Strona 6 z 10 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 92

Wątek: Zestaw sypialny

Domyślnie Odp: Zestaw sypialny

Cytat Zamieszczone przez sir Bazyl Zobacz posta
    mi by w życiu do głowy nie przyszło kupować wagę do ważenia plecaka, gdyż przecież nie ustalę sobie np. że ma ważyć 8 kg i resztę odkroję.
    Osobiście chciałbym się zmieścić w 8 kg. Nie wiem, czy to jest realne. Na pewno nie przesunę tej granicy, jak Joorg, do 15 kg.

dzielenie ciężaru gratów wspólnych tj. namiot, kocher, siekierka)
    Bazyl, w razie czego ja biorę kocher (96 g). Mogę też wziąć średnią ale niepełną butlę z gazem (286 g), a Ty siekierkę. Ciekaw jestem, ile ona waży.

ważne ruszyć przed siebie i wędrować, wędrować i cieszyć się drogą (nawet zgięty wpół pod wielgachnym plecakiem) :)
    Jakbyś się nie spakował - dasz na pewno radę!
    Nie zaśmiecam więc już Twojego wątku i wielu wspaniałych wrażeń na "nowej drodze życia" Ci życzę - do zobaczenia!
    W żadnym wypadku nie zaśmiecasz mojego wątku, wprost przeciwnie, dziękuje Ci za cenne uwagi i słowa zachęty.

A tak przy okazji, kupiłem dzisiaj namiot na "obóz bazowy": Quechua 2 SECONDS XL II pomarańczowy. Kolor wybrała żona...

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2006

Kolor wybrała żona...

Ale straszysz, spodziewałem się gustownego różu, czy w jakieś kwiatki, a tu całkiem fajny kolor

Forumowicz Roku 2018
    Kronikarz Roku 2018
    Forumowicz Roku 2017
    Kronikarz Roku 2014
    Ekspert Roku 2013
    Korespondent Roku 2008
    Awatar sir Bazyl
    Na forum od
    09.2005
    Rodem z
    Resmiasto

Cytat Zamieszczone przez andrzej627 Zobacz posta
    ...
    Bazyl, w razie czego ja biorę kocher (96 g). Mogę też wziąć średnią ale niepełną butlę z gazem (286 g), a Ty siekierkę. Ciekaw jestem, ile ona waży.
    ....
    Nie ruszylim jeszcze z miejsca, a Andrzej już zaczyna kombinować i sprytnie odwraca wzrok od leżącego namiotu - sam za nami nie pójdzie
    Siekierka waży chyba około 60 dkg - jak jeżdżę sam to zamiast niej zabieram piłę, która jest o połowę lżejsza i w ogóle ją jakoś bardziej lubię. Tu w grę wchodzą osobiste preferencje: jedni wolą się narąbać, inni urżnąć, znaczy się narżnąć :)
    Ostatnio edytowane przez sir Bazyl ; 06-08-2009 o 18:52 Powód: literówka
    "Rozum mówi nie raz: nie idź, a coś ciągnie nieprzeparcie i tylko słaby nie ulega; każdy z nas ma chwile lekkomyślności, którym zawdzięcza najpiękniejsze przeżycia." W. Krygowski

Bieszczadnik
    Na forum od
    11.2001
    Rodem z
    Warszawa (Ochota)

Andrzeju627, mam jakieś takie dziwne przeczucie, że Twoim "zestawem sypialnym" będzie domek nr 1 w OW w Sękowcu, który będziesz dzielił z Piskalem.

A swój namiot to tylko raz rozbijesz przy leśniczówce, aby się w nim pobawił mój kot Sabinek.

PS
    Poradź Sz. Małżonce, żeby nie zamawiała kosztownych kąpieli błotnych w sanatorium w Polańczyku. Przywieziesz Ją do Sękowca, pójdziemy (po deszczu) ścieżką zrywkową na Dwernik Kamień, gdzie będzie miała kąpiel błotną bezpłatną i dużo lepszą.
    Serdecznie pozdrawiam
    Stały Bywalec.
    Pozdrawia Was także mój druh
    Jastrząb z Otrytu

Bieszczadnik Awatar joorg
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Krosno

Osobiście chciałbym się zmieścić w 8 kg. Nie wiem, czy to jest realne. Na pewno nie przesunę tej granicy, jak Joorg, do 15 kg....
    Wszystko zależy , gdzie idziesz ,w jakich warunkach i na ile dni.

