Strona 23 z 45 PierwszyPierwszy ... 13 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 33 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 446

Wątek: Co sądzicie na temat wyciągu na Duże Jasło?

lucyna
    Guest

Domyślnie Odp: Co sądzicie na temat wyciągu na Duże Jasło?

Jeżeli pozwolisz to ja odpowiem Ci na pytania naturowe. Mam dostęp do wyników badań przeprowadzonych przez dr. Tworka. Mówię o trasie prowadzonej z Dużego Jasła. Jeżeli już coś niszczyć to tak aby przyniosło ludziom korzyść. Na projektowanej trasie nie ma cennych zbiorowisk. Możemy tylko mówić o kilku gatunkach storczyków rosnących w partiach przyszczytowych ale one taki tak wyginą, gdyż następuje tam wtórna sukcesja leśna. Bardzo cenne zbiorowisko jest tuż obok jednej z nitek. Jest to chroniona prawem także w Polsce olszyna górska, siedlisko piorytetowe. Oprócz tego występują liczne górskie i nizinne torfowiska zasadowe o charakterze młak, turzycowisk, mechowisk. Ze zwierząt "piorytetowych": niedźwiedź brunatny, ryś, wilk, kumak górski, traszka górska, nadobnica alpejska, biegacz urozmaicony. W otulinie badania prowadzili Wojciechowski i Sitko. W chwili obecnej nie mam do nich dostępu.

Bieszczadnik Awatar Michał
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Opole

Wow
    Cytat Zamieszczone przez Browar Zobacz posta
    Całe szczęście niespecjalnie się muszę napinać,to zwolennicy wyciągu muszą wykonać raport środowiskowy właśnie z racji natury2000.A jak widać po Kasprowym "nie ma letko"...
    Osobiście jestem przeciwnikiem wyciągów w ogóle,argumenty są ogólnie znane.Przytaczane były w tym wątku oraz w wątku o PAN-Parks.W skrócie nazwę to syndromem "kurzej grzędy" albo tzw "zrównoważonego rozwoju":najpierw wyciąg,trzy trasy,hotel,potem żądanie następnych tras,i jeszcze więcej w następnej dolinie,tunel dojazdowy(bo przecież korki itp)dwadzieścia następnych hoteli,wyciągi na Łopiennik,lotnisko w Baligrodzie....mógłbym wymieniać w nieskończoność,patrz Zakopane,Korbielów itd
    Szanowny Browarku - nikt z nas nie musi się specjalnie napinać. I nie raport, ale opracowanie wpływu na srodowisko. Natura 2000 nie ma nic do gadania jeżeli opracowanie zostanie zatwierdzone. W całm tym i innych wątkach "związanych" z ochroną środowiska (kogoś z Bieszczadów w ogóle to interesuje?) pisze się różniaste bzdety.

P.s.
    Proszę sie zastanowić jak bardzo mocno degradują środowisko pseudo -agroturytyczne gospodarstwa. A szczególnie te w obszarach chronionych. I ktoś to kontroluje!!!

Ble
    Ostatnio edytowane przez Michał ; 16-02-2009 o 21:57 Powód: dupło mnie się jak zwykle z literkami - wybaczta starcowi

Ekspert Roku 2011
    Ekspert Roku 2010
    Forumowicz Roku 2009
    Awatar marcins
    Na forum od
    12.2005
    Rodem z
    Lesko/Rabe

Lucyna błagam Cię miej litość nad grzeszną naszą dolą i cierpieniami Zbawiciela i jak następnym razem będziesz miała ochotę napisać coś o czym nie masz pojęcia to jeszcze raz błagam poczytaj, zrozum i dopiero wtedy pisz cokolwiek, bo mogę przez Ciebie przekręcić się na inny świat. No ale wracajmy do tematu. Przede wszystkim wymieniłaś tylko niektóre elementy przyrodnicze tam występujące. Po drugie gdzie Ty masz tam nizinne torfowiska zasadowe (wymieniasz typ, a można to doprecyzować do podtypu i wtedy jest dużo bardziej konkretnie). Przede wszystkim mówiąc o N2000 należałoby przedstawić czy piszesz o typach czy podtypach siedlisk. Po drugie każde siedlisko przyrodnicze (gatunek również) ma swój numer - kod. Po trzecie sporo z wymienionych przez Ciebie zwierząt nie jest priorytetowych np.: 1193 kumak górski, 2001 ? traszka karpacka (górska nie jest naturowa), 4014 biegacz urozmaicony itd. Mam prosbę do Wszystkich pisząc coś piszmy o tym, co rozumiemy i o czym mamy chociaż blado zielone pojęcie. Nie cytujmy kogoś lub czegoś nie wiedząc co tam jest napisane. Błagam.

PS Gatunek bądź siedlisko może być priorytetowe a nie tak jak piszesz piorytetowe. Priorytetowe to znaczy takie za które wspólnota krajów jaką jest UE ponosi szczególną odpowiedzialność z powodu terytorium na którym występują.

