-
Odp: Turnicki Park Narodowy- reaktywacja!
Cytat:
Zamieszczone przez
leobek
Warto sprawdzić czy dla tego rezerwatu jest sporządzony "Plan ochrony". Jeśli jest taki plan i nie przewiduje takich cięć to wina będzie ewidentnie po stronie Nadleśnictwa. Jeśli natomiast plan ochrony przewiduje takie cięcia to, sądząc po opisach tego rezerwatu w dostępnej mi literaturze, byłby to poważny błąd w planowaniu - co wcale nie jest takie niemożliwe.
Pozdrawiam
Nie mam dostępu do operatów ochrony. Muszę opierać się na informacjach pozyskanych z materiałów powszechnie dostępnych, w tym wydanych przez parki krajobrazowe w Przemyślu i na stronie ekologów.
Jedno mnie zastanawia. Powtarzanie się historii. Cięcia były już prowadzone w innym rezerwacie. Jaki jest sens powoływania rezerwatu leśnego chroniącego dobrze zachowane zbiorowiska leśne aby w kilka lat później potraktować ten las jak zwykły las gospodarczy. I to w majestacie prawa. Jeden minister nie wyraża zgody na prześwietlenie ale jego następca słynny pan Szyszko pozwala na wycinkę pięknego jodłowego drzewostanu aby małodym bukom "żyło się lepiej".
Witam przedstawiciela BdPN na forum. Mam nadzieję, że tu dłużej pozostaniesz i pomożesz nam zrozumieć gospodarkę leśną.
-
[quote=leobek;56347]Warto sprawdzić czy dla tego rezerwatu jest sporządzony "Plan ochrony".
Leoebek nie ma żadnych planów ochrony, ani dla rezerwatu Kalwaria Pacławska ani dla rezerwatów-Turnica, Na Opalonym, Chwaniów, Nad Trzciańcem.
Jedynie rezerwaty- Dyrbek i Dolina Hołubli takowe plany posiadają...
Obszar NATURA 2000 też nie ma planu ochrony- więcej na :
http://www.ptakipodkarpacia.com/Orni...ze%202008.html
(pismo w tej sprawie).
Jednym słowem- prawo stanowione nie jest realizowane, czyli jest to prawo martwe!!!
Co do wycinki w rezerwacie Kalwaria Pacławska była ona ponoć uzasadniona czyszczeniem tzw. pasa drogowego- tylko dlaczego do wycinki wybierano drzewa najokazalsze, najlepszej jakości, najzdrowsze i często oddalone od jezdni nawet o 15 m??? ( co widać na załączonych zdjęciach)
http://forum.bieszczady.info.pl/show...?t=4112&page=8
-
Przetlumacze to na Polski jakby ktos tego nie rozumial
Dla (w miarę) pełnego zabezpieczenia interesów ochrony przyrody Gór Sancko – Turczańskich konieczne jest aby ochroną objąć zarówno tereny leśne jak i liczne ekosystemy nieleśne (łąkowo – pastwiskowe). Skuteczność wprowadzonej ochrony będzie w znacznej mierze zależeć od prawidłowo sporządzonego planu ochrony oraz oczywiście od posiadanych środków na jego realizację.
Bedzie zarastalo jak zarasta jezeli tylko dadza kase i sie zgodzimy (rada naukowa parku) to przetniemy pare lak by bylo zespol lakowo-chaszowe byly "zachowane".
Nie zgadzam się z poglądem iż ochrona ścisła nie jest dobra. W przypadku takich terenów konieczna będzie zarówno ochrona ścisła, jak też czynna a nawet pewnie w niektórych przypadkach krajobrazowa.
Jak wyzej Lssek sobie bedzie rosl bezpiecznie jak rosnie teraz poza paroma laczkami ktore Park przetnie dla "zachowanie naturalnego Ekosystemu "
W miarę naturalne fragmenty ekosystemów leśnych na pewno warto objąć ochroną ścisła.
Bucki i odrobina Jodelki w starych lasach gromadzkich bedzie nadal rosnac "bezpiecznie"
Ochrona ścisła sprawdza się nawet w stosunkowo silnie przekształconych ekosystemach leśnych (ekosystem leśny nawet dość mocno zmieniony – pozostawiony samemu sobie najczęściej dobrze sobie radzi).
Laki nadal beda zarastac chaszczami i NIKT w tym nie PRZESZKODZI
Wielkopowierzchniowa ochrona ścisła zazwyczaj jest również bardzo korzystna dla ochrony fauny.
Bo zaraz za granica Parku lokane kolo mysliwych nie wystrzela zaraz wszystkiego.
W przypadku terenów nieleśnych dobre efekty daje ochrona czynna – oczywiście jeśli zakładamy, że te ekosystemy powinny być zachowane.
