-
Odp: Komańcza -płonie Stara Cerkiew
Masz racje Piotrze pisząc :
Cytat:
Nie ma skutecznych w 100% działań ani zabezpieczeń,
... ale czy to ma zalniać z podejmowania działań zabezpieczająco-ostrzegających ?
Pytając króra cerkiew następna spłonie miałem na myśli uświadomienie że ilość działań jest dużo niewystarczająca.
Malo piszę
Cytat:
nie szukajmy na siłę winnych. Nie na tym to polega. Wszak wiadomo o co wszystko się rozbija.
Moim zdaniem ta czy inna cerkiew nie jest własnością proboszcza.
Ja szukałbym winnych. Szczególnie wśród osób decydenckich którym brak świadomości że takie obiekty to nasz wspólny nieoceniony majątek.
Teraz to znajdą się pieniądze i u konserwatora i w gminie i u marszałka,
...a w tym czasie kolejna niezabezpieczona cerkiew będzie narażona na działanie sił ludzkich lub natury.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Henek
... ale czy to ma zalniać z podejmowania działań zabezpieczająco-ostrzegających ?
Nie, oczywiście że nie ma - popełniono błędy jak zwykle na zasadzie "mądry Polak po szkodzie". Teraz jednak wszyscy umyją ręce i znajdą tysiące przyczyn dla których nie "dało" się zabepieczyć cerkwi (koszt 30-50tys.zł). Oprócz zabepieczeń obiekt powinien byc też ubezpieczony - ja nie wiem czy właściciele zarówno takich obiektów, jak i prywatnych domów drewnianych nie zdają sobie sprawy że w przypadku pożaru traci się praktycznie wszystko? Ze względu na odległość - przecież PSP z Sanoka czy Leska nie jedzie gasić pożar tylko dogaszać resztki - to jest zbyt długi czas dojazdu.
Można też gdybać czy zabepieczenia coś by dały w tym konkretnym przypadku, bo jak się nieoficjalnie dowiedziałem dziś rano - cerkiew została podpalona.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Henek
Teraz to znajdą się pieniądze i u konserwatora i w gminie i u marszałka, ...a w tym czasie kolejna niezabezpieczona cerkiew będzie narażona na działanie sił ludzkich lub natury.
Cytat:
Zamieszczone przez
Piotr
Nie, oczywiście że nie ma - popełniono błędy jak zwykle na zasadzie "mądry Polak po szkodzie". Teraz jednak wszyscy umyją ręce i znajdą tysiące przyczyn dla których nie "dało" się zabepieczyć cerkwi (koszt 30-50tys.zł).
Owszem pieniądze się znajdą.... kosztem innych celów.
Będą na zabezpieczenie tego celu, to gdzieś indziej zabraknie.
Czy to błąd że decydenci są w sytuacji gdzie muszą decydować na co dać, a gdzie zabraknie?
Dlatego mówię: nie szukajmy winnych. Bo łatwo psioczyć z dołu, ale nikt by chyba nie chciał być w skórze takiego decydenta - który swoją decyzją musi gdzieś komuś na coś nie dać. Jeśli jest do wybudowania wodociąg albo zabezpieczenie zabytku - to teoria Maslowa chyba w sposób oczywisty wskazuje no co pójdzie kasa. Chyba że ktoś ma nie pokolei potrzeby ustawione, alebo nie zwraca na uwagi na potrzeby innych ludzi. To jest oczywista ludzka hierarchia realizacji celów. I wcale nie sugeruję że zabytki nie mają być zabezpieczane.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Piotr
.
nieoficjalnie dowiedziałem dziś rano - cerkiew została podpalona.
No i to jest najgorsza wiadoość ze wszystkich. Wliczając w to wieść o spaleniu. Zastanawiam się, jakie są motywy takich czynów - czy to taki kompleks Herostratesa? Co kieruje ludzi to palenia zabytków?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dziabka1
No i to jest najgorsza wiadoość ze wszystkich. Wliczając w to wieść o spaleniu. Zastanawiam się, jakie są motywy takich czynów - czy to taki kompleks Herostratesa? Co kieruje ludzi to palenia zabytków?
