Strona 92 z 104 PierwszyPierwszy ... 42 82 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 102 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 911 do 920 z 1033

Wątek: Zostać zakapiorem

Forumowicz Roku 2015
    Debiutant Roku 2013
    Awatar Jimi
    Na forum od
    03.2010
    Rodem z
    Rzesza

Domyślnie Odp: Zostać zakapiorem

" [...] "
    -co za szczyt bezczelności...

Indianin, z tego co pamiętam to Samotny Włóczykij też kiedyś pisał, jak to przeżył chorobę z gorączką w lesie. Z kolei Arturos to kolega z tego samego miasta- Wawy, Włóczykija. Wiele wskazuje, że to jedna osoba. No bo co teraz niby porabia Samotny Włóczykij? Arturos, ton i charakter pisania macie identyczny (także długość postów) -dziwi mnie ta dwulicowość. Być może Arturos tylko wkleja to, co mu Włóczykij prześle.

"Ja mam rozpisany na lata plan przygotowań który stopniowo konsekwentnie realizuję. Terminy wybrane są z marginesem i nie zdarzyło mi się jeszcze większe spóźnienie z mojej winy. A nawet i wtedy odrabiałem je załatwiając wcześniej inną sprawę."
    -Włóczykij pisał to samo...

"Teraz co do filozofii porzucenia syfilizacji .Bardziej przywoływana tu przez Arturosa Jimi realizuje ten cel"
    -czyżbym pretendowała do miana zakapiora? oh, co za zaszczyt !!

A nawiasem mówiąc to się z tym zgadzam. Zamiast pisać farmazony o syfilizacji miasta, to z niego uciekłam. Chodzę sobie po lesie i śpię czasem z jelonkami (nawet będąc jeszcze na schronisku był moment, gdy rozbiłam namiot w lesie, niby nieopodal ale chłopaki nie mogli go znaleźć długo, spałam też tam będąc pod gołym niebem), tropię zwierzynę, nie boję się nocy. Też robię zapasy na zimę z owoców lasu -tarnina, dzika róża, kalina, rydze, maślaki, kanie oraz zioła. Brakuje mi tylko raka amerykańskiego i topinamburu ale o to postaram się w przyszłym roku. Tylko, że wracam do ciepłego kątu, w którym mieszkam docelowo sama. Ale by ten kąt był ciepły muszę naznosić drewna i je porąbać. Zobaczę, jak rozwiążę kwestię zakupów (zimą, bo później będę miała wsparcie mobilne od znajomych na wyżywienie dla turystów; na własny użytek zakupy robię sama). Na razie zakładam, że zakupy będę nosić na plecach i będzie zajmować mi to pół dnia, chyba, że ktoś zareaguje na wyciągnięty kciuk. Jest wiele uciążliwości i będzie jeszcze więcej (np. przy -20 stopniach będę prawdopodobnie odcięta od bieżącej wody; przy +30 w sumie z resztą też :) ).
    Ostatnio edytowane przez bartolomeo ; 27-11-2013 o 21:55 Powód: Wyrzuciłem cytat ze skasowanego postu (miejsce oznaczone na czerwono)
    "Wędrujemy zarośniętą dzikim zielskiem drogą..." W.P.

Bieszczadnik Awatar creamcheese
    Na forum od
    02.2012
    Rodem z
    Lublin

I chyba o taki mi post...jimi...chodzło. Takie podsumowanie pieprzenia kotka za pomocą młotka. Pozdrawiam

Bieszczadnik
    Na forum od
    10.2013

Cytat Zamieszczone przez Jimi Zobacz posta
    " [...] "
    -co za szczyt bezczelności...
    Sama wprowadziłaś nieprzyjemne emocje. A teraz chciałabyś być całowana w rączki.

Indianin, z tego co pamiętam to Samotny Włóczykij też kiedyś pisał, jak to przeżył chorobę z gorączką w lesie.
    Ja przeżyłem dwie. A w zasadzie to trzy. Tylko za trzecim razem nie zgrywałem twardziela. Natychmiast przy pierwszych objawach poszedłem spać. A potem parzone liście maliny i pokrzywa na wzmocnienie. Na wędrówce w górach działa adrenalina i organizm się mobilizuje. Ale jak się żyje tam dłużej to nie wcześniej to później nadchodzi demobilizacja. Wtedy człowieka dopadają choroby. Szczególnie późną jesienią i na przedwiośniu albo gdy przebywa w większej grupie. To jest powszechnie znane instruktorom survivalu i wojskowym służbom medycznym. Jeśli jeszcze tego nie przeżyłaś, to wszystko przed Tobą...
    (...) "Ja mam rozpisany na lata plan przygotowań który stopniowo konsekwentnie realizuję. Terminy wybrane są z marginesem i nie zdarzyło mi się jeszcze większe spóźnienie z mojej winy. A nawet i wtedy odrabiałem je załatwiając wcześniej inną sprawę."
    -Włóczykij pisał to samo...
    Miał rację. To jedyny sensowny i naprawdę skuteczny sposób jeśli człowiek chce żyć na dziko naprawdę samodzielnie. Człowiek może i powinien liczyć na pomoc innych jeśli zdarzy się jakieś nieszczęście. Ale normalnie powinien radzić sobie sam i jeszcze pomagać tym którzy akurat sami potrzebują.

