...ja myślę że to ulotka propagandowa z epoki kamienia łupanego zrzucana przez pterodaktyle
...ja myślę że to ulotka propagandowa z epoki kamienia łupanego zrzucana przez pterodaktyle
Tablice na Choceń się już drukują. Mam nadzieję, że jeszcze w kwietniu uda się je wstawić.
Marcin
A tak wyglądają teraz obudowy studni:
Marcin
A to archiwalne zdjęcie cerkwi z Chocenia.
Marcin
Jak dobrze pójdzie to jeszcze przed długim łikiem na Choceniu staną cztery tablice, w tym jedna z mapą.
Marcin
Ale jakoś rozrzucone, czy raczej "kupą"? :)
Oglądałem w zeszłym tygodniu tablice przy pozostałościach Szumnego dworu i jakoś tak średnio wizualnie trzy obok siebie. Można było jedną a konkretną, ładną, drewnianą z daszkiem cy cuś (abo cy bez).
No ale "darowanemu"... :)
Planuję w rozproszeniu po terenie wioski je usadowić. A co do tablic przy ruinie stodółki po drugiej stronie drogi, gdzie stał Szumny Dwór to niewiele sie da zrobić. Te na Choceń będą w kolorystyce brązowej. Jedna tablica będzie przed wejściem na Choceń od strony Średniego, a trzy pozostałe na terenie wsi.
Też myślałem o jakiejś fikuśniejszej - może ręcznie malowanej, ale czasu ostatnio mało na zabawę mam, a zamówić taką to koszty. Więc będą blaszane...
Ostatnio edytowane przez marcins ; 28-04-2008 o 21:20
Marcin
Na początku czerwca w czasie burzy złamało najstarszą brzozę na cerkwisku. Drzewo wiedziało gdzie spadać, bo akurat w bramę do cerkwiska poleciało.
Wykoszono również część powierzchni, żeby odsłonić dawne siedliska i drogi.
Marcin
To planuje się utworzenie czegoś w stylu ścieżki dydaktycznej z tablicami itp?
Dzień dziś jesiennie piękny był, więc z rana złaziłem Choceń i płn-zach. stoki Gabrowego. Miło się zaskoczyłem, bo wchodząc na cerkwisko zobaczyłem znów oparty o ołtarz krzyż z cerkwi. Pewnie ktoś się zlitował i odniósł, a może w ramach pokuty zadośćuczynił. Ważne, że krzyż się znalazł...
Klony i jawory pozrzucały już liście, więc pod nogami ślicznie kolorowo jest. Dawne ścieżki i przychacia zostały obkoszone i zaczyna to wszystko po prawie dwóch latach prac nabierać wyglądu.
Zwaliła się rozłożysta jabłoń w dolnej części wsi.
Natomiast w górnej ktoś wypalił dziuplę i wnętrze pnia wypruchniałej gruszy. Tak to już jest, że nasz katolicki naród ma dość bujną fantazję...
Załączam kilka fotek:
1. Studnia.
2. Spichlerz.
3. Zanikcica skalna Asplenium trichomanes.
4. Siedlisko w dolnej części wsi.
5. Wejście do piwnicy.
6. Jakaś błonkówka - nazwa wyleciała mi teraz z głowy, a nie chce mi się grzebać po kluczach.
7. Cerkwisko i zaginiony, a dziś odnaleziony krzyż.
8. Detale krzyża.
9. Porost z rodzaju Peltigera.
10. Widok na środkową część wsi.
Marcin
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki