Odp: Co to się porobiło !
Cytat:
Zamieszczone przez
joorg
A ja chcę przechodzić przez tą granice w cywilizowany sposób , jak przystało na XXI wiek
tylko jak sie chce szukac XXI wieku to po co jechac na ukraine?? w innych miejscach go latwiej znalezc..
a tak wogole to mi sie wydaje ze my jako turysci to powinnismy miec malo co do gadania odnosnie takich przejsc.. oni- mrowki przechodza tamtedy codziennie, jak nie kilka razy dziennie...a my - kilka razy do roku.. my jestesmy tam tylko goscmi...
cywilizowany sposób ..nie wiem jak Wy..ale wychodząc z Lasu zwykle jestem upaprany po uszy w błocie, z plecaka sterczą teleskopy i inne wynalazki.. i jakoś nie miałem problemu na granicy, zwykle włóczęgów z miłym uśmiechem puszczają bez kolejki... toć My zdziepko różni od Mrówek...
dla mnie mrowki tez zawsze byly mile- poopowiadaly o zyciu, pomogly przeniesc plecak, poczestowaly wodka, otwarly srubokretem zamkniety kibelek w pociagu, doradzily ktoremu pogranicznikowi dac w lape zeby puscil bez kolejki.. gorzej z pogranicznikami ktorzy nie zawsze sa mili- zwlaszcza bezinteresownie niesympatyczni potrafia byc niestety polscy..ech..takie wspomnienia z dawnych czasow jak jezdzilo sie przez to przejscie na ukrainskich blachach..
Ja mam mieszane uczucia, bo nie znam realiów na tyle, aby autorytatywnie stwierdzić, czy "mrówki" to osoby rzeczywiście potrzebujące (bez pracy), czy też kombinatorzy.
Z moich doświadczeń na granicy (a kilkanaście razy ją przekraczałam w Medyce, zawsze pieszo) papierosy przemycają zarówno starsze kobiety, które spokojnie stoją w kolejce, są grzeczne i uprzejme, a czasem nawet przepuszczają "plecakowców", jak i jest tam grupa młodych facetów typu ABS, którzy reprezentują po prostu ordynarne chamstwo, wciskają się bez kolejki przełażą przez tą siatkę co jest z boku. Przeważnie są pijani i agresywni w stosunku do innych osób z kolejki.
Aż się dziwiłam, że z boku nie stanie nikt ze Straży Granicznej i że takie zachowania są tolerowane.
A poza tym - przecież widać kto przenosi te papierosy w nadmiarze. Skoro widzę to ja jako osoba postronna, dziwię się ze nie widzą tego celnicy.
Pozdrowienia
Basia
..i tu sowa siedziała.... nic nie widziałem, nic nie słyszałem...
Cytat:
Zamieszczone przez
Basia Z.
J
A poza tym - przecież widać kto przenosi te papierosy w nadmiarze. Skoro widzę to ja jako osoba postronna, dziwię się ze nie widzą tego celnicy.
Pozdrowienia
Basia
to chyba jakies ichniejsze niepisane prawo...widac nie chca widziec.. mnie zawsze najbardziej zastanawialo ze 2/3 papierosow w pociagach przejezdza granice, choc nie wierze ze straz nie wie gdzie sa schowane..
Cytat:
Zamieszczone przez
Basia Z.
Ja mam mieszane uczucia, bo nie znam realiów na tyle, aby autorytatywnie stwierdzić, czy "mrówki" to osoby rzeczywiście potrzebujące (bez pracy), czy też kombinatorzy.
napewno sa i tacy i tacy.. stare kobiecinki ktorym syn alkoholik zabiera sila rente i chca zarobic na chleb i lekarstwa jak i napakowane typy ktore zbieraja na lepsze auto , ciuchy i imprezy ( a normalna praca ich brzydzi..)
chyba jak w kazdym fachu sa jedni i drudzy..
Cytat:
Zamieszczone przez
buba
tylko jak sie chce szukac XXI wieku to po co jechac na ukraine?? w innych miejscach go latwiej znalezc..
Ale ludzie jeżdżą na Ukrainę nie tylko po to, żeby taplać się w błocie. Ci, co chcą posiedzieć w muzeach, galeriach czy bibliotekach, też muszą przedzierać się przez pijane bydło na przejściu. Dziękuję za takie XIX-wieczne atrakcje.
Poza tym użalanie się nad losem mróweczek, zajmujących się - nazwijmy to po imieniu - przemytem to czysta hipokryzja i podchodzenie do problemu - jak mówią w Poznańskiem - od dupy strony. Naprawdę wierzycie w to, że - przy tej skali zjawiska - przemyt nie ma żadnego wpływu na ekonomię, także regionów przygranicznych? Że limity mają przede wszystkim uderzyć w te biedne staruszki, co sobie spokojnie dorabiają po parę złotych do renty, albo w turystów, którzy przewożą dwie flaszki na pamiątkę? Nie widzicie, że to ogromna machina - nielegalna, nieopodatkowana i sterowana przez grupy przestępcze?
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcowy
Nie widzicie, że to ogromna machina - nielegalna, nieopodatkowana i sterowana przez grupy przestępcze?
Ponoć handel papierosami z Ukrainy jest bardziej opłacalny, niż handel narkotykami. Tym rządzi z pewnością grupa przestępcza.
Dzisiaj bez problemu zakupiłam 10. paczek papierosów "classic", pod czujnym okiem policji, w samym prawie centrum Krakowa.
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcowy
Nie widzicie, że to ogromna machina - nielegalna, nieopodatkowana i sterowana przez grupy przestępcze?
Nie widzę, ale można przypuszczać.
Właśnie m.in. po tym, że "nikt nic nie widzi".
A jakie jest wyjście - nie wiem.
Nie wiem czy gdziekolwiek na świecie praworządnemu państwu udało się wygrać z mafią, śmiem w to wątpić.
B.
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcowy
widzimy, i uważam, że to właśnie one teraz na tym zarobią, bo akcyza idzie w górę, mrówki z interesu wypadły-być może to jest spiskowa teoria, ale zastanówmy się czy aby napewno nikt za taką formę ustawy pieniążków nie wziął. Zwalają na Unię...a przylatujących samolotem co innego obowiązuje-dziwne.