Cytat Zamieszczone przez bartolomeo Zobacz posta
Cytat Zamieszczone przez Dlugi Zobacz posta
Bartolomeo - czy o domniemanym cholerycznym informacje są podobne?
Nic nie wiem o tym cmentarzu, na moich mapach go nie ma (wliczając zabytkowego Comapssa, którego akurat mam pod ręką).
Jest oznaczony na Compass-ie z 2013r, ale mapy tego wydawnictwa ostatnio coraz bardziej mi podpadają (czytaj - przeczołgują mnie po lesie bez potrzeby )
Cytat Zamieszczone przez zbyszek1509 Zobacz posta
Wywołałeś mnie do tablicy ...
Nie mam żadnych skrupułów, byle tylko informację dostac ;-)
Twój szlak częściowo zbieżny z moimi planami - ale plany mam o wiele bliższe - poświąteczne. Nie lubię planów ujawniać, bo często zdażało się, że nici z nich wychodziły...
Ale tak przy temacie - w 44r tunel przez przełęcz Łupkowską był zawalony, Rosjanie zbudowali linie kolejową górą - historia znana. Którędy ona biegła po naszej stronie - wydaje mi się, że po północnej stronie istniejącego torowiska.
Ciekawszy jest przebieg po stronie słowackiej - trafiłem mapę, gdzie zaznaczone jest torowisko znad przełęczy w kierunku NNW przechodzący w odcinek równoległy do granicznego (na Siwakowską Dolinę), tam (chyba) zwrotnica i odcinek z powrotem do umiejscowionej za wylotem tunelu zwrotnicy Víťazstva - na mapie Compass-u z 2013r widać tak zaznaczone drogi.
Z mapy tej jednak nie wynika, gdzie aż takie spadki były, by 2 lokomotywy miały hamować "na wstecznym" - trzeba będzie sprawdzić w terenie. Podobno w latach 80-tych można było jeszcze szczątki wykolejonego pociągu odnaleźć?

Włóczył się w tych rejonach ktoś, widać ślady tego torowiska?