Strona 27 z 45 PierwszyPierwszy ... 17 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 37 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 261 do 270 z 446

Wątek: Co sądzicie na temat wyciągu na Duże Jasło?

Bieszczadnik Awatar Michał
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Opole

Domyślnie Odp: Co sądzicie na temat wyciągu na Duże Jasło?

Ło jessu
    Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    Zostałam wynajęta przez firmę konsultingową. Nie mam prawa nią dysponować. Znam prawdopodobnie całość dokumentacji związanej z projektem budowy stacji narciarskiej. Na podstawie tych materiałów i swojej wiedzy stworzyłam analizę. Pracowałam także przy pisaniu projektu rozbudowy innej stacji narciarskiej. Sądzę, że dobrze znam temat.
    To jakiśik desperat. Ile kosztuje wynajęcie największego psuja za godzinę?
    "znam prawdopodobnie" - co Ty wciągasz!
    Na temat Twojej wiedzy to już wielokrrotnie w bardzo subtelny sposób tu, na tym forum mówiono do Ciebie.
    Oświeć nas o wielka WPP jak się tworzy analizę - Balcerowicz to Twoja familia po fakultetach?

Idę puścić pawia

ble

lucyna
    Guest

Cytat Zamieszczone przez Browar Zobacz posta
    Co jest bez sensu? Przecież wiesz że sprawy ZAWSZE przybierają taki obrót.Jak zostanie wybudowany jeden wyciąg,argumentacja za następnym jest ZAWSZE taka sama: "no szkoda że tak z tą przyrodą wyszło ale teraz już po ptokach,nie ma co chronić więc jeszcze jeden wyciąg nie zawadzi".A wtedy to sobie możemy stać razem na tych barykadach,he he.Jak wtedy jakiś rekin z kasą z zewnątrz zechce zainwestować to to zrobi i już.Raz wypuszczonego dżina nie zapędzisz z powrotem do butelki,więc trzeba zrobić wszystko żeby go nie wypuścić.I tyle.
    Niestety, masz rację. Jedna inwestycja musi pociągnąć następną. Zwiększono liczbę miejsc noclegowych w gminie Cisna, ilość turystów przyjeżdżających tu ulega nieznacznym wahaniom (nikt tak naprawdę nie wie ilu turystów przyjeżdża w Bieszczady, jedyne dane, które są wiarygodne to te podawane przez BdPN i dotyczą sprzedaży biletów, w ostatnich latach były to wahnięcia od 300 do 350 tys) więc aby przetrwać na rynku i zdobyć pieniądze na rozwój należy wydłużyć sezon lub zwiększyć liczbę turystów. Temu pierwszemu musi towarzyszyć budowa infrastruktury turystycznej, w tym narciarskiej. Na drugie tak naprawdę nie mamy pomysłu.

Bieszczadnik Awatar Michał
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Opole

Wow
    Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    Ależ ja już napisałam analizę SWOT. Nie opublikuję jej w internecie, na forum.
    Szkoda, bo zaprawdy chciałbym zobaczyć takiego SWOT-a w wersji humanistycznej.
    Sprawiasz mi ból, wielki ból o wielka WPP.

Niepocieszony
    Ostatnio edytowane przez Michał ; 17-02-2009 o 19:04 Powód: nagminnie "y" mnie zdupca z tekstu

Bieszczadnik Awatar JarekBartek
    Na forum od
    08.2006
    Rodem z
    Lublin

Janie musisz odpowiedzieć sobie na proste pytanie. Co jest ważniejsze Wasze dochody i Wasz i Waszych Rodzin poziom życia czy Bieszczady. Zawsze powtarzam, że są granice zarabiania. Dla mnie najważniejsza jest bieszczadzka przyroda. Ja właśnie z niej żyję. Wy także, mimo, że nie zdajecie sobie z tego sprawy - Lucyna

Lucyna, nie bardzo rozumiem dlaczego wrzucasz wszystkich właścicieli pensjonatów do jednego wora i piszesz, że nie zdają sobie sprawy, że żyją z bieszczadzkiej przyrody. I dlaczego dochody i poziom ich życie oraz Bieszczady to dwa całkowicie rozbieżne tematy? Ja wypowiedź Jana traktuję jako właśnie chęć szukania kompromisu pomiędzy przyrodą, a infrastrukturą. Dla „ekologów-oszołomów” (nie chcę tu obrażać osób prawdziwie zaangażowanych w ochronę przyrody) najistotniejszy jest piknik z plakatami, media i fajna impreza w imię czegoś tam. Ludzie ci pojawiają się na 3 dni i wyjeżdżają zostawiając miejscowych sam na sam z ich problemami. Wyciąg na Jasło jest dużo lepszym tematem niż jakaś tam „gieologia”, bo nie śmierdzi i tyle.