Motyw jest prosty: ukrycie/zatarcie śladów włamania. Ot co... Jak tylko dowiedziałem sie od Długiego o pożarze, to tak sobie pomyslałem, że komuś była potrzebna jakaś ikona, więc poszedł zabrał i podpalił. Będe zdziwiony, jak moje przypuszczenia się nie potwierdzą.
Pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bertrand236
Motyw jest prosty: ukrycie/zatarcie śladów włamania. Ot co... Jak tylko dowiedziałem sie od Długiego o pożarze, to tak sobie pomyslałem, że komuś była potrzebna jakaś ikona, więc poszedł zabrał i podpalił. Będe zdziwiony, jak moje przypuszczenia się nie potwierdzą.
Pozdrawiam
Jest duże prawdopodobieństwo że tak ale...
Mieszkałem w Komańczy i okolicy parę lat i myślę że motyw wcale nie musi być aż tak prosty.Tam jest spore "naprężenie" między Łemkami(zwanymi "Ukraińcami") a tzw. resztą...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Browar
Mieszkałem w Komańczy i okolicy parę lat i myślę że motyw wcale nie musi być aż tak prosty.Tam jest spore "naprężenie" między Łemkami(zwanymi "Ukraińcami") a tzw. resztą...
Owszem, nie jest aż tak kolorowo jak to się Komańczę przedstawia w "folderkach" i takich tam - jako wzór wzajemnej harmonii 3 wyznań. Zawartość nieco odbiega od opakowania. Ale nie jest też aż tak źle.
Przy okazji: w jakich latach mieszkałeś w Komańczy? Może przynajmniej z widzenia gdzieś się tam mijaliśmy.
-
Pod koniec lat 60-tych mój ojciec mierzył w okolicy,bazowaliśmy w Komańczy razem z mamą.Potem w połowie lat 80-tych podczas przerwy w studiowaniu ukrywałem się przed wojem w Prełukach,pracowałem w lesie.
-
4 załącznik(ów)
Stan na dzisiaj z godz południowych --prace wre , pogorzelisko uprzątnięte .
-
8 załącznik(ów)
A jeszcze wczoraj tak to wyglądało.....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wtak
W Liskowatem chyli się ku upadkowi piękna cerkiew. Może "przydałaby się" komanieckim prawosławnym ??
Decyzje chyba juz zapadły, ale tak na marginesie: jak juz tak narzekamy na zagospodarowanie przestrzenne w Bieszczadach w sensie stylu, itp, czyli na bajzel totalny, to raczej nie stawiajmy w Komańczy typowej cerkwi bojkowskiej, bo to troche nie teges ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
dziabka1
Poczekajmy, nieoficjalne informacje nie musza sie potwierdzić - przyczyna moze sie okazać zupełnie inna. Jest prokuratura, są eksperci od tego typu badań - niech pracują. BTW: dziś rano na jakiejś ogólnopolskiej stacji radiowej była krótka audycja o pożarze. W sumie nic nowego: była wycieczka, palili świece, potem proboszcz spradzał 3 razy czy świece pogaszone i niecałe 2 godziny po wycieczce cerkiew poszła z dymem. Ci co pierwsi zauważyli mówili, że nawet poszliby od razu gasić - ale jak: cerkiew zamknieta a pali się ...od góry - albo od kopuły nad prezbiterium albo od dachu zakrystii. W każdym razie j/w: niech sie zajmą tym eksperci.
-
10 załącznik(ów)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Henek
Moim zdaniem ta czy inna cerkiew nie jest własnością proboszcza.
Ja szukałbym winnych. Szczególnie wśród osób decydenckich którym brak świadomości że takie obiekty to nasz wspólny nieoceniony majątek.
