Strona 22 z 69 PierwszyPierwszy ... 12 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 32 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 683

Wątek: Renowacja cmentarzy (wspólna akcja)

Bieszczadnik Awatar szymon magurycz
    Na forum od
    02.2008
    Rodem z
    Nowica/Beskid Niski

Domyślnie Odp: Renowacja cmentarzy (wspólna akcja)

Małgorzato, Browarze:
    nie streszczę wam ustawy o cmentarzach i chowaniu zmarłych, która ma już 50 lat, ani zmian które zostały w nią wprowadzone, ale...
    - żaden cmentarz nie przestaje być cmentarzem automatycznie...
    - cmentarz można zamknąć, w przypadku cmentarzy wyznaniowych wymaga to zgody związku wyznaniowego, są wyjątki od tej zasady, ale muszą być poparte wyższą koniecznością, wierzę, że zgodzicie się, że uprawa kapusty nie jest wyższą koniecznością (jak w Jaśliskach na kirkucie), ani budowa poczty (jak w Mielcu na kirkucie), ani łąka (jak w Skwirtnem na cmentarzu greckokatolickim), ani działka rekreacyjno-wypoczynkowa (jak w Nowym Łupkowie na cmentarzu greckokatolickim) i tak mogę mnożyć i mnożyć i mnożyć... cmentarz zamknięty to taki, na którym nie wolno już chować, z wyjątkiem tych którzy nabyli takie prawo wcześniej... co nie zmienia faktu, że pozostaje cmentarzem na zawsze, chyba, że
    - istnieje konieczność likwidacji z ważnych przyczyn społecznych (zbiornik wodny?, autostrada?,) a ta wymaga zgody związku wyznaniowego, można tę zgodę obejść, ale tak czy inaczej muszą zostać zachowane pamiątki historyczne i artystyczne i musi także dojść do - choćby symbolicznej - ekshumacji w miejsce wskazane przez dany związek.
    Tak mówi ustawa, a rzeczywistość mówi inaczej i tu elaborat winien się pojawić, a na ten czasu mi brak. Dość, że nagminnie prawo jest łamane, zwłaszcza lata 70-te kiedy uwłaszczano, obfitują w takie historie...
    Jeżeli którekolwiek z was potrzebuje więcej informacji na ten temat to szybciej odpowiem telefonicznie: 0-18-351-63-45

lucyna
    Guest

Cytat Zamieszczone przez szymon magurycz Zobacz posta
    @Lucyno,
    po porządku:
    - bo statystycznie nie są zainteresowane,
    - "spuścizna" nie "spóścizna"! po polskiemu,
    - jesteś w błędzie, nie próbuję tu niczego udowadniać ani argumentować, rejestruję rzeczywistość i tyle,
    - i co z tej Twojej tezy wynika? czujesz się lepiej? My zamiast stawiać tezy, robimy swoje i tyle,
    - dostrzegam wyjątki i one cieszą, baligrodzcy Żydzi tak samo jak żukowscy Ukraińcy i olchowieccy Łemkowie... i inni
    Nie czuję się lepiej. Nie o to mi chodzi.

lucyna
    Guest

Cytat Zamieszczone przez szymon magurycz Zobacz posta
    a w ogóle to jaki to ma związek? z tym co napisałem powyżej? Wkurza mnie zdziwienie faktem, że Żydzi chcą mieć akt własności cmentarza i tyle!
    Mnie ani nie wkurza ani nie dziwi fakt, że Żydzi chcą mieć akt własności. Chcę tylko wiedzieć co dalej będzie z cmentarzem? Dlaczego jestem zainbteresowana? Bo to także spuścizna po wieloreligijności, wieloetniczności naszego regionu. Miała szczęście, została zachowana do dnia dzisiejszego. To także atrakcja turytyczna. Gdy słyszę o chęci odzyskania przez Izeralitów prawa własności to automatycznie nasuwa mi się obraz synagogi w Łańcucie. Nie ma muzeum judaików ale jest na głucho zamknięty budynek.

Bieszczadnik Awatar Marcin
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Zagórz

