-
Odp: Czarnohora pazdziernik 2007
Cytat:
Zamieszczone przez
pioabram
Mam prosbe mogłys podac linka na te mapy "WIG-u",proszę..:-D
Do wyboru http://igrek.amzp.pl/mapindex.php?cat=WIG100
-
Cytat:
Zamieszczone przez
joorg
Rzeczywiescie jest w czym wybierac,dzieki!!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jastrzab
czy ktos z szanownego towarzystwa wybiera sie na czarnohore w pazdzierniku 2007?moze sie spotkamy?
Witam. Nie wiem czy "Czarnychora", ale Biesy w październiku biorę pod uwagę. Jestem zainteresowany jak coś, bo szukam ekipy do łazikowania.
:)) :-P
-
a to chyba nie ten topic???problem z czytaniem ze zrozumieniem???:shock: :shock: :shock:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pioabram
Rzeczywiescie jest w czym wybierac,dzieki!!
Ja znałem tylko Archiwum Map WIG
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pioabram
Raczej bedziemy w ust czornej po 10.10 october,wiec sie miniemy,miłych wrazen zatem,i daj znac jak tam z pogoda,i niepogdą,prosze:razz:
Ale jak by był ktoś w pobliżu to na pierwsze dni plan taki 29.09 Połonina Krasna. 30.09 Popadia a 1-2. 10 Świdowiec a potem zobaczy sie :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
irek
(...) będę w sąsiedztwie tzn w Gorganach w Ust Czornej(...)
Irek, rozumiem, że jedziesz tam samochodem. Jaką trasę wybierasz?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
irek
Ale jak by był ktoś w pobliżu to na pierwsze dni plan taki 29.09 Połonina Krasna. 30.09 Popadia a 1-2. 10 Świdowiec a potem zobaczy sie :)
My raczej zaczniemy od czarnochory,i bedziemy sie kierowac na swidowiec,gorgany,na zachod ,w strone polski,do polski,zaczynając od Dzembroni,jesli oczywiscie nas tam nie zmoczy,nie zleje,wywieje,i nie zmrozi,...tym bardzziej miłoby by było spotkac rodakow,gdzies na tycj,"huculskich",preriach,i wspolnie rozgrzac sie ,miejscową "Horiłką"..
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pioabram
My raczej zaczniemy od czarnochory,i bedziemy sie kierowac na(...)
Napisz coś więcej na temat Waszych planów. Będę Wam kibicować.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andrzej627
Irek, rozumiem, że jedziesz tam samochodem. Jaką trasę wybierasz?
Radoszyce - Humenne - Ubla - Swaliawa - Dowhe - Hust - Tiachiw - Dubowe - Ust Czorna
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andrzej627
Napisz coś więcej na temat Waszych planów. Będę Wam kibicować.
Dzieki andrzeju,generalnie załozenie taktyczne:poprostu wejsc na głowną gran Czarnochory,przez howerlę.popa iwana,i przejsc ją,i jesli pogoda, i kondycja bedzie nam sprzyjac,sprobowac ugryzc swidowiec,albo gorgany,......nie wiem czy sie tak da,jedziemy na 6,7 dni,mamy przewodnik ,mapy WiG-u,ukrainskie 50-tki,poglądowa expresmap 1-250.000,napewno bedzie pieknie,ale i zimno....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Doczu
Co do nazewnicta wyprawa/wycieczka, to co by nie mówić, jak ktoś jedzie pierwszy raz, to jest to dla niego wyprawa. Ja pamiętam swój wyjazd, zwłaszcza że to ja byłem animatorem całej wycieczki dla 3 osób. Bałem się jak to bedzie, czy wszystko przebiegnie bez problemu, jak bedzie z połączeniami itd. Dla mnie to była wyprawa i to pełną gębą. Bo jechałem w nieznane.