Teraz to znajdą się pieniądze i u konserwatora i w gminie i u marszałka,
...a w tym czasie kolejna niezabezpieczona cerkiew będzie narażona na działanie sił ludzkich lub natury.
Dokładnie tak to wygląda...Nie ma prawnego (na poziomie ustawy) skorelowania odpowiedniej kategorii zabytków z odpowiedzialnością za nie, nie tyle właścicieli (choć także), co odpowiednich organów państwa i samorządu terytorialnego. Niedorzecznością jest, aby np. za zabytek tej klasy, co komaniecka cerkiew, odpowiadał jedynie proboszcz wspierany materialnie przez swoich parafian i zwierzchników. A gdzie jest państwo, które powinno dbać o polską kulturę i sztukę. Jakże okrutnie w tej konkretnej sytuacji brzmi wyliczenie kosztów wysłania do Afganistanu 1000(!) polskich żołnierzy (300 mln PLN!!!) w stosunku do kosztów monitoringu ppoż zabytkowego obiektu sakralnego... Żyjemy w coraz bardziej paranoicznej rzeczywistości...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Piotr
...raczej nie stawiajmy w Komańczy typowej cerkwi bojkowskiej, bo to troche nie teges ;)
Komaniecka cerkiew grekokatolicka bardzo łemkowska nie jest ;)
natomiast chyba przeniesienie istniejącej gdzieś a nieużywanej i chylącej się ku upadkowi cerkwi też jest jakimś rozwiązaniem...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wtak
natomiast chyba przeniesienie istniejącej gdzieś a nieużywanej i chylącej się ku upadkowi cerkwi też jest jakimś rozwiązaniem...
No jest...To tak zwany północno-wschodni typ, wariant bezwieżowy (skodyfikowany przez Stanisława Michalczuka). Cechy charakterystyczne to m.in. plan trójdzielny wydłużony ( w komanieckiej dodatkowo zakrystia w przedłuzeniu prezbiterium), brak wieży, równa wysokość zrębu...
Najstarszym przykładem tego typu budowli jest nie zachowana cerkiew z Zubeńska z 1791 r., równiez nie zachowana z Rabego k/Baligrodu bodajże z 1926 r. a także w Rzepedzi k/Komańczy z 1824 r.
Co do zasięgu Łemkowszczyzny... Łemkowie zasiedlali tereny od Wierchomli Wielkiej po Żubracze i Solinkę czyli na północnych stokach Karpat od Popradu do Wielkiego Działu na wschodzie. Na północnym pograniczu w kilku wsiach Łemkowie mieszkali pospołu z ludnością polską. Kto jest bardziej zainteresowany Łemkami, ich etnografią polecam: Roman Reinfuss: Łemkowie jako grupa etnograficzna, MBL, Sanok 1998 . Można tę publikację potraktować jako kompendium wiedzy o Łemkach.
-
Miałem na myśli tę cerkiew na "piętrowym fundamencie" z Dudyńców...
-
Już można powiedzieć, że została podpalona. Zwarcie instalacji wykluczono, na zdjęciach zrobionych w cerkwi nie widać aby była włączona elektryczność. Wykluczono także upadek swiec zapalonych przez grupę. Z grupą turystów do cerkwi dostali się obcy. Co dalej niewiadomo. W ciągu ok 50 min od wyjścia księdza z cerkwi ktoś podpalił swiątynie. Słyszałam nieoficjalnie, że brane jest pod uwagę ukrycie kradzieży ikon.
-
z gory bylo wiadomo ze ktos podpalil... raczej rzadko sie zdarza zeby kosciolek lub cerkiew zapalila sie od pioruna czy innego spiecia...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
. Słyszałam nieoficjalnie, że brane jest pod uwagę ukrycie kradzieży ikon.
