-
Odp: Do Joorga i nie tylko. II tura wyborów miejsca VI KIMB
Cytat:
Zamieszczone przez
andrzej627
Duchu, jak Ci się podoba mój pomysł, aby 21 maja przenieść się do Roztok?
Andrzeju pomysł jes dobry. Ale pwinni się wypowiedzić starsi forumowicze. Ja jestem na tym forum od niedawna. A po zatym co roku robię kilka tras po Bieszczadach samotnie. To jest mój sposób na odpoczynek od pracy. A pracuję w molochu zatrudniającym kilka tysięcy ludzi.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andrzej627
Duchu, jak Ci się podoba mój pomysł, aby 21 maja przenieść się do Roztok?
Andrzeju pomysł mi sie podoba, ale w poniedziełek Olgaa musi być niestety w pracy tak że przyjedziemy tylko w sobote popołudniu i w niedziele wieczorem musimy wracać. Pozdrawiam Duch_
-
Cytat:
Zamieszczone przez
joorg
ps. o ale ilu nowo :wink: zalogowanych uczestników przybyło na forum w ostatnich "minutach" tego głosowania.
Właśnie...konieczne jest opracowanie nowych i precyzyjnych reguł głosowania. A pierwszą powinna być jawność:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Browar
Ach, gdyby tak Łopienka,Negrylów,Tworylne...itp.
Popieram choć nie dajesz szansy wielu ludziom;P
Pozdrawiam
Derty
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Derty
Właśnie...konieczne jest opracowanie nowych i precyzyjnych reguł głosowania. A pierwszą powinna być jawność:)
Propozycję popieram.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
joorg
ps. o ale ilu nowo :wink: zalogowanych uczestników przybyło na forum w ostatnich "minutach" tego głosowania.
Już Ci odpowiadam.
Rozpocząłem ten wątek tematyczny dn. 31.01.br. o godz. 9:16 i wówczas wszystkich użytkowników forum (piszę tak, choć jest to niegramatyczne) było 2464 osoby.
Przed chwilą, gdy wszedłem na forum, analogiczna liczba wynosi już 2478.
Czyli przybyło 14 nowych osób.
Ale czy one coś napisały na forum ? Czy są jakieś nowe posty od tych 14 osób, które formalnie dołączyły do naszego grona od dn. 31 stycznia ?
Reasumując - wnoszę o powtórzenie głosowania, tym razem w trybie jawnym.
Jako powód podaję ww. manipulację. 14 osób to przecież, zważywszy liczbę głosujących, to dość dużo. Z dużo bardziej błahego powodu warszawiacy będą wybierać nowego prezydenta miasta.:cry:
I jeszcze proponuję, aby nie miała prawa głosu taka osoba, która stanie się użytkownikiem Naszego Forum już po rozpoczęciu głosowania.
Czasu do VI KIMB mamy jeszcze dość dużo.
-
Tak to możemy spekulować i głosować bez końca.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mAAtylda
Tak to możemy spekulować i głosować bez końca.
Zgadzam się z Mati. Niestety na tym forum nie ma możliwości sprawdzenia ilu użytkowników się rejestruje w podobnych przedziałach czasowych. Być może takie możliwości ma Darek, ale szkoda mu głowę zawracać w takich duperelach.
Część z Was zachowuje się jak przedszkolak, który nie dostał cukierka i próbuje na siłę wydrzeć coś dla siebie. Przez takie kłotnie mam coraz mniejszą ochotę przyjechać na KIMB (jeszcze z dużych liter). Przez takie zachowanie na pewno nie przyjadą na KIMB żadne nowe osoby, a i samemu forum to nie pomaga bo jeśli ktoś tu nowy zaglądnie, to widząc takie przepychanki więcej się nie pojawi (bo po co skoro to samo ma na onecie). I dotyczy to nie tylko tego wątku. Opanujcie się bo to nikomu nie służy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jaro
Zgadzam się z Mati. Przez takie kłotnie mam coraz mniejszą ochotę przyjechać na KIMB (jeszcze z dużych liter). .
O!!!!!!!!!!! dokadnie mam tak samo .
