Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1033

Wątek: Zostać zakapiorem

Mieszany widok

Bieszczadnik Awatar zbyszek1509
    Na forum od
    04.2007
    Rodem z
    Gostynin

Domyślnie Odp: Zostać zakapiorem

Cytat Zamieszczone przez Recon1 Zobacz posta
    Jaka pogoda listopadowa, taka i marcowa(sic!)
    No i proszę zakapior wzięło się z Milanówka…bez mała warszawka to wymyśliła. Oj chyba to się wielu nie spodoba! :P
    :). Oj myślę, że nawet zazdrość co niektórych, przyprawi o przyśpieszone bicie serca:).

Na temat, pewnie wszystkich ujawnionych zakapiorów bieszczadzkich, można poczytać w książce A. Potockiego "Majster Bieda czyli zakapiorskie Bieszczady". Jest tam wiele ciekawostek z ich życia osobistego jak również, pobytu na ziemi bieszczadzkiej. Na forum na temat zakapiorstwa wiele już zdań zdołano napisać, więc dublować nie ma potrzeby. Natomiast bezpośredni kontakt z tymi ludźmi, jest pewnym przerywnikiem po wędrowaniu zarośniętymi ścieżkami bieszczadzkimi i daje niekłamaną satysfakcję. Z kilku takich spotkań najbardziej pozostało mi w pamięci spotkanie i rozmowa z Juliuszem I Królem Świata Włóczęgów (tytuł w zależności od sytuacji może ulegać zmianie) oraz Zdzisławem Pękalskim. Po wejściu do galerii Pana Pękalskiego, można dostać oczopląsu od ilości zamieszczonych rzeźb, obrazów i innych eksponatów. Na przemian mamy świętości, różnej maści diabły i nie brakuje również humoru, szczególnie z czasów PRL i lekko późniejszego. Rozmowa z artystą jest zawsze bardzo ciekawa a tym bardziej, że wszystkich słuchaczy traktuje bardzo poważnie. Jednego razu trafiłem na zorganizowaną wycieczkę której opowiadał w bardzo obrazowy sposób różne bieszczadzkie legendy oraz humoreski z życia dawnych mieszkańców. Obserwując twarze słuchających, widziałem wielkie zainteresowanie a nawet chwilami przerażenie. Umiejętność narracji Pana Zdzisława jest tylko do pozazdroszczenia. Oczywiście indywidualne spotkanie zupełnie inaczej wygląda i można porozmawiać na tematy, które akurat nas interesują.
    Na zdjęciu fragment galerii Zdzisława Pękalskiego

Galeria.jpg

Natomiast Juliusz Wasik, to już zupełnie inna osobowość, która żyje innymi problemami które są nierealne we współczesnym świecie. Chociaż muszę przyznać, że posiada pewne sukcesy na swoim koncie. Przynajmniej tak mówi. Kilka zdjęć z pobytu w jego towarzystwie. Pragnę zaznaczyć, że za dobry uczynek z mojej strony:), zostałem zwolniony od opłaty, zazwyczaj pobieranej od odwiedzających go osób.

Juliusz i Zatoka Suchego Dębu.jpg W Sanktuarium.jpg Odsłonięcie Afrodyty.jpg
    Ostatnio edytowane przez zbyszek1509 ; 06-11-2013 o 19:56

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)