Z kolei Arturos to kolega z tego samego miasta- Wawy, Włóczykija. Wiele wskazuje, że to jedna osoba. No bo co teraz niby porabia Samotny Włóczykij? Arturos, ton i charakter pisania macie identyczny (także długość postów) -dziwi mnie ta dwulicowość. Być może Arturos tylko wkleja to, co mu Włóczykij prześle.
    Charakter pisania jest podobny u ludzi którzy są oczytani i starają się używać głowy nie tylko do noszenia czapki. Długość postów tym bardziej bo chodzi o ilość wiadomości. Tak, zauważyłem że większość forumowiczów pisze niestety długie post tylko wtedy gdy coś cytują.

Też robię zapasy na zimę z owoców lasu -tarnina, dzika róża, kalina, rydze, maślaki, kanie oraz zioła. Brakuje mi tylko raka amerykańskiego i topinamburu ale o to postaram się w przyszłym roku.
    A nie zbierałaś jabłek, orzechów laskowych, dzikiego bzu i bukwi? Niestety tylko jeden buk na ileś rodzi tyle orzechów żeby się opłacało zbierać. No i trzeba bukiew prażyć przed zjedzeniem. Raków amerykańskich w Bieszczadach podobno nie ma. Tak wyczytałem w tym wątku i chyba to prawda bo nigdy ich nie spotkałem. Może to i dobrze bo ten rak to szkodnik.
    Cytat Zamieszczone przez Samotny Włóczykij Zobacz posta
    Jeśli chodzi o topinambur - to (...) widziałem cały wielki łan tej rośliny w Tworylnem.
    Radzę też przyjrzeć się północnym krańcom Bieszczadów. Tam jest więcej dzików i dlatego pewnie się go więcej sadzi. Wiesz że topinambur można kopać też zimą w czasie roztopów i wczesną wiosną?
    Ostatnio edytowane przez bartolomeo ; 27-11-2013 o 21:57 Powód: Wyrzuciłem cytat ze skasowanego postu (miejsce oznaczone na czerwono)

Fotografik Roku 2010
    Fotografik Roku 2009
    Fotografik Roku 2008

Awatar bartolomeo
    Na forum od
    07.2005

Cytat Zamieszczone przez arturos25 Zobacz posta
    [...]
    Nie zauważyłem tego wcześniej.

Wątek profilaktycznie zamykam na kilka dni. Jeżeli "nieprzyjemne emocje" wrócą po otwarciu to wątek zostanie definitywnie zamknięty a nosiciele "nieprzyjemnych emocji" stosownie wynagrodzeni.
    Ostatnio edytowane przez bartolomeo ; 27-11-2013 o 21:57 Powód: Wyrzuciłem cytat ze skasowanego postu (miejsce oznaczone na czerwono)
    Czterech panów B.

Bieszczadnik
    Na forum od
    12.2012

Szkutawy
    Guest

Puszczę Borecką znam trochę... Imprezę nie. W 85 roku poznałem w Bieszczadach Ernesta, który miał takie hobby... może filozofię, że interesował się kulturą indiańską, propagował ją, włóczył się po Bieszczadach, jeździł na jakieś zloty indiańskie w okolice Wiżajn. Długo z nim rozmawiałem i przyznam szczerze, że nie wiedziałem co o tym sądzić. To , że czymś nietuzinkowym się zajmował było fajne, ale na ile to było trochę infantylne... nie wiem. Kulturowo, geograficznie, mentalnie to przepaść.... Wiem, że takie imprezy indiańskie, bez wojowników z krwi i kości również dzisiaj istnieją. Niedaleko mnie mieszka indianin z Peru. Sprzedaje wisiorki, instrumenty, płyty CD z muzyką swojej kultury i to jest ok. Wydaje mi się, że jest bardziej wiarygodny niż ktoś nie mający korzeni,nie wywodzący się z tej kultury i nie mający często bezpośredniego kontaktu z nią, z miejscem, językiem etc..... W tej formie, wybacz jest to po prostu... zabawa. Przyjadą na trzy dni, wezmą udział w konkursach różnych, pozwiedzają stoiska regionalne, wezmą udział w kursach wszelkiej maści i pojadą swoimi samochodami dla których utworzono parkingi. Może nie wszyscy, ale ogromna większość. Mi to nie przeszkadza... ale widzę to jako zabawę.

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Byc moze czasem taka zabawa tak czlowieka wkreci ze stanie sie celem i sposobem na zycie? Acz zapewne to niewielki procent z tych ogladajacych wyroby regionalne na stoiskach..
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Bieszczadnik Awatar tomas pablo
    Na forum od
    01.2009
    Rodem z
    pod karpacie

Cytat Zamieszczone przez przemolla Zobacz posta
    .... W tej formie, wybacz jest to po prostu... zabawa.
    jest zabawa - i jest kasa
    buba - to zapewne tam, co wysyłałem Ci tą fotkę kiedyś , znak drogowy -'' uwaga , psie zaprzęgi ''
    swoją drogą , namnożyło się coś ostatnio owych ''wiosek indiańskich, oj , namnożyło ...w moich okolicach mam ich co najmniej 2 - ''Hokka HeY '' w Kunowej, " Fort Wapiti " k. / Tarnowa .... hmmm , może teraz niszą byłyby wioski afrykańskie ? ...albo jakiś kanibali ?

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Cytat Zamieszczone przez tomas pablo Zobacz posta
    hmmm , może teraz niszą byłyby wioski afrykańskie ? ...albo jakiś kanibali ?
    Biorac pod uwage jak sie teraz ludzie odzywiaja to strach zostac kanibalem!
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Bieszczadnik Awatar tomas pablo
    Na forum od
    01.2009
    Rodem z
    pod karpacie

Cytat Zamieszczone przez buba Zobacz posta
    Biorac pod uwage jak sie teraz ludzie odzywiaja to strach zostac kanibalem!
    e tam ...człowiek wszystko zeżre

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 2 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 2 gości)