Cytat Zamieszczone przez partyzant Zobacz posta
Gdy ten kolega od chyży zadał pytanie, to kombinuję gdy mi się przypomni... i niewiele wymyśliłem...
ale:
- wzmocnienie fundamentów i dolnych bali jest obowiazkowe...
- pokrycie najlepsze naturalne a gdy takie jest nieosiagalne, to zwykła blacha
Dziękuję za rady. Zgadzam się, fundamenty zostały wzmocnione, podwalina i wszystkie słabej jakości płazy zostały wymienione, a chata wyprostowana.
Byłem już praktycznie zdecydowany na gont naturalny ponieważ obecnie ceny rozwiązań nowoczesnych i gontu praktycznie się zrównały. Natomiast ostatecznie zrezygnowałem ze względu na problem z dostępnością dobrej jakości drewna (rozmawiałem z firmami lokalnymi na podkarpaciu) oraz stosunkowo niską jakością takiego rozwiązania (ludzie ze skansenów mówili wprost, że jest to rozwiązanie dobre do skansenów), konieczność dbania i przynajmniej co kilka lat impregnacja oraz ewentualnie uzupełnianie (częste nieszczelności), a także konieczne zabezpieczanie ogniowe.
Niestety w mojej ocenie "zwykła blacha" na tak dużej połaci dachu bardzo raziłaby w oczy (szczególnie blacha w rąbek), szczerze wolałbym zastosować papę i pozostawić to jako "bida-chata".
Ostatecznie będzie blacha imitująca gont, rozwiązanie które nie do końca leży w mojej naturze ale przeważyły kwestie praktyczne.
Pozdrawiam serdecznie