Klienci nie oczekują od nas wypasionej infrastruktury zimowej. Taką mają w innych częściach Beskidów, w Sudetach, Tatrach, na Słowacji, no i Alpy. My mamy tylko mit dzikich Beszczadów. Ten mit, który Wy właśnie usiłujecie zniszczyć – Lucyna

Lucyna wygląda na to, że masz wąski zakres klientów i widocznie nie spotkałaś się tym, że ktoś może oczekiwać takiej oferty – patrząc przez pryzmat obsługiwanych grup chcesz uszczęśliwiać wszystkich turystów? – to droga na skróty.

Uwagi, do projektu wyciągu, padają ze strony osób, które z góry zakładają, że na nartach nie będą jeździły. W imieniu takich (chyba?) to osób niektórzy piszą w tym wątku:
    „Uściślając, to polskie góry nie nadają się do uprawiania narciarstwa przywyciagowego, natomiast znakomicie nadają się do turystyki narciarskiej i w tym kierunku powinna iść promocja, a nie w stronę budowania kolejnych słupów i rozciągania lin. I stawiania armatek za ciężkie pieniądze. .” – Dziabka1
    Nie wiadomo tu akurat co autorka postu miała na myśli...
    Wszędzie tam gdzie jest góra może być i wyciąg narciarski, ale to jest chyba jednak, dla niektórych, zbyt proste rozumowanie. Czyżbym coś przeoczył?

W dzisiejszej Gazecie Wyborczej (17.02.09), w specjalnym dodatku „Wschód – dobry kierunek”, zamieszczono artykuł (pt. Człowiek musi czasem ustąpić przyrodzie) na całe dwie duże strony o Naturze2000, w kontekście inwestycji na objętych nią terenach. Przywołane są 3 przypadki – Rospuda, Świdnik oraz właśnie Cisna. Rozsądnym przykładem pogodzenia wszystkich racji (bo nie można go chyba polaryzować na tylko 2 bieguny) była wspólna debata wszystkich stron konfliktu, co zrobić ze świdnickim lotniskiem. Skutkiem rozmów (pikiety to już były) są prowadzone z dużym rozmachem prace budowlane i wywłaszczenia. Pas startowy, ze względu na słynne susły, lekko przesunięto. Zgodę z ekologami poparło Ministerstwo Środowiska i wszyscy się z tego w okolicy cieszymy. I co - można?

Odnośnie planowanego zagospodarowania Jasła, to życzę gminie Cisna sensownego inwestora z realnymi do wykonania planami i adekwatnym stanem kasy, żeby nie zostać w połowie budowy z niedokończonymi ścianami i pobojowiskiem.
    JarekBartek

lucyna
    Guest

Na terenie gminy Cisna w chwili obecnej "trwają prace przygotowawcze" do budowy dwóch wyciągów narciarskich. My mówimy tylko o Jaśle ale należy także wspomnieć o Wetlinie. Ten drugi projekt, gdyby miał szansę na realizację moim zdaniem byłby strzałem w 10. To nie tylko wyciąg ale także tor saneczkowy-zjeżdżalnia górska (zamiennie w sezonie zimowym trasa narciarska, w letnim rynna zjeżdżalnia), park linowy, system ścieżek spacerowych, obiekty gastronomiczne. Ściezki spacerowe w zimie mogłyby posłużyć jako trasy do narciarstwa biegowego.
    Moim zdaniem to właśnie kompromis. Cholernie dobry projekt, który mógłby służyć turystom przez cały rok. Sądzę, że gdyby przyszli inwestorzy w Przysłupiu poszli tym śladem to ta inwestycja na Jaśle miałaby większy sens. Wszyscy wiemy, że zmienia nam się klimat. Coraz częściej są bezśniezne zimy. Myślałam, że dobrym rozwiązaniem byłby ta sztuczna nawierzchnia, która umożliwia jazdę na nartach w lecie. Moje pozytywne zdanie na ten temat rozwiał szef wyciągów w Arłamowie. To w razie awarii byłaby dopiero bomba ekologiczna. Ciągle rozmawiam z ludźmi znającymi się doskonale na budowie i konserwacji wyciągów narciarskich. Wiem, że najlepszym rozwiązaniem byłby w tym wypadku okrągły stół, przy którym usiedliby zwolennicy i przeciwnicy rozwoju turystyki narciarskiej w Bieszczadach. Sądziłam, że pod względem przyrodniczym, florystycznym masyw Jasła jest bardziej cenny. Okazało się troszeczkę inaczej. Zarówno inwentaryzacja naturowa jak i ekspertyza Wojciechowskiego i Sitki wykazała, że myliłam się w swojej ocenie. Pod względem warunków śniegowych ta inwestycja jest naprawdę trafiona. Na Dużym Jaśle rzeczywiście warunki śniegowe są najlepsze na terenie gminy Cisna wyłącając oczywiście obszar BdPN. Przy rozpatrwaniu sensowności tej inwestycji należy też wziąść pod uwagę to iż rada naukowa BdPN nie jest przeciwna tej inwestycji.
    Staram się być obiektywna.

