Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 233

Wątek: Rajd Bandery

Mieszany widok

Bieszczadnik
    Na forum od
    11.2001
    Rodem z
    Warszawa (Ochota)

Domyślnie Odp: Rajd Bandery

Cytat Zamieszczone przez don Enrico Zobacz posta
    Stały Bywalec napisał odnośnie moich słów
    znajduję odpowiednio
    Czy to są odpowiednie cytaty za zorganizowaniem proponowanego przez WUKĘ Rajdu Pokoju ?
    Ten pierwszy cytat - uważam, że tak.
    Nie niszczmy tego. Jak np. ocenić fakt "odnowienia" cmentarzyka w Bystrem k. Michniowca (tego po lewej stronie cerkwi), gdzie wszystkie zachowane nagrobki pobielono grubą warstwą, zamazując raz na zawsze już i tak ledwie czytelne litery.
    Co by powiedzieli uczestnicy Rajdu Pokoju, gdyby jeden z etapów zawiódł ich właśnie tam ?

A ten drugi cytat to mój ? Przecież to już z kolejnego postu - nie mojego !!!
    Jeśli chcemy jej pomóc w wejściu do Europy trzeba najpierw jej pomóc w pozbyciu się szowinistów którzy są dla niej zagrożeniem
    To nie były moje słowa.
    Ostatnio edytowane przez Stały Bywalec ; 23-08-2009 o 21:58
    Serdecznie pozdrawiam
    Stały Bywalec.
    Pozdrawia Was także mój druh
    Jastrząb z Otrytu

Zbanowany
    Na forum od
    03.2009

Oreście, czy juz przestałeś się tarzać ze śmiechu? Czy już można z tobą poważnie porozmawiać, czy też będziesz nadal strugał primadonnę?

Nie sprowadzaj tej dyskusji do subiektywnego zdania. Twoje, moje, to nie piaskownica, a my dziećmi od wielu lat nie jesteśmy. Prześmiewcza obłudna demagogia nic tu nie zmieni.

Musisz sobie gruntownie przemyśleć temat, a nie patrzec jak by tu stwierdzić, że zbrodni ludobójstwa nie było, bo jej nie orzeczono. A może jednak orzeczono? W konkretnym polskim procesie karnym? Jest definicja na ktorą można się powołać?

Może precedensy nie sa w polskim prawie standardem ale mają wpływ na kierunek orzecznictwa. I dlatego podkreslę, propagowanie Bandery na terenie Polski prędzej czy później skończy się procesem karnym, którego wynik raczej zetrze ci szyderstwo z ust.

W tym procesie być może sąd stwierdzi, że musi rozstrzygnąc zagadnienie wstępne, czy banderowcy dopuscili się ludobójstwa czy nie. I będziesz miał definicję od razu wraz z wyrokiem.

Powtarzam: Nie wystarczy stwierdzić, że ludobójstwa ukraińskiego nie było bo nie było osądzone czy orzeczone. Uniemożliwiono rosyjskimi rękami nam Polakom taki proces. Ludobójstwo miało miejsce, są na to dowody i świadkowie. Działania banderowskich morderców spełniają międzynarodową definicję ludobójstwa. I to jest powszechnie wiadomo... z wyjątkiem Ukrainy. Na Ukrainie była to działalnośc narodowowyzwolencza, patriotyczna, a mordy całkowicie uzasadnione.

Kto chce nam Polakom dziś grac szyderczo na ranach banderowskich, igra z ogniem i musi się liczyć z tym, że runie na niego fala zapiekłej nienawiści,spod której nie łatwo będzie się wydostać.

Oreście, oczekuję kolejnego, oczywiście radosnego, komentarza...
    Ostatnio edytowane przez Łapi ; 23-08-2009 o 22:39

Bieszczadnik
    Na forum od
    08.2009

Cytat Zamieszczone przez Łapi Zobacz posta
    Kto chce nam Polakom dziś grac szyderczo na ranach banderowskich, igra z ogniem i musi się liczyć z tym, że runie na niego fala zapiekłej nienawiści,spod której nie łatwo będzie się wydostać.
    Powyższe zdanie wyjaśnia wiele, w zasadzie wszystko. Pozostawię bez komentarza, bo byłby, wbrew oczekiwaniom Łapiego, niezbyt radosny.
    Ой, що в полі за димове? Чи то вірли крильми б'ються?

