- racjonalna: powołać organizację, uchwalić statut, wybrać władze, wystąpić oficjalnie, na piśmie, w razie odmowy odmowę zaskarżyć. Skuteczna w dojrzałych demokracjach, czasem długa, skuteczna na lata.
Każdy i to nawet indywidualnie ma prawo ubiegać się o zgodę na latanie docelowo w parku. Dyrekcja nie ma prawa regulaminowo, całościowo, generalnie zakazywać startów lotów i lądowań w obrębie parku.
- nerwowa: wyzwać adwersarza od idiotów, ukazując jego skrajną niekompetencję. I na tej bazie liczyć, że przeciwnik posypie głowę popiołem, uzna swoją indolencję i wyda pozytywną decyzję. Można liczyć, że zwierzchność po takim ataku usunie nieuka, powoła mądrzejszego, a ten "ponownie rozpatrzy" ze skutkiem .... zgadnij jakim?
Czy ja wiem nerwowa, czasami trzeba zareagować jak są przekroczone granice zwykłej przyzwoitości i prostej rozumnej logiki.
W tym duchu warto aby park po prostu się nie ośmieszał i zmienił zapisy odnośnie latania we własnym regulaminie na rozsądne, logiczne i zgodne z prawem.
Warto by w swoich tekstach dyrektor parku nie dyskryminował i pomawiał cały sport paraloniowy bezpodstawnie o łamanie prawa.
Fragles
Ps. w osławionych przepisach na które powołuje się regulamin 16 kwietnia 2004 roku w art. 15
jest mowa o
21) używania łodzi motorowych i innego sprzętu motorowego, uprawiania sportów wodnych i motorowych, pływania i żeglowania, z wyjątkiem akwenów lub szlaków wyznaczonych przez dyrektora parku narodowego, a w rezerwacie przyrody - przez regionalnego dyrektora ochrony środowiska;
Nie ma nic o lataniu!!!!!!!!!!!!
A oto cała treść zapisu na który powołuje się regulamin parku.
3) chwytania lub zabijania dziko występujących zwierząt, zbierania lub niszczenia jaj, postaci młodocianych i form rozwojowych zwierząt, umyślnego płoszenia zwierząt kręgowych, zbierania poroży, niszczenia nor, gniazd, legowisk i innych schronień zwierząt oraz ich miejsc rozrodu;
Czyli dyrektor zwyczajnie szkaluje paralotniarstwo jako sposobu uprawiania kultury fizycznej, ogólnie posadajać je o takie dziłania jak powyrzej w napisane ustawy.
W tym kontekście warto zerknąć do ustawy cołościowo i intencji zapisów tak by uświadomić sobie bezprawność regulaminu parku jak i dyskryminacje i pomówienie w odniesieniu do paralotniarstwa.
http://www.salamandra.org.pl/u_przyroda.html
Fragles

Odpowiedz z cytatem