Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 43

Wątek: Faszystowskie zagrywki strazników BPN

Bieszczadnik
    Na forum od
    12.2006
    Rodem z
    Rzeszów

Domyślnie Odp: Faszystowskie zagrywki strazników BPN

skiturowcy regulamin znali ,ale wybrali inną drogę.. w gorszej sytuacji byli pozostali członkowie ekipy snowbordowej ,którzy byli na połoninie i przerażeni wysokością mandatu 500 zł wybrali także drogę inną..

Nie trzeba mieć rozwiniętej wyobraźni aby domyśleć się co może się stać o wieczornej porze po takiej prowokacji.. Czasem można odpuścić !!

skiturowcy byli przygotowani na długie podróże, ale młodzież , którą skusił tekst na stronie bdpn. będzie pamiętać przygodę na połoninie długo..

Pikanterii dodaje fakt że podczas gdy schodziłem ze szlaku spod chatki nie spotkałem żadnej ekipy pościgowej .. zaś ledwo się zmieściłem omijając grupę pijanych ludzi , którzy śpiewającym głosem podążali do zielonego busa..

Z trudem powstrzymuję się od użycia odpowiedniego słownictwa i nic do wesołych turystów nie mam. Na połoninach spędzam bardzo dużo czasu i po prostu więcej widzę , ale takie sytuacje wymagają działania po analizie.. Prowokacja miała na celu wprowadzenie chaosu który mógł być tragiczny w skutkach.

lucyna
    Guest

Cytat Zamieszczone przez freebies Zobacz posta
    No to jest ciekawa historia.. bo wczoraj pogoniono skiturowców spod chatki tak że chłopaki przez lasy dzikie do domu dzisiaj dotarli..
    Freebies ciekawość mnie zżera. Dlaczego tylko Tobie i Twoim Kolegom zdarzają się takie historie?

prowydnyk chaszczowy Awatar Browar
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

w gorszej sytuacji byli pozostali członkowie ekipy snowbordowej ,którzy byli na połoninie i przerażeni wysokością mandatu 500 zł wybrali także drogę inną..
    Zdaje się nie wolno posuwać na snowboardzie w BdPN,więc słusznie się goście bali.

Prowokacja miała na celu wprowadzenie chaosu który mógł być tragiczny w skutkach.
    Lecz się,na cokolwiek, ale się lecz...
    Pozdrav

Bieszczadnik
    Na forum od
    12.2006
    Rodem z
    Rzeszów

Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    Freebies ciekawość mnie zżera. Dlaczego tylko Tobie i Twoim Kolegom zdarzają się takie historie?
    Mam pecha........

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Cytat Zamieszczone przez Piotr Zobacz posta
    Wg mnie wystarczy, ale zapytam jeszcze na prawniczym preclu, gdyż zasadniczo w przypadku służb mundurowych
    Poprawiam się bo byłem w błędzie:
    Umundurowany strażnik zanim podejmie swoje czynności powinien przedstawić się i okazać legitymację służbową. Wynika z tego że nie ma obowiązku machać legitymacją (_powinien_), natomiast nie ma prawa odmówić jej okazania na żądanie.

Pozostałe prawa i przywileje Straży Leśnej (w tym Parkowej) reguluje:
    Art. 47 ustawy o Lasach Państwowych z 28.09.1991.

Ponadto:
    ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW z dnia 16 listopada 2004 r.
    w sprawie sposobu i trybu legitymowania, zatrzymywania i dokonywania kontroli przez funkcjonariuszy Straży Parku oraz sposobu i trybu legitymowania przez pracowników Służby Parków Krajobrazowych:

Rozdział 1.
    § 2. Funkcjonariusz Straży Parku, zwany dalej "funkcjonariuszem", przystępując do czynności, o których mowa w § 1 pkt 1, podaje:
    1) stanowisko służbowe oraz imię i nazwisko;
    2) przyczynę podjęcia czynności oraz, na żądanie osoby, której czynność ta dotyczy, podstawę prawną jej podjęcia.

§ 3. Pracownik Służby Parku Krajobrazowego przystępując do czynności, o której mowa w § 1 pkt 2, podaje:
    1) stanowisko służbowe oraz imię i nazwisko;
    2) przyczynę podjęcia czynności oraz, na żądanie osoby, której czynność ta dotyczy, podstawę prawną jej podjęcia.
    Pełny tekst: http://www.abc.com.pl/serwis/du/2004/2536.htm

Polecam też artykuł "Stój, Straż Leśna": http://www.slowoludu.com.pl/gazeta/c...04/VII/7/6.pdf
    Ostatnio edytowane przez Piotr ; 27-02-2008 o 22:05 Powód: rozporządzenie z 2004r.
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

Bieszczadnik Awatar davson
    Na forum od
    11.2006
    Rodem z
    Podkarpacie

Mam pecha........
    ...a zapytam co to wszystko ma wspólnego z faszyzmem?To byli strażnicy -neofaszyści?
    Mnóstwo ludzi istnieje,ale takich co naprawdę żyją można wskazać palcem...