Skosimy raz do roku pare lak.
Ochrona ścisła, rzeczywiście bardzo często prowadzi w takich przypadkach do zaniku chronionych elementów przyrody.
Nie zrobimny nic same sobie bedzie roslo.
Zgadzam się również z poglądem, że powstanie parku wcale nie musi prowadzić do zwiększenia bezrobocia. Dobrze zaprojektowane strefowanie ochronne nie musi być sprzeczne z interesami turystyki – oczywiście, że nie da się wtedy chodzić wszędzie, ale można w sensowny sposób pogodzić ochronę przyrody i turystykę. Z pewnością natomiast dobrze zareklamowany teren chroniony, charakteryzujący się w miarę naturalną przyrodą może przyciągnąć turystów – powinno to (przynajmniej) zrównoważyć częściową utratę miejsc pracy w leśnictwie.
Nie zrobimy nic by pomoc ludziom i bedizemy przeszkadzac jako PN w rozbudowie przemyslu turystycznego ktory da kase ludziom mieszkajacym na obszarze parku.
Leśnicy nie koniecznie muszą być wrogami ochrony przyrody. Nie uważam również, żeby leśnicy byli złymi gospodarzami terenu. Wszystko zależy od wyznaczonych celów.
Generalnie celem pracy leśnika jest hodowla lasu (aby później móc pozyskać dobrej jakości drewno potrzebne przecież gospodarce). Uważam, że leśnicy dość dobrze wywiązują się z tego zadania stosując do tego odpowiednie metody, których uczyli się w szkołach.
Lesnik pozwala rosnac chaszczom bo nie oplaca sie sadzic 1 lasu poza tym w chaszczach ostrezynowo olszynowo sosnowych jest duzo zwierzyny plowej do odstrzalu. Lasek urosnie lesniczy wytnie jako opalowke i posadzi Bucki i Jodelki w uprawie lesnej.
Czym innym jest jednak ochrona przyrody (ma inne zadania) – oczekiwanie, że dokładnie te same metody (zabiegi), które znakomicie sprawdzają się w leśnictwie dadzą równie dobre efekty w ochronie przyrody jest dla mnie oczywistym nonsensem. Dlatego też nie ma co wywoływać animozji pomiędzy ochroną przyrody a leśnictwem, bo inne cele mają osiągnąć – oczywiście w pewnym stopniu te zadania mogą się uzupełniać. Ale zawsze będzie to tylko w pewnym stopniu.
My ekolodzy nie wytniemy chaszczow , przyroda sama zrobi z chaszczow naturalny las w te 300 lat
Tak pobierznie to przetlumaczylem przepraszam za niepelne niezrozumienie niektorych wzrotow :-)
pozdro
-
Pozostawiam powyższą wypowiedź klopsika bez komentarza, nie wszystko da się sprowadzić do ironii, bo do tego widać zmierza...
-
Chlopie jakiej ironi ?Tak po prostu tutaj bedzie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
klopsik
Chlopie jakiej ironi ?Tak po prostu tutaj bedzie.
To twoje subiektywne zdanie- nie oparte na dowodach...
Turnicki Park Narodowy w wersji okrojonej obejmować ma w 98% grunty Skarbu Państwa- tereny bezludne.
-
A co z tymi 2 % ile ludzi tam mieszka ? Ile ludzi pracuje na tym obszarze z lasu ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Witam przedstawiciela BdPN na forum.
No to zostałem zdekonspirowany. Na Forum mam zamiar pozostać dłużej i pewnie będę czasami zabierał głos (oczywiście jeśli będę uważał, że moja wypowiedź coś nowego wniesie). Zaznaczam jednak, że będę prezentował swoje prywatne poglądy, a nie oficjalne stanowisko BdPN.
Pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
klopsik
A co z tymi 2 % ile ludzi tam mieszka ?
Jeśli powstanie tam park narodowy, to z pewnością będzie również liczącym się pracodawcą na rynku (ludzie bezpośrednio zatrudnieni, jak i ZUL-e wykonujące konkretne zabiegi).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
leobek
Jeśli powstanie tam park narodowy, to z pewnością będzie również liczącym się pracodawcą na rynku (ludzie bezpośrednio zatrudnieni, jak i ZUL-e wykonujące konkretne zabiegi).
