Szaszka, ja też.Zamieszczone przez Szaszka
Ale jak statystyki rosnąprawie 40 postów, 1260 wyświetleń, jak tak dalej pójdzie, to temat będzie w czolówce hitów
![]()
![]()
toż to prawie kolorowy zawrót głowy.
Szaszka, ja też.Zamieszczone przez Szaszka
Ale jak statystyki rosnąprawie 40 postów, 1260 wyświetleń, jak tak dalej pójdzie, to temat będzie w czolówce hitów
![]()
![]()
toż to prawie kolorowy zawrót głowy.
pozdroowka
marekm
To po co dokładacie nowe posty?
Wyczerpany to zdaje się był już po pierwszej, góra drugiej stronie.
A jednak.... zawsze Bieszczady... I Sanok, najpiękniejsze miasteczko świata :-))))
www.odkryjbieszczady.pl
ten miał być ostatniZamieszczone przez Zosia samosia
![]()
pozdroowka
marekm
Ależ Zosiu, wyczerpany to jestem ja po 5 stronach czytania tego wątku, ale muszę, po prostu muszę coś dodać... :PZamieszczone przez Zosia samosia
Czy wiecie jak wygląda wejście na Trzy Korony? :D Może tak zrobić na Tarnicy? :D:D:D
Pozdrufki
Dercik
Rano robimy nic. Lubimy to robić (Z Bertranda, 2011)
właśnie, wziąłby człowiek amunicję
eksportową śliwowicję
drzwi opatrzyłby w inskrypcję:
"przedsięwzięto ekspedycję" (MamciaDwaChmiele,2012)
Przez przypadek odkopałam interesującą dyskusję. Nie miałam czasu aby odpowiedzieć na pytania. Postaram sie teraz coś nie coś wykrzesać. Ostatnio miałam okazję kilka razy wysłuchać interesującego wykładu Ryszarda Prędkiego z BdPN dotyczącego ochrony otoczenia szlaków.
1. Szlaki biegną przeważnie partiami szczytowymi, gdzie występują gleby: litosole (gleby inicjalne), regosole oraz słabowykształcone rankiery, które porastają wrażliwe na zniszczenie zbiorowiska: murawy alpejskie, bażynisk, pólek i szczelin skalnych. Są one nagminnie rozdeptywane. Najpierw ulega zniszczeniu roślinność, potem staje się rozluźniona struktura gleby, na powierzcni jest jeszcze próchnica. Wtedy właśnie jest ostatni moment aby położyć zabezpieczającą siatkę. Pod nią istnieje możliwość regeneracji roślin. Niestety, czereda pseudoturystów tę siatkę niszczy.
W tym roku pojawiły się inne formy regeneracji roślinności na Przełęczy Orłowicza i obok szlaku niebieskiego wiodącego na przełecż pod Tarnicą. Wysadzono tam kostrzewę ostrą. Z tego co widziałam ma ona małe szanse na to aby tam rosnąć. W tym roku kilkanaście razy wyrzucałam rozlegujace się panienki i panów z odnowienia. Naprawdę trzeba sie napyszczć aby usunęli swoje d... z terenu pozaszlakowego.
2, Regeneracja na Tarnicy nie powiodła się. Teraz my turyści będziemy odgrodzeni od muraw murem. Mam nadzieję, że to wystarczy.
Ostatnio edytowane przez lucyna ; 25-10-2008 o 13:35
A może lepiej na czas regeneracji zamknąć niektóre szlaki lub wyeliminować z nich grupy zorganizowane niż upiększać połoniny paskudnymi zasiekami, barierkami i co 20m zielonymi tabliczkami. Już teraz wyglądają jak lunapark. A wszelkie zakazy i zabezpieczenia powodują odwrotny skutek i kuszą żeby tam wleźć wszelkiego rodzaju turystów, głównie tych co się tłumnie z autokarów wysypują.
Dobrze że są jeszcze Karpaty ukraińskie i rumuńskie gdzie nikt nic nie regeneruje, bo za takie Bieszczady jak poniżej na foto to ja dziękuje.
Iras 7214
www.bieszczady.net.pl
www.karpaty.travel.pl
www.iras.net.travel.pl - Irasowe wojaże
Wszystkie błędy ort. są zamierzone i chronione prawem autorskim. Wykorzystywanie ich bez zgody autora jest zabronione ;)
http://www.bdpn.pl/index.php?option=...=391&Itemid=68
1. Uporządkowanie powierzchni widokowej na kopule szczytowej Tarnicy, w tym wykonanie 100mb podwójnej bariery drewnianej o szkielecie stalowym, wykonanie 15 siedzisk, wyłożenie osłony z siatki( 100 mb),zakup, robocizna i transport materiałów
2. Uporządkowanie powierzchni widokowej na kopule szczytowej Halicza, w tym wykonanie 90 mb podwójnej bariery drewnianej o szkielecie stalowym, wykonanie 10 siedzisk, wyłożenie osłony z siatki( 90 mb),zakup, robocizna i transport materiałów.
fantastycznie wprost!!!;-))
widzę Lucyna,że Ty popierasz takie zapędy coponiektórych.
Ostatnio edytowane przez Krysia ; 25-10-2008 o 16:36
"...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
Nikt nie zabroni nam śnić..."
Bogdan Loebl
Powinno być...
Jak dla mnie na Połoninach powinna rosnąć psia trawka plus kilka kostrzew. Zwierzaki z Berechów, Wetlinki, Wołosatego i Tarnawy powinny przenieś się także na Połoniny. Jarzębinę powinno się wypalać jak chwasty i poszeżyć granice połonin o ustawowe 1150 m npm. Przez kilka wieków tak było i powinno tak być teraz. Nowe bacówki i schrony wybudowane za kasę BdPN (dostępne dla wszystkich). Czas zakończyć ten przyrodniczy eksperyment z wtórną sukcesją. Tak powinno być.
"Nie będzie niczego..."
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki