Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 83

Wątek: Regeneracja zieleni na szlakach i szczytach - ma sens?

Mieszany widok

lucyna
    Guest

Domyślnie Odp: Regeneracja zieleni na szlakach i szczytach - ma sens?

Cytat Zamieszczone przez galliano78 Zobacz posta
    Witam wszystkich
    W ubieglym tygodniu bylem przez weekend w Bieszczadach. Mam do Was drodzy milosnicy Bieszczad pare pytan. Moze pomozecie mi zrozumiec pare rzeczy.
    1. Zauwazylem na Pukowym Berdzie,Tarnicy..itp ze czesto pojawia sie tabliczka z napisem:"Regeneracja zieleni. Prosze nie schodzic ze szlaku..itp" Ciekawki mnie czy w tych miejscach zasiewane sa obszary ziemi zwykla trawka taka sama na Pukowym Berdzie, Poloninie Wetlinskiej i Tarnicy? Czy jest to jednak specjalnie dobierany rodzaj (gatunek trawy), inny dla poszczegolnych obszarow.itp Moze glupie pytanie, ale chyba mnie sie nie oberwie :D Mysle ze nie trudno zauwazyc, ze inna trawka jest na Pukowym Berdzie, a inna na Poloninie Wetlinskiej. Chyba, ze mnie sie przysnilo albo przywidzialo :D to poprawcie.
    2. Drugie pytanie dotyczy rowniez regeneracji, ale bardziej potrzeby samej regeneracji na Tarnicy. Wydaje mi sie, ze tam akurat ta proba wcale sie nie powiedzie, co zreszta widac juz bardzo dobrze. Przede wszystkim mysle, ze bardzo niefortunna jest proba polaczenia odnawiania trawki z mnostwem w srodku kamieni na Tarnicy. Bez trudu mozna zauwazyc, ze turysci bez problemu przestrzegaja ten zapis idac wzdluz szlaku. Jednak na szczycie (mam na mysli Tarnice), turysci nie zauwazaja wcale tej prosby. Turysci nagminnie depcza kazdy kepek trawy wraz z ta druciana siateczka, ktora ma informowac, ze tam chodzic nie mozna.
    Jak uwazacie, czy jest to tylko glupota, bezmyslnosc i chamstwo turystow, a moze osoby, ktore zajmuja sie tymi pracami wcale nie przewidzieli, ze akurat na szczycie to sie nie sprawdzi??
    Ja wlasnie odnioslem niestety takie wrazenie. Jak wyszedlem na szczyt, nikt nie siedzial na kamieniach, tylko kazdy lezal lub siedzial na trawce, na sloncu,ze zmeczenia. Niestety nie mozna bylo usiasc na 20cm2 trawki i przestrzegajac jednoczesnie tegoz zapisu na tabliczce, poniewaz wokol byly tylko same kamienie, mnostwo kamieni. Natomiast poza kamieniami, wokol z kazdej strony regeneracja. Kazdy kto chcial sie przedrzec aby usiasc na kepke trawki musial podeptac obszary, ktore przeznaczone sa do regeneracji. Efekt: wszystkie siatki druciane zniszczone i zadeptane !
    .
    Przez przypadek odkopałam interesującą dyskusję. Nie miałam czasu aby odpowiedzieć na pytania. Postaram sie teraz coś nie coś wykrzesać. Ostatnio miałam okazję kilka razy wysłuchać interesującego wykładu Ryszarda Prędkiego z BdPN dotyczącego ochrony otoczenia szlaków.
    1. Szlaki biegną przeważnie partiami szczytowymi, gdzie występują gleby: litosole (gleby inicjalne), regosole oraz słabowykształcone rankiery, które porastają wrażliwe na zniszczenie zbiorowiska: murawy alpejskie, bażynisk, pólek i szczelin skalnych. Są one nagminnie rozdeptywane. Najpierw ulega zniszczeniu roślinność, potem staje się rozluźniona struktura gleby, na powierzcni jest jeszcze próchnica. Wtedy właśnie jest ostatni moment aby położyć zabezpieczającą siatkę. Pod nią istnieje możliwość regeneracji roślin. Niestety, czereda pseudoturystów tę siatkę niszczy.
    W tym roku pojawiły się inne formy regeneracji roślinności na Przełęczy Orłowicza i obok szlaku niebieskiego wiodącego na przełecż pod Tarnicą. Wysadzono tam kostrzewę ostrą. Z tego co widziałam ma ona małe szanse na to aby tam rosnąć. W tym roku kilkanaście razy wyrzucałam rozlegujace się panienki i panów z odnowienia. Naprawdę trzeba sie napyszczć aby usunęli swoje d... z terenu pozaszlakowego.
    2, Regeneracja na Tarnicy nie powiodła się. Teraz my turyści będziemy odgrodzeni od muraw murem. Mam nadzieję, że to wystarczy.
    Ostatnio edytowane przez lucyna ; 25-10-2008 o 14:35