Ciecie laki robi sie raz do roku, W PN nie bedzie prowadzonej normalnej gospodarki co za tym nie bedzie tylko miejsc pracy co w normanlej gospodarce lesnej . Tak budowa i utrzymanie infrastruktury szlakow schronow itp jakos po przykladzie regionalnych PN magurskiego i bieszczadzkiego nie rozpieszczaja zadnego turysty co za tym zrobic i 1 poprawic w roku, ale czemu nie mozna zrobic 50 straznikow parkowych do pilnowania parku. Gdzie chlopie bedziesz mial ta prace dla tych ludzi no gdzie ? ZULe wygrywaja przetargi wiec moze rownie dobrze robic ekipa z szczecina jak z medzialaborec ?Hmm jakis konkret jakes deklaracje? Kogo stac na to by nie obiecywac ludziom na podkarpaciu a dac ?NIKOGO? Po prostu jakas ekipa ekologow sobie zreszta slucznie ubzdurala ze trza zrobic PN w miejscu gdzie glowny zywiciel to LP. Wiec skoro ekolodzy chca zrobic PN to niech za to "zaplaca" politycznie/spolecznie jak i finansowo.
-
Klopsik lasu bez końca nie można wycinać. Niedyś skończy się eldorado i ludzie zostaną bez pracy. Przykłady znajdziesz nie tylko w kraju. Poczytaj sobie co stało się z miejscowościami w Kanadzie żyjacymi z eksplaatacji lasu. Las skończył się, a miejscowi wegetują.
-
hEJ:)
Lucyno - przecież wiesz, że w Bieszczadach od z górą 50 lat rządzą leśnicy:D I zniknął ten las? Nie ma nic? Nie przesadzajmy z tym wycinaniem. Zgodzę się, że jakąś część terenów należy wyłączać z normalnej gospodarki i tworzyć tam rezerwaty. Ale w sytuacji, gdy nie ma kasy na istniejące PN-y, tworzenie nowego jest absurdem.
Obserwuję w pewnym PN-ie proces przetargów na roboty wynikające z planu ochrony. Na poszczególne zadania budżet wyłożył pewną kasę i prowadzących przetargi obowiązuje dyscyplina finansowa. Ten dostanie zlecenia, który zmieści się w zaplanowanych sumach. Po pierwszej turze przetargów wiele zadań nie znalazło jeszcze wykonawców, bo wszystkie oferty były wyższe niż sumy planowane. Grozi to wręcz zawaleniem planu ochrony;> Pewnie jakieś wyjście się znajdzie. Lecz jeśli nie, to istnienie rzadkich gatunków fauny czy flory w tym PN-ie będzie zagrożone. Utworzenie nowego PN-u zapewne odbyłoby się kosztem budżetów parków istniejących.
LP mają nad PN-ami jedną przewagę. Mają dużo forsy. I gdyby ustawowo przymusić je do wykonywania pewnych dodatkowych zadań z zakresu ochrony gatunkowej (np wspomniane koszenie łąk, nawożenie obornikiem itp), to z pktu widzenia interesów ochrony przyrody wg mnie mogłoby to być lepsze wyjście niż PN. Zresztą już teraz LP wiele dobrego czyni w kwestii ochrony przyrody. W końcu skądś te cuda w lasach birczańskich są?
Ja sądzę, że temat Turnickiego PN powinien odżyć wtedy, gdy politycy będą gotowi dołożyć na te i na stare parki grosiwa. Ponadto wspominałem już chyba o ustawowych ograniczeniach w korzystaniu ze środków unijnych przez parki...Zniesienie tych barier uważam za ważniejsze niż tworzenie TuPN:)
Pozdrawiam,
Derty
-
Hej
Nie neguję. Leśnicy rządzą Bieszczadami. Nie wieszam psów na LP. Wszyscy musimy przyznać, że jeżeli chodzi o polską gospodarkę leśną to jest ona wyróżniająca się w skali Europy. W dodatku u nas w Bieszczadach i Górach Sanocko-Turczańskich są lasy wodo- i glebochronne, gdzie teorytycznie obowiązują inne zasady gospodarowania. Wielu leśników przysłużyło się polskiej przyrodzie, w tym naszej. Wystarczy wymienić nazwisko jednego najpierw leśnika, a potem dyr parku narodowego pana Woja Wojciechowskiego. To on ocalił nasze bieszczadzkie jodły w miejcu, gdzie później został ustanowiony rezerwat Hulskie.
Nie zgodzę się ze stwierdzeniem, że Turnica i te cuda znajdujące się na terenie nadleśnictwa Bircza to zasługa leśników. Zasługa historii. Te lasy uniknęły wycinki pod koniec XIX w, potem zostały darowane na rzecz akademii, by w latach 60-tych wejść w skład "dóbr arłamowskich". Dopiero od czasów przekazania ośrodka rządowego gminie Ustrzyki Dolne, a lasów Nadleśnictwu Bircza można mówić o gospodarowaniu tymi terenami przez leśników.
