Piotr: latać nad PN, lądować i startować z obszaru PN można wyłącznie po uzyskaniu wcześniejszej zgody PN. Nawet jak BdPN w regulaminie zabrania lotów wyłącznie wannolotom to pilotów paralotni i tak obowiązuje wcześniejsze uzyskanie zgody od parku.
Pisałem o tym już raz na forum, ale powtórzę: w Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 25 kwietnia 2005 r. w sprawie wyłączenia zastosowania niektórych przepisów ustawy - Prawo lotnicze do niektórych rodzajów statków powietrznych oraz określenia warunków i wymagań dotyczących używania tych statków (Dz. U. z dnia 17 czerwca 2005 r.) jest następujący zapis: ZAŁĄCZNIK Nr 2 PARALOTNIE, Rozdział 5. Wykonywanie lotów, punkt 5.8: Dopuszcza się wykonywanie na paralotniach bez napędu startów, lotów i lądowań na terenach parków narodowych lub rezerwatów przyrody, jedynie za zgodą zarządzającego tym terenem.
Na to samo rozporządzenie powołuje się freebies:
z tym, że cytowany przez niego paragraf wyłącza paralotnie z całkowitego i bezwarunkowego zakazu lotów nad PN, zaś przytoczony przeze mnie fragment załącznika do tego samego rozporządzenia ustanawia w zamian znacznie łagodniejsze podejście: można jak się PN zgodzi.w paragrafie 1 punkt 6 jest jednoznaczny przepis -" Wyłącza się z zastosowania przepisów rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 9 października 2003 r. w sprawie zakazów lub ograniczeń lotów na czas dłuższy niż 3 miesiące (Dz. U. Nr 183, poz. 1793) w zakresie:
1) ograniczenia wykonywania lotów nad parkami narodowymi i rezerwatami przyrody - lotnie i paralotnie bez napędu
Na koniec wyjaśnienie: nie jestem wrogiem paralotni, nawet próbowałem na tym latać (bez sukcesów jak dotąd, może w przyszłości lepiej mi pójdzie). Dopowiadam tylko to, co inni usilnie przemilczają.
Pozdrawiam
Bartek
Zakładki