Propozycja Dertego odnośnie jednego miejsca w tym momencie wydaje mi sie najrozsądniejsza .
-
Chyba nie ma sensu teraz robić śledztwa. O pewnych rzeczach trzeba było pomyśleć przedtem. Teraz trzeba się cieszyć, ze już niedługo się spotkamy i będziemy mogli ustalić w jaki sposób wybrać miejsce na KIMB 2008.
Obecnie przydałby się koordynator, który zadbałby o to, aby KIMB był trochę bardziej zorganizowany niż to było dotychczas. Stały Bywalcu, co Ty na to?
Przypominam wypowiedź Irka z zeszłego roku.
Cytat:
Zamieszczone przez
irek
Ja proponuje Ustrzyki Gorne "Zajaz pod Caryńską", odbyly sie tam juz dwie edycje CzartGrania, spory zlot forumowiczów w czasie Bieszczadzkich Aniołów (17 namiotów) i smialo mozna powiedziec ze obiekt wysmienity na takie spotknie. Orkanizacja na 6ke mozna baranka upiec duza sala w razie zlej pogody duza baza noclegowa i wypadowa.
Czy baran jest dalej aktualny?
-
Darku - wiem jak było z tymi 14 osobami i wiem jak się w takich przypadkach robi (moim zdaniem nie jest to nieuczciwe). Przypomina się ludziom, że coś takiego jak FORUM istnieje. Często ludziom, którzy nigdy nie byli zalogowani, a na KIMBy przyjeżdżali. Mają prawo decydować o miejscu następnego spotkania, bo to ich dotyczy, nawet jeżeli będą się logować na 10 sekund przed końcem głosowania. Przypominam, że czytanie forum nie wymaga logowania - więc zalogować się można w momencie, gdy chce się coś napisać.
Poza tym w pełni popieram Izę, bo trzeba było zarządzić drugą turę obowiązkową, zanim nie było jakichkolwiek wyników w pierwszej turze.
To tak jakby prezydenta wybierać jeszcze raz, bo komuś się nie podoba, że wygrywa ten, a nie inny. Za rok możesz pozmieniać zasady sam lub możesz dać temat do przedyskutowania.
Alfo i Omego tego forum... Decyzję i tak podejmą Ci, co jadą i jeżeli nie spodoba im się miejsce, to pojadą w inne (jak to było w zeszłym roku), tylko po co się jednoczyć w grupę - żeby się podzielić?
-
oczywiście swoją odpowiedź kierowałam przede wszystkim do Stałego Bywalca a o Darku myślałam - przepraszam, że poszło w tej formie.
Pozdrawiam mimo wszystko gorąco WSZYSTKICH
Jagna
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andrzej627
Chyba nie ma sensu teraz robić śledztwa. O pewnych rzeczach trzeba było pomyśleć przedtem. Teraz trzeba się cieszyć, ze już niedługo się spotkamy i będziemy mogli ustalić w jaki sposób wybrać miejsce na KIMB 2008.
Obecnie przydałby się koordynator, który zadbałby o to, aby KIMB był trochę bardziej zorganizowany niż to było dotychczas. Stały Bywalcu, co Ty na to?
Przypominam wypowiedź Irka z zeszłego roku.
Czy baran jest dalej aktualny?
Myślę, że baran jest jak najbardziej aktualny pod warunkiem, że ktoś to wcześniej uzgodni z właścicielem. Barana jak wiecie nie robi się w 2 godz. Jest to dość długi proces by dobrze smakował. Jedynie wilki w tym temacie mają mniejsze wymagania.
Nie chce się powtarzać, być może rok temu już o tym pisałem ale nie będę teraz przewalał tych wszystkich postów.
Koordynator powinien już być przed głosowaniem.
Padają propozycje miejsc, dyskusja, przepychanki a nikt nawet nie skontaktował się z najbardziej zainteresowanymi (właścicielami obiektów) czy chcą aby taki zlot się u nich odbył, czy w tym terminie jest to realne bo mogą mieć wtedy akurat jakąś dużą grupę i będzie to niemożliwe. Część z tych osób przegląda forum i się dziwi że nikt nie pyta się o ich zdanie a chyba by jednak wypadało.