Ja np. na wyjazd 5 dniowy na Świdowiec, koniec sierpnia początek września, w warunkach jn.:
    -3 dni nie ma sklepu
    -2 dni bez dostępu do wody(potem jest woda tylko trzeba po nią 20 min. zejść i powrót 30 min.)
    -3 spania pod namiotem na górze

Zabieram:(waga to tak na wyczucie , nie ważyłem)
    plecak 75 l -waga ok. 2kg
    namiot 3 kg
    karimata 1kg
    śpiwór 1,5 kg
    kuchenka ,gaz , menaszki itp. 2 kg
    peleryna uniwersalna przeciwdeszczowa (można z niej dobudować ganek do namiotu) 0,5kg
    bielizna mikrotherma 0,5 kg
    jedzenie na 4 dni (małe lekkie konserwy,żółty ser paczkowany i topiony, kabanos, makaron , gorące kubki,1 i 1/2chleba, herbata , kawa, itd. 3 kg
    woda 2 l , napoje i "picie" z 3 l 5 kg
    ciuchy: 2 koszulki bez rękawów, 2 koszulki z krótkim rękawem, polar, koszula flanelowa, kurtka.. razem z 2 kg
    przybory toaletowe , 2 malutkie ręczniki ,podręczna apteczka (leki żołądkowe , przeciw bólowe,aspiryna, bandaż elastyczny , maść fastum ) 1 kg
    buty "ciężkie" na nogach, ale do plecaka biorę sandały.

Jak by nie patrzyć uzbierało się z 22 kg
    To tak na początek trzeba to wytaszczyć na górę ,ale co dziennie będzie ubywało wagi i sił też
    I co tu nie brać?
    Ostatnio edytowane przez joorg ; 06-08-2009 o 23:02
    "dosyć często rozważam co jest warte me życie?...tam na dole zostało wszystko to co cię męczy ,patrząc z góry w około - świat wydaje się lepszy.."
    Pozdrawiam Janusz

sturnus
    Guest

No to jak już sobie spakujecie te manele, to nie zapomnijcie o jednym: GWIZDEK!!! Bo już nikt o tym nie mówi i nie pamięta! Bo komórki mają... bo GPS... Gwizdek mi zabierać ze sobą!!! No i wody odpowiednią ilość, światełko i ogień! I nóż!
    A tak na marginesie to ja sprzetu foto 5 kg noszę plus statyw. :( I co? Zostawić w domu mam? Nie zostawię. Miśka też

Pozdrawiam

Mam nawet 2 gwizdki. Drugi jest częścią klamerki plecaka.

sturnus
    Guest

Mam nawet 2 gwizdki. Drugi jest częścią klamerki plecaka.
    no i się chwali!

pozdrawiam

Cytat Zamieszczone przez Stały Bywalec Zobacz posta
    Andrzeju627, mam jakieś takie dziwne przeczucie, że Twoim "zestawem sypialnym" będzie domek nr 1 w OW w Sękowcu, który będziesz dzielił z Piskalem.
    Masz racje. To jest mój plan B na wypadek mrozu.

Cytat Zamieszczone przez Stały Bywalec Zobacz posta
    Poradź Sz. Małżonce, żeby nie zamawiała kosztownych kąpieli błotnych w sanatorium w Polańczyku. Przywieziesz Ją do Sękowca, pójdziemy (po deszczu) ścieżką zrywkową na Dwernik Kamień, gdzie będzie miała kąpiel błotną bezpłatną i dużo lepszą.
    Sanatorium w Polańczyku jest po to, aby ją zwabić na "dokończenie KIMBu" w Sękowcu. Muszę jeszcze jej kupić śpiwór.

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Ile waży Was plecak z całym sprzętem do biwakowania?
    Mój 20-23 kg, ale zawiera tylko 1/2 lub 1/3 namiotu za to zawiera też jedzenie na kilka (4-5) dni oraz ok 1-2 l wody.

Myśl ę że to i tak za dużo, wobec czego w tym roku nie chodziłam ani też nie planuję chodzenia z dużym plecakiem dalej niż od przystanku do kwatery.

Myślę że realne jest "odchudzić" plecak do 15 kg ale do 8 kg chyba nie.

Wszystko też zależy ile jedzenia, a głównie ile konserw się zabiera. Kiedy wychodzę w góry na kilka dni bez możliwości zejścia "do bazy" - to jednak zabiera się około 0,5 kg jedzenia na każdy dzień.

Edit:

Teraz zobaczyłam spis Joorga - i ja zabieram mniej więcej to samo.
    Plecak ważyłam w przechowalni bagaży np. na dworcu we Lwowie.
    Mam lekki plecak (sam worek) - wazy 1800 gramów, a niektóre ważą nawet ponad 3 kg.

B.
    Ostatnio edytowane przez Basia Z. ; 07-08-2009 o 19:14

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Zakładki

Zakładki

Uprawnienia umieszczania postów