Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 8 9 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 83

Wątek: Regeneracja zieleni na szlakach i szczytach - ma sens?

Bieszczadnik Awatar marekm
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Szaszka
    Jeeezu. Tak czytam, czytam, i oczom nie wierzę....
    Szaszka, ja też.

Ale jak statystyki rosną prawie 40 postów, 1260 wyświetleń, jak tak dalej pójdzie, to temat będzie w czolówce hitów toż to prawie kolorowy zawrót głowy.
    pozdroowka
    marekm

Bieszczadnik Awatar Zosia samosia
    Na forum od
    07.2004
    Rodem z
    z łąk i pól

Domyślnie

To po co dokładacie nowe posty?
    Wyczerpany to zdaje się był już po pierwszej, góra drugiej stronie.
    A jednak.... zawsze Bieszczady... I Sanok, najpiękniejsze miasteczko świata :-))))

www.odkryjbieszczady.pl

Bieszczadnik Awatar marekm
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zosia samosia
    To po co dokładacie nowe posty?
    ten miał być ostatni
    pozdroowka
    marekm

Bieszczadnik
    Forumowicz Roku 2008
    Awatar Derty
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    z lasu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zosia samosia
    Wyczerpany to zdaje się był już po pierwszej, góra drugiej stronie.
    Ależ Zosiu, wyczerpany to jestem ja po 5 stronach czytania tego wątku, ale muszę, po prostu muszę coś dodać... :P
    Czy wiecie jak wygląda wejście na Trzy Korony? :D Może tak zrobić na Tarnicy? :D:D:D
    Pozdrufki
    Dercik
    Rano robimy nic. Lubimy to robić (Z Bertranda, 2011)

właśnie, wziąłby człowiek amunicję
    eksportową śliwowicję
    drzwi opatrzyłby w inskrypcję:
    "przedsięwzięto ekspedycję" (MamciaDwaChmiele,2012)

Awatar szymoneq
    Na forum od
    01.2004
    Rodem z
    Olkusz-Kraków-Jastrząb, a jutro się zobaczy

Domyślnie

KONIEC!

lucyna
    Guest

Domyślnie Odp: Regeneracja zieleni na szlakach i szczytach - ma sens?

Cytat Zamieszczone przez galliano78 Zobacz posta
    Witam wszystkich
    W ubieglym tygodniu bylem przez weekend w Bieszczadach. Mam do Was drodzy milosnicy Bieszczad pare pytan. Moze pomozecie mi zrozumiec pare rzeczy.
    1. Zauwazylem na Pukowym Berdzie,Tarnicy..itp ze czesto pojawia sie tabliczka z napisem:"Regeneracja zieleni. Prosze nie schodzic ze szlaku..itp" Ciekawki mnie czy w tych miejscach zasiewane sa obszary ziemi zwykla trawka taka sama na Pukowym Berdzie, Poloninie Wetlinskiej i Tarnicy? Czy jest to jednak specjalnie dobierany rodzaj (gatunek trawy), inny dla poszczegolnych obszarow.itp Moze glupie pytanie, ale chyba mnie sie nie oberwie :D Mysle ze nie trudno zauwazyc, ze inna trawka jest na Pukowym Berdzie, a inna na Poloninie Wetlinskiej. Chyba, ze mnie sie przysnilo albo przywidzialo :D to poprawcie.
    2. Drugie pytanie dotyczy rowniez regeneracji, ale bardziej potrzeby samej regeneracji na Tarnicy. Wydaje mi sie, ze tam akurat ta proba wcale sie nie powiedzie, co zreszta widac juz bardzo dobrze. Przede wszystkim mysle, ze bardzo niefortunna jest proba polaczenia odnawiania trawki z mnostwem w srodku kamieni na Tarnicy. Bez trudu mozna zauwazyc, ze turysci bez problemu przestrzegaja ten zapis idac wzdluz szlaku. Jednak na szczycie (mam na mysli Tarnice), turysci nie zauwazaja wcale tej prosby. Turysci nagminnie depcza kazdy kepek trawy wraz z ta druciana siateczka, ktora ma informowac, ze tam chodzic nie mozna.
    Jak uwazacie, czy jest to tylko glupota, bezmyslnosc i chamstwo turystow, a moze osoby, ktore zajmuja sie tymi pracami wcale nie przewidzieli, ze akurat na szczycie to sie nie sprawdzi??
    Ja wlasnie odnioslem niestety takie wrazenie. Jak wyszedlem na szczyt, nikt nie siedzial na kamieniach, tylko kazdy lezal lub siedzial na trawce, na sloncu,ze zmeczenia. Niestety nie mozna bylo usiasc na 20cm2 trawki i przestrzegajac jednoczesnie tegoz zapisu na tabliczce, poniewaz wokol byly tylko same kamienie, mnostwo kamieni. Natomiast poza kamieniami, wokol z kazdej strony regeneracja. Kazdy kto chcial sie przedrzec aby usiasc na kepke trawki musial podeptac obszary, ktore przeznaczone sa do regeneracji. Efekt: wszystkie siatki druciane zniszczone i zadeptane !
    .
    Przez przypadek odkopałam interesującą dyskusję. Nie miałam czasu aby odpowiedzieć na pytania. Postaram sie teraz coś nie coś wykrzesać. Ostatnio miałam okazję kilka razy wysłuchać interesującego wykładu Ryszarda Prędkiego z BdPN dotyczącego ochrony otoczenia szlaków.
    1. Szlaki biegną przeważnie partiami szczytowymi, gdzie występują gleby: litosole (gleby inicjalne), regosole oraz słabowykształcone rankiery, które porastają wrażliwe na zniszczenie zbiorowiska: murawy alpejskie, bażynisk, pólek i szczelin skalnych. Są one nagminnie rozdeptywane. Najpierw ulega zniszczeniu roślinność, potem staje się rozluźniona struktura gleby, na powierzcni jest jeszcze próchnica. Wtedy właśnie jest ostatni moment aby położyć zabezpieczającą siatkę. Pod nią istnieje możliwość regeneracji roślin. Niestety, czereda pseudoturystów tę siatkę niszczy.
    W tym roku pojawiły się inne formy regeneracji roślinności na Przełęczy Orłowicza i obok szlaku niebieskiego wiodącego na przełecż pod Tarnicą. Wysadzono tam kostrzewę ostrą. Z tego co widziałam ma ona małe szanse na to aby tam rosnąć. W tym roku kilkanaście razy wyrzucałam rozlegujace się panienki i panów z odnowienia. Naprawdę trzeba sie napyszczć aby usunęli swoje d... z terenu pozaszlakowego.
    2, Regeneracja na Tarnicy nie powiodła się. Teraz my turyści będziemy odgrodzeni od muraw murem. Mam nadzieję, że to wystarczy.
    Ostatnio edytowane przez lucyna ; 25-10-2008 o 13:35

