Cytat Zamieszczone przez Tomnatyk Zobacz posta
Dlaczego Park Narodowy miałby odpowiadać za wypadek na szlaku turystycznym? Jedynie chyba, gdyby przyczyną był zły stan tzw. "infrastruktury turystycznej", za którą odpowiada.
Nie mam pojęcia, nie jestem prawnikiem ani pracownikiem PNGS Natomiast ostatnio takowy pracownik wypowiadał się dla lokalnego radia i o tym mówił
https://www.radiowroclaw.pl/articles...rach-Stolowych
Trzeba sobie odsłuchać te jego dwie kilkunastosekundowe wypowiedzi.

Co do opłaty klimatycznej - oczywiście, nie jest to prosta analogia, ale chodzi o pewien mechanizm. Czyli że masz płacić za coś czego nie ma, albo usługa jest niedostępna/mocno ograniczona (przytaczany przypadek - kupuję bilet wstępu do Babiogórskiego PN, bo chcę iść Percią Akademików, a tam jakieś zawody i nie pójdę).

Tak już zupełnie ma marginesie (jeśli chodzi o opłaty) - gdybym chciał zapłacić np. banknotem 200-, a nawet 500-złotowym w punkcie sprzedaży biletów wstępu do parku narodowego, a pani nie miała reszty, może mnie wysłać na drzewo - ostatnio doczytałem, że żaden przepis w Polsce nie nakłada na sprzedawcę obowiązku posiadania drobnych do wydania reszty. Ciekawe...