Bieszczadnik Awatar irek
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Dobrze posiedzieć przy Żubrze

A może lepiej na czas regeneracji zamknąć niektóre szlaki lub wyeliminować z nich grupy zorganizowane niż upiększać połoniny paskudnymi zasiekami, barierkami i co 20m zielonymi tabliczkami. Już teraz wyglądają jak lunapark. A wszelkie zakazy i zabezpieczenia powodują odwrotny skutek i kuszą żeby tam wleźć wszelkiego rodzaju turystów, głównie tych co się tłumnie z autokarów wysypują.
    Dobrze że są jeszcze Karpaty ukraińskie i rumuńskie gdzie nikt nic nie regeneruje, bo za takie Bieszczady jak poniżej na foto to ja dziękuje.
    Załączone obrazki Załączone obrazki
    Iras 7214
    www.bieszczady.net.pl
    www.karpaty.travel.pl
    www.iras.net.travel.pl - Irasowe wojaże
    Wszystkie błędy ort. są zamierzone i chronione prawem autorskim. Wykorzystywanie ich bez zgody autora jest zabronione ;)

prowydnyk chaszczowy Awatar Browar
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez irek Zobacz posta
    A może lepiej na czas regeneracji zamknąć niektóre szlaki lub wyeliminować z nich grupy zorganizowane
    Od wyeliminowania grup zorganizowanych powinno się zacząć,bezwzględnie.
    Pozdrav

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Dobrze że są jeszcze Karpaty ukraińskie i rumuńskie gdzie nikt nic nie regeneruje, bo za takie Bieszczady jak poniżej na foto to ja dziękuje.
    Fuj, co za obrzydlistwo !

B.

Ekspert Roku 2011
    Ekspert Roku 2010
    Forumowicz Roku 2009
    Awatar marcins
    Na forum od
    12.2005
    Rodem z
    Lesko/Rabe

Dobrze że są jeszcze Karpaty ukraińskie i rumuńskie gdzie nikt nic nie regeneruje,
    W niektórych miejscach to dewastacja szczytów w Karpatach ukraińskich wielokrotnie przewyższa tą z naszych Bieszczadów. Niektóre miejsca jeszcze 10 lat temu były prawie nieodwiedzane. Obecnie są zaśmiecane, zasrywane, ogałacane z roslinności zielnej, krzewiastej i drzewiastej. W cale nie jest tak kolorowo w tych Karpatach ukraińskich, a z roku na rok jest coraz gorzej.

Jedyny sposób na regenerację to zamknięcie czasowe - minimum 5-10 lat niektórych szlaków, albo poprowadzenie szlaków biegnących grzbietami trawersem - ale zaraz mnóstwo obywateli zaczęłoby się żalić że wszędzie same ograniczenia. Dopóki kultura odwiedzających bieszczadzkie szlaki się nie zmieni dopóty siatki, barierki, tabliczki nic tu nie pomogą.
    Ostatnio edytowane przez marcins ; 26-10-2008 o 23:07
    Marcin

Malkontent Roku 2009 Awatar Krysia
    Na forum od
    09.2006

A czy tego typu "ozdoby" występują w jakimkolwiek innym parku narodowym w Pl???
    "...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
    Nikt nie zabroni nam śnić..."
    Bogdan Loebl

lucyna
    Guest

Cytat Zamieszczone przez Marcin Scelina Zobacz posta
    W niektórych miejscach to dewastacja szczytów w Karpatach ukraińskich wielokrotnie przewyższa tą z naszych Bieszczadów. Niektóre miejsca jeszcze 10 lat temu były prawie nieodwiedzane. Obecnie są zaśmiecane, zasrywane, ogałacane z roslinności zielnej, krzewiastej i drzewiastej. W cale nie jest tak kolorowo w tych Karpatach ukraińskich, a z roku na rok jest coraz gorzej.