Ale jak już jechałem kolejny raz w Czarnohorę, to rzeczywiście traktowałem to jako wycieczkę. Szybko, sprawnie i przyjemnie. Gdyby nie odległośc, to niemal jak wypadzik w Bieszczady :-)
Myslę, więc, że nie ma co narzucać komus, jakim mianem ma określać swój wyjazd. Dla tych którzy jadą tam pierwszy raz, na pewno bedzie on "wyprawą", "podróżą zycia" czy jak ją tam jeszcze nazwą. A Ci którzy jadą tam kolejny raz nazwą to jak chca. "Spacerem", "wycieczką", czy "wypadem". Nie ma się co sprzeczać o nazewnictwo. IMO jak zwał tak zwał - grunt żeby bezpiecznie dojechać i wrócić.
Hej!Byłes tam juz dwa razy,czytałem twoje relacje,jak myslisz ile czasu potrzebujemy na przejscie głownej grani czarnochory??Jedziemyna 7 dni starczy nam czasu,na swidowiec?Zakładajac ze sie ,"wstrzelimy",w pogode.....pozdr.
-
Jeżeli chodzicie jako tako to na całą grań startując np. z Dżembroni wystarczy wam 3 dni i zejdziecie np. do Jasini lub Kwasów. Dżembronia-Smotrec-Pop Iwan- nocleg koło ruin schroniska pod Smotrecem. Dalsza część grani i dojście w rejon Pietrosa możliwość noclegu około 40 minut od Howerli- dobre miejsce- Pietros- i do wyboru zejście do Kwasów z Pietrosa lub do Jasini.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zbyszekj
Jeżeli chodzicie jako tako to na całą grań startując np. z Dżembroni wystarczy wam 3 dni i zejdziecie np. do Jasini lub Kwasów. Dżembronia-Smotrec-Pop Iwan- nocleg koło ruin schroniska pod Smotrecem. Dalsza część grani i dojście w rejon Pietrosa możliwość noclegu około 40 minut od Howerli- dobre miejsce- Pietros- i do wyboru zejście do Kwasów z Pietrosa lub do Jasini.
MYsle ze ,jako tako chodzimy,nawet w pionie....dzieki bardzo,mniej wiecej rysyje sie plan,wyjazdu,padły konkretne mijscowosci, jest zatem szansa na wiecej,podobno pogoda ma byc cudna....
-
Polecam Dżembronię. Bardzo chciałabym jeszcze raz ją zobaczyć przed postawieniem stacji narciarskiej.:sad:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zbyszekj
A co bys chłopie polecił...np,z .........................wyrbow rozgrzewających,i nisko procentowych,w tamtejszych..."magazinach"",zeby nie dostac,"Pomrocznosci jasnej"..
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Polecam Dżembronię. Bardzo chciałabym jeszcze raz ją zobaczyć przed postawieniem stacji narciarskiej.:sad:
Jakiej stacji narciarskiej???? Gdzie??
-
Widzieliśmy projekt zagospodarowania części Czarnohory. W Dźembroni i okolicy mają w miejsce tych rodzinnych "wyciągów" wybudować stacje narciarskie. Część ziemi poza parkiem jest już wykupiona przez inwestorów, spółka z kapitałem rosyjsko-niemiecko-kanadyjskim. W pierwszej kolejności mają być modernizowane drogi tak aby nie było problemów z komunikacją.
-
ale jaja! lucyna?? ty smutna?? ja myslalam ze ty lubisz takie klimaty!! stacja narciarska, nowa droga... swiat staje na glowie!!!
-
Tia, świat staje na głowie. Wiesz kogo mi przypominasz. Mnie samą sprzed dwudziestu lat. Strzesz się buba, bo możesz pójśc w moje ślady.:P
-
Na przejście całej grani Czarnohory zeszło nam 2 dni - niestety tylko 2 dni.
