Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 48

Wątek: Kiedy rezerwować noclegi?

Bieszczadnik Awatar iza
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    okolice Gdańska

Domyślnie Odp: Kiedy rezerwować noclegi?

Cytat Zamieszczone przez _Mursi_ Zobacz posta

No, to wychodzi na to, że Niemcy to łachudry, a i tak Polak Polakowi wilkiem .
    Z całą pewnością nie wszyscy , tak i samo Polak Polakowi wilkiem nie każdy , choć
    zawiść i zazdrość to nasze pospolite cechy .

Cytat Zamieszczone przez _Mursi_ Zobacz posta

I czemu kogoś, kto chciał uczciwie zarobić pieniądze, nazywać pazerotą? Wierzył, że druga strona wywiąże się ze swoich zobowiązań, ale czy właśnie coś takiego nazywamy pazernością? I czemu cieszyć się, że został oszukany?

Przepraszam, ale jakoś mnie to wszystko dziwi...

.
    Uczciwe to jest traktowanie wszystkich równo . Wierzyć też trzeba wszystkim – albo nikomu. Pazernością nazwę przedkładanie Niemca nad Polakiem .
    Też mnie dziwi dlaczego w knajpie na np. Sopockim molo czekam na kelnera a
    taki Niemiec czy inny czy Anglik jest obsługiwany -od ręki .
    Dziwie się dlaczego gospodyni w gospodarstwie agroturystycznym na przyjazd Niemców myje okna i zamiata podwórze gdy na przyjazd Polaków wystarcza zmiana pościeli
    i odkurzenie . Bardzo się temu dziwie i szlag mnie trafia .
    Dziwię się że na Polak Polakowi „ patrzy na ręce „ a już brak mu tego patrzenia w stosunku
    do obcokrajowca .
    A dziwie się tym bardziej że sama nigdy nikogo nie oszukałam , zawsze płacę tyle ile wynosi rachunek i nie uciekam bladym świtem nie uregulowawszy rachunku .
    Mało tego – nie słyszałam aby Polacy robili w ten sposób choć pojedyncze tego typu wypadki z pewnością się zdarzają .
    Jeśli sami do siebie nie będziemy mieli szacunku nie dziwmy się że nie uszanuje nas nikt .

lucyna
    Guest

Jeżeli chodzi o Twoje wątpliwości to mogę na nie odpowiedzieć. Nie chcę generalizować ale muszę stwierdzić iż tak. Znam wszystkie ośrodki wymienione w "Nowinach" i jeszcze kilka, które nie nagłaśniają oszustwa i prawdę powiedziawszy widzę sporą różnicę w traktowaniu tego pośrednika i polskich organiaztorów. Nasze biura o ile piloci nie uiszczają kwoty na miejscu, mają przeważnie dwutygodniowy termin płatności.

Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    Niektóre ośrodki mają więcej w plecy nawet 150-200 tys.
    Lucyna, lubisz przesadzać, gdy piszesz o pieniądzach.

lucyna
    Guest

Jesteś tego pewien? O długu w dodatku lokalnym "Gazety Wyborczej" wypowiedział się OW Jawor. Ponad 150 tys zł. O drugim długu, czyli tym 200 tys najpirew musi poinformować publicznie właściciel ośrodka. Byłabym ostrożna z takimi twierdzeniami jak Twoje. Najpierw sprawdź, a potem zarzucaj komuś kłamstwo.
    www.odkryjbieszczady.pl
    Ostatnio edytowane przez lucyna ; 25-11-2007 o 10:40 Powód: dodałam link

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2006

Prawdę Lucyno piszesz, że OW o takiej kwocie napisał:

http://miasta.gazeta.pl/rzeszow/1,34962,4694599.html

Zastanawia mnie jednak, to czy nieuczciwość MN Touristik jest typową dla tamtejszych firm przypadłością, czy jednorazową "aferą" związaną z tą, konkretna firmą?
    Czy poza nimi, jakieś inne niemieckie firmy współpracują z ośrodkami bieszczadzkimi?

Bez względu na odpowiedź kwota wydaje mi się duża, mam nadzieję, że nie "powalająca" dla tych ośrodków.

Pozdrawiam:)

PS.

powiedziała Wioletta Bojanowicz, przedstawicielka MN Touristik na Polskę, prywatnie żona właściciela.

