Strona 86 z 115 PierwszyPierwszy ... 36 76 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 96 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 851 do 860 z 1147

Wątek: Konflikt polsko-ukraiński [wcześniej "Historia Bieszczadów"]

Bieszczadnik Awatar tomas pablo
    Na forum od
    01.2009
    Rodem z
    pod karpacie

Domyślnie Odp: Historia Bieszczadów i nie tylko!

jako tło konfliktu , trzeba by dodać skutki tzw.akcji rewindykacyjnej , wymierzonej w kościół prawosławny w latach 1919-1924. 1929-1934 i 1937 -38 , co wiązało się z niszczeniem wielu (często bezcennych historycznie !!! ) cerkwi , zmuszanie siłą ludności do zmiany wiary czy pacyfikowanie wsi, niszczenie budynków "Proswity" . Można by dorzucić jeszcze grę wywiadowczą w postaci tzw. akcji "Łom "

Bieszczadnik
    Na forum od
    04.2009

A co ma piernik do wiatraka. Przecież to co się dzieje na Ukrainie z Ukrainą ma niewiele wspólnego, choć rozgrywa się na jej terenie. A już najmniej do tego mają Bieszczady. Starły się interesy Rosji, starej UE i USA, a piszecie o ukraińskich chłopach oraz opisujecie sprawy Bojków i Łemków z przed 100 lat.
    Każde sprytne państwo załatwia śliskie tematy cudzymi rękami. Tylko Polacy są tacy głupi i naiwni, że się wszędzie pchają i nadstawiają dupy zamiast pracować na dobrobyt własnej ojczyzny.

Słusznie Recon zauważył, że polskim politykom nie przystoi paradować między flagami OUN i jako ludzie wykształceni powinni umieć rozeznać jakie wartości promują dane flagi czy symbole.

Korespondent Roku 2009 Awatar Recon
    Na forum od
    02.2008

Ufffff… ależ co niektórym w gardle zapiekł mój post niczym chochla napełniona piołunem, dziegciem, chili, wasabi i jakimś tam jeszcze czymś ostrym.
    A ja tylko napisałem „Widząc jak w ostatnich sprawozdaniach (też na żywo) z Majdanu powiewają czerwono-czarne flagi pomyślałem, w jakim kierunku nasz wschodni sąsiad chce iść?... w stronę Europy czy raczej chcą „bude wilna Ukrajina” jaką chcieli ci z OUN-UPA?”
    Nie podobały mi się też pewne wystąpienia polskich polityków na Majdanie i to też wyraziłem (bo chyba o tym mogę napisać?).
    Który kierunek wybierze Ukraina to już faktycznie jej mieszkańcy wybiorą, nie ja, to oni tworzą swoją historię i wybierają swoich bohaterów!
    Wyraziłem też swoją opinię (nawoływałem? życzyłem?), że mi się nie podobają pomniki Bandery na Ukrainie i gdziekolwiek także. Jeśli Szymonowi (być może innym też) takie pomniki nie przeszkadzają, bo są historią danego narodu, to już są jego (być może innych też) odczucia, ale mi też mogą one się nie podobać. Każdy człowiek jest przecież inny.
    Szymonie, teraz pytanie Twoje „ Dlaczego Polacy to niepodległościowcy, a Ukraińcy to nacjonaliści?”… dlaczego do mnie to pytanie?... ale odpowiem… dla mnie mogą Polacy być też nacjonalistami, byle nie byli mordercami, szowinistami i byli nacjonalistami dobrymi (nie będę się rozwodził nad cechami „nacjonalizmu dobrego”, temat rzeka).
    Szymonie napisałeś „Osobiście, mając sporo przyjaciół wśród Ukraińców, życzę im oderwania się od Rosji.”. Czy też nie wyrażasz swojej opinii o samostanowieniu Ukrainy, czy te słowa nie mogą dotknąć innych (większości? - patrząc na wynik ostatnich wyborów) Ukraińców?
    Szymonie, czy Ty wiesz o co walczy „człowiek, który zionie przy byle okazji nienawiścią”, jaki ma cel w tym co robi? Czy wszelkie Stowarzyszenia walczące o pamięć po pomordowanych na Wołyniu też zieją nienawiścią?... walczą o groby i pamięć… o które Ty też całym sobą walczysz. Mam do Ciebie szacunek za to i popieram!
    Łatwo napisać „człowiek, który zionie przy byle okazji nienawiścią”? Napisz też tak samo o tych ludziach ze wspomnianych Stowarzyszeń?
    W dniu dzisiejszym „człowiek, który zionie przy byle okazji nienawiścią” dał swój komentarz, tylko ładniej to ujął niż to co ja wczoraj napisałem. http://www.isakowicz.pl/index.php?pa...kid=8&nid=8793 (nie zalałem słowotokiem!).
    Michał, no Michał… hmmm… ładnie to wszystko napisałeś i… tyle Ci powiem.