A nastawialiśmy się na dłuzej. No cóż ekipa była mocno podeszła (śr.wieku 45)
Wszystko przez tą młodzież
-
Zależy co masz na myśli, my startujemy z Szybennego lub Dżembroni i przez Pop Iwana wędrujemy w stronę Howerli, drugi dzień to nocleg w rejonie Pietrosa, a trzeci to zejście do Jasini lub Kwasów. Dwa dni to bieganie po górach, żadna przyjemność.Ale każdy robi jak mu pasuje.
-
Pioabram pytał :
Cytat:
jak myslisz ile czasu potrzebujemy na przejscie głownej grani czarnochory??J
Dlatego odpowiedziałem że można to zrobić w dwa dni.
Masz rację Zbyszku mówiąc że nie ma sensu biegać po górach.
Ale co zrobisz jak spotkasz wysoko w górach zagubioną grupę młodzieży, która totalnie nie wie gdzie jest i którędy wracać ?
Robisz sobie kolejny balangowy nocleg na grani ?
... czy też nie patrząc na pięknie zachodzące słońce schodzisz po ciemku do Kożmierczyka eskortując szkolną młodzież ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zbyszekj
Zależy co masz na myśli, my startujemy z Szybennego lub Dżembroni i przez Pop Iwana wędrujemy w stronę Howerli, drugi dzień to nocleg w rejonie Pietrosa, a trzeci to zejście do Jasini lub Kwasów. Dwa dni to bieganie po górach, żadna przyjemność.Ale każdy robi jak mu pasuje.
No nie przeasadzałbym. Ja Czarnohorę przeszedłem w 2 dni zbierając waypointy do GPS (wszystkie "pełne" słupki graniczne) oraz robiąc kilkaset zdjęć. Bez żadnego pośpiechu i poganiania się.
To nie Gorgany że non stop trzeba schodzić i podchodzić.
-
1 załącznik(ów)
Na dworcu autobusowym w Werchowynie (Żabie) jest taki oto rozkład jazdy.
To jest miejsce kluczowe dla wszystkich którzy chcą atakować Czrnohorę ze wschodniej flanki (Bystrec, Dzembronia, Szybene)
Może to się komuś przyda ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Doczu
No nie przeasadzałbym. Ja Czarnohorę przeszedłem w 2 dni zbierając waypointy do GPS (wszystkie "pełne" słupki graniczne) oraz robiąc kilkaset zdjęć. Bez żadnego pośpiechu i poganiania się.
To nie Gorgany że non stop trzeba schodzić i podchodzić.
Jasne Doczu, spokojnie, bez pośpiechu można to zrobić w dwa dni. Co prawda ja lazłem tam 4, ale chciałem w siebie "wessać" wszystkie(?!) widoki i cały historyczny "bagaż" tych ziem. Ale to już całkiem inna bajka...
-
znaczyc z tego co widze 5 byloby optymalnie :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Henek
Na dworcu autobusowym w Werchowynie (Żabie) jest taki oto rozkład jazdy.
To jest miejsce kluczowe dla wszystkich którzy chcą atakować Czrnohorę ze wschodniej flanki (Bystrec, Dzembronia, Szybene)
Może to się komuś przyda ?
Dzieki serdeczne za fotke rozkładu,w planach mamy WŁASNIE START Z DZEMRONI,a jak wyjdzie zobaczymy!2,3 dni na czarnochore,to znaczy ze bedzie jeszcze czas na swidowiec,to bedzie srodek pazdziernika,wiec temperatura raczej bedzie skłaniac do marszu,szybkiego marszu....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Spokojnie tak szybko jej tam nie zbudują,w bieszczadach tez miała powstac ,"stacja narciarska pod,koniec lat 80-tych,"Kolorowy zawrot głowy",pamietasz napewno,i sprawa szybko ucichła,a z innej beczki,mozesz polecic jakas kwatere do spania w tejże to Dzembroni?Choc my mamy jeszcze tatry,a dla ukraincow,pasmo czarnochory jest najwyzsze,i nie mają za bardzo w czym wybierac.....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pioabram
Spokojnie tak szybko jej tam nie zbudują,w bieszczadach tez miała powstac ,"stacja narciarska pod,koniec lat 80-tych,"Kolorowy zawrot głowy",pamietasz napewno,i sprawa szybko ucichła,a z innej beczki,mozesz polecic jakas kwatere do spania w tejże to Dzembroni?Choc my mamy jeszcze tatry,a dla ukraincow,pasmo czarnochory jest najwyzsze,i nie mają za bardzo w czym wybierac.....