Bieszczadnik
    Na forum od
    09.2004
    Rodem z
    Śląsk

Lucyna może mi wytłumaczysz jaka awaria i co do tego ma bomba ekologiczna. Letnie stoki funkcjonują sobie dobrze np. w Bytomiu i o ile się nie mylę na Malcie w Poznaniu. Rozwiązania jakie podajesz także są, całoroczny tor saneczkowy , park linowy, do tego kino 4D to wszystko funkcjonuje na małej górce Równicy w Beskidzie Śląskim. Wystarczy przyjechać obejrzeć i spróbować coś podobnego zrobić. Co do Cisnej i Jasła to ostatnio będąc w Lutowiskach pogadywałem sobie z Wojem W. i uważam że to trafiona inwestycja, ale muszą być zachowane wszystkie rygory związane z ochroną przyrody.
    pozdrowieniazbyszekj

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Cytat Zamieszczone przez zbyszekj Zobacz posta
    Rozwiązania jakie podajesz także są, całoroczny tor saneczkowy , park linowy, do tego kino 4D to wszystko funkcjonuje na małej górce Równicy w Beskidzie Śląskim. Wystarczy przyjechać obejrzeć i spróbować coś podobnego zrobić.
    Ale nie mów że Ci się Równica podoba !

Dla mnie jest stracona - to lunapark a nie góry.
    Ja jednak szukam w górach czegoś całkiem innego i na prawdę żal by mi było, gdyby Jasło stało się taką "Równicą".

Pozdrowienia

Basia

P.S.
    Z wycieczkami czasem jeżdżę na Równicę, ale raczej wyjątkowo, bo po prostu nie lubię.

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Cytat Zamieszczone przez Basia Z. Zobacz posta
    Ale nie mów że Ci się Równica podoba !

Dla mnie jest stracona - to lunapark a nie góry.
    Ja jednak szukam w górach czegoś całkiem innego i na prawdę żal by mi było, gdyby Jasło stało się taką "Równicą".

Pozdrowienia

Basia

swiete slowa , basiu...swiete slowa...
    stracona totalnie..tylko meteoryt znacznych rozmiarow moglby cos zmienic
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    bieszczady wysokie

Cytat Zamieszczone przez Browar Zobacz posta
    Co jest bez sensu? Przecież wiesz że sprawy ZAWSZE przybierają taki obrót.Jak zostanie wybudowany jeden wyciąg,argumentacja za następnym jest ZAWSZE taka sama: "no szkoda że tak z tą przyrodą wyszło ale teraz już po ptokach,nie ma co chronić więc jeszcze jeden wyciąg nie zawadzi".A wtedy to sobie możemy stać razem na tych barykadach,he he.Jak wtedy jakiś rekin z kasą z zewnątrz zechce zainwestować to to zrobi i już.Raz wypuszczonego dżina nie zapędzisz z powrotem do butelki,więc trzeba zrobić wszystko żeby go nie wypuścić.I tyle.
    Więcej wiary, chłopie. Po pierwsze odcinek między Cisną i Wetliną to zaledwie 19 km, Dookoła ziemie Lasów Państwowych, Park Narodowy, parki krajobrazowe, Natura 2000. Nie istnieje inne miejsce poza Jasłem, gdzie można zbudować następny wyciąg (chyba, że znasz takie). Po drugie jak mówię o barykadach to mówię. Reprezentuję wetlińskie Stowarzyszenie Rozwoju Wetliny i Okolic. Mamy 84 rozsądnie myślących ludzi. To jest siła. Jeżeli pojawiłby się rekin to mu się korytarz ekologiczny przetnie i po rybie.
    Tymczasem proponuję dżin wspólnie wypuścić z butelki w kierunku organizmu.