I na koniec, w tym temacie, chciałbym by wszystkim ludziom na świecie i też w „mikrokosmosie” On(!) „wszczepił” chip z symulatorem idei „pokój, miłość, wolność” i nakazał noszenia pacyfki.
    Ale nie wszczepił jeszcze nikomu (?) i stąd Recon1 pisze takie bzdety i zalewa Forum słowotokiem papki medialnej, Michał się na niego wkurza, Szymon też swoje dodaje, inni dbają o pamięć, inni chcą pamięć wymazać, jednym nie pasuje pomnik Bandery a inni chcą go zaliczyć do swojej chwalebnej historii, dla jednych OUN-UPA bo zwyrodnialcy a dla innych żołnierze walczący o wolność, jakaś część z zachodu Ukrainy chce do Europy z czerwono-czarnymi flagami na cokole Lenina (wpisanego do księgi UNESCO) a inni ze wschodu wolą do Rosji, jedni…. (tu bym wstawił pierwszy akapit z podanego wyżej linku), inni… i wymieniać długo. I co teraz???? Szymon wykopie odrestaurowany karabin a Michał z piwnicy pistolet taki schowany na wszelki wypadek i będą strzelać do Recona1? O nieeee… Recon1 też nie da się i dobrze się do walki przygotuje, bo historia z Wołynia nauczyła go czujności!
    Ludzieeeeeeee, ludzieeeeee, nie mamy wszczepionych chipów!!!! No a rozum?... ktoś roztropnie się spyta w następnym poście. Jeeeest! Tylko u każdego inny, chociaż, hmmm… może są już tacy co mają go wszczepionego? Eeeee, ci nie czytają Forum bo mają swoje freedom, love, peace no i pacyfkę!
    I to w tym(!) temacie koniec z mojej strony „bzdetów”. Za Ukrainę nie będę ginął! A za Bieszczady?.... !
    Ostatnio edytowane przez Recon ; 10-12-2013 o 14:56
    Pozdrawiam :)
    -----------------
    benevole lector

https://twitter.com/Zbyszek_Recon

Cytat Zamieszczone przez Recon1 Zobacz posta
    Za Ukrainę nie będę ginął!
    Nikt nie chce abyś ginął za Ukrainę, ale dzisiaj wypadałoby popierać jej dążenia do zmiany orientacji politycznej.

Bieszczadnik Awatar Barnaba
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Festung Posen

Cytat Zamieszczone przez andrzej627 Zobacz posta
    Nikt nie chce abyś ginął za Ukrainę, ale dzisiaj wypadałoby popierać jej dążenia do zmiany orientacji politycznej.
    Od pewnego czas sytuacja u sąsiadów aż miażdży łeb. Jak łomot świerszczy w bieszczadzkiej trawie latem, szum medialny w związku z Ukrainą już zaczyna męczyć.
    https://bieszczady.guide- Że przewodnik napisałem i że ludzi uszczęśliwiam. A co!

