Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 41

Wątek: Bieszczadzki debiut

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2004
    Rodem z
    warszawka

Domyślnie Odp: Bieszczadzki debiut

Stacje bazowe komórek są w Ustrzykach Górnych (maszt SG), Stuposianach (przemiennik TV) Zatwarnicy (przemiennik TV), w Wetlinie (maszt Nadleśnictwa ale tylko PLUS), Wideta/Kalnica ale pokrywający swoim zasięgiem całą dolinę Wetliny oraz okolice Strzebowisk. Dalej na zachód jest Cisna (przemiennik TV - i tu działa EDGE), potem już tylko Łupków - ale pokrywa swoim zasięgiem także Wole Michową i okolice. Na szczytach zasięg komórkowy jest niemal zawsze, uważać na stacje ukraińskie, słowackie, węgierski i austriackie (!). Najlepiej komórkę włączyć w tryb ręcznego wyszukiwania operatora lub wyłączyć na czas wędrówki (oszczędzajmy bateria i nie róbmy obciachu - największym jest dzwoniąca komóra na grani Rawek czy na Tarnicy.
    Wykaz stacji bazowych (BTS-ów) jest tu: http://btsearch.pl/
    Dresiarstwo jak dojdzie do dolnej granicy lasu to już jest sukces. Najczęściej trasę kończą w miejscowym barze lub pod parasolem przy sklepie....
    Na wysokościowych szlakach specjalnie nie masz sie czego obawiać. Robić dość sporo hałasu to nawet żadnego zwierza sie nie dopatrzy. Jednak bałbym się samemu pokonywać "koronkę" (Wetlina - Rabia Skała - Krzemieniec - Rawki - Wetlina - 42 km) czy "koronę" (Wetlina - Wielkie Jasło - Okrąglik - Rabia Skała i dalej szlakiem "koronki" - w sumie ponad 60 km) - gdyż szlak graniczny jest mało uczęszczany, i może być tak, że jesteś tego dnia jedynym piechurem. Jeżeli jest dobrze to nie ma problemu, natomiast wystarczy drobny problem ze skręconą nogą i może być cienko.... Bieszczady nie są trudnymi górami, wymagają "tylko" poważnego traktowania i nie lekceważenia. Trochę ludzi w górach zostało.....
    Inne szlaki po połoninach to niemal autostrady, nie wspominając o dwupasmówce przez Caryńską.
    I jedna dość istotna uwaga: jeżeli idziesz Otrytem - lub przez niego przechodzisz - i poczujesz niesamowity odór kału zmieszanego z zaszczanym błotem i zepsutym mięsem to lepiej zawróć i nie rozglądaj się specjalnie po okolicy. Można przejść obok niedźwiedzia nie dostrzegając go w zaroślach.
    Miłej wędrówki...
    Ostatnio edytowane przez irekr ; 21-07-2008 o 10:42

Na forum od
    07.2008
    Rodem z
    Krk

Bardzo ci dziękuję za informacje...

Bieszczadnik
    Na forum od
    11.2001
    Rodem z
    Warszawa (Ochota)

Cytat Zamieszczone przez irekr Zobacz posta
    (...)
    I jedna dość istotna uwaga: jeżeli idziesz Otrytem - lub przez niego przechodzisz - i poczujesz niesamowity odór kału zmieszanego z zaszczanym błotem i zepsutym mięsem to lepiej zawróć i nie rozglądaj się specjalnie po okolicy. Można przejść obok niedźwiedzia nie dostrzegając go w zaroślach.
    Miłej wędrówki...
    Ja sobie wypraszam ! Proszę mi nie obrażać mojej ukochanej Miśki z Otrytu !
    Serdecznie pozdrawiam
    Stały Bywalec.
    Pozdrawia Was także mój druh
    Jastrząb z Otrytu

Bieszczadnik
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    świętokrzyskie

witam

ja chodzę sama po Bieszczadach i wole raczej mniej uczęszczane trasy
    co do gór - to każde mogą być niebezpieczne a jeśli uwazasz ze samotny wyjazd to zły pomysł, to raczej nie jedź

Cytat Zamieszczone przez rybka Zobacz posta
    witam.
    Potrzebuję informacji które trasy są najbezpieczniejsze dla osoby samej chodzącej po górach. Nigdy nie byłam w Bieszczadach, do tej pory chodziłam z kumpelami po Beskidach. W tym roku niestety szykuje się samodzielny wyjazd i tu są moje obawy przed zbyt odludnymi szlakami.
    Bardzo proszę o informacje, które trasy są w miarę tłoczne, wiem ,że w tłumie średnio się odpoczywa, ale chciałabym cało wrócić z wakacji.
    Dodam, że nie ma znaczenia czy szlak jest trudny czy nie.
    Wiem ,że to trochę nietypowe pytanie, ale będę wdzięczna za konkretne odpowiedzi.
    Pozdrawiam