Gdy słyszę o chęci odzyskania przez Izeralitów prawa własności to automatycznie nasuwa mi się obraz synagogi w Łańcucie. Nie ma muzeum judaików ale jest na głucho zamknięty budynek.
    nie z wszystkiego da się zrobić muzeum... ta w Łancucie służy dalej jako obiekt religijny... myślisz że ta w Lesku również mogłaby....? chyba nie, bo prowadzi się tam handel.
    nie ma co się irytować... może nie zamkną Ci cmentarza (kirkut to nieco obraźliwie)

lucyna
    Guest

Cytat Zamieszczone przez Marcin Zobacz posta
    nie z wszystkiego da się zrobić muzeum... ta w Łancucie służy dalej jako obiekt religijny... myślisz że ta w Lesku również mogłaby....? chyba nie, bo prowadzi się tam handel.
    nie ma co się irytować... może nie zamkną Ci cmentarza (kirkut to nieco obraźliwie)
    Hmm byłam w ubiegłym roku kilkakrotnie z grupami w Łańcucie. Sprawdziłam, synagoga zamknięta na głucho mimo tego, że nowy właściciel czyli Fundacja Ochrony Dziedzictwa Żydowskiego obiecała iż od maja będzie tam nadal działać muzeum judaików.
    Kirkut obraźliwe? Dlaczego? Nazwa wywodzi się z niemieckiego i oznacza cmentarz. Obraźliwym określeniem nadal funkcjonującym w jezyku polskim jest okopisko.

Bieszczadnik Awatar natasha
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Bronowice (wieś w centrum Krakowa :P)

Nazwa okopisko nie jest absolutnie obraźliwa - była, owszem, ale kiedyś. W XXI w takie okreslenie jest neutralne.Zarówno jak kirkut, kierchof,kirchof itd.
    Kirkut baligrodzki bez dwóch zdań należy się Żydom (ŻYDOM, nie IZRAELITOM. Ci ostani to żyli sobie dobre 33 wieki temu )
    Wiem o czym pisał Jabol, wiem jakie jest pierwsze odczucie ludzi, którzy pracowali na kirkucie. "My zrobiliśmy a oni przychodzą na gotowe w momencie kiedy po drodze jeszcze nam przeszkadzali.." Tyle, że tu nikt nikogo nie zmuszał do pracy ani o dbania o czyjeś miejsce zmarłych. Pamiętajmy, że mówimy o sacrum. Nie profanujmy miejsca zbędną dyskusją o tym kto ma postawić płot i do kogo będzie należał papier własności, hektar bieszczadziej ziemi. NIKT nie ucierpi na zmanie właściciela.
    Szymon, a Ty się Słońce nie denerwuj bo złość piękności szkodzi :)
    Pozdrawiam-Gosia.

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2006

No cóż...kiedyś wyraz "kutasiki" uśmiechu na wielu twarzach nie powodował

W końcu żywego języka używamy

Bieszczadnik Awatar Marcin
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Zagórz

A ja trafiłem 2 razy na wycieczki z Izraela... tańczyli se i śpiewali w środku (tzn. modlili się)... lepiej to pomieszczenie z takim widokiem wyglądało niż kolejne muzeum (a w Łańcucie jest ich trochę)... Jeżeli chodzi o ten "kirkut" to wg niektórych członków pewnego Bractwa Pogrzebowego z Warszawy jest to ciągle pejoratywne określenie.

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Cytat Zamieszczone przez Marcin Zobacz posta
    A ja trafiłem 2 razy na wycieczki z Izraela... tańczyli se i śpiewali w środku (tzn. modlili się)... lepiej to pomieszczenie z takim widokiem wyglądało niż kolejne muzeum (a w Łańcucie jest ich trochę)... Jeżeli chodzi o ten "kirkut" to wg niektórych członków pewnego Bractwa Pogrzebowego z Warszawy jest to ciągle pejoratywne określenie.
    Moim zdaniem - świątynia jeśli wybudowana została jako miejsce modlitwy - najlepiej niech nadal służy jako miejsce modlitwy. Nawet tylko co jakiś czas.

W synagodze w Łańcucie niestety nie udało mi się być, ale jest przecież tyle innych synagog zamienionych na muzea.

Zupełnie tez nie rozumiem oburzenia że "Żydzi przejmują cmentarz w Baligrodzie".
    Przecież to miejsce jest do końca świata miejscem spoczynku ich krewnych.

Co do nazwy.
    Wg pana Jacka Proszyka który jest autorem monografii cmentarza żydowskiego w Bielsku i opiekunem tego cmentarza nazwa "kirkut" jest po pierwsze pochodzenia niemieckiego a nadawana cmentarzom żydowskim przez Polaków (Żydzi tak swoich cmentarzy nie nazywali) a po drugie - faktycznie miała konotację nie tyle obraźliwą - co nieprzychylną.

Przy okazji - zapraszam na spotkanie w chatce w Lachowicach dotyczące kultury żydowskiej, ogłoszenie w najbliższym czasie.

Pozdrowienia

Basia

Malkontent Roku 2009 Awatar Krysia
    Na forum od
    09.2006

http://www.kirkuty.xip.pl/
    kiedyś tu trafił ktoś od tej www, jesli kirkut jest obraźliwy to dziwną mają domenę
    "...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
    Nikt nie zabroni nam śnić..."
    Bogdan Loebl

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)