Cytat Zamieszczone przez don Enrico Zobacz posta
Jest aleja, przy czym z tą szerokością to przesadziłem. Okazałe dęby tworzą piękny szpaler. Aleja to twór kojarzony z dojazdem do dworów , pałaców itp, a w tym rejonie nie było żadnej okazałej budowli. Szukałem, ale nie znalazłem przyczyny jej powstania. Czyli kolejna zagadka pozostaje do rozwiązania.
Często współczesne drogi asfaltowe są kontynuacjami wcześniejszych traktów. Drzewa sadzone przy tych traktach miały np. chronić podróżnych przed słońcem, deszczem, wiatrem czy np. zadymką śnieżną - w dzisiejszych czasach klimatyzowanych pojazdów nie jest to tak ważne ale przy letniej długiej podróży dorożką w czasach minionych było to istotne. Zimą drzewa ułatwiały też orientację w terenie (czyli czasami po prostu zlokalizowanie gdzie jest droga zasypana przez śnieg).
Fajna wycieczka :)) A jeśli chodzi o Green Velo to w moich okolicach (tj tam gdzie szlak ma swój początek) dla potrzeb szlaku utwardzono jakimś takim kruszonym asfaltem czy betonem piękną leśną drogę. Uroku to tej drodze nie dodało :(