Cytat Zamieszczone przez orest Zobacz posta
Drogi Szczepanie!
Widzę, że zdenerwowało Cię, że dyskusja zaczyna wchodzić na tory normalności, kultury.
Bez komentarza...

I dziwię się nieco, bo jak do tej pory Twoje posty określały Twoje widzenie problemu, odmienne od mojego, ale zdecydowanie bardziej stonowane, bez prymitywnych określeń typu "dUPA', chwytów w rodzaju "holenderskie niemowlęta" (a czemu nie malajskie?) itp. No ale teraz nie dziwię się, że w obronę wziąłeś właśnie Poliszczuka, spośród tych kilku, których wymieniłem jako szkodzących sprawie pamięci ofiar Wołynia.
Hmm... - chyba już wiem, dlaczego ZUwP do tej dyskusji "oddelegował" prawnika...(chwytanie za słówka).
Ale do rzeczy - na Wołyniu mieszkało kilkuset osadników holenderskich, którzy zostali tam (prawdopodobnie) sprowadzeni w XIX wieku (przez Rosjan, na miejsce wywiezionych na katorgę Powstańców Styczniowych).
Sprawę wymordowania przez UPA "holenderskiej" wsi na Wołyniu, badali państwo Władysław i Ewa Siemaszko.
30 października 2008 r. w programie pt. "Warto rozmawiać" na TVP 2 również poruszono ten problem. Linka nie podaję, aby nie złamać praw autorskich, czy jak to się tam nazywa (zainteresowanych zapraszam na PW).

Poliszczuk - "prawosławny Ukrainiec", jak się o sobie wypowiadał. A pogrzeb miał w obrządku rzymskokatolickim, w polskiej parafii w Kanadzie.
ś.p Wiktor Poliszczuk został ochrzczony w obrządku prawosławnym, a kiedy i dlaczego dokonał konwersji, to jego osobista sprawa.

Mógłbyś mi to wytłumaczyć, bo nie pojmuję? Kiedy Poliszczuk dokonał konwersji, dlaczego o tym nie mówił, a czy w ogóle był prawosławnej wiary? Bo wiesz, znam trochę kanadyjskie realia, i jakbyś mi próbował wyjaśniać, że może duchowny prawosławny orientacji ukraińskiej mógł robić jakieś problemy z pogrzebem, to Ci odpowiem, że nie sztuka tam, w Kanadzie, znaleźć innego prawosławnego księdza, jakiejkolwiek orientacji, choćby moskiewskiej. Który z ochotą pożegnał by wiernego.
No, jak Ukrainiec zmienia wyznanie, to pewnie stoi za tym Moskwa

Inne tajniki biografii Poliszczuka: peerelowski prokurator który jakimś cudem znalazł sie na początku lat 80-tych w Kanadzie, tam, na początku - zadeklarowany melnykowiec, później opuścił to środowisko, nie satysfakcjonując się stanowiskiem korektora w melnykowskim organie ("Nowyj Szlach" czy jakoś tam, można sprawdzić w "Spowiedzi Ukraińca"). Zwrot Poliszczuka spowodowany był także podejrzeniami środowiska ukraińskiego, że może jet komunistycznym agentem, być może KGB. Tak przypuszczają także m. in. profesorowie Osadczuk i Torzecki (uprzedzam, nic mnie nie obchodzi, co o nich sądzisz, to są uznane autorytety w świecie naukowym).
Czy w PRL nie było przestępstw kryminalnych ? - były, więc i nie wszyscy prokuratorzy musieli być na usługach KGB
Przypominam, że np. poseł PO Miron Sycz, Ukrainiec z pochodzenia, a syn członka UPA - był członkiem PZPR - czy to również komunistyczny agent KGB ?...
Skoro piszesz, że znasz kanadyjskie realia, to powinieneś wiedzieć, że w latach 80-tych, wywiad kanadyjski dokładnie sprawdzał osoby, które były podejrzewane o współpracę z KGB itp. Gdyby W. Poliszczuk był agentem KGB, to bardzo mało prawdopodobne, aby został wpuszczony do Kanady.
No, ale to stara śpiewka, jak któryś Ukrainiec "zdradził sprawę" pisząc prawdę o ludobójstwie dokonanym przez OUN-UPA, to od razu agent KGB i sabotażysta...

Od tego czasu zaczął "samodzielnie tworzyć". Co do innych kłamstw Poliszczuka, tym razem z jego "twórczości", to weźmy pierwsze lepsze z brzegu, "rewelację" o 80 tys. Ukraińców zamordowanych przez UPA.
Uściślijmy, W. Poliszczuk podał liczbę pomiędzy 40 a 80 tyś. ukraińskich ofiar UPA. Dodajmy, że ukraińscy "historycy" bynajmniej nie ułatwiali mu zbierania informacji - do tej pory na Ukrainie "tuszuje" się zbrodnie UPA popełnione na obu narodach, oraz mniejszościach (Żydzi, Ormianie, Czesi, Cyganie itp.).
Teza W. Poliszczuka, o 120 tyś. polskich ofiar OUN-UPA znalazła potwierdzenie. Teraz czekamy, który ukraiński historyk, będzie miał odwagę zbadać dokładnie liczbę Ukraińców zamordowanych przez OUN-UPA aż do lat 50'tych.

Nie musisz podkreślać, że jesteś potomkiem Kresowian, że poprawność polityczna czymś Ci tam wisi, dla mnie to nie ma znaczenia, mnie w dyskusji interesują rzeczowe argumenty.
O.K - więc mi odpowiedz rzeczowo, dlaczego władzom ZUwP tak bardzo zależy na znieważaniu Polaków, poprzez stawianie w Polsce pomników zwyrodnialcom z UPA ?
Może jeszcze postawią pomnik tym Ukraińcom, (zapewne powiązanym z OUN - bo "przypadkowi" tam raczej nie trafiali) którzy zginęli (walcząc po stronie niemieckiej) podczas tłumienia Powstania Warszawskiego ? - w końcu też patrioci i "hieroje", więc pomnik się należy...
PS.
właściwie tylko (przed) ostatnie zdanie jest w jakikolwiek sposób powiązane z "Rajdem im. Stapana Bandery" - liczę więc na odpowiedź.
O historii, oraz relacjach zostało na forum napisane już tyle, że nie widzę sensu dalszego drążenia tematu.
Pozdrawiam, i jadę w Bieszczady