Pokaż wyniki od 1 do 10 z 82

Wątek: Nowe szlaki turystyczne w Bieszczadach

Mieszany widok

Bieszczadnik Awatar Marcin
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Zagórz

Domyślnie Odp: Nowe szlaki turystyczne w Bieszczadach

Po tych szkoleniach (prowadzonych wiadomo przez kogo) każda wioska ma aspiracje do takiego ekomuzeum a ja straciłem rachubę.., ostatnio naliczyłem kilkanaście, ale szybko zbliża się do następnych dziesiątek...

chodzi o płynne i zaplanowane poruszanie sie turysty
    Zęby mi zazgrzytały jak to przeczytałem... (chyba jednak jestem Polakiem... nienawidze tej niemieckiej precyzji, wyrachowanej i cynicznej)
    Oferta szlakowa w Bieszczadach jest na swój sposób bogata... chcecie dzikich Bieszczadów to wyluzujcie z szlakami. To że ktoś sobie zrobił kurs znakarza w PTTK nie znaczy że musi trzaskać hektary nowych szlaków... Krygowskiego nie przebijecie.

Co do poruszania się poza szlakami, nie każdy jest specjalistą w orientacji w terenie
    tacy więc chodzą wyznaczonymi szlakami i do głowy im nie przyjdzie żeby wyjść gdzieś poza nie... bo wiecie: wilki i niedzwiedzie. Na co turyście który przyjechał drugi może trzeci raz w Bieszczady właśnie taki szlak? Przyznam się bez bicia że ja kilka odcinków szlaków jeszcze nie zaliczyłem np. (Przeł. Szczycisko - Bukowina) bo zawsze mnie jakoś w krzaki z nudy zwodziło... pewnie kiedyś ten odcinek przejdę ale mi jakoś niespieszno go zaliczyć.
    Z tym szlakiem, który sobie wykoncypowaliście byłoby tak jak z szlakiem niebieskim na Pogórzu Przemyskim.

A jeśli ktoś chce chodzić poza wyznakowanymi szlakami to chyba nie ma z tym problemu.
    dla mnie jest to problem kiedy pasków jest za dużo... bo wtedy Bieszczady nie są orginalne

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Cytat Zamieszczone przez Marcin Zobacz posta
    Po tych szkoleniach (prowadzonych wiadomo przez kogo) każda wioska ma aspiracje do takiego ekomuzeum a ja straciłem rachubę.., ostatnio naliczyłem kilkanaście, ale szybko zbliża się do następnych dziesiątek...
    Czy może mi ktoś po ludzku wyjaśnić czym właściwie są te "ekomuzea" i dlaczego tak dziwnie się nazywają ?

Dla mnie tak szczerze taka nazwa to bełkot.

Nie piszę o idei, bo ta może być ciekawa, ale o samej nazwie.

Poza Bieszczadami się z "ekomuzeami" nie spotkałam, wiec to chyba jakaś bieszczadzka specyfika

B.

P.S. A co do szlaków - mnie one ani nie przeszkadzają, ani nie pomagają.

lucyna
    Guest

Cytat Zamieszczone przez Marcin Zobacz posta
    Marcin ale mnożysz w myślach. Z tego co orientuję się byłeś na jednym szkoleniu w Willi Stasia coś z dwa lata temu. W ubiegłym roku odbył się cykl szkoleń organizowanych przez wiadomo kogo czyli Fundację Bieszczadzką. Byłam tylko na pierwszym, potem nie miałam czasu, a następnie Koledzy przestali mnie zapraszać. (Panie i Panowie pomyślecie o mojej obecności na następnych,przyrzekam będę grzeczna i nie opuszsczę ani jednego, nawet jestem w stanie obiecać, że stanę się milcząca i nie trzeba mi będzie zakladać knebla przygotowanego przez dr Śmietanę)
    W Bieszczadach jest pięć ekomuzeuów, które naprawdę polecam:
    "Trzy kultury" w Lutowiskach, "Hoła" w okolicach Dźwiniacza i Łodyny, "W krainie bobrów" w Kotlinie Uherczańskiej", "Zielony cień" im Marii Czerkawskiej w Rudence, Hoszów-Jałowe.
    Prawie ukończone jest w "Krainie Bojków" na Dwerniku-Kamieniu w okolicy Zsatwarnicy. Być może powstaną jeszcze w: Polanie, Łukowem, Bandrowie, okolice Nowosiółek i Żernicy.
    Więcej możecie poczytać na
    www.fundacja.bieszczady.pl
    Acha niedługo dwaj nasi forumowi Koledzy czyli Sitko i Szarek wydadzą przewodnik po ekumuzeum (Grzesiu pamiętasz o mnie), a właściciel gospodarstwa "U Filka" nie dość, że wytyczył znakomite ekomuzeum, napisał przewodnik to jeszcze nas zaprosił w odwiedziny.
    Misieg i VM, a może za dwa tygodnie tam wybralibyśmy się korzystając z zaproszenia.
    Ostatnio edytowane przez lucyna ; 29-01-2009 o 08:45

Bieszczadnik Awatar Misieg
    Na forum od
    08.2006
    Rodem z
    Kraśnik/Rzeszów/Lesko

Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    Misieg i VM, a może za dwa tygodnie tam wybralibyśmy się korzystając z zaproszenia.
    Z przyjemnością

O "zagospodarowaniu" wschodniej części Bieszczadów piszę dlatego, ponieważ uważam,że pod względem turystycznym jest ona "zabidzona" w porównaniu do reszty, ciekawe ścieżki bądź są w planie lub już wytyczone w okolicy Baligrodu, pora by Gmina Czarna i Gmina Lutowiska wzięły przykład z Baligrodu. Bo obie gminy mogą pochwalić się piękną okolicą.

lucyna
    Guest

Cytat Zamieszczone przez Misieg Zobacz posta
    Z przyjemnością

O "zagospodarowaniu" wschodniej części Bieszczadów piszę dlatego, ponieważ uważam,że pod względem turystycznym jest ona "zabidzona" w porównaniu do reszty, ciekawe ścieżki bądź są w planie lub już wytyczone w okolicy Baligrodu, pora by Gmina Czarna i Gmina Lutowiska wzięły przykład z Baligrodu. Bo obie gminy mogą pochwalić się piękną okolicą.
    Jest to wyraźnie widoczne. Jeżeli chodzi o ekumuzea to nad ich powstaniem pracują lokalne społeczności. To miejscowi liderzy, często dzieciaki ze szkół pod opieką nauczycieli wytyczają szlak wplatajac w to atrakcje, bazę turystyczną, ludzi pielęgnujących tradycję.
    Co to jest eko-muzeum? Trudności z wytłumaczniem znaczenia tego terminu ma sama ogólnopolska koordynator projektu. Na ostatniej konferencji organizowanej przez Fundację Bieszczadzką objaśniając ten temin patrzyła się na mnie, a siedząca obok mnie koordynator "Trzech kultur" w Lutowiskach szepnęła, że czytała moje próby udzielenia odpowiedzi w tym temacie na wyliczance czyli forum 321 gory. Mam bardzo ciekawe prezentacje na płytce, chyba będzie można je przegrać.
    W gmienie Czarna powstało kilka ścieżek spacerowych. Są one prawie nieznane. Mam nadzieję, że Karolina Smoleńska doprowadzi do powstania ekomuzeum w Polanie. To będzie hicior.
    W Lutowiskach jest ekomuzeum po którym chyba już z trzy lata oprowadzam grupy. Powstaje naprawdę ciekawe w Zatwarnicy " W krainie Bojków".

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)