Bieszczadnik Awatar irek
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Dobrze posiedzieć przy Żubrze

A może lepiej na czas regeneracji zamknąć niektóre szlaki lub wyeliminować z nich grupy zorganizowane niż upiększać połoniny paskudnymi zasiekami, barierkami i co 20m zielonymi tabliczkami. Już teraz wyglądają jak lunapark. A wszelkie zakazy i zabezpieczenia powodują odwrotny skutek i kuszą żeby tam wleźć wszelkiego rodzaju turystów, głównie tych co się tłumnie z autokarów wysypują.
    Dobrze że są jeszcze Karpaty ukraińskie i rumuńskie gdzie nikt nic nie regeneruje, bo za takie Bieszczady jak poniżej na foto to ja dziękuje.
    Załączone obrazki Załączone obrazki
    Iras 7214
    www.bieszczady.net.pl
    www.karpaty.travel.pl
    www.iras.net.travel.pl - Irasowe wojaże
    Wszystkie błędy ort. są zamierzone i chronione prawem autorskim. Wykorzystywanie ich bez zgody autora jest zabronione ;)

Malkontent Roku 2009 Awatar Krysia
    Na forum od
    09.2006

Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    2, Regeneracja na Tarnicy nie powiodła się. Teraz my turyści będziemy odgrodzeni od muraw murem. Mam nadzieję, że to wystarczy.
    http://www.bdpn.pl/index.php?option=...=391&Itemid=68

1. Uporządkowanie powierzchni widokowej na kopule szczytowej Tarnicy, w tym wykonanie 100mb podwójnej bariery drewnianej o szkielecie stalowym, wykonanie 15 siedzisk, wyłożenie osłony z siatki( 100 mb),zakup, robocizna i transport materiałów

2. Uporządkowanie powierzchni widokowej na kopule szczytowej Halicza, w tym wykonanie 90 mb podwójnej bariery drewnianej o szkielecie stalowym, wykonanie 10 siedzisk, wyłożenie osłony z siatki( 90 mb),zakup, robocizna i transport materiałów.

fantastycznie wprost!!!;-))
    widzę Lucyna,że Ty popierasz takie zapędy coponiektórych.
    Ostatnio edytowane przez Krysia ; 25-10-2008 o 16:36
    "...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
    Nikt nie zabroni nam śnić..."
    Bogdan Loebl

Bieszczadnik Awatar Marcin
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Zagórz

Powinno być...
    Jak dla mnie na Połoninach powinna rosnąć psia trawka plus kilka kostrzew. Zwierzaki z Berechów, Wetlinki, Wołosatego i Tarnawy powinny przenieś się także na Połoniny. Jarzębinę powinno się wypalać jak chwasty i poszeżyć granice połonin o ustawowe 1150 m npm. Przez kilka wieków tak było i powinno tak być teraz. Nowe bacówki i schrony wybudowane za kasę BdPN (dostępne dla wszystkich). Czas zakończyć ten przyrodniczy eksperyment z wtórną sukcesją. Tak powinno być.
    "Nie będzie niczego..."

prowydnyk chaszczowy Awatar Browar
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez irek Zobacz posta
    A może lepiej na czas regeneracji zamknąć niektóre szlaki lub wyeliminować z nich grupy zorganizowane
    Od wyeliminowania grup zorganizowanych powinno się zacząć,bezwzględnie.
    Pozdrav

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)