Cytat Zamieszczone przez mercun Zobacz posta
Jak widzę temat Cię nurtuje od dłuższego czasu bo już co najmniej rok temu, wędrując zimą bez butów na Starostynę kombinowałeś co ten Salzbork może znaczyć. Chociaż wydaje mi się, że nazwa tego kompleksu turystycznego brzmi Saltzbork. Jak podaje ukraińska Wikipedia za panowania polskiego nazwa tej miejscowości brzmiała Sal(t)zbork ( За польського панування в 1421 р. отримало Магдебурзьке право статус міста із назвою Зальцборк ). Po niemiecku brzmienie tz czy z w takim wyrazie brzmi podobnie. Patrząc na nazwę innej miejscowości o podobnych solnych tradycjach Salzburg trudno się oprzeć wrażeniu, że obie te nazwy mają z sobą dużo wspólnego. Salzburg ( dosłownie solny zamek) po czesku to Salcburk a więc już tylko o krok od Salzborka. Być może taki był zamysł twórców niemieckiej nazwy Starej Soli lub po prostu jakiś skryba spisał co usłyszał i tak się utrwaliło. Ale żeby nie było tak sielsko, ukraińska Wikipedia podaje też niemiecką nazwę Starej Soli jako Salzbrock.wiki.

Dzięki za zgłębienie tematu, widocznie byłem zbyt leniwy aby wejść w ukraińską wikipedię,
Ja tak prymitywnymi metodami pytałem ludzi o nazwę , ale bez rezultatu