Bieszczadnik
    Na forum od
    04.2009

Popierać, nie popierać Andrzejku. Polityka międzynarodowa jest planowana na przynajmniej kilkadziesiąt lat do przodu i na podstawie medialnego bełkotu nie jesteśmy w stanie stwierdzić co będzie bardziej korzystniejsze dla Polski.
    Nie można się zachowywać jak stado baranów i leźć tam gdzie wszyscy tylko dlatego, że tak mówią w mediach.

Fotografik Roku 2010
    Fotografik Roku 2009
    Fotografik Roku 2008

Awatar bartolomeo
    Na forum od
    07.2005

na cokole Lenina (wpisanego do księgi UNESCO)
    Ten pomnik nie był na liście UNESCO, nie powtarzaj jak nie sprawdziłeś. Tutaj, na oficjalnej stronie UNESCO, są wymienione obiekty z Kijowa wpisane na tę listę.
    Czterech panów B.

prowydnyk chaszczowy Awatar Browar
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

Za Ukrainę nie będę ginął!
    No i widzisz Reconie, dowiedziałeś się dlaczego dobre UPA zarżnęło 120 tysięcy ludzi - policja ich gnębiła, osadnicy wojskowi mieli fory,musieli zmieniać wiarę a na dodatek panowie źle patrzyli. Cóż to była za dzielna partyzantka, chyba ze dwie potyczki z Rosjanami im się przydarzyły, aż ich 3000 utłukli więc musieli się gdzieś wykazać, baby, dzieci i starcy są bezpieczniejszą zwierzyną. Tak treba buło.
    A sam Bandera to był dopiero gieroj, zastrzelił Pierackiego, co to durak chciał się z Ukraińcami dogadywać zamiast ich rezaty.
    Słusznie się też dostało wredocie Isakowiczowi, przecież mąci dureń dopytując się o groby i pamięć. Przecież bardziej Bandera zasłużył na pomniki niż pomordowani na groby.
    I to wszystko w TAKIEJ chwili...
    TA chwila jest ważna, w końcu nadarza się okazja, głupie Lachy same chcą oddać 19 ukraińskich powiatów, może i Kraków dorzucą, kto wie?
    Nic to że mają legalny, demokratyczny rząd, nic to że połowa Ukraińców jest odmiennego zdania i nie chcą wcale do UE, nie wiedzą przecież co czynią...
    Chwała Ukraini, gierojam sława!
    Ostatnio edytowane przez Browar ; 10-12-2013 o 19:51
    Pozdrav

Zmęczonym szumem i bełkotem medialnym polecam przeczytać, co na temat przyszłości Ukrainy pisze specjalista "od planowana na przynajmniej kilkadziesiąt lat do przodu":
    Brzeziński: Ukraina zaciśnie pasa i dołączy do Europy. Rosja pójdzie w jej ślady.

Bieszczadnik
    Na forum od
    04.2009

Z tego artykułu nic nie wynika. Mówimy oczywiście o kwestii co będzie lepsze dla Polski. Zauważ, że mówi się wyłącznie czy Ukraina wejdzie do UE czy nie wejdzie.

Natomiast dla Polaków ważne powinno być - co będzie lepsze dla Polski w długofalowej perspektywie.

Dziś podano, że Ukraina chce 20 miliardów euro. Widzisz jak się dba o własną ojczyznę i o interes własnego narodu ??
    Oni jeszcze nie bardzo zaczęli konkretne negocjacje z UE, a już kombinują wydoić ogromne pieniądze. Dostaną raz to dostaną i drugi i trzeci i czwarty, bo inaczej powiedzą, że nigdzie nie wejdą.
    Świetne posunięcie rządu ukraińskiego. Zacząć rozmowy, potem powiedzieć stop czym się larum na Majdanie podniosło i udawać, że się ugną jak dostaną miliardy euro jako zastrzyk gotówki.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 4 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 4 gości)