Zbanowany
    Na forum od
    03.2009

Cytat Zamieszczone przez orest Zobacz posta
    Powyższe zdanie wyjaśnia wiele, w zasadzie wszystko. Pozostawię bez komentarza, bo byłby, wbrew oczekiwaniom Łapiego, niezbyt radosny.
    Jeśli 67 lat po pierwszych banderowskich masakrach Polacy stawiają pomniki pomordowanym na kresach Polakom i wciąż tworzona jest historiografia polskiej kresowej martyrologii, a pod pomnikami padają kolejne dramatyczne oświadczenia, to nie możesz się temu dziwić. Jak wcześniej pisałem, jesteśmy zakładnikami historii. Wolałbym by to się nigdy nie zdarzyło. Nie chodzi o utratę tych ziem, chodzi o fizyczne zniszczenie ludzi którzy tam mieszkali. Polska istniała na tych terenach przez 600 lat, a została starta w ciągu 7 lat. To jest olbrzymia wciąż niezabliźniona rana.
    Ostatnio edytowane przez Łapi ; 23-08-2009 o 23:15

Zbanowany
    Na forum od
    03.2009

Cytat Zamieszczone przez Stały Bywalec Zobacz posta
    1. Co by powiedzieli uczestnicy Rajdu Pokoju, gdyby jeden z etapów zawiódł ich właśnie tam ?

2. Jeśli chcemy jej pomóc w wejściu do Europy trzeba najpierw jej pomóc w pozbyciu się szowinistów którzy są dla niej zagrożeniem
    1. A powiedzieli by, że robota czeka i trzeba coś dobrze zrobić :) Niezaleznie jaki mamy stosunek do kwestii najbliższej historii, ta starsza kontrowersyjna nie jest i jej relikty trzeba chronić...

2. Szowiniści są zagrożeniem, jeśli są przy sterach władzy i tego trzeba starannie pilnować i się ustrzec. Stanowią zaś niezbędny komponent społeczności, bo bez swoich ortodoksów społeczenstwo się rozpada.
    Na Ukrainie nie chodzi o to by się pozbyć ortodoksów, przeciez są częscią ich historii, ale by zajęli właściwe im skrajne i nieliczne pozycje. Do władzy zawsze predestynowane jest centrum a na Ukrainie jest dziś politycznie słabe. Czekamy na wybory.

Bieszczadnik Awatar Michał
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Opole

Prrrrrrrrrr
    1. A powiedzieli by, że robota czeka i trzeba coś dobrze zrobić :) Niezaleznie jaki mamy stosunek do kwestii najbliższej historii, ta starsza kontrowersyjna nie jest i jej relikty trzeba chronić...
    Zajmij się cmentarzami

2. Szowiniści są zagrożeniem, ....
    A w podpisie - "dyżurny szowinista"

Brrr

Bieszczadnik
    Na forum od
    11.2001
    Rodem z
    Warszawa (Ochota)

Łapi fałszuje treść wypowiedzi.

Ww. post nr 152 - pkt. 2 (w rzekomo moim cytacie) to nie są moje słowa.
    Serdecznie pozdrawiam
    Stały Bywalec.
    Pozdrawia Was także mój druh
    Jastrząb z Otrytu

Zbanowany
    Na forum od
    03.2009

1. Stały Bywalcze, nie wiem o co chodzi ale sprawdzę.

Sprawdziłem. Po prostu odnioslem się do tekstu z twej wypowiedzi, to gdzie tu fałsz? Napisałeś, że to nie twój pogląd, to rozumiem, i zapewne o to podniosła ci się adrenalina, ale fałszerstwa tutaj nie ma. A nieładnie, SB, nieładnie.

2. Michale, już zajmuje się umarłymi nagłą śmiercią z rak OUN-UPA, więc byc może zajmę się i cmentarzami, ale przede wszystkim polskimi cmentarzami na Ukrainie. Byłem na takim w Zbarażu np. serce się kroi w jakim to jest stanie. Jeden jedyny polski cmentarz w Hucie Pieniackiej odrestaurował Szymon i jego wolontariusze, wiem jeszcze o cmentarzu kozackim w Podkamieniu, ktory restaurowali, ładnie to wygląda. Osiem nowych granitowych pomników stanęło na polskich cmentarzach wiejskich ku czci ofiar masakr, fundowanych przez RP, ale cmentarze są tam nadal poniszczone.

Przy okazji - napisz Michale w swoim nicku "dużurny moralista" a wszyscy padną ze śmiechu. Przypominam -"dyżurny szowinista" to jest koncept powstały na tle enuncjacji Stałego Bywalca i z nim już na stałe związany.

a nie apropo...