Czy las gospodarczy plus rezerwaty czy park narodowy? Moim zdaniem to drugie plus las gospodarczy. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie aby LP włączyły się w większym zakresie w czynną ochronę przyrody. Wiesz co jest najśmieszniejsze. W prywatnych rozmowach leśnicy są za większą ochroną lasów. Chcą powoływać użytki ekologiczne, chronić połacie lasów przed wycinkami, nie mówię już o pomnikowych drzewach. Wściekają się podobnie jak ekolodzy na te ambony, które wiankiem otaczają rezerwaty.
Derty proszę nie stawiaj ekologów, w tym mnie w opozycji do leśników. Nas interes jest wspólny: dobro lasu. Nie przez przypadek często LP finansują akcje ekologów.
Bardzo chciałabym aby leśnicy włączyli się w akcję ratowania resztek puszczy. Zarówno tej białowieskiej jak i tej turczańskiej. Moim zdaniem Polsckę stać na ochronę reliktów pierwotnych lub słabo przekształconych lasów. Poza tym diabli mnie biorą jeżeli słyszę, że najpierw ktoś powołuje do życia rezerwat leśny chroniący dobrze wykształcone zespoły leśne, a potem w majestacie prawa prowadzi tam cięcia.
-
"Nas interes jest wspólny: dobro lasu. Nie przez przypadek często LP finansują akcje ekologów."
Lucyna ty jest aby zdrowa ?W pelni sil i wladz umyslowych ? Lesnik jest od hodowli lasu i tyle . LP sa zobowiazane dawac kase na ekologow odgornie tak to by palcem nie kiwnely nawet w tej sprawie . Jak juz musza to robia i tyle.
Ulubiona madrosc przekazana mi przez moje guru lesne to"lesnik mowi o chronie przyrody po 50 kiedy sie ustawi w zyciu i swe dziatki takze"
Tak skroce moze tok myslenia swoj, dobro lasu zalezy od dobra danej grupy ludzi ktora z tego lasu zyje ,Czy sa to lesnicy czy ochroniarze nie wazne , od dobro lasu KAZDY GOSPODARZ DBA (
a przynajmiej o tym mowi)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
klopsik
"Nas interes jest wspólny: dobro lasu. Nie przez przypadek często LP finansują akcje ekologów."
Lucyna ty jest aby zdrowa ?W pelni sil i wladz umyslowych ? Lesnik jest od hodowli lasu i tyle .
Tak skroce moze tok myslenia swoj, dobro lasu zalezy od dobra danej grupy ludzi ktora z tego lasu zyje ,Czy sa to lesnicy czy ochroniarze nie wazne , od dobro lasu KAZDY GOSPODARZ DBA (
a przynajmiej o tym mowi)
Te klopsik uszanuj stare zwyczaje. O mnie mówicie: twoja naiwnośc graniczy z głupotą.:twisted:
Czy dobro lasu zależy od dobra danej grupy? Oby nie. Musimy wypracować kompromis. Musimy zabezpieczyć przede wszystkim dobro społeczne jakim niewątpliwie jest Turnica, a dopiero później zainteresować się partykularnymi interesami mieszkańców okolicy, leśników, turystów, ekologów.
Co Cię napadło, że Ty ekolog jesteś w roli adwokata diabla?
-
Niestety nasze gdybanie na nic się zda, nie uchroni to żadnego kompleksu leśnego przed nadmierną eksploatacją, a takowa w paśmie Turnicy moim zdaniem ma miejsce.
Ja trochę inaczej to wszystko wartościuje...
-
To spokojnie i tak nie zdarzysz utworzyc parku , LP wyrzna wszystko co cenne w lesie ,SPOKOJNIE JUZ ZANICZJi LICZYC CZAS POTRZEBNY NA ODDTWORZENIE DRZEWOSTANU:twisted:
-
Wczoraj w regionalnej telewizji pokazywali drewno sprzedawane na submisji. Jeżeli za m kubiczny zapłacą po kilka tysięcy to po Turnicy pozostaną tylko wspomnienia. Tam rośnie w dużej mierze owo cenne drewno.
Poza tym na rynku panuje głód drewna. Zakłady albo zamykają tartaki albo sprowadzają drewno z Ukrainy. Cześć przedsiębiorców zaczyna zakładać filie za wschodnią granicą.
-
Z SLOWACJI gwoli scislosci, Zapotrzebowanie na drewno rosnie od 10 lat z hakiem. Wiec nie dziwne ze rzna wszedzie i gdzie sie da,na potege
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Wczoraj w regionalnej telewizji pokazywali drewno sprzedawane na submisji. Jeżeli za m kubiczny zapłacą po kilka tysięcy to po Turnicy pozostaną tylko wspomnienia. Tam rośnie w dużej mierze owo cenne drewno.