To trochę tak jak bym zebrał z 10 osób i zadzwonił np do Dertego, że za tydzien robimy u niego imprezę bo tak zagłosowaliśmy.
W ankiecie padł nawet "Brzeziniak" jak to zobaczyłem to mało nie padłem ze śmiechu. Nie chciałbym tu w jakiś sposób obrazić Pana Banaszka (własciciela) ale z tego co się orientuję jest on nastawiony na całkiem innego klienta i daje głowę, że już po pierwszych godzinach obradowania przepędził by nas na cztery wiatry.
To tyle moich uwag na KIMBie bede na 99 % Pozdrawiam
-
To ja tak w kwestii koordynacji..... nie chce się wyrywac, ale wstępnie rozmawiałam z Jagną, o podstawowej rzeczy , tj. o uzgodnieniu wszystkiego z właścicielami Zajazdu. padła tez propzycja zorganizowania jakiegos wspólnego jedzonka (np.: barana, kiełabasek lub czegoś takiego), oczywiście wiązać się to będzie ze składką i przyblizonym okresleniem liczby osób. Można zorganizować jakieś drobne atrakcje, ale to wszystko do ustalenia ile osób chętnych , jaki koszt itd. Może ktoś ma jakieś propozycje?? Myślę, że razem wybierzemy cs co będzie odpowiadało wiekszości :-)...
Ps. a co z logo tego KIMBu i ze znaczkami :-P
-
Hej:)
Wreszcie idzie wszystko do przodu:D Jak ja lubię o jedzonku gadać i o konkretach:P
Proponuję:
- przeprowadzić z Panem Leszkiem wywiad w sprawie zarezerwowania całej Matragony na czas KIMB-u w sobotnio-niedzielną noc;
- zamówić barana albo nawet dwa, w zależności od liczby chętnych osób;
- przeprowadzić wstępne rezerwacje miejsc w Zajeździe, Hoteliku Białym, może w PTTK-u (są wśród nas bogacze?:D);
- ustalić atrakcję dodatkową - wycieczki?/gonitwy polowe?/ podchody?;
Myślę, że prowiant w postaci kiełbasy możemy sprowadzić już w dniu imprezy, piwo można zakupić na miejscu. Ja zobowiązuję się do przywiezienia % na Toast Główny (Starter). Ta usługa jest nieodpłatna:D, jednak po wypiciu nie będzie można opuścić balu do białego rana lub do zmęczenia materiału:D Do toastu przystąpią osoby, które przyślą mi swoje i swoich towarzyszek i towarzyszy nicki forumowe lub imiona. Wedle tej listy obliczę potrzebną objętość płynu toastowego oraz liczbę sztamperlików jednorazowych;) Zgłoszenia na Priv od dziś do 15 maja. Wiadomości o alergii na Toastowy płyn nie przyjmuję do wiadomości:P
Pzdr
Derty
-
Cytat:
Zamieszczone przez
irek
To trochę tak jak bym zebrał z 10 osób i zadzwonił np do Dertego, że za tydzien robimy u niego imprezę bo tak zagłosowaliśmy.
To kiedy, kiedy?:P Tylko nie za tydzień, błaaagaaam:)
Ale rację masz, wielką i świętą...od tego zaczniemy,
Derty
-
Więc tak...ustalone już jest z Panem Leszkiem Skórką, że nie ma problemu, co do terminu i zarezerwowania Matragony. Pan Leszek dysponuje 20 łóżkami, ale można rozbijać namioty, jak zwykle i...nieco się ścieśnić na leżach, jeśli to Wam odpowiada. Ponadto działa Mariot:D
Tu przypominam, że jeśli kto nie zna Zajazdu, to na początku marca ma możność rozpoznania terenu w trakcie Czart-Grania.
Pozdrawiam,
Derty
PS: Bardzo ważne będzie, aby jednak rezerwacje wykonać gdzieś w kwietniu, bo zapewne trzeba będzie szukać po całych UG miejsc.
Proszę Was o przysyłanie zgłoszeń do Toastu, ale zarazem proszę podać, czy macie jakieś oczekiwania co do noclegu, gdzie chcecie, jak chcecie itd. Dane przekażę do Jacka i pomoże nam się jakoś upchnąć na ten czas:D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
irek
Koordynator powinien już być przed głosowaniem.
