Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Dawne schroniska w Gorganach i Czarnohorze

Mieszany widok

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Domyślnie Odp: Dawne schroniska w Gorganach i Czarnohorze

Cytat Zamieszczone przez przemek p Zobacz posta
    Witam!
    Chyba raczej czechosłowackiej stronie. Na wigówce arkusz Żabie jest zaznaczone schronisko pod Szeszulem. W przewodniku Gąsiorowskiego też są wspomniane schroniska, np w Borżawie.
    Witaj Przemek i na tym forum !

Przydasz się aby ożywić dyskusję, zwłaszcza w tym dziale.

Co do schroniska na Seszule. W czasie swojego pierwszego pobytu w Czarnohorze nocowałam pod Seszułem w dolnej części połoniny, obok sporego źródła i szałasu.
    Czy to w tym miejscu było schronisko ?
    Mieliśmy wtedy wyłącznie ksero map WIG, ale już obecnie nie pamiętam, czy schronisko jest w tym właśnie miejscu, a moja mapa uległa zniszczeniu.

Pozdrowienia

Basia

Bieszczadnik
    Na forum od
    11.2006
    Rodem z
    Kace

Cytat Zamieszczone przez Basia Z. Zobacz posta
    Co do schroniska na Seszule. W czasie swojego pierwszego pobytu w Czarnohorze nocowałam pod Seszułem w dolnej części połoniny, obok sporego źródła i szałasu.
    Czy to w tym miejscu było schronisko ?
    Się przyjrzałem mapie WIG arkusz Żabie i w rejonie Szeszula są dwa schroniska. Jadno na poł. Rohonieskiej, a drugie na ramieniu odchodzącym w kierunku Menczula. I znalazłem zdjęcia takie:
    http://www.gis.geo.uj.edu.pl/czarnoh...strony/n27.htm (w tle to Szeszul o ile się nie mylę, pod zdjęciem podpis połonina Rohnieska)
    http://www.gis.geo.uj.edu.pl/Czarnoh...strony/n35.htm (to jest mniej więcej miejsce gdzie jest zaznaczone schronisko na wigówce, o ile się nie mylę)

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Cytat Zamieszczone przez przemek p Zobacz posta
    Się przyjrzałem mapie WIG arkusz Żabie i w rejonie Szeszula są dwa schroniska. Jadno na poł. Rohonieskiej, a drugie na ramieniu odchodzącym w kierunku Menczula. I znalazłem zdjęcia takie:
    http://www.gis.geo.uj.edu.pl/czarnoh...strony/n27.htm (w tle to Szeszul o ile się nie mylę, pod zdjęciem podpis połonina Rohnieska)
    http://www.gis.geo.uj.edu.pl/Czarnoh...strony/n35.htm (to jest mniej więcej miejsce gdzie jest zaznaczone schronisko na wigówce, o ile się nie mylę)
    No to spałam chyba w tym drugim miejscu. Dokładnie nie jestem w stanie tego odtworzyć. Było to już dawno, kiedy tylko otwarła się granica z Ukrainą i można było tam jechać (rok 1990) Pamiętam obok naszego miejsca noclegu kilka bacówek i źródło wody.
    Po schronisku nie było nawet śladu.
    Szliśmy na Seszul od strony Rachowa, a potem dalej na Pietros i grzbietem w kierunku "Białego Słonia".

Rano o godz. 7 obudziło nas granie trombity a u naszych stóp leżało morze mgieł z którego wystawały wierzchołki Howerli, Pietrosa i Popa Iwana.

Pozdrowienia

Basia

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)