Cytat Zamieszczone przez don Enrico Zobacz posta
Ołłłł ! , ale Was zniosło na południe ...
Całkiem jakby za Opołonek
Ano zniosło. Byłeś tam cztery lata temu, więc pamiętasz coś tam Tak wtedy pisałeś:

Napisałem wcześniej , że Szerbin to taka miejscowość , która niby jest a jej nie ma.
Jedynie co znalazłem to to, że znajduje się tam pension o nazwie Usadba Szerbin ....
Trafiliśmy więc do owego Szczerbina. Piszę "Szczerbina", a nie Szerbina, bo mi jakoś ładniej to brzmi. Szczerbin nie jest odrębną wsią, to nazwa przysiółka Wołosianki oraz nazwa stacji kolejowej. Na budynku stacyjnym i rozkładzie jady widnieje nazwa Щербин.
Pamiętam ze szkoły, że nasza głoska SZ odpowiada literze Ш a głoska SZCZ to Щ. Czyli Szerbin=Шербин a Щербин=Szczerbin.
Ludzie z okolicy używają nazwy, którą przy pomocy naszych liter zapisałbym "Śsierbin".

Przy okazji - może się komuś aktualny rozkład jady przyda.

.... Po przeglądnięciu cennika (poza sezonem 100 zł/ dzień) nie było chętnych wśród nas aby tam się zalogować.
Gdyby ktoś jednak chciał zaznać tych "luksusów" podaję stronkę
My doszliśmy do wniosku, że na biednych nie trafiło, i się tam "zalogowaliśmy". Wstępnie na dwa dni. Nocleg w "carskiej komnacie" kosztował na łącznie 500 hrywien na dwóch, czyli ok. 20 zł za dobę na jednego.