Ahoj Peruwianka! Też łazikuję po górach solo (tzn. do tej pory sam chodziłem po Tatrach, w innych górach w składzie co najmniej 2-osobowym). Mam jednak pytanie do Ciebie odnośnie noclegów, czy nocujesz w Bieszczadach w schroniskach, czy udaje się Tobie załatwić kwaterę? Jadę w sierpniu po raz pierwszy w Bieszczady i o ile nie ma problemu z rezerwacją noclegu w schroniskach, to kwatery w Ustrzykach Górnych dla 1 osoby nie udało mi się znaleźć. Pozdrowienia
    PS Dzięki dla Jabola i Irka za info o tel.kom., a dla Barnaby - dot. jedzonka. Spodobał mi się także wątek niedźwiedziowy - cóż za naturalistyczny opis sytuacji! Zawsze mnie intrygowały tabliczki w Tatrach: "W razie spotkania niedźwiedzia zachować bezpieczną odległość." Młode misie widziałem niedaleko schroniska Murowaniec, ale była chyba zbyt duża odległosć, aby poczuć zapachy, o których napisał Irek!
    Ostatnio edytowane przez chylonides ; 25-07-2008 o 17:12 Powód: poprawki

morwena
    Guest

Do Chylonidesa!
    Witam, też jestem z Gdyni i coś mi się zdaje po nicku, że mieszkamy w tej samej dzielnicy.
    Mam nadzieję, że pobyt w Bieszczadach był udany. W każdym razie gratulacje za pytania w pierwszym poście, podobało mi się konkretne przygotowanie do sprawy, czyli samodzielne przygotowanie propozycji tras, kupno przewodnika, itd.
    Przeglądam różne fora górskie i zawsze irytują mnie pytania w stylu:
    " jadę na tydzień w Bieszczady ( Tatry, Karkonosze itd.), gdzie mam iść?"
    Najpierw trochę własnej inicjatywy, jakiś plan, a dopiero potem można pytać.
    Szkoda, że z Gdyni tak daleko w górki, taki wyjazd udaje się raz w roku
    i zawsze mam dylemat dokąd tym razem. Na razie po różnych niższych wygrywają Tatry, ale wciąż i wciąż tęsknię też za Bieszczadami.
    Pozdrawiam wszystkich góromaniaków!

Na forum od
    07.2008
    Rodem z
    Krk

Wróciłam, zadebiutowałam!
    Byłam na szlakach obowiązkowych, ale byłam też na takich mniej uczęszczanych. Niedźwiedzia nie spotkałam, natomiast widziałam wypalanie węgla drzewnego.
    Jestem przerażona Tarnicą i tym jak ją pseudoturyści zdewastowali.

Morwena ja wiem ,że czasem pytania są denerwujące, ale lepiej , aby ktoś zadał o jedno głupie pytanie więcej, niż żeby później otwierał parasolkę na Połoninie Wetlińskiej

Witam! Minął już ponad tydzień od powrotu z debiutanckiego łazikowania po Bieszczadach. Długo nie pisałem, gdyż trójmiejskie atrakcje (festiwal Mozartiana - tańczące fontanny) i obowiązki zawodowe (wyjazd do W-wy), sprawiły że nie miałem za bardzo czasu na internet. Jestem zauroczony Bieszczadami, choć nie jest to fascynacja łatwa. Początek nie był łatwy: w pierwszy dzień burza tuż przed wejściem na Połoninę Caryńską, potem kłopoty z tel.kom. (co przy solowym chodzeniu jest ważne). No i warunki terenowe: trzeba się przedrzeć przez błoto (choć generalnie w czasie mojego pobytu było sucho), pokonać stromizny (nie spodziewałem się ich), przejść przez ciemny, przejść przez las, czy inne zarośla (co bywa nudne np. droga od Wołosatego do Przeł.Bukowskiej), ale potem... WIDOKI w każdą stronę, falujące trawy, skałki... No i uzależnienie gotowe. Dokładnie, tak jak było to napisane w innym wątku:
    Odp: Urlop w Bieszczadach bez samochodu Cytat:
    Napisał Stały Bywalec
    I pamiętaj o niebezpieczeństwie podstawowym: uzależnieniu. Potem już będziesz przyjeżdżał w Bieszczady co rok.

Mądrego,to i fajnie posłuchac(poczytac).Pozdrawiam serdecznie.

Obawiam się, że dołączę do grona uzależnionych.
    Szczegółowe wrażenia już wkrótce.
    PS. Morwena: na tym forum są obecni nie tylko miłośnicy Bieszczad, ale i Sherlocka Holmesa. Pozdrawiam sąsiadkę!
    Ostatnio edytowane przez chylonides ; 26-08-2008 o 18:48 Powód: błąd w nicku

Poeta Roku 2010
    Poeta Roku 2009
    Poeta Roku 2008

Awatar WUKA
    Na forum od
    07.2006
    Rodem z
    Toruń

"Pokonać stromizny-nie spodziwałem się"!Przypomniało mi się,jak pierwszy raz zabrałam na szlaki bieszczadzkie przyjaciół."Co to za GÓRY"mówił kolega."Nawet w nazwie tego słowa nie mają".Po kilku wędrówkach "zwrócił im honor".Jakoś dziwne wydaje mi się,to bagatelizowanie ICH DOSTOJNOSCI i WYMAGAŃ!No,ale najważniejsze,że bakcyl połknięty.Już go nie wykurzysz niczym i wracać bedziesz ciągle.Pozdrawiam.

Bieszczadnik Awatar Polej
    Na forum od
    11.2004
    Rodem z
    Międzychód

Cytat Zamieszczone przez chylonides Zobacz posta

Obawiam się, że dołączę do grona uzależnionych.
    No to napytałeś sobie bidy! Będziesz teraz kombinować jak tu wyrwać się w ukochane góry choć na kilka chwil, nie zważając na odległość, brak urlopu, niepogodę itd . Witamy w Klubie !
    Pozdrawiam
    Przemek

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)