PPS Wszystkie informacje o siedliskach, gatunkach i obszarach N2000 są na stronie Ministerstwa Środowiska. Wystarczy kuknąć i poczytać. Czytanie na prawdę nie boli.
    Ostatnio edytowane przez marcins ; 16-02-2009 o 22:21
    Marcin

prowydnyk chaszczowy Awatar Browar
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Michał Zobacz posta
    I nie raport, ale opracowanie wpływu na srodowisko. Natura 2000 nie ma nic do gadania jeżeli opracowanie zostanie zatwierdzone. W całm tym i innych wątkach "związanych" z ochroną środowiska (kogoś z Bieszczadów w ogóle to interesuje?) pisze się różniaste bzdety.
    Z pokorą przyjmuję opieprz,pewnie masz rację.Nie jestem biologiem,przyrodnikiem,ekologiem ani ekologistą.Dlatego wydaje mi się że Ty i Marcin S bawicie się w "szczególarzy".Ale mogę się mylić,może definicja to podstawa.
    Pozdrav

Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Opole

Marcin
    Cytat Zamieszczone przez Marcin Scelina Zobacz posta
    ...
    PPS Wszystkie informacje o siedliskach, gatunkach i obszarach N2000 są na stronie Ministerstwa Środowiska. Wystarczy kuknąć i poczytać. Czytanie na prawdę nie boli.
    Nie sumituj się tak Waćpan - zawał bliski. Do niejakiej WPP możesz walić z harmaty, a i tak usłyszysz, żeć to ledwie bzyk komara. Podawałem już po wielokroć gdzie i po co lukać. Ale kogo to interesuje. Szanowna WPP podpiera się pseudo autoramenami i jest happy. A sra za przeproszeniem do potoku.

Obudżta się Qrfa bieszczadzcy userzy tego forum i zamiast od dupy tylca weżta się za ochronę tego co jeszcze tam warto chronić!!! Tego, co tam pozostało!!! Walta do odpowiednich służb, coby sprawdzili czy cosik nie gra - a jak nie gra to dlaczego!
    Ble

Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Opole

Witaj Browar
    Cytat Zamieszczone przez Browar Zobacz posta
    Z pokorą przyjmuję opieprz,pewnie masz rację.Nie jestem biologiem,przyrodnikiem,ekologiem ani ekologistą.Dlatego wydaje mi się że Ty i Marcin S bawicie się w "szczególarzy".Ale mogę się mylić,może definicja to podstawa.
    To nie opieprz - też nie jestem z żadnym tym dziwolągiem. Ja odpowiem za siebie - nie bawię się w szczegóły. Opracowanie wpływu jakiejkolwiek inwestycji na środowisko to wymóg Dyrektywy!
    Ale qrfa niechaj obowiązuje wszystkich objetych na terenie szczególnie chronionym. Koszty takiego opracowania są spore - więc nie dopowiem kogo na to stać i dlaczego taka chu...nia w Bieszczadach.
    O świadomości ludzi bieszczadzkich letko sugerowałem.

P.s.
    Z całym szacunkiem dla Twojej osoby - nie czepiam się i z miłą chęcią czytam wszystkie Twoje posty.
    Jesssu ale wazeliny poleciało - sorki

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    W otulinie badania prowadzili Wojciechowski i Sitko. W chwili obecnej nie mam do nich dostępu.
    A wynikiem tych badań było poparcie dla wyciągu ze strony obu panów.
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

lucyna
    Guest

7230 nawiązująca do Valeriano-Caricetum flavae
    Młaki (postać zespołu Valeriano-Caricetum flavae ) może być traktowane jako zespół endymiczny dla Karpat, o charakterze torfowiskowym. W Bieszczadach jest często spotykanym w zakresie wyskości 670-850 m ... WSFD dla obszaru Bieszczady siedlisko zostało ocenione jako A-reprezentatywność, B-Stan zachowania. Młaka na terenie objętym badaniami posiada okrojony zestaw gatunków charakterystycznych, stąd jej ocena powinna byc obniżona do B.
    6230
    6510
    9130
    6430

lucyna
    Guest

Cytat Zamieszczone przez Piotr Zobacz posta
    A wynikiem tych badań było poparcie dla wyciągu ze strony obu panów.
    Tak

Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Opole

Fe
    Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    7230 nawiązująca do Valeriano-Caricetum flavae
    Młaki (postać zespołu Valeriano-Caricetum flavae ) może być traktowane jako zespół endymiczny dla Karpat, o charakterze torfowiskowym. W Bieszczadach jest często spotykanym w zakresie wyskości 670-850 m ... WSFD dla obszaru Bieszczady siedlisko zostało ocenione jako A-reprezentatywność, B-Stan zachowania. Młaka na terenie objętym badaniami posiada okrojony zestaw gatunków charakterystycznych, stąd jej ocena powinna byc obniżona do B.
    6230
    6510
    9130
    6430
    nie stać Cię na nic więcej?
    Mogę Ci wylistować wsio co ujęte w Dyrektywach. Tylko po co!
    I tak nie kumasz, o co biegusia w tej ochronie.
    Ble
    Ostatnio edytowane przez Michał ; 16-02-2009 o 23:01 Powód: "y" mnie wdupcyło było - idę po browara

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)