Poza tym na rynku panuje głód drewna. Zakłady albo zamykają tartaki albo sprowadzają drewno z Ukrainy. Cześć przedsiębiorców zaczyna zakładać filie za wschodnią granicą.
Pytam, bo się na tym nie znam.
Czy drewno z "kalamity" czyli tych katastrofalnych wiatrołomów na Słowacji w listopadzie 2004 zużyli już całe ?
Bo jeszcze rok - dwa lata temu widywało się zwłaszcza na Podhalu i na trasie do Łysej Polany ogromne ciężarowy z drewnem i drewno znacznie ale to znacznie staniało.
Jak widziałam parę miesięcy temu bardzo dużo połamanych drzew wciąż tam leży. Ale może jest to to drewno gorszej jakości ??? - nie znam się.
Z kolei w Gorganach latem 2007 tez widziałam całe ogromne połacie połamanych drzew - tez były tam rok wcześniej katastrofalne wiatrołomy.
Praca wre, ściągają i tną ogromne ilości tych drzew, cały czas kursują potężne ciężarowy z drewnem. "na oko" - potężne, proste drzewa, głównie świerki.
Może jest na forum specjalista od leśnictwa i mógłby objaśnić - dlaczego wycinkę robi się akurat w tamtym miejscu, a nie korzysta z drewna z wiatrołomów ???
Pozdrowienia
Basia
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Basia Z.
Pytam, bo się na tym nie znam.
...
Może jest na forum specjalista od leśnictwa i mógłby objaśnić - dlaczego wycinkę robi się akurat w tamtym miejscu, a nie korzysta z drewna z wiatrołomów ???
Pozdrowienia
Basia
A ja dodam pytanie dlaczego rżnie się drzewa w sercu BdPN?
Pozdrawiam
-
Wiatrolomy maja oslabiona strukture wlokien wiec nadaja sie na plyty pazdizerzowe badz klepki .
Ciecia sanitarne chyba ze brakuje drzewa na cos w parku np chatke ekologiczna badz wiatke to tez ciecia sanitarne :-) w parku sa tylko ciecia sanitarne , chyba bom sie nie znam.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bertrand236
A ja dodam pytanie dlaczego rżnie się drzewa w sercu BdPN?
Pozdrawiam
Jeśli to są okolice Beniowej, to prawdopodobnie jest to drewno nadleśnictwa Stuposiany.
Ale w Parku również prowadzi się cięcia. Są to cięcia związane z przebudową drzewostanów świerkowych rosnących na siedlisku buczyny karpackiej. Cięcia te są zgodne z Planem ochrony, oraz z rocznymi zadaniami ochronnymi corocznie zatwierdzanymi przez Ministra Środowiska.
Osobiście również uważam, że nie są one konieczne. Ale taki jest Plan ochrony - pracownicy Parku więc go realizują.
Pozdrawiam
-
Rzeczywiście to okolice Beniowej. Widziałem na terenie BdPN więcej takich miejsc. Zwłaszcza poza szlakami turystycznymi, gdzie przeciętny turysta nie powinien trafić i co nie daj Boże zobaczyć. Jesteś z Wołosatego, więc znasz takich miejsc na pewno jeszcze więcej niż ja. Nikt nawet sam minister nie jest w stanie mnie przekonać, że te wycinki i to w takich ilościach są konieczne w Parkach Narodowych.
Pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
klopsik
Wiatrolomy maja oslabiona strukture wlokien wiec nadaja sie na plyty pazdizerzowe badz klepki .
Nie tylko, ale tak, ogólnie są słabsze i tańsze przede wszystkim od surowca ze ścinki.
Jak już jesteśmy tacy dokładni: płyt paździerzowych nie robi się z wiatrołomów ani żadnych innych - chyba że z małej domieszki śmieci drzewnych. Płyty paździerzowe robi się (robiło) z lnu i konopii (paździerzy) - mieszało się to z klejem, prasowało pod dużym ciśnieniem i była płyta w sam raz na komunistyczne warunki. Dosć marna i szkodliwa. To co miałeś na myśli to płyta wiórowa.
-
-
Z moich ostatnich obserwacji wynika,iż na Pogórzu Przemyskim i w Górach Słonnych pomimo faktu istnienia SOO Ptaków i wielu przepisów KK i ustaw środowiskowych... ma miejsce nagminne wypalanie łąk, nieużytków, itd. Nieliczenie się z prawem osiąga swoje apogeum, kpina z prawa ochrony środowiska i prawa ochrony przyrody sięga zenitu. NA obojętność kompetentnych organów i jednostek natomiast brak słów. Jestem w stanie zrozumieć wypalanie ściernisk, poboczy dróg, ale nieużytki- łąki za które ktoś dostaje w ramach UE odpowiednie gratyfikacje finansowe.
