Wielkie dzięki. Teraz sprawa jest klarowna.
Nie znalazłem też przykładów dwóch innych typów cerkwi łemkowskich, mianowicie:
północno - zachodni - obecność wieży od strony zachodniej i trzech namiotowych dachów z hełmami ponad wszystkimi komponentami cerkwi, zbudowanymi na planie czworoboku; dzieli sie na warianty:
- starszy (klasyczny typ cerkwi łemkowskiej): szersza nawa, zróżnicowana wysokość trzech członów, wieża usytuowana w zachodniej części babińca (ale może zajmować całą jego powierzchnię), wieże baniaste
- młodszy: nawy i babińce są wydłużone, pojawia się zakrystia
powszechny (schyłkowy) - koniec XVIII i XIX w. - dachy dwuspadowe, przykryte baniastymi hełmami nad nawą i prezbiterium, we wnętrzu stropy są płaskie
Jakie moglibyście w Biesach podać flagowe przykłady powyższych trzech typów/podtypów?
Zastanawia mnie jeszcze czy można wskazać jakieś przewodnie i bardzo wyraziste różnice między cerkwiami bojkowskimi a łemkowskimi?
Spotkałem się z takim zestawieniem jak poniżej. Czy uznalibyście je za w pełni prawidłowe i pełne?
Różnice między architekturą bojkowską (Bieszczadów) a łemkowską (Beskidu Niskiego).
- łemkowskie mają bardziej szpiczaste i chudsze kopuły, łamane w pionie wielokrotnie
- dzwonnica - bojkowskie (są dwa typy bojkowskich: wieżowy i bezwieżowy) w typie bezwieżowym (przeważający) mają oddzielną dzwonnicę niewkomponowaną w bryłę cerkwi, łemkowskie mają wieżę-dzwonnicę przed babińcem (jako odrębną budowlę w linii wejścia do cerkwi)
- w bojkowskich: wokół budowli zadaszenie wsparte na wysuniętych belkach zrębu - rysiach (rysie - ozdobne, wystające belki zrębu)

Odpowiedz z cytatem