Pokaż wyniki od 1 do 10 z 2953

Wątek: Zagadki z cerkwią w tle ...

Mieszany widok

Zbanowany
    Na forum od
    02.2015

Domyślnie Odp: Zagadki z cerkwią w tle ...

Wielkie dzięki. Teraz sprawa jest klarowna.

Nie znalazłem też przykładów dwóch innych typów cerkwi łemkowskich, mianowicie:
    północno - zachodni - obecność wieży od strony zachodniej i trzech namiotowych dachów z hełmami ponad wszystkimi komponentami cerkwi, zbudowanymi na planie czworoboku; dzieli sie na warianty:
    - starszy (klasyczny typ cerkwi łemkowskiej): szersza nawa, zróżnicowana wysokość trzech członów, wieża usytuowana w zachodniej części babińca (ale może zajmować całą jego powierzchnię), wieże baniaste
    - młodszy: nawy i babińce są wydłużone, pojawia się zakrystia

powszechny (schyłkowy) - koniec XVIII i XIX w. - dachy dwuspadowe, przykryte baniastymi hełmami nad nawą i prezbiterium, we wnętrzu stropy są płaskie

Jakie moglibyście w Biesach podać flagowe przykłady powyższych trzech typów/podtypów?

Zastanawia mnie jeszcze czy można wskazać jakieś przewodnie i bardzo wyraziste różnice między cerkwiami bojkowskimi a łemkowskimi?

Spotkałem się z takim zestawieniem jak poniżej. Czy uznalibyście je za w pełni prawidłowe i pełne?

Różnice między architekturą bojkowską (Bieszczadów) a łemkowską (Beskidu Niskiego).
    - łemkowskie mają bardziej szpiczaste i chudsze kopuły, łamane w pionie wielokrotnie
    - dzwonnica - bojkowskie (są dwa typy bojkowskich: wieżowy i bezwieżowy) w typie bezwieżowym (przeważający) mają oddzielną dzwonnicę niewkomponowaną w bryłę cerkwi, łemkowskie mają wieżę-dzwonnicę przed babińcem (jako odrębną budowlę w linii wejścia do cerkwi)
    - w bojkowskich: wokół budowli zadaszenie wsparte na wysuniętych belkach zrębu - rysiach (rysie - ozdobne, wystające belki zrębu)

Forumowicz Roku 2016
    Kronikarz Roku 2016
    Forumowicz Roku 2014
    Forumowicz Roku 2013
    Ekspert Roku 2012
    Awatar Wojtek Pysz
    Na forum od
    02.2008
    Rodem z
    Jarosław

Domyślnie Odp: Zagadki z cerkwią w tle ...

Cytat Zamieszczone przez LoneCavalier Zobacz posta
    Nie znalazłem też przykładów dwóch innych typów cerkwi łemkowskich, mianowicie:
    północno - zachodni [....]
    - starszy

- młodszy
    powszechny (schyłkowy)
    Jakie moglibyście w Biesach podać flagowe przykłady powyższych trzech typów/podtypów?
    Oj, to chyba chodziłeś po górach z zamkniętymi oczami
    Wariant starszy: Powroźnik (chyba najstarszy), Świątkowe obie, Rychwałd, Pętna, Śnietnica, Tylicz, Czarna, Bielanka, Krempna, Wysowa, Muszynka, Wołowiec i parę innych a na Słowacji Bodrużal, Prikra, Mirola i parę innych. Czyli to są te najnajnajbardziej klasyczne cerkwie łemkowskie. Sporym błędem jest próba znalezienia ich w Bieszczadach Młodszy to: Piorunka, Milik, Bałucianka, Leszczyny, Bartne, Berest, Jastrzębik, Hańczowa i parę innych a na Słowacji Hunkovce i pewnie coś jeszcze. Też nie szukaj w Bieszczadach. A, jeszcze typ schyłkowy, czyli taki trochę „popsuty”: Zdynia, Polany, Złockie, Czyrna i coś tam jeszcze.
    Może w którymś przypadku nie trafiłem, ale znaczna większość powinna się zgadzać.
    I większość z nich znajdziesz w tych zagadkach. Oczywiście, bez "klasyfikacji brykowskiej".

Cytat Zamieszczone przez LoneCavalier Zobacz posta
    Zastanawia mnie jeszcze czy można wskazać jakieś przewodnie i bardzo wyraziste różnice między cerkwiami bojkowskimi a łemkowskimi?
    Ja mam taką praktyczna radę: Pojedź do Smolnika nad Sanem i obejrzyj dokładne cerkiew. Ze wszystkich stron. Przy okazji zrób zdjęcia i notatki. Potem zrób to samo na przykład w Światkowej Wielkiej. I już nie będziesz musiał czytać czternastu opracowań.
    Dla leniwych: można udać się do skansenu w Sanoku i obejrzeć cerkiew z Grąziowej i z Ropek.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 4 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 4 gości)