Jedyny sposób na regenerację to zamknięcie czasowe - minimum 5-10 lat niektórych szlaków, albo poprowadzenie szlaków biegnących grzbietami trawersem - ale zaraz mnóstwo obywateli zaczęłoby się żalić że wszędzie same ograniczenia. Dopóki kultura odwiedzających bieszczadzkie szlaki się nie zmieni dopóty siatki, barierki, tabliczki nic tu nie pomogą.
    Dobrze mówisz. Dodałabym jeszcze jedno. Ukraińskim Karpatom bije dzwon.Grupy zorganizowane wjeżdżają tam na połoniny ciężarowkami. Organizowane są rajdy terenówek, quadów, motocrossów. Powstaje kilka stacji narciarskich typu alpejskiego. Śmietniki w polodowcowych jeziorkach. Na niekrórych szlakach nie można przejść, g... leżą na ścieżkach. Jak tak mają wyglądać Bieszczady to ja dziekuję.

Bieszczadnik Awatar irek
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z

Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    Śmietniki w polodowcowych jeziorkach. Na niekrórych szlakach nie można przejść, g... leżą na ścieżkach. Jak tak mają wyglądać Bieszczady to ja dziekuję.
    Bieszczady szlak na Tarnice 30.06.2008
    Załączone obrazki Załączone obrazki
    Iras 7214
    www.bieszczady.net.pl
    www.karpaty.travel.pl
    Wszystkie błędy ort. są zamierzone i chronione prawem autorskim. Wykorzystywanie ich bez zgody autora jest zabronione ;)

Bieszczadnik Awatar irek
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z

Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    Dobrze mówisz. Dodałabym jeszcze jedno. Ukraińskim Karpatom bije dzwon.Grupy zorganizowane wjeżdżają tam na połoniny ciężarowkami. Organizowane są rajdy terenówek, quadów, motocrossów. Powstaje kilka stacji narciarskich typu alpejskiego. Śmietniki w polodowcowych jeziorkach. Na niekrórych szlakach nie można przejść, g... leżą na ścieżkach. Jak tak mają wyglądać Bieszczady to ja dziekuję.
    Na część Połonin na UA prowadzą nawet drogi utwardzone, gdyby na Wetlińską była droga i można by tam było legalnie wjechać (legalnie) autokarem pewnie tak samo byś robiła u nas. Co do terenówek to jeszcze niedawno bardzo broniłaś firmę która podobne atrakcje organizuje. Nie rozumie co ci przeszkadzają narciarskie stacje alpejskie po narciarzach nie trzeba przynajmniej szlaków regenerować. Gówna są takie same na UA jak i w Polsce oni wcale więcej nie srają może mają mniej krzaczaste Połoniny i walą w trawe. Idąc kiedyś z grupą Wetlińska zajrzyj w okoliczne krzaczki a przekonasz się że nasi też srają powyżej 1000m i to całkiem sporo.
    Iras 7214
    www.bieszczady.net.pl
    www.karpaty.travel.pl

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Cytat Zamieszczone przez Marcin Scelina Zobacz posta
    Tu niestety zgadzam się z Tobą, ale akurat w tej kwestii my nie możemy nic zrobić.
    Ukraińcy muszą sami zacząć dbać o swoje góry.

Najbardziej zdewastowane są rejony najwyższe - Czarnohora (wierzchołek Howerli to koszmar), praktycznie bez dewastacji są rejony niskie - np. Góry Pokucko-Bukowińskie i bardziej odległe - np. Góry Marmaroskie, gdzie "stonka" jeszcze nie dotarła.

Tak samo w Rumunii - zdewastowane coraz bardziej np. Góry Rodniańskie (pełno śmieci, również polskich), nie zdewastowane - Obczyny Bukowińskie.

A co do samych Bieszczadów - ja nie mam lepszych pomysłów, ale te płoty na prawdę szpecą krajobraz.
    Jakieś worynie wybudować czy co ?
    One krajobrazu nie szpecą, nie są w nim elementem obcym.

Pozdrowienia

Basia

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)