To częsty motyw w tym cywilizowanym kraju... Może policja dorwie złodziei? Pierwsze o czym pomyślałem na wieść o pożarze, to właśnie kradzież ikon...Ale co po tym? Cerkwi nie ma, a kat nie uciąłby im rączek;> Dalej będą bezcenne zabytki niszczone i rozkradane. Germańska rasa wszystko odkupi od złodziei. Czego nie zdołała wywieźć do 45-go, teraz bierze bez wahania. Wystarczy zrobić wycieczkę do byle antykwariusza lub 'Desy' niemieckiej... Pucharów, szkaplerzyków, ryngrafów, kielichów z polskim orłem zatrzęsienie, tyleż samo innych bibelotów i bzdetów, a obrazów i ikon...lepiej nie mówić.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wtak
Toteż zapomniałem dopisać, że to moim zdaniem - lubie porządek na półce. Nie mniej porównanie chyba nie najlepsze. Może nie tyle nie najlepsze, co warto sobie uzmysłowić ze nie wszystko jest czarne albo białe. Cerkiew greckokatolicka z 1988 jest (miała być) współczesna. Były to zupełnie inne czasy, choc tak nieodległe, więc nie ma nawet co porównywać. Gdyby nie cały ten "cyrk" przy budowie zapewne byłaby w całości obiektem murowanym i bądź na 99% pewny że to nie dlatego postawiono na górze starą cerkiew z Dydyńców, że była zagrożona (i tak jest zniekształcona). Nie każdą też cerkiew da się wcisnąć do jakiegoś stylu. Dudyńce swój styl miały, ale jako całość trudno do zakwalifikować, bo i do czego. Trudno wymagać, aby w 2006 roku budowano nadal tak jak 200 lat temu - postęp. W 1974 roku w Kulasznem spaliła się również cerkiew typu północno-wschodniego w wariancie bezwieżowym. Od 2005 stoi nowa murowana - nie będziemy przeciez rozstrząsać czy aby nie należało postawić drewnianej. Wszystko zależy od konkretnej sytuacji.
Cytat:
Zamieszczone przez
wtak
Jest rozwiązaniem - jednak odrzuconym na rzecz rekonstrukcji, nie my o tym decydujemy.
[edit]: pewną zmianą w rekonstrukcji ma być pokrycie dachu gontem, tj. powrót do stanu z przed 1955r., kiedy to gont zastąpiono blachą.
-
Radio Rzeszów podało, że przyczyną podpalenia było zapruszenie ognia przez grupę, którą prowadziła moja znajoma, zawodowa przewodniczka. Tego się nie spodziewałam. Zgroza.
-
Gdzie była twoja koleżanka jak oni to zrobili???
Powinno sie osądzić winnych i nałożyć obowiązek naprawienia szkody.
-
W cerkwi, był też ksiądz, który wyszedł ostatni. Nie ma winnych. Cerkiew spłoneła.
-
Jeszcze wczoraj razem z Długim i jego przesympatyczną żoną Joanną zastanawialiśmy się, co dalej z cerkwią? Może ktoś zna więcej szczegółów?
A tak swoją drogą: jak grupa turystów może zaprószyć ogień w cerkwi, która jest otwarta tylko na czas jej zwiedzania /bo chyba nie zwiedzali jej podczas nabożeństwa?/. Od świecy, którą zapalili?
-
Po prostu nie wiem. Olka cały czas mówiła, że to był rabunek. Dzisiaj przeżyłam szok. To była tzw. pijacka grupa,która wracała z imprezy. Zaprowadziła ich do cerkwi, kupowali bardzo dużo świec. Dwie możliwości albo upadła świeca albo zapruszyła się zapałka w dywanie. Tak mówili w radio rzeszów. Ksiądz twierdził, że wyszedł ostatni i potem kilka razy wchodził do cerkwi. Najgorsze to, że następną grupę miałam ja wprowadzić do cerkwi. Nie wyrobiłam się czasowo, siostra zakonna zatrzymała mnie w klasztorze nazaretanek. Nikt nie cofnie czasu.