Jedyna rada - odebrać dopłaty...może wtedy " chłopek roztropek" zrozumie _ "pale - ni ma kasy, nie bede palił - bedzie kasa" ...bo widać inne argumenty do niektórych (jajogłowych wypalaczy) nie dochodzą.
-
RDLP w Krośnie: IX Submisja Drewna Cennego
Artykuł dodano 20.02.2008
W trudnych warunkach pogodowych przebiegały w tym roku przygotowania do IX Submisji Drewna Cennego na terenie RDLP w Krośnie. Kapryśna zima sprawiła, że drewno na składy zrywano w błocie, stąd żeby ocenić wartość rynkową kłód, często trzeba im było fundować gruntowne mycie.
Na składnicach submisyjnych w Czudcu, Oleszycach, Uhercach i Załużu przygotowano w tym roku 2941 kłód drewna liściastego, które klasą odpowiadają wymaganiom stawianym surowcowi na okleinę. Łączna objętość tego drewna to 2888 m sześc. Ponad połowę tej wielkości stanowi drewno bukowe (1546 m sześc.), sporo też zgromadzono okleiny dębowej (554 m sześc.) i cieszącej się dużym popytem jaworowej (332 m sześc.). Stosunkowo dużo w tym roku jest też olszy czarnej (174m sześc.). Ofertę uzupełniają kłody brzozy, czereśni, dębu czerwonego, jesionu, klonu i wiązu. Drewno to zostało wybrane na składach przejściowych nadleśnictw spośród tysięcy sztuk pozyskanych w toku normalnych zabiegów pielęgnacyjnych i hodowlanych w drzewostanach.
- Tak zróżnicowana oferta submisyjna wynika z dużej różnorodności gatunkowej naszych drzewostanów, w których przeważają gatunki liściaste - objaśnia Andrzej Miara, naczelnik Wydziału Marketingu RDLP w Krośnie. - Spodziewamy się, że w tegorocznym przetargu wezmą tradycyjnie udział firmy z Polski, Niemiec, Austrii, Słowacji, Estonii i Japonii.
Od 22 lutego każdy zainteresowany może otrzymać katalog submisyjny i przez tydzień (do 28 lutego) dokonywać oględzin surowca na składach, po czym przesłać swoje propozycje cenowe na każdy z submisyjnych losów do biura submisji. 29 lutego o godz. 10 w biurze Nadleśnictwa Brzozów komisja przetargowa dokona otwarcia ofert. W ciągu kilku godzin znane będą wyniki. Bardzo pomocny jest tu specjalny program komputerowy, który pozwala szybko i sprawnie wybierać najkorzystniejsze oferty, podsumowuje wyniki w dowolnym układzie tabelarycznym, daje kupującym i sprzedającym pełną informację o przetargu, przygotowuje umowy sprzedaży i faktury za zakupione drewno.
Submisja na terenie RDLP w Krośnie z ofertą prawie 2,9 tys. m sześc. to największy przetarg na cenne drewno w Europie Środkowej. Podczas brzozowskich przetargów najwyższe ceny co roku osiąga drewno tzw. jaworu falistego. Palmę pierwszeństwa dzierży w tej dziedzinie Nadleśnictwo Bircza, które w 2006 r. sprzedało kłodę jaworu za cenę 27 072 zł za metr sześcienny.
Edward Marszałek
rzecznik prasowy RDLP w Krośnie
Źródło: lp.gov.pl
----------------------------------------------------------
I jak tu mówić o parku narodowym??? Czas podjąć bardziej aktywne, może trochę kontrowersyjne, ale aktywne działania w obronie lasu!
-
Dzieki za informajce gdzie moge sie przejechac po 2 klocki jawora , teraz nie musze szukac :razz:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Zefir
----------------------------------------------------------
I jak tu mówić o parku narodowym??? Czas podjąć bardziej aktywne, może trochę kontrowersyjne, ale aktywne działania w obronie lasu!
Wczoraj miałam przyjemność porozmawiać na ten temat z ludźmi związanymi z tzw. branżą turystyczną, w większości przedstawiciele "zielonej turystyki". Mówiąc wprost tylko przewodnicy wiedzieli, gdzie jest Turnica. Określenie okolica Arłamowa bardziej jest rozpoznawalna. Prawdę powiedziawszy nikogo to nie zainteresowało. W rozmowie z ludźmi z Pogórza Przemyskiego, znali sprawę wynikało, że oni nie są przeciwni powołaniu parku ani też nie są zwolennikami parku. Zdecydowana większość okolicznej ludności jest wrogo nastawiona i do idei i do ekologow. Tam chyba najgorszą obraza jest nazwanie kogoś w gniewie ekologiem. Po co o tym mowię. To powstające stowarzyszenie musi w pierwszej kolejności zająć promocją walorów przyrodniczych Turnicy i okolicy. Bez tego nic nie będzie można zrobić.