Większość Polaków nocuje u pani Paraski w samym centrum wsi, drogę wskaże każdy mieszkaniec.
Ja osobiście spałam dość daleko poza wsią (około 2 km pod górkę) za to w miejscu z przepięknym widokiem na pasmo Skupowej - u pana Koszeliuka.
Drogę tez wskaże każdy. W tym gospodarstwie nie ma WC jest tylko wygódka za domem, ale za to można skorzystać z "bani".
Pozdrowienia
Basia
-
ja spalam u paraski i bardzo milo wspominam ten pobyt, mozna u niej w duzym domu, ale tam jest tak normalnie... ale obok domu jest kilka takich malych domkow drewnianych a w srodku jest taki podest do spania i cudowny piec z fajerkami ktory zajmuje 1/3 pomieszczenia! mysmy byli tam w lipcu ale noca bylo ponizej zera a w srodku cieplutko i pachnialo drewnem! bylo tak super ze zamiast jednego noclegu spedzilismy tam 3 !!! woda w potoczku, kibelek z widokiem na smotrec.W 2004 roku brala okolo 2 dolary za nocleg
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...ee57841a1.html
czasem nocowac mozna tez w chatce u kuby miedzy dzembronia a bystrcem ale poza wakacjami to sie trzeba zorientowac czy kuba tam jest (na stronce sa jakies namiary), ja tam wprawdzie nie spalam ale zaliczylam mila impreze!!
http://www.chatkaukuby.republika.pl/
mozna tez nocowac nad dzembronia w namiocie, w drodze na smotrec jest taka fajna plaska polanka i tam jest woda
-
Cytat:
Zamieszczone przez
buba
ja spalam u paraski i bardzo milo wspominam ten pobyt, mozna u niej w duzym domu, ale tam jest tak normalnie... ale obok domu jest kilka takich malych domkow drewnianych a w srodku jest taki podest do spania i cudowny piec z fajerkami ktory zajmuje 1/3 pomieszczenia! mysmy byli tam w lipcu ale noca bylo ponizej zera a w srodku cieplutko i pachnialo drewnem! bylo tak super ze zamiast jednego noclegu spedzilismy tam 3 !!! woda w potoczku, kibelek z widokiem na smotrec.W 2004 roku brala okolo 2 dolary za nocleg
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...ee57841a1.html
czasem nocowac mozna tez w chatce u kuby miedzy dzembronia a bystrcem ale poza wakacjami to sie trzeba zorientowac czy kuba tam jest (na stronce sa jakies namiary), ja tam wprawdzie nie spalam ale zaliczylam mila impreze!!
http://www.chatkaukuby.republika.pl/
mozna tez nocowac nad dzembronia w namiocie, w drodze na smotrec jest taka fajna plaska polanka i tam jest woda
Dzieki!a wiec godzina "W",sie zbliza, lata snucia planow,i snienia o wyjezdzie ,w magiczą kraine Vicenza,tęsknego spogladania z halicza na wschod,i pytania,Kiedy??do tego kilkadziesiąt postow na tym portalu:-D , niebawem sie zmaterializują.Nastawiamy sie na noclegi w namiotach,ale moze byc roznie,nie boimy sie mrozow,ale jesli bedzie lało przez trzy dni to leiej spac w jakiejs izbie przy ciepłym zapiecku,bo człowiek jest ,"hardcorowcem",dopoki ma sucho w butach:mrgreen: .Dzieki wszystkim serdeczne za "Dobre Rady,nierady i kibicowanie,pora wiec pakowac plecak,impregnowac buty,wymienic baterie w czołowce....mam nadzieje ze nie bedziemy,tam, pierwszymi ofiarami nadchodzacej zimy:mrgreen: ..