-
-
Wiecie co...... trzeba do tego wątku co raz wracać bo zapomni sie o odbudowie tej cerkwi. Juz teraz zrobiło się cicho.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bertrand236
Więcej szczegółów
Dziennik Polski
"Umorzone śledztwo po pożarze cerkwi w Komańczy .
Ze względu na niewykrycie sprawcy Prokuratura Rejonowa w Sanoku umorzyła śledztwo prowadzone w związku z pożarem cerkwi prawosławnej pod wezwaniem Opieki Matki Bożej w Komańczy. Przypomnijmy, że 13 września 2006 r. piękna drewniana świątynia spłonęła doszczętnie.
W śledztwie stwierdzono, że w dniu pożaru cerkiew zwiedzali turyści z przewodnikiem. Obecny był ksiądz proboszcz Marek Gocko. Wycieczkowicze zapalili świece intencyjne. Po wyjściu turystów duchowny zgasił świece, wyszedł ostatni z cerkwi, zamykając drzwi do świątyni. Po około dwóch godzinach od opuszczenia cerkwi przez turystów jeden z mieszkańców Komańczy zauważył wydobywający się dym z budynku sakralnego. Mimo akcji ratowniczej strażaków nie udało się uratować cerkwi, która spłonęła doszczętnie wraz z wyposażeniem.
Specjalistycznym badaniom fizykochemicznym i elektrotechnicznym poddano przewody instalacji elektrycznej, próbki gleby oraz część chodnika znajdującego się wewnątrz świątyni. Biegli sądowi z zakresu pożarnictwa Sądu Okręgowego w Krośnie i Rzeszowie - brygadier mgr inż. Bogdan Kuliga i brygadier mgr inż. Jerzy Turek - wskazali jednoznacznie, iż pożar wybuchł wewnątrz pomieszczenia z ikonostasem, skąd szybko rozprzestrzenił się na całą kubaturę cerkwi. Wpływ na takie rozprzestrzenienie się pożaru miał przepływ powietrza od podłogi poprzez otwory wentylacyjne, a następnie nieszczelności pomiędzy deskami do wnętrza. Biegli jednoznacznie stwierdzili, iż ognisko pożaru znajdowało się w miejscu całkowitego przepalenia dwóch legarów, które znajdowało się w okolicy miejsca usytuowania przed pożarem świecznika. Stwierdzili ponadto kolisty ślad wypalenia gruntu o wymiarach 120 x 140 cm, w którym na środku odnalezione zostały stopione fragmenty świecznika najprawdopodobniej wykonanego z mosiądzu. Z tego miejsca nastąpiło rozprzestrzenienie się ognia.
Biegli wykluczyli powstanie pożaru w wyniku zwarcia instalacji elektrycznej, zaprószenia ognia od niedogaszonego papierosa, celowe podpalenie, samozapalenie się materiałów, eksploatowanie urządzeń grzewczych.
Za przyczynę powstania pożaru biegli orzekli nieostrożność osób dorosłych w posługiwaniu się ogniem podczas zapalania świec, bo nie można wykluczyć, że jedna z osób posłużyła się zapałkami, mimo iż stwierdzono przesłuchując świadków, że świece były zapalane przy użyciu zapalniczki. Biegli podkreślili, że możliwe jest oderwanie się siarki ze złamanej zapałki. Iskra mogła wpaść w szczelinę pomiędzy deskami podłogi i spowodować zatlenie nagromadzonych tam pajęczyn, liści czy traw naniesionych np. przez gryzonie. Nie można tego wykluczyć, o czym świadczą wypalone legary. Biegli nie wykluczyli również możliwości strącenia palącej się świeczki przez uczestników wycieczki i upadku na podłogę lub dywan, np. pod stolik nakryty obrusem. Natomiast mało prawdopodobne wydaje się, by przyczyną pożaru było pozostawienie palących się świec na świeczniku ze względu na jego usytuowanie i odległość. Mało prawdopodobne wydaje się też, że ogień mógł wybuchnąć w wyniku zdmuchiwania świeczek przez gaszącego proboszcza.
