniejsza odpowiedź na pytanie "z czego ty żyjesz?" padła w filmie "Vabank" - "z jedzenia. Jem i żyję" .
    Ja odpowiadam na takie pytania: z przyzwyczajenia;-)

Bieszczadnik
    Na forum od
    04.2009

Racja, racja i chyba kwintesencja bieszczadzkich ambicji - stały zasiłek z opieki społecznej jak zauważyła przedmówczyni. To się nazywa żyć z polotem.

Jeśli już jesteśmy przy jedzeniu. Żyć w Bieszczadach z jedzenia - a niby skąd to jedzenie skoro pola zarosły krzakami, choć jeszcze całkiem niedawno były uprawiane.
    Teraz w ekologicznych Bieszczadach jeździ się po nafaszerowane chemią jedzenie do Biedronki.
    Bardzo proszę niech wszyscy sobie klikną na poniższy link i dokładnie przeczytają - wówczas 100x się zastanowicie czy aby nie warto obsadzić warzywami kilkunastu arów w Bieszczadach. Dziś są w sprzedaży mikro-ciągniki i wcale nie trzeba się wiele napracować. Widziałem nawet glebogryzarki i kosiarki z własnym napędem doczepiane do quada.
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Pestycydy

Dla tych co mają problem z czytaniem ze zrozumieniem dorzucam najważniejszy fragment Zgromadzone w organizmie pestycydy wywierają wpływ na procesy rakotwórcze (mogą je zapoczątkowywać lub nasilać), są neurotoksyczne, zaburzają regulacje hormonalną i enzymatyczną.

Napisano tu otwartym, jasnym, zrozumiałym tekstem jaki wpływ na człowieka mają środki ochrony roślin. Nie tylko nawozy sztuczne, ale przede wszystkim środki ochrony roślin.
    Ciężką chemię stosuje się na wszystko - najwięcej przeciw chwastom, ale także przeciw grzybom, pleśniom, szkodnikom etc. Zmienia się tylko preparaty.

Pomyśleć, że w Bieszczadach można produkować idealnie ekologiczną żywność i ekologiczne wyroby sprzedawać to za ciężkie, naprawdę ciężkie pieniądze - ale wszystkim się wmawia, że się nie opłaca.

Bieszczadnik Awatar delux
    Na forum od
    02.2012
    Rodem z
    piekła,cieleśnie lubuskie, sercem Teleśnica i Terka .

Widziałem nawet glebogryzarki i kosiarki z własnym napędem doczepiane do quada.
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Pestycydy.
    Znowu w Bieszczadzie te.... quady.....kolego Skyrafal..?
    Ostatnio edytowane przez bartolomeo ; 10-06-2013 o 17:02 Powód: Oznaczaj cytaty!
    Tak być nie może,bo tak być musi...

Botak Roku 2016 Awatar asia999
    Na forum od
    11.2008
    Rodem z
    jakieś 73 cm od Tarnicy ... w skali 1:1.000.000

Jeśli już jesteśmy przy jedzeniu. Żyć w Bieszczadach z jedzenia - a niby skąd to jedzenie skoro pola zarosły krzakami, choć jeszcze całkiem niedawno były uprawiane.
    Teraz w ekologicznych Bieszczadach jeździ się po nafaszerowane chemią jedzenie do Biedronki.
    (...) się zastanowicie czy aby nie warto obsadzić warzywami kilkunastu arów w Bieszczadach. Dziś są w sprzedaży mikro-ciągniki i wcale nie trzeba się wiele napracować. Widziałem nawet glebogryzarki i kosiarki z własnym napędem doczepiane do quada.
    Dla tych co mają problem z czytaniem ze zrozumieniem dorzucam (...) Pomyśleć, że w Bieszczadach można produkować idealnie ekologiczną żywność i ekologiczne wyroby sprzedawać to za ciężkie, naprawdę ciężkie pieniądze - ale wszystkim się wmawia, że się nie opłaca.
    Skyrafale - w żalu nad ugorami i nieużytkami w Bieszczadach masz we mnie sojuszniczkę. Dla mnie żyjące wioski - z prawdziwymi gospodarstwami (większymi lub mniejszymi) i obrabiane pola były nierozerwalnie związane z tym, z czym kojarzyły mi się tamte strony (oprócz oczywiście gór, lasów i historyczno-mitycznej otoczki). Niestety - już to pewnie nie wróci. W zamian za to jest teraz pełno agroturystyk a na polach - jeśli nie zarastają krzaczorami - stają rzędami identyczne domki. Oczywiście wszystko dla dobra turysty. Bo ktoś komuś wmówił, że Bieszczady to raj turystyczny i trzeba nastawiać domków ile wlezie bo i tak się to zwróci i opłaci. Skutek jest taki, że wciąż powstają nowe domki i "agroturystyki" (niestety często z "agro" nic wspólnego nie mają) a "inwestorzy" narzekają na nieudane sezony.
    Ja też wolałabym, żeby Bieszczady poszły w stronę ekologii. Jeśli mogłabym wykorzystać środki unijne na rozwój tamtych terenów to wolałabym stworzyć taki program (pod istniejące przecież projekty unijne w tym zakresie), który ułatwiałby tworzenie takich PRAWDZIWYCH gospodarstw i ich utrzymanie, zamiast wydawania kasy na tablice w lesie informujące o tym, że las jest lasem albo na dopłacanie do tworzenia pseudo-agroturystyk. Gleby w Bieszczadach do rewelacyjnych nie należą więc - moim zdaniem - bardzo, bardzo ciężko, bez jakichkolwiek dopłat byłoby odrodzenie rolnictwa w Bieszczadach, choćby w formie trochę "ekologiczno-skansenowej". Jeśli chciałbyś skyrafale takie gospodarstwo posiadać i wykorzystywać w nim quada do uprawy ziemi to ja jestem jak najbardziej za!

Cytat Zamieszczone przez veg1 Zobacz posta
    Robercie trzymam za Ciebie, a właściwie za Was mocno kciuki. Jeżeli będziesz tak dobry informuj na forum o postępach w realizacji marzeń.
    Może podbudowany Twoim przykładem i ja pójdę w Twoje ślady :)))
    W końcu trzeba zrobić w swoim życiu jakiś odważny krok , nawet gdy łeb już siwy i nie do końca mądry :)))
    Zaimponowałeś mi swoją determinacją . W końcu od czego są marzenia !!!!!!!!!!!
    Pozdrawiam gorąco i życzę powodzenia.

Dzięki za życzliwe życzenia dla nas itd, tak na marginesie to mój łeb też nie do końca normalny i juz zaczyna siwieć :))

Cytat Zamieszczone przez Wojtek Pysz Zobacz posta
    Bo ludziska tutaj troskliwe i serdeczne som:) Chociaż z różnych stron.
    A ja tyle gadam, bo też kiedyś myślałem o pieczeniu chleba w piecu chlebowym. Nawet byłem już właścicielem pieca chlebowego (wraz z kominem, domem, stodołą, ogrodem i płotem). Ale nie zakończyło się to sukcesem. Dlatego trzymam kciuki za Ciebie!
    Załącznik 31980 Załącznik 31981

Wojciechu :)) aż mi się łezka w oku zakręciła ze szczęścia na widok takiego pieca :))

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Uprawnienia umieszczania postów