Może to nie do końca niemiecka firma

Bieszczadnik Awatar _Mursi_
    Na forum od
    06.2007
    Rodem z
    stolica

OK, dziewczyny
    skoro tak to opisujecie, to ani chybi coś musi być na rzeczy.

Ja od siebie tylko dodam, że moje doświadczenia są skrajnie odmienne. Podróżuję dość sporo, przemieszczając się z miejsca na miejsce, mamy z reguły dwa duże wyjazdy podczas roku, do tego przynajmniej kilkanaście okołoświątecznych / okołoweekendowych (statystycznie przynajmniej co czwarty weekend), a jeśli dodać do tego jakieś usługi np. gastronomiczne (czyli restauracja, kawiarnia, etc.), to siłą rzeczy wyjdzie tego kilkakrotnie więcej. Czyli w skrócie: spory kawał grosza zostawiam w hotelach, hostelach, pensjonatach, agroturystyce, restauracjach, itd.

I muszę pochwalić tzw. "ziomali". Na prawdę oferują serwis coraz wyższej klasy. W cenie coraz częściej jest coraz więcej, podwyższa się standard. Turysta ma wiele udogodnień i może liczyć w wielu kwestiach na pomoc gospodarza. A co mnie jeszcze bardziej cieszy, ci ludzie są niezwykle uprzejmi i na prawdę życzliwi, często bezinteresowni.

Konkrety? Proszę bardzo:

1. Kierownik pensjonatu serwuje mi piwo. Gdy po jakimś czasie proszę o kolejne, mówi: "Zróbmy tak: tu jest pełna lodówka, a tutaj kartka z długopisem. Stawiaj pan kreski za każde pobrane piwo, a przy wyjeździe się rozliczymy".
    Rankiem, gdy chciałem to uregulować, dosłownie wygonił mnie w góry - ze słowami: "No przecież jeszcze Pan nie wyjeżdża".

2. Na samym początku pobytu dostaję od właścicielki mapkę okolicy. Mogę ją sobie zachować (OK, jest na niej reklama "sponsora", ale nie zmienia to faktu, jak jest to dla mnie użyteczne!).

3. Właściciel sam z siebie z pasją opowiada, gdzie warto się udać, co zwiedzić, mam wrażenie, że gdyby nie obowiązki, to pewnie i by z nami wszędzie tam poszedł.

4. Właściciel pensjonatu jedzie kilka kilometrów samochodem - tylko po to, aby kupić swojemu robotnikowi papierosy (sic!). Widząc zainteresowanie z naszej strony, z przyjemnością zabiera nas w tę przejażdżkę i bezinteresownie objeżdża okolice. W sklepiku, który posiada niewielki ogródek, poleca lokalne piwo, siada z nami i czeka, aż wypijemy (sam nie pije - jest za kierownicą). A wieczorem zabiera na poddasze do swojej prywatnej galerii, gdzie z pewną nutką dumy pokazuje sfotografowane zabytki kultury łemkowskiej.

5. Przemiła góralka, żona właściciela gospodarstwa agroturystycznego, jest z zawodu kucharką. Z detalami dopytuje się, co ma podać, jakie sobie życzymy dodatki, jaki deser... Na prawdę przejęła się. Gdy jemy, mamy wrażenie, że to jakaś uczta...

6. Inna kobieta, z żalem nas żegna, mówi, że na kilka noclegów ma wolny pokój. Na szybko przedstawia ofertę: jeśli zostaniemy dłużej, to policzy połowę ceny.

7. Agroturystyka: rodzina wzięła pieniądze za nocleg, ale od tego momentu jestem ich jakby prywatnym gościem - częstują mnie wszystkim, co mają w kuchni, pytają, czy czegoś nie brakuje, zapraszają do stołu, podają domowe wypieki - w pewnym momencie w ogóle przestaje mieć to "komercyjny" charakter.

8. Starsza pani zaprasza nas do siebie do pokoju, pokazuje stare, pożółkłe zdjęcia, opowiada o tym, jak tu było kilkadziesiąt lat wcześniej - podczas wojny, za komuny (ależ historie - z przewodnika tego nie wyczytacie) - a wszystko przy herbatce i ciasteczkach. Przy wyjeździe mówi, żeby koniecznie kiedyś do niej wrócić, i... ofiarowuje nam mały, uroczy obraz. Od tamtej pory wisi w naszej sypialni, przypominając nam piękną okolicę i dwójkę starych, miłych gospodarzy.