-
Skoro mówimy juz o parkach narodowych przyszedł mi na myśl temat wycinek w parkach narodowych. W naszym najbliższym regionie to właśnie MAgurski PN przoduje w takiej działalności...
Oczywiście usprawiedliwiają się,że to w ramach przebudowy, że tylko sosny, itd....
Ale często również buki, jodły.... Mówią- "rozpieracze".. "Rozpieracz" w parkach narodowych-a to ciekawe. Niestety terminologia żywcem z lasów gospodarczych , swoista "nowomowa" leśna wkracza do parków narodowych, co więcej -niemal z uporem maniaka wtłaczana jest społeczeństwu.
Dlatego zastanawia mnie - ile mamy w Polsce obszarów ochrony ścisłej...
Same PN-y to jakieś 1,2 % pow. kraju, obszary ochrony ścisłej to już "promile".
A wracając do Turnickiego-jeszcze 15-20 lat temu spotykano tam drzewa o rozmiarach już wtedy rzadko spotykanych w naszym kraju. Śmiem twierdzić, iż niektóre okazy jodły i jawora biorąc pod uwagę ich rozmiary i liczbę takich kolosów nie miały swojego odpowiednika w żdnym z górskich parków narodowych. Rejon ten był najbardziej reprezentatywnym przedstawiecielem tzw. "Puszczy Karpackiej"...
Niestety był... Nie jestem w stanie pojąc dlaczego niektórych stac było na podjęcie decyzji o wycince drzewostanów o takiej wartości...
Szczególnie dotkliwe wycinki dotyczyły tzw. Niemieckjiej Doliny oraz projektowanego rezerwatu "Łęg nad Turnicą"...
Tak dla porównania -z całego obszaru Puszczy Białowieskiej - tj. z ok 60.000 ha pozyskuje się ok 130.000 m3 drewna, z obszaru Ndl. Bircza (30.000 ha pow.) pozyskuje się wg. oficjalnych danych również ok 130. 000 (choc podejrzewam,że faktyczne pozyskanie przekracza tą liczbę) http://www.krosno.lasy.gov.pl/strony/1/i/2020.php
Pragnę zaznaczyc, że pow. Ndl;. Bircza jest dwukrotnie mniejsza niz Puszczy Białowieskiej tj. wynosi 30.000 ha.
Jakie z tego wnioski - z obszaru, który jest dwa razy mniejszy niz PB wybiera sie tyle samo surowca drzewnego...
Dla mnie to tym bardziej dziwne,iż teren ten miał status projektowanego parku narodowego a obecnie jest to "Leśny Kompleks Promocyjny"...
Tylko czego ta promocja dotyczy - pniaków, wycinki, mysliwych.
Właśnie-leśnicy i myśliwi-to oni głównie partycypują w zasobach leśnych. Udział społeczeństwa jest nikły- w szerokim ujęciu. Priorytet państwa, któro ma urzeczywistniać zasadę zrównoważonego rozwoju niknie w plątaninie różnych oddziaływań i interesów. Niestety...
-
Rozpieracz drzewo wyróżnione zasadniczo w uprawach i młodnikach, które w porównaniu z drzewami tego samego wieku i gatunku w otoczeniu nieznacznie przewyzsza je pod względem wysokości, ale cechuje go wieksza długość i stromy przebieg gałęzi, mimo niezbyt ostrych kątów pachwinowych (sosna), dlatego też jego wierzchołki znajdują sie w pełnym świetle, dzięki czemu jest on żywotniejszy (grubszy i dłuższy), a rozpierając się na boki wrasta w przestrzeń życiową drzew sasiednich - Słownik encyklopedyczny lesnictwa, drzewnictwa, ochrony srodowiska, łowiectwa oraz dziedzin pokrewnych
Praktycznie rozpieracze wyróżniamy tylko w uprawach i młodnikach sosnowych, ewentualnie bukowych. Bieszczadzcy leśnicy nagminnie i całkowicie błędnie odnoszą ten termin do starych, często popastwiskowych i wielopniowych, bujnie rozwinętych buków, jaworów i grabów. Występowanie tych tzw. "rozpieraczy" wewnątrz lasu świadczy o błędach hodowlanych, najczęściej nadmiernej przecince i prześwietleniu drzewostanów z udziałem buka. Młode buki pod wpływem szerokiego dostepu do swiatła rozbudowywują szerokie i bujne korony. Przyrodniczo drzewa takie mają duza wartość, gospodarczo niską - najgorsza klasa drewna tartacznego + dużo opału trudnego w kuciu.