....
-
Ja miałem wielką ochote się z wami wybrać (chociaż nic niepisałem), ale niestety nieudało mnie się, może innym razem. Niemogłem skompletować odpowiedniego sprzętu na tą wyprawe, a mam na myśli w szczególności namiot. Na nowy niemogłem sobie pozwolić, a ten co jest na wyposarzeniu domu to równie dobrze mógłbym chyba rozwinąć folie pomiędzy drzewami i pod nią spać... :)
Mam nadzieje, że wam pogoda dopisze tak jakbyście tego chcieli i niebędzie żadnych innych przeszkód.
Mam tylko jeszcze jedno pytanie jeżeli jeszcze ktoś z tej wyprawy odwiedzi forum, a mianowicie interesuje mnie bardzo jaki macie plan względem dojazdu w Czarnohore, gdzie startujecie, środek lokomocji itd. jeżeli nie jest to jakaś tajemnica, poprostu chce mieć więcej informacji zwłaszcza na ten temat jak tam się dostać.
Z góry dzięki.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nexus
Ja miałem wielką ochote się z wami wybrać (chociaż nic niepisałem), ale niestety nieudało mnie się, może innym razem. Niemogłem skompletować odpowiedniego sprzętu na tą wyprawe, a mam na myśli w szczególności namiot. Na nowy niemogłem sobie pozwolić, a ten co jest na wyposarzeniu domu to równie dobrze mógłbym chyba rozwinąć folie pomiędzy drzewami i pod nią spać... :)
Mam nadzieje, że wam pogoda dopisze tak jakbyście tego chcieli i niebędzie żadnych innych przeszkód.
Mam tylko jeszcze jedno pytanie jeżeli jeszcze ktoś z tej wyprawy odwiedzi forum, a mianowicie interesuje mnie bardzo jaki macie plan względem dojazdu w Czarnohore, gdzie startujecie, środek lokomocji itd. jeżeli nie jest to jakaś tajemnica, poprostu chce mieć więcej informacji zwłaszcza na ten temat jak tam się dostać.
Z góry dzięki.
http://forum.bieszczady.info.pl/priv...wpm&pmid=13791
-
Niestety narazie niemoge tego linka otworzyć z powodu : " invalid prywatna wiadomość..."
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nexus
Niestety narazie niemoge tego linka otworzyć z powodu : " invalid prywatna wiadomość..."
Wg mnie to nie jest na razie. Nie jestem pewien, ale chyba pioabram podał Ci linka do prywatnej wiadomości (chyba o to chodziło). Nie można na publicznym forum podać linka do skrzynki prywatnej - musi wtedy pojawić się "invalid..." bo oznaczałoby to że każdy mógłby sobie wejść na tę skrzynkę i robić tam co chce :) Tymczasem skrzynka prywatna przypisana jest do konkretnego użytkownika i tylko on ma do niej dostęp.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nexus
Tak to był link do prywatnej wiadomosci,od zbyszkekj,był tam kilka razy i napisał jak dojechac,wiec bedziemy podrozowac według tych instrukcji,a jak wyjdzie to po powrocie napisze
-
Witajcie ja już wróciłem z Ukrainy mała relacja http://www.bieszczady.net.pl/rep_znakowanie.php pogoda i widoczność była super zrobiłem około 700 zdjęć, najlepsze będę powoli zamieszczał w galeriach serwisu bieszczady.net.pl
życzę wam udanej wyprawy i uważajcie po ostatnich ulewach w Gorganach wiele jest pozrywanych mostów i niektóre rzeki trzeba forsować w bród.
-
z gory przepraszam!!!! nie moge wyslac priva :( irek, podalbys swojego maila- chcialam zapytac pare rzeczy o autko ktorym jezdziliscie po ukrainie
-