To są fakty - a wybrałem przecież tylko niektóre sytuacje, i to z ostatnich, powiedzmy, góra trzech lat. A ileż jest innych, których pozwolę sobie teraz nie przytaczać...

Dla mnie każda podróż - to nie tylko odkrywanie nowych miejsc, ale także "odkrywanie" nowych ludzi. I dobrze, że wielu wśród nich jest tak wspaniałych. Nigdy nie czułem się w Polsce gorzej traktowany z tego powodu, że jestem Polakiem, śmiem twierdzić nawet, że w jakimś stopniu odniosłem dzięki temu pewne benefity (bo wątpię, aby np. prosta rodzina Łemków była w stanie opowiedzieć to wszystko po angielsku zagranicznym turystom).

Może po prostu trafiamy na innych ludzi...
    A może sami jesteśmy trochę inni

W przeciwieństwie do słów, które padły tu wcześniej z klawiatury Izy, ja im akurat życzę jak największych zysków. I tak sobie myślę, że sam pewnie też na tym skorzystam - choć akurat nie materialnie, ale ci ludzie po prostu BĘDĄ - a to mi w zupełności wystarczy. Howgh!

lucyna
    Guest

Też tak jest w Bieszczadach. Gościność, miła atmosfera, dobra kuchnia, pogaduchy itd. Mówiliśmy o grupach zorganizowanych, a to insza inszość. Takie kilmaciki o których piszesz są np. w Stanicy i ich restauracji w Polańczyku. A jakie tam są zupy i desery. Pace lizać. Fajna jest też Herbaciarnia Bies i Czady w Cisnej. Nawet Kelner zajmie się Tobą (nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby Kelner nie był czrnym, spacionym, chumorzastym kocurem).

Najpierw sprawdź, a potem zarzucaj komuś kłamstwo.
    Lucyna, w żadnym przypadku nie zarzucałem Ci kłamstwa. Miedzy przesadą, a kłamstwem jest duża różnica. Przepraszam Cię, jeśli poczułaś się urażona moim postem.

Kiedyś napisałaś:
    Tylko dziś zarobiłam średnią krajową
    Goście płacą nam do 700 zł za dniówkę
    Faktycznie, przy takich cenach rachunki szybko rosną.

Bieszczadnik Awatar _Mursi_
    Na forum od
    06.2007
    Rodem z
    stolica

Też tak jest w Bieszczadach. Gościność, miła atmosfera, dobra kuchnia, pogaduchy itd.
    To prawda
    Ale nie tylko w Bieszczadach. Bieszczady - to tylko wyspa na morzu miejsc wartych odwiedzenia.

Mówiliśmy o grupach zorganizowanych, a to insza inszość.
    Na pewno. Odnosiłem się przede wszystkim do słów Izy:
    Cytat Zamieszczone przez iza
    czekam na kelnera a taki Niemiec czy inny czy Anglik jest obsługiwany -od ręki .
    Dziwie się dlaczego gospodyni w gospodarstwie agroturystycznym na przyjazd Niemców myje okna i zamiata podwórze gdy na przyjazd Polaków wystarcza zmiana pościeli i odkurzenie .
    Dziwię się że na Polak Polakowi „ patrzy na ręce „ a już brak mu tego patrzenia w stosunku do obcokrajowca .
    Na prawdę mam inne doświadczenia.

Takie kilmaciki o których piszesz są np. w Stanicy i ich restauracji w Polańczyku. A jakie tam są zupy i desery. Pace lizać. Fajna jest też Herbaciarnia Bies i Czady w Cisnej. Nawet Kelner zajmie się Tobą (nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby Kelner nie był czrnym, spacionym, chumorzastym kocurem).

No i mamy kolejne miejsca, które trzeba będzie jeszcze odwiedzić
    A swoją drogą Smerek, który mi polecałaś, okazał się na prawdę wspaniały (z resztą z tego, co się orientuję, to nocowaliśmy zdaje się u Twojej rodziny ).

lucyna
    Guest

Tak, wtedy zarobiłam nawet powyżej średniej krajowej. Tak górna cena usługi przewodnickiej wynosi około 700 zł. Chociaz Koledzy oprowadzający w j.angielskim moga zarobić do 400 euro. Są też w Bieszczadach takie przypadki, że przewodnik zarobi 60 zł za dniówkę pilotaż i oprowadzenie po Bardejowie.
    Nie wiedziałam, że kogoś mogą aż tak interesować zarobki przewodników.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)