-
Odp: Nowe przejścia graniczne z Ukrainą w budowie
Cytat:
Zamieszczone przez
buba
im trudniej tym lepiej...aby pojechali tylko ci ktorzy naprawde chca jechac TAM, ktorzy wiedza gdzie jada i wiedza na co sie pisza... bo nadmiar ulatwien skutkuje potem ze spotyka sie na ukrainie takich co brzydza sie miejscowa ludnoscia, wszedzie im brudno, domagaja sie przestrzegania norm UE albo "żądaja" w knajpach menu po angielsku.. jakby takich raz i drugi porzadnie potrzepali na granicy pewnie by trzeci raz juz nie pojechali... albo by pokochali ukraine taka jaka jest... jedno i drugie rozwiazanie jest dobre :-)
Buba, myślę, że żartujesz... i nie jesteś masochistką! Co innego jest spotkać się z autentyczną, życzliwą i przyjazną atmosferą na Ukrainie, z fantastycznymi ludźmi w górskich wioskach, do których dociera się z trudem i lokalnymi atrakcjami, a co innego z chamstwem ziomków, którzy chcą cię potraktować, jak juczne i przemytnicze zwierzę. Rezygnuję więc z takich doznań, a doświadczeń z tym związanych mam już dość!
Co do ułatwień...
Są tacy, którzy bez nich nie potrafią żyć, ale są też i tacy, którzy z nich rezygnują. Ja osobiście wolę np. wejść na Szrenicę niż wjechać kolejką, ale to nie znaczy, że za każdym razem wchodzę. Czy to źle?
Nie zawsze by wejść na szczyt, trzeba wybierać najtrudniejszą drogę do bazy... Poza tym nie róbmy ze wszystkiego skansenu, zbyt w nim śmierdzi trupem! Zdecydowanie wolę życie...
-
Marudzicie.
Ja pamiętam czasy kiedy paszportu w domu nie miałam, kiedy na każdej granicy mnie trzepali itd.
I nie przeszkadza mi ukraińska granica.
Ani żadna inna.
A tym co narzekają na ukraińskie granice polecam tę z Izraelem. Wtedy się okaże, że na tej ukraińskiej to pełna kulturka jest nawet w najgorszym tłumie!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
WojtekR
Co innego jest spotkać się z autentyczną, życzliwą i przyjazną atmosferą na Ukrainie, z fantastycznymi ludźmi w górskich wioskach, do których dociera się z trudem i lokalnymi atrakcjami, .
im bedzie bardziej cywilizowanie na granicy, im wiecej ulatwien na kazdym kroku- tym bedzie mniej tych wiosek, przyjaznej atmosfery i zyczliwych ludzi... ogniwa sprzezone...
Cytat:
Zamieszczone przez
WojtekR
Nie zawsze by wejść na szczyt, trzeba wybierać najtrudniejszą drogę do bazy... Poza tym nie róbmy ze wszystkiego skansenu, zbyt w nim śmierdzi trupem! Zdecydowanie wolę życie...
wiec nic bardziej prostego.. caly zachod, zreszta polska juz tez...otwarte granice, pelna kultura, zero skansenu- wspaniale zycie... mozna sie cieszyc do woli... jezdzic i zwiedzac do utraty sil... bez zbednych atrakcji i nielubianych przygod...
dlaczego wszystko ujednolicac? niech swiat pozostanie roznorodny aby kazdy znalazl cos dla siebie.. niechby wschod zostal wschodem a zachod zachodem...a kazdy z nas ma wolny wybor gdzie sobie pojechac i odnalezc to co lubi..
Cytat:
Zamieszczone przez
WojtekR
. Ja osobiście wolę np. wejść na Szrenicę niż wjechać kolejką, ale to nie znaczy, że za każdym razem wchodzę. Czy to źle?
...
nie uwazam ze wjechanie na szrenice wyciagiem jest czyms zlym.
ale za zle uwazam aby żądac zeby na kazda gore zbudowac wyciag by wszedzie bylo latwiej..
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Krysia
Jeszcze tylko bym chciała w "przemytniczku" się przejechać, tam to dopiero klimacik;-