Tak się nie stało. Obecnie sytuacja jest taka, jaka jest.
Irek, czy Ty albo Derty albo Jagna, albo we trójkę, albo jeszcze ktoś inny, może zająć się koordynacją?
Derty już coś zaproponował, a nawet ustalił z właścicielem Zajazdu. Został więc automatycznie członkiem grupy koordynatorów, do których będzie się można zwracać z własnymi pomysłami i propozycjami.
Pchajmy sprawę do przodu.
Irek, jaka jest konkretna propozycja w sprawie barana? Ile to będzie kosztować?
-
Proponuję dalszy ciąg dyskutować w nowym wątku, który właśnie założyłem.
-
Nie miałem czasu dokładnie przeanalizować wyników głosowania ale na 99%... nie jest dobrze.
Na opcję, która zwyciężyła (sam na nią głosowałem - dla ścisłości) zagłosowało kilku userów z 0 liczbą głosów (takie głosy bym odrzucił na wstępie), a także kilku userów piszących na forum (ilość postów >0) ma IDENTYCZNE adresy IP z userami nowozarejestrowanymi (0 postów)!
Wyniki nie są miarodajne. Co więcej w mojej opinii można postawić tezę, że wynik został zmanipulowany.
Dodam, że na innych opcjach również "takie" głosy również zostały oddane.
Biorąc pod uwagę powyższe jestem za unieważnieniem wyników głosowania i ponownym JAWNYM głosowaniem z dodatkowym założeniem że liczy się głos jedynie userów którzy byli na którymkolwiek z KIMBów.
(mój głos proszę traktujcie jako głos zwykłego forumowicza - nie przez pryzmat funkcji).
-
I wszystko jasne. Żeby nie bylo złości zróbmy więc jeszcze jedno głosowanie, ale niech ono trwa góra tydzień (kto ma zagłosować to i tak zdąży) i głosujmy tylko na ośrodki, które naprawdę wchodzą w rachubę, a wynik nowego głosowania niech będzie ostateczny bo szkoda czasu.
A do użytkowników którzy kombinowali wysłać ostrzeżenia i w przyszłości przy podobnej próbie ban, bo podawanie ich nicków do publicznej wiadomości to chyba jednak będzie za ostre.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jaro
A do użytkowników którzy kombinowali wysłać ostrzeżenia i w przyszłości przy podobnej próbie ban, bo podawanie ich nicków do publicznej wiadomości to chyba jednak będzie za ostre.
Śledziłem mniej więcej kilka ostatnich dni oraz intensywnie kilka ostatnich godzin głosowania. To oczywiste że wyniki zostały zmanipulowane, przy czym w zasadzie wszyscy zainteresowani wiedzieli o tym od początku, dlatego też trefne głosy poszły na wszystkie liczące się opcje, co suma sumarum w zasadzie wyrównało bilans. Dynamiczne IP oraz wspólne IP całych sieci wykluczają w zasadzie sens wysyłania ostrzeżeń. Podobnie jak fakt że z jednego komputera mogło głosować kilka osób - para, małżeństwo, etc. i nie było to zabronione przed uruchomieniem ankiety. Jedyną istotną konsekwencją takiego głosowania było wysadzenie z II miejsca Sękowca w ostatnich minutach sondy - 2 głosy na Brzeziniak userów, którzy zarejestrowali się na kilkanaście minut przed końcem ankiety, przesądziło że spadł na III miejsce, czyli nie byłby brany pod uwagę w ewentualnej II turze, której i tak nie było bo druga opcja zadbała by zdobył 50%. Suma sumarum oszukiwali "wszyscy", wygrał najsprytniejszy - a rozkład głosów wcześniej, pozwala przypuszczać ze w ewentualnym nowym głosowaniu na 99,9% zwycięzca i tak będzie ten sam.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Piotr
...Suma sumarum oszukiwali "wszyscy", wygrał najsprytniejszy - a rozkład głosów wcześniej, pozwala przypuszczać ze w ewentualnym nowym głosowaniu na 99,9% zwycięzca i tak będzie ten sam.
