Obecnie pośpieszny PKP IC "Światowid" Przemyśl Główny - Szczecin Główny
Nie jestem pewien tej informacji, muszę znaleźć jej potwierdzenie. Wydaje mi się jednak, że to dobra informacja i PKP weźmie się w garść kiedy okaże się, że konkurenci mają lepszą/tańszą/szybszą ofertę. Wróżę temu (oby) taką sytuację jaka zdarzyła się po rozkwicie lokalnych busów - PKSy od razu obniżyły ceny, a i jakość usług się niejednokrotnie polepszyła. Da się? Widać - da.
Ostatnio edytowane przez kufel ; 31-12-2009 o 11:47
Nie wiem jak do tej pory, bo tylko na trasie Rzeszów - Kraków z niego korzystałem. Jak twierdzi rozkład TLK po Nowym Roku podróż ta będzie trwała 14-16 h :)
edycja:
Pasażerów będą mogli wozić po Polsce zagraniczni przewoźnicy.
Od Nowego Roku wchodzi w życie dyrektywa liberalizująca rynek pasażerskich przewozów kolejowych. Co to oznacza? Że niemiecki przewoźnik będzie mógł wozić Polaków nie tylko np. z Berlina do Warszawy, ale również z Poznania do Warszawy - informuje forsal.pl.
Otwarcie międzynarodowego rynku pasażerskiego oznacza korzyści zarówno dla pasażerów jak i firm. Oczekujemy, że zwiększy wybór dla pasażerów, zaowocuje wzrostem jakości świadczonych usług i niższymi cenami - oświadczył w komunikacie prasowym unijny komisarz ds. transportu Antonio Tajani.
Ostatnio edytowane przez kufel ; 31-12-2009 o 15:24
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)