Dzięki Marcinie za Twoją relacyjkę. Lubię to miejsce bardzo.
Pozdrawiam
Dzięki Marcinie za Twoją relacyjkę. Lubię to miejsce bardzo.
Pozdrawiam
bertrand236
Jak wiele rzeczy, które zostały "gdzieś i kiedyś" znalezione jest krzyż w nadleśnictwie. Podobnie jak z tablicą z Łopiennika trzeba wymyśleć sposób na jakieś stałe jego osadzenie. Symboliczny ołtarzyk na którym leżały dwa krzyże, stopione fragmenty szkła, serce z dzwonu oraz metalowe elementy chorągwi oraz naczynia cerkiewne wyglądał bardzo ciekawie, ale gdy zauważyłem, że powoli różne elementy zaczynają dostawać nóg to wzięliśmy wszystko do nadleśnictwa. Został tylko krzyż, bo myślałem, że krzyża się nikt nieodważy zarąbać. Niestety myliłem się i krzyż zniknął na jakiś czas. Jak tylko coś wydumamy to pewnie powróci. Może kiedyś znajdzie się miejsce, żeby wyeksponować te skromne zbiory. Choć cały czas uważam, że najlepszym miejscem dla nich byłby ten postawiony w prezbiterium ołtarzyk. Jeśli ktoś ma pomysł na osadzenie krzyża na cerkwisku to niech pisze.
Ostatnio edytowane przez marcins ; 29-10-2008 o 19:14
Marcin
po renowacji krzyż można by umieścić w jakimś głazie/ kamieniu z doczepioną odpowiednią tabliczką informującą o istniejącej w tym miejscu cerkwi..wiem wiem, to tylko pobożna życzenia, ale jakby trzeba było kiedyś jakoś pomoc w pracach w Choceniu to proszę informować, myślę że dużo osób byłoby gotowych pomóc..
Mapa dawnej wsi Choceń:
Marcin
..zgadzam się... sam chętnie się urwę z bezrobocia na jakąś akcje! ..a i rozmawiałem z harcerzami w Sanoku... jest takie coś jak "znak służby pamięci" i w ramach zdobywania tegoż czegoś chętnie pomogą... tym bardziej bliski mi Choceń sercu bo moja rodzina pochodzi z okolic i już jako ledwo-dwunożny bajtel wypuszczali mnie do lasu w Choceniu żebym się napasł... ;-)
Tego linku chyba jeszcze nie było:
http://miasta.gazeta.pl/rzeszow/1,85548,1595950.html
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki