Pokaż wyniki od 1 do 10 z 85

Wątek: Co to się porobiło !

Mieszany widok

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Domyślnie Odp: Co to się porobiło !

Cytat Zamieszczone przez joorg Zobacz posta
    A ja chcę przechodzić przez tą granice w cywilizowany sposób , jak przystało na XXI wiek
    tylko jak sie chce szukac XXI wieku to po co jechac na ukraine?? w innych miejscach go latwiej znalezc..

a tak wogole to mi sie wydaje ze my jako turysci to powinnismy miec malo co do gadania odnosnie takich przejsc.. oni- mrowki przechodza tamtedy codziennie, jak nie kilka razy dziennie...a my - kilka razy do roku.. my jestesmy tam tylko goscmi...
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Literat Roku 2013

Awatar trzykropkiinicwiecej
    Na forum od
    04.2007
    Rodem z
    Nigdziebądź nad Osławą

cywilizowany sposób ..nie wiem jak Wy..ale wychodząc z Lasu zwykle jestem upaprany po uszy w błocie, z plecaka sterczą teleskopy i inne wynalazki.. i jakoś nie miałem problemu na granicy, zwykle włóczęgów z miłym uśmiechem puszczają bez kolejki... toć My zdziepko różni od Mrówek...

Powsimorda h.c.
    Awatar Marcowy
    Na forum od
    09.1998
    Rodem z
    Zacisze

Cytat Zamieszczone przez buba Zobacz posta
    tylko jak sie chce szukac XXI wieku to po co jechac na ukraine?? w innych miejscach go latwiej znalezc..
    Ale ludzie jeżdżą na Ukrainę nie tylko po to, żeby taplać się w błocie. Ci, co chcą posiedzieć w muzeach, galeriach czy bibliotekach, też muszą przedzierać się przez pijane bydło na przejściu. Dziękuję za takie XIX-wieczne atrakcje.

Poza tym użalanie się nad losem mróweczek, zajmujących się - nazwijmy to po imieniu - przemytem to czysta hipokryzja i podchodzenie do problemu - jak mówią w Poznańskiem - od dupy strony. Naprawdę wierzycie w to, że - przy tej skali zjawiska - przemyt nie ma żadnego wpływu na ekonomię, także regionów przygranicznych? Że limity mają przede wszystkim uderzyć w te biedne staruszki, co sobie spokojnie dorabiają po parę złotych do renty, albo w turystów, którzy przewożą dwie flaszki na pamiątkę? Nie widzicie, że to ogromna machina - nielegalna, nieopodatkowana i sterowana przez grupy przestępcze?
    Ostatnio edytowane przez Marcowy ; 04-12-2008 o 20:19

Cytat Zamieszczone przez Marcowy Zobacz posta
    Nie widzicie, że to ogromna machina - nielegalna, nieopodatkowana i sterowana przez grupy przestępcze?
    Ponoć handel papierosami z Ukrainy jest bardziej opłacalny, niż handel narkotykami. Tym rządzi z pewnością grupa przestępcza.
    Dzisiaj bez problemu zakupiłam 10. paczek papierosów "classic", pod czujnym okiem policji, w samym prawie centrum Krakowa.

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Nie widzicie, że to ogromna machina - nielegalna, nieopodatkowana i sterowana przez grupy przestępcze?

Nie widzę, ale można przypuszczać.
    Właśnie m.in. po tym, że "nikt nic nie widzi".

A jakie jest wyjście - nie wiem.
    Nie wiem czy gdziekolwiek na świecie praworządnemu państwu udało się wygrać z mafią, śmiem w to wątpić.

B.

Malkontent Roku 2009 Awatar Krysia
    Na forum od
    09.2006

widzimy, i uważam, że to właśnie one teraz na tym zarobią, bo akcyza idzie w górę, mrówki z interesu wypadły-być może to jest spiskowa teoria, ale zastanówmy się czy aby napewno nikt za taką formę ustawy pieniążków nie wziął. Zwalają na Unię...a przylatujących samolotem co innego obowiązuje-dziwne.
    "...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
    Nikt nie zabroni nam śnić..."
    Bogdan Loebl

Powsimorda h.c.
    Awatar Marcowy
    Na forum od
    09.1998
    Rodem z
    Zacisze

Cytat Zamieszczone przez orsini Zobacz posta
    uważam, że to właśnie one teraz na tym zarobią, bo akcyza idzie w górę, mrówki z interesu wypadły
    Ale w jaki sposób zarobią? Że niby jak mrówki nie dały rady, to teraz tiry będą "na bezczelnego" te fajki przewozić?

być może to jest spiskowa teoria, ale zastanówmy się czy aby napewno nikt za taką formę ustawy pieniążków nie wziął.
    Łomatko... To ci dopiero teoria spiskowa Żaden akt prawny państwa członkowskiego nie powinien być sprzeczny z ustawodawstwem unijnym. Legalne koncerny tytoniowe na pewno zadziałały, ale między lobbingiem a łapówkarstwem jest różnica.

Zwalają na Unię...a przylatujących samolotem co innego obowiązuje-dziwne.
    Interes mrówczy drogą powietrzną się raczej nie opłaca, więc to raczej nic dziwnego...

Cytat Zamieszczone przez Basia Z.
    A jakie jest wyjście - nie wiem. Nie wiem czy gdziekolwiek na świecie praworządnemu państwu udało się wygrać z mafią, śmiem w to wątpić.
    Nie wiem, czy to jest wyjście, ale na pewno krok w dobrym kierunku. Nawet jeśli nikomu nie udało się wygrać z mafią, to nie powód, żeby nic w tym kierunku nie robić.

Pozdrawiam

Bieszczadnik Awatar Stirlitz
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Rzeszów

Efekty zmian i zdecydowanej postaci policji widać gołym okiem. W ciągu poprzedniej doby, wg danych SG granicę przekroczyło 5 tys. osób. Kilka dni wcześniej dobowy ruch oscylował na poziomie 20 tys. I po prawdzie podoba mi się to. Jest szansa, że Medyka się wreszcie ucywilizuje, że nie będzie tam atrakcji w stylu nadwyrężone żebra lub kolejka na 12 i więcej godzin jadąc autem.
    Opinie przytaczane przez kilka osób o łysych ABS-sach są niestety prawdziwe w niemałym stopniu. Miałem wątpliwą przyjemność. Jakaś, mała na szczęście grupa osób będzie teraz musiała pójść w bramę opieki społecznej.
    Są i negatywy, już widzę w Rzeszowie mniej alkoholu ze wschodu Kiedyś kupienie percowki nie było problemem...

prowydnyk chaszczowy Awatar Browar
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

A
    Poza tym użalanie się nad losem mróweczek, zajmujących się - nazwijmy to po imieniu - przemytem to czysta hipokryzja i podchodzenie do problemu - jak mówią w Poznańskiem - od dupy strony. Naprawdę wierzycie w to, że - przy tej skali zjawiska - przemyt nie ma żadnego wpływu na ekonomię, także regionów przygranicznych? Że limity mają przede wszystkim uderzyć w te biedne staruszki, co sobie spokojnie dorabiają po parę złotych do renty, albo w turystów, którzy przewożą dwie flaszki na pamiątkę? Nie widzicie, że to ogromna machina - nielegalna, nieopodatkowana i sterowana przez grupy przestępcze?
    Tak się składa że jeżdżę do znajomych od kilku lat w okolice Lubaczowa (blisko Hrebenne i Korczowa),poznałem tam sporo osób dorabiających sobie na małym przemycie (jest mi w sumie obojętny-paliwa tam nie kupowałem,wódy nie piję a fajki incydentalnie używam) i mam takie uwagi: ludność tamtejsza zużywa przemycane dobra głównie na swoje potrzeby.Tzn na raz jedzie jedna lub kilka osób z wioski,nadmiar przywiezionych dóbr sprzedaje z niewielkim narzutem innym lub ewentualnie na okolicznym targu,zarobi parę złotych.Czasem przyjedzie Ukrainiec ze złotym uzębieniem,sprzeda towar z samochodu.Jeżdżący się wymieniają,taka lokalna inicjatywa.Faktycznie to ogromna machina,nieopodatkowana.Z jednym się tylko nie zgodzę absolutnie-że sterowana,zwłaszcza przez grupy przestępcze.Może te fajki sprzedawane w Warszawie czy Krakowie są przez mafię,ale tam,nad granicą nikt o niej nie słyszał.A poza tym zwracam uwagę na to że niekoniecznie to był przemyt,najczęściej tylko korzyść z różnicy w cenie czyli czystej wody przedsiębiorczość.Tak samo było na naszej zachodniej granicy do czasu Schengen,tylko tam złościli się skarbowi niemieccy a cieszyli nasi handlowcy, czyli "zapomniał wół jak cielęciem był".
    Pozdrav

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)