Bieszczadnik
    Na forum od
    12.2006
    Rodem z
    Rzeszów

Poprawiam się bo byłem w błędzie:
    Umundurowany strażnik zanim podejmie swoje czynności powinien przedstawić się i okazać legitymację służbową. Wynika z tego że nie ma obowiązku machać od razu legitymacją (_powinien_), natomiast nie ma prawa odmówić jej okazania na żądanie.
    Pozostałe prawa i przywileje Straży Leśnej (w tym Parkowej) reguluje:
    Art. 47 ustawy o Lasach Państwowych z 28.09.1991.
    Polecam też artykuł "Stój, Straż Leśna": http://www.slowoludu.com.pl/gazeta/c...04/VII/7/6.pdf
    Odmówił. postawił obok naszej ławki metalowy łom i wyszedł...

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Odmówił. postawił obok naszej ławki metalowy łom i wyszedł...
    Ale mi z tego co piszesz wynika że nie podjął w takim razie żadnych czynności - nie wylegitymował, nie ukarał mandatem czyli notabene po co miał się przedstawiać Coś tam palnął i tyle - zapewne gdybyś przekroczył przepisy i doszło do wypisywania mandatu legitymacja by się znalazła.

Poza tym jak oni mogli znać regulamin, skoro wynika z Twojego opisu że chcieli na przełaj zjeżdzać? To jest pkt.11 regulaminu. Możliwości były tylko dwie - zapewne te na które skierował ów strażnik, czyli szlak czerwony.
    Krótko mówiąc trochę to namieszane i tu na forum możemy jedynie dywagować.
    Na postępowanie strażnika możesz złożyć skargę - przecież ustalić jego personalia to chyba nie był żaden problem.
    PS: to nie mogłeś mu fotki pstryknąć? :D
    Ostatnio edytowane przez Piotr ; 27-02-2008 o 20:40
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

Bieszczadnik
    Na forum od
    12.2006
    Rodem z
    Rzeszów

Ale mi z tego co piszesz wynika że nie podjął w takim razie żadnych czynności - nie wylegitymował, nie ukarał mandatem czyli notabene po co miał się przedstawiać Coś tam palnął i tyle - zapewne gdybyś przekroczył przepisy i doszło do wypisywania mandatu legitymacja by się znalazła.

Poza tym jak oni mogli znać regulamin, skoro wynika z Twojego opisu że chcieli na przełaj zjeżdzać? To jest pkt.11 regulaminu. Możliwości były tylko dwie - zapewne te na które skierował ów strażnik, czyli szlak czerwony.
    Krótko mówiąc trochę to namieszane i tu na forum możemy jedynie dywagować.
    Na postępowanie strażnika możesz złożyć skargę - przecież ustalić jego personalia to chyba nie był żaden problem.
    PS: to nie mogłeś mu fotki pstryknąć? :D
    skiturowcy mieli zjechać szlakiem do przełęczy wyżnej. Zmienili decyzje jak się okazało że po drodze spotkają patrol bpn który wlepia 500 zł mandaty. Podana błędna informacja przez strażnika ,który odmówił przedstawienia sie brzmiała krótko- Nie wolno jechać szlakiem ... to jest jakby jedna część historii.

Osobna sprawa to symulacja pościgu o godzinnie 16.30 za snowbordzistami i resztą. Istnieje możliwość że ścigali ich lasem ..w co wątpię w mokrym śniegu po kolana ..po drodze na szlaku ich nie spotkałem. A z relacji osób na parkingu wynika że 5 osobowa grupa strażników podążyła w pościg..

Bieszczadnik Awatar joorg
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Krosno

....Nie trzeba mieć rozwiniętej wyobraźni.....Z trudem powstrzymuję się od użycia odpowiedniego słownictwa ..... Prowokacja miała na celu wprowadzenie chaosu który mógł być tragiczny w skutkach.
    "Nie trzeba mieć rozwiniętej wyobrażni", żeby zauważyć freebies ???w każdym z Twoich dotychczasowych postów stwarzanie prowokacji i upatrywania wszędzie "zła " przeciw Tobie.
    A tym bardziej nie masz za grosz wyobrażni i minimum wiedzy używając określenia "faszystowskie"

Cytat Zamieszczone przez Browar Zobacz posta
    Lecz się,na cokolwiek, ale się lecz...
    i tu zdecydowanie zgadzam się z Browarem ...lecz się lecz freebies.
    ps. ja też z trudem "powstrzymuję się do użycia odpowiedniego słownictwa",
    ale wobec Twojej pisaniny.Nikt nie ma problemów ze strażnikami tylko zawsze Ty, dziwne co ??
    "dosyć często rozważam co jest warte me życie?...tam na dole zostało wszystko to co cię męczy ,patrząc z góry w około - świat wydaje się lepszy.."
    Pozdrawiam Janusz

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)