Ze względu na to, że nie udało się w dochodzeniu ustalić osoby lub osób, które nieostrożnie posługiwały się ogniem wewnątrz cerkwi, prokuratura umorzyła śledztwo. "
-
Jestem wściekła od wczoraj. Szczyt głupoty aby przez kilku pijanych skretyniałych turystów spaliła się cerkiew. Jeszcze kilka pozostało. Duże pole do popisu. Apel do przewodników i pilotów. Pamiętajcie o zasadach. Jasno było powiedziane na szkoleniach, że obsługa grupy nie pozwala na palenie świec w drewnianych świątyniach i jest zakaz wprowadzania pijanych do swiątyń.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wtak
W Liskowatem chyli się ku upadkowi piękna cerkiew. Może "przydałaby się" komanieckim prawosławnym ??
Na jednym ze szkoleń zapytałam się o stan cerkwi w Listkowatem . Towarzystwo Opieki nad Zabytkami w Michniowcu zdobyło pieniądze na niezbędny remont. Naprawiono już dach nie leje się do wnętrza świątyni. Właścicielem cerkwi jest samorząd i on ma się postarać o właściwe zabezpieczeni swiątyni.
-
1. Lucynko!
Byłem w tej cerkwi z do cna pijanym przewodnikiem. jak klękał, to bił głową o deski. Znam imię i nazwisko. Mogę Ci je podać ale tylko patrząc Ci w oczy. Nie na forum. Jak poczytasz uważnie moje stare relacje to się domyślisz... kto to był.
2. Do Wszystkich!
Ponawiam pytanie: czy wiecie co dalej z odbudową.
-
Tak, cerkiew zostanie odbudowana. Też o tym było na szkoleniu. Reszta na priv.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bertrand236
czy wiecie co dalej z odbudową.
Trwa etap zbierania pieniędzy, plany się nie zmieniły i jeśli wszystko pójdzie zgodnie z nimi to odbudowa ruszy wiosną lub latem. Chyba, że wydarzyłoby się coś nieoczekiwanego - niestety na forum nie mogę nic więcej napisać.
-
Dzięki!
Miałem swój skromny wkład na kirkucie w Baligrodzie, mogę mieć i w Komańczy. stąd te pytania. Piotrze wiesz przecież jak mnie znaleźć inaczej.
Pozdrawiam
-
Z uwag bertranda i Lucyny wynika, że w tych Bieszczadach wsie napite w sztok - i turyści i przewodnicy niekiedy... :sad:
-
Dziś odbędzie się Pasterka w dzwonnicy w Komańczy...na pewno nie obejdzie się bez wzruszen... Korzystając z okazji chciałam wszystkim obrządku wschodniego życzyć dobrego i Spokojnego Rizdwo Swjata :-D
-
Hej
Nie jestem obrządku wschodniego, ale ... i tak modlimy się do TEGO SAMEGO BOGA, a więc
Wesołych Świąt
-
Cytat:
Zamieszczone przez
włóczykij
Hej
Nie jestem obrządku wschodniego, ale ... i tak modlimy się do TEGO SAMEGO BOGA, a więc
Wesołych Świąt
Jak wyżej.. WESOŁYCH ŚWIĄT
-
Pozwólcie przyłączyć się do życzeń... Specjalne życzenia wszystkiego dobrego i Bożej opieki dla ks. proboszcza z prawosłwanej parafii w Morochowie (jesli czyta to forum...), bardzo nas (mnie i moją narzeczoną) w wakacje ujął za serce goszcząc w swej świątyni.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Tak, cerkiew zostanie odbudowana. Też o tym było na szkoleniu. Reszta na priv.
Jesteśmy żywotnie zainteresowani tematem, więc może nie wszystko na priva :) .
Bardzo dobrze że wreszcie zabezpieczono cerkiew w liskowatem..