Mamy to chyba w genach. :-( Ograniczenia przy ponownym głosowaniu niewiele mogą zmienić.
1.Bertrand był na KIMBIE w Dołżycy ale tylko chwilę i niewiele osób go pamięta. Może teraz głosować, czy nie?
2. Najlepszym rozwiązaniem byłoby ustalenie już na KIMBIE miejsca następnego KIMBU. Tylko, czy to będzie miarodajne? Wszak w U.G. najwięcej/ teoretycznie/ będzie osób, które zmanipulowały wynik i będą ponownie głosować na U.G.
3. A może zgodzicie się na kompromis. Niech I PREZYDENT w ramach demokracji wskaże jednoosobowo miejsce tegorocznego KIMBU? Dla większości tych, którzy chcą przyjechać nie miejsce jest ważne tylko fakt wyjazdu w Bieszczad i możliwość spotkania przyjaciół i znajomych.
P.S.
Z grupą przyjaciół i znajomych z którymi uczyłem się /oj uczyłem się... różnych rzeczy.../w latach siedemdziesiątych spotykamy się co roku. Termin znany i niezmienny /piątek po Bożym Ciele/ i miejsce znane. Kto chce to przyjeżdża. Jest to najlepsza chyba formuła, dla KIMBU też.
Pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bertrand236
2. Najlepszym rozwiązaniem byłoby ustalenie już na KIMBIE miejsca następnego KIMBU. Tylko, czy to będzie miarodajne? Wszak w U.G. najwięcej/ teoretycznie/ będzie osób, które zmanipulowały wynik i będą ponownie głosować na U.G.
A jasne ze będzie miarodajne bo będzie tyle głosów ilu uczestników . A jeśli najwięcej będzie tych „ ustrzyckich” i jeśli będą głosować za Ustrzykami to jest to jak najbardziej fair – taki wolny wybór .
Stawiam wniosek : włączyć w obrady punkt dotyczący wyboru Nowego Prezydenta
( może Premiera?- co by miał możliwość zarządzać , no i zawsze można go poddać do dymisji ) .
Cytat:
Zamieszczone przez
bertrand236
3. A może zgodzicie się na kompromis. Niech I PREZYDENT w ramach demokracji wskaże jednoosobowo miejsce tegorocznego KIMBU?
Stanowcze nie .
Prezydent mógłby wskazać miejsce i owszem . A kto jest Prezydentem ?
Według moich danych PREZYDENTA BRAK . Owszem jest jeden zdymisjonowany ,a to niestety już nie ma możliwości podejmowania decyzji ( tym bardziej że Prezydent sam się do dymisji poddał )
-
Cytat:
Zamieszczone przez
iza
...
Stanowcze nie .
Prezydent mógłby wskazać miejsce i owszem . A kto jest Prezydentem ?
Według moich danych PREZYDENTA BRAK . Owszem jest jeden zdymisjonowany ,a to niestety już nie ma możliwości podejmowania decyzji ( tym bardziej że Prezydent sam się do dymisji poddał )
Tak tylko "gwoli" uściślenia. Napisałem I Prezydent /Pierwszy/ Ale widzę, że to nie przejdzie...
Mimo wszystko w takich wypadkach jestem zwolennikiem jednoosobowej demokracji.
Lata dwudzieste XX w. Ford powiedział: możecie kupować samochody w każdym kolorze pod warunkiem, że będzie on czarny. I ludziska się do tego stosowali
jak bedę mógł przyjechać to naprawdę stawię się w każde miejsce, nawet jeżeli będzie to Negrylów, Tworylne, czy Paniszczów...
Pozdrawiam
-
A pewnie znów wpadniesz na chwilke małą . W takim układzie to ja też moge gdziekolwiek . Na godzine czy dwie to mi prądu ani wody nie potrzeba .
Może być jednoosobowa demokracja z tym ze Prezydent powinien byc wybramy przez wieloosobową demokracje .