-
..ale za to jak się fajnie na onym bukowym rozpieraczu siedzi machając nogami i słucha jak ptasiory koncertują.. ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin Scelina
Praktycznie rozpieracze wyróżniamy tylko w uprawach i młodnikach sosnowych, ewentualnie bukowych.... Bieszczadzcy leśnicy nagminnie i całkowicie błędnie odnoszą ten termin do starych, często popastwiskowych i wielopniowych, bujnie rozwinętych buków, jaworów i grabów.. Przyrodniczo drzewa takie mają duza wartość, gospodarczo niską - najgorsza klasa drewna tartacznego + dużo opału trudnego w kuciu.
Tak, ale taka terminologia jest nie do przyjęcia w parkach narodowych, a jeszcze bardziej nie do pogodzenia z filozofią ochrony przyrody jeśli nie z samą Polityką Ekologiczną PAństwa i Ust. pr. ochr. przyrody, gdzie jasno sprecyzowano, że naturalne procesy powinny mieć prymat. Tak nie jest....
A co do tych rozpieraczy-hmm słyszałem od studentów ochrony środowiska pewnej uczelni, iz te "rozpieracze" na rozpieracze nie wyglądały :) -były to drzewa o dobrej jakości - idealne drewno budowlane. Komentowac więcej nie muszę.
-
Loebek napisał w tym temacie nt. wycinki w rezerwacie Kalwaria Pacławska...
Cytat:
Zamieszczone przez
leobek
Warto sprawdzić czy dla tego rezerwatu jest sporządzony "Plan ochrony". Jeśli jest taki plan i nie przewiduje takich cięć to wina będzie ewidentnie po stronie Nadleśnictwa. Jeśli natomiast plan ochrony przewiduje takie cięcia to, sądząc po opisach tego rezerwatu w dostępnej mi literaturze, byłby to poważny błąd w planowaniu - co wcale nie jest takie niemożliwe.
Pozdrawiam
Hmmm, poważny błąd w palnowaniu, no chyba nie pierwszy:
http://www.ptakipodkarpacia.com/04%20lipiec%202007%20dod%20lit/Artku%B3y%20prasowe%20na%20WWW/Turnicki%20Park%20Narodowy%202000/target2.html
Miłej lektury.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Zefir
Tak, ale taka terminologia jest nie do przyjęcia w parkach narodowych, a jeszcze bardziej nie do pogodzenia z filozofią ochrony przyrody jeśli nie z samą Polityką Ekologiczną PAństwa i Ust. pr. ochr. przyrody, gdzie jasno sprecyzowano, że naturalne procesy powinny mieć prymat. Tak nie jest....
A co do tych rozpieraczy-hmm słyszałem od studentów ochrony środowiska pewnej uczelni, iz te "rozpieracze" na rozpieracze nie wyglądały :) -były to drzewa o dobrej jakości - idealne drewno budowlane. Komentowac więcej nie muszę.
Zgadzam się z Tobą. Też nie jestem za wycinaniem w naszych lasach tych tzw. rozpieraczy, a szczególnie w PNach.
-
Zapraszam wszystkie chętne a przede wszystkim zdecydowane osoby (w szczególności te, ktore w przeszłości włączone były w kampanię na rzecz Turnickiego Parku Narodowego) do zaangażowania się w naszą kampanię. Każda pomoc jest mile widziana - w szczególności ta medialna...
Pozdrawiam...
mail: rusin-123@o2.pl
tel. 889778201
Natomiast osoby , które "calym sercem i duszą, z całą determinacją" podzielają potrzebę powstania Turnickiego Parku Narodowego zapraszam również do członkostwa w Stowarzyszeniu Na Rzecz Turnickiego Parku Narodowego (SNRTPN) Spotkanie założycielskie już wkrótce...
-
Do zobaczenia na spotkaniu założycielskim. Wreszcie muszę zająć się czymś pożytecznym. Mam cichą nadzieję, że więcej osób przyłączy się.
-
Byłem w piątek w Turnicy-zgroza,w zasadzie zrąb zupełny się tam odbywa.Jako "listek figowy" zostają krzaki i 10-cio letnia,rachityczna młodzież,a i to co 30 metrów...
-
I nikogo to nie interesuje. Od wczoraj rozmawiałam z kilkoma osobami. Jedyna reakcja to taka: dlaczego tym się interesujesz.:-(
Jutro grafik Ruthenusa zaprojektuje mi nowe wizytówki. Na jednej stronie zdjecie Turnicy i strona internetowa informujaca o zagrożeniach. Powstanie też podstrona lub banery o Turnicy.