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    bieszczady wysokie

Cytat Zamieszczone przez JarekBartek Zobacz posta
    Janie musisz odpowiedzieć sobie na proste pytanie. Co jest ważniejsze Wasze dochody i Wasz i Waszych Rodzin poziom życia czy Bieszczady. Zawsze powtarzam, że są granice zarabiania. Dla mnie najważniejsza jest bieszczadzka przyroda. Ja właśnie z niej żyję. Wy także, mimo, że nie zdajecie sobie z tego sprawy - Lucyna

Lucyna, nie bardzo rozumiem dlaczego wrzucasz wszystkich właścicieli pensjonatów do jednego wora i piszesz, że nie zdają sobie sprawy, że żyją z bieszczadzkiej przyrody. I dlaczego dochody i poziom ich życie oraz Bieszczady to dwa całkowicie rozbieżne tematy? Ja wypowiedź Jana traktuję jako właśnie chęć szukania kompromisu pomiędzy przyrodą, a infrastrukturą. Dla „ekologów-oszołomów” (nie chcę tu obrażać osób prawdziwie zaangażowanych w ochronę przyrody) najistotniejszy jest piknik z plakatami, media i fajna impreza w imię czegoś tam. Ludzie ci pojawiają się na 3 dni i wyjeżdżają zostawiając miejscowych sam na sam z ich problemami. Wyciąg na Jasło jest dużo lepszym tematem niż jakaś tam „gieologia”, bo nie śmierdzi i tyle.

Klienci nie oczekują od nas wypasionej infrastruktury zimowej. Taką mają w innych częściach Beskidów, w Sudetach, Tatrach, na Słowacji, no i Alpy. My mamy tylko mit dzikich Beszczadów. Ten mit, który Wy właśnie usiłujecie zniszczyć – Lucyna

Lucyna wygląda na to, że masz wąski zakres klientów i widocznie nie spotkałaś się tym, że ktoś może oczekiwać takiej oferty – patrząc przez pryzmat obsługiwanych grup chcesz uszczęśliwiać wszystkich turystów? – to droga na skróty.

Uwagi, do projektu wyciągu, padają ze strony osób, które z góry zakładają, że na nartach nie będą jeździły. W imieniu takich (chyba?) to osób niektórzy piszą w tym wątku:
    „Uściślając, to polskie góry nie nadają się do uprawiania narciarstwa przywyciagowego, natomiast znakomicie nadają się do turystyki narciarskiej i w tym kierunku powinna iść promocja, a nie w stronę budowania kolejnych słupów i rozciągania lin. I stawiania armatek za ciężkie pieniądze. .” – Dziabka1
    Nie wiadomo tu akurat co autorka postu miała na myśli...
    Wszędzie tam gdzie jest góra może być i wyciąg narciarski, ale to jest chyba jednak, dla niektórych, zbyt proste rozumowanie. Czyżbym coś przeoczył?

W dzisiejszej Gazecie Wyborczej (17.02.09), w specjalnym dodatku „Wschód – dobry kierunek”, zamieszczono artykuł (pt. Człowiek musi czasem ustąpić przyrodzie) na całe dwie duże strony o Naturze2000, w kontekście inwestycji na objętych nią terenach. Przywołane są 3 przypadki – Rospuda, Świdnik oraz właśnie Cisna. Rozsądnym przykładem pogodzenia wszystkich racji (bo nie można go chyba polaryzować na tylko 2 bieguny) była wspólna debata wszystkich stron konfliktu, co zrobić ze świdnickim lotniskiem. Skutkiem rozmów (pikiety to już były) są prowadzone z dużym rozmachem prace budowlane i wywłaszczenia. Pas startowy, ze względu na słynne susły, lekko przesunięto. Zgodę z ekologami poparło Ministerstwo Środowiska i wszyscy się z tego w okolicy cieszymy. I co - można?

Odnośnie planowanego zagospodarowania Jasła, to życzę gminie Cisna sensownego inwestora z realnymi do wykonania planami i adekwatnym stanem kasy, żeby nie zostać w połowie budowy z niedokończonymi ścianami i pobojowiskiem.
    JarekBartek
    Brawo Jarku i Bartku. Nadzieję w serca lejesz.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)