-
Proponuje kompromis. KIMB 2007 odbywa sie w nastepujacych miejscach:
Sekowiec: 17-18/5
Ustrzyki: 19-20/5
Roztoki: 21-22/5
Kazdy przyjezdza lub wpada, gdzie i kiedy chce lub moze.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andrzej627
Proponuje kompromis. KIMB 2007 odbywa sie w nastepujacych miejscach.
I uważasz, że komuś będzie się chciało przenosić co dzień gdzie indziej? A jak każdy ma pojechać tam gdzie mu sie podoba to lepiej tego kimbu nie robić.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jaro
I uważasz, że komuś będzie się chciało przenosić co dzień gdzie indziej?
Może nie co dzień a co drugi albo co trzeci.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jaro
I A jak każdy ma pojechać tam gdzie mu sie podoba to lepiej tego kimbu nie robić.
A jak było w zeszłym roku? Byli tacy, co nie dotarli do Smolnika, bo pojechali do UG. Jeszcze jedno głosowanie można zrobić. Tylko czy ono przekona tych co chcą koniecznie Sękowiec, aby przyjechać do UG? Osobiście wątpię.
Wydaje mi się, ze duża część uczestników przyjedzie na dłużej niz 2-3 dni, np. my przyjeżdżamy na 10 dni. Powstaje wiec pytanie czy zakwaterować się na cały ten czas w jednym miejscu (tam gdzie KIMB) czy przenieść się gdzie indziej. Daty mamy już ustalone (urlopy) - przyjazd w Bieszczady 14/5 a wyjazd 24/5. Tak wiec 10 noclegów rozdzielamy na 3 etapy: 4 + 3 + 3.
W niedzielę wieczorem sytuacja była jasna. Etap 2 został zaklepany. Skontaktowaliśmy się z uczestnikami forum, których znamy i lubimy. Ustaliliśmy wspólnie miejsce zakwaterowania w UG i zaczęliśmy rozmowy o tym, że może warto byłoby być razem dłużej niż tylko przez czas KIMBu. Stad mój watek "co robimy 21 maja".
Nasza trzyosobowa grupa głosowała na UG, ale do Sękowca też chętnie byśmy chcieli zajrzeć.
-
Patrzę na ten cyrk i mam już tylko ćwierć tego zapału do wyjazdu na KIMB, który miałem do niedawna. Ciekawe ilu jeszcze się zrazi. Jestem gorącym zwolennikiem Sękowca. ale skoro wybrano UG, to się po prostu podporządkowuję. Sękowiec nie zniknie. Rozpraszanie KIMB-u na 3 części, to też paranoja. Życie przed nami. Za rok możemy w Roztokach balować, a może w Sękowcu. Rok nie wyrok:)
Pan Leszek w UG już o wszystkim wie. Daje salę Matragony, noclegi, żarło, pieczyste z rusztu.
Czy moglibyśmy być INNI niż np panowie z Sejmu? Po prostu przyjąć wynik 'as is' i dalej nie dumać nad nim, a nad błędami, które do niego doprowadziły? Do KIMBu wiele sobie przemyślimy, tam się wypowiemy i OK. Zapewne wypracujemy jakąś dobrą formułę.
W innym wątku już apelowałem o to, ale tu powtórzę: kto uważa, że temat głosowania nad KIMB jest zamknięty, proszę niech przysyła na priv swoje zgłoszenie. Do mnie. Trzeba określić liczbę uczestników w celu zaplanowania najważniejszych spraw.
Derty
-
Dorzucę swoje 3 grosze.
Tak naprawdę jest mi wszystko jedno, gdzie KIMB się odbędzie, więc nie bardzo rozumiem całej tej absurdalnej sytuacji, która pachnie rozłamem w zwartych dotychczas forumowych szeregach. Oprócz tego, że ogólnie pachnie nienajlepiej... Miałem wybrać się na kongres po raz pierwszy, ale jeśli wszystkie te spory mają wpłynąć na atmosferę KIMB-u, to ja dziękuję.
Co do reszty - mogę się podpisać pod opinią Derty'ego. Ciszej już nad tą trumną, potraktujmy całę tę aferę jako nauczkę i podczas KIMB-u wymyślmy, jak temu zapobiec za rok.
-
..a może by tak wleźć gdziekolwiek?... byle wiatr i póki las?