Dzisiaj miałem przyjemność rozmawiania z Ukrainką z Wołynia, mówiła, że ukraińscy nacjonaliści są krzykliwi, ale większośc ludzi tam gdzie mieszka ona ich nie popiera. Może my tu bijemy się o pryncypia, a sprawa jest prosta - po wyborach juszczenkowcy stracą wszelki wpływ, atmosfera znormalnieje i sprawa się uprości.
    Ostatnio edytowane przez Łapi ; 24-08-2009 o 20:07

Zbanowany
    Na forum od
    03.2009

Jedna jeszcze miła okoliczność pojawiła się w tej rozmowie z panią z Ukrainy- kobieta stwierdziła, że za Polski to tam dobrze żyli ludzie, lepiej niż za komuny i to wspominają dobrze.

Ponadto powiedziała, że ludzie są tam bardzo zniechęceni i nie ufają już żadnej władzy, a szczególnie Juszczence. Zapewne to się przełoży na wyniki frekwencji w wyborach. Mówiła też o ostrym podziale pomiędzy wschodem Ukrainy a Zachodem, że on jest faktem, że się nie lubią. Bardzo też wzrosły nastroje antyrosyjskie na zachodzie i to wpływa na stosunki ze wschodem, który jest zdecydowanie prorosyjski.
    Ostatnio edytowane przez Łapi ; 24-08-2009 o 20:18

Bieszczadnik Awatar Michał
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Opole

Witaj Łapi
    Sorki, że zacytuję całego posta - ale z lenistwa nie chce mi się rozbijać na fragmenty- ale wypowiem się za siebie
    1. Stały Bywalcze, nie wiem o co chodzi ale sprawdzę.

Sprawdziłem. Po prostu odnioslem się do tekstu z twej wypowiedzi, to gdzie tu fałsz? Napisałeś, że to nie twój pogląd, to rozumiem, i zapewne o to podniosła ci się adrenalina, ale fałszerstwa tutaj nie ma. A nieładnie, SB, nieładnie.

2. Michale, już zajmuje się umarłymi nagłą śmiercią z rak OUN-UPA, więc byc może zajmę się i cmentarzami, ale przede wszystkim polskimi cmentarzami na Ukrainie. Byłem na takim w Zbarażu np. serce się kroi w jakim to jest stanie. Jeden jedyny polski cmentarz w Hucie Pieniackiej odrestaurował Szymon i jego wolontariusze, wiem jeszcze o cmentarzu kozackim w Podkamieniu, ktory restaurowali, ładnie to wygląda. Osiem nowych granitowych pomników stanęło na polskich cmentarzach wiejskich ku czci ofiar masakr, fundowanych przez RP, ale cmentarze są tam nadal poniszczone.

Przy okazji - napisz Michale w swoim nicku "dużurny moralista" a wszyscy padną ze śmiechu. Przypominam -"dyżurny szowinista" to jest koncept powstały na tle enuncjacji Stałego Bywalca i z nim już na stałe związany.

a nie apropo...

Dzisiaj miałem przyjemność rozmawiania z Ukrainką z Wołynia, mówiła, że ukraińscy nacjonaliści są krzykliwi, ale większośc ludzi tam gdzie mieszka ona ich nie popiera. Może my tu bijemy się o pryncypia, a sprawa jest prosta - po wyborach juszczenkowcy stracą wszelki wpływ, atmosfera znormalnieje i sprawa się uprości.
    Łapi!! Ty nie zajmujesz się ani umarłymi (pomordowanymi), ani tymi ostatkami, którzy są z Nami po dzień dzisiejszy.. Bijesz pianę w imię swojej chorej psychiki - powołujesz się na anonimowe wypowiedzi ludzi, którzy tę tragedię noszą w sobie na codzień. Jakim trzeba być skurwielem, pijawką, aby wykorzystać tak prywatne wyznania LUDZI dla własnej, chorej (moje zdanie, a nie opinia) wyobraźni. Nie cierpię ludzi, którzy w imię własnych, partukularnych interesów zgnoją i z gnoju wyssają każdą kropelkę - aby zaistnieć.
    W którymś tam poście nabździłeś, żem zakałą tego forum.
    Proszę - Twoja wola - ale jak ja zakała dla forum to Ty czym?

P.s.
    w czwartek o 20.45 na pewnym kanale będzie dokument - kontrowersyjny z zapowiedzi (Ukraina dawniej a dziś).
    ICH ogląd - ich narodowy - a może nacjonalistyczny?

Jak zawsze pozdrawiam
    poglądy poglądami - ale bieszczadnik, to bieszczadnik. I po to, to forum jest - jak inne inne.
    A politykę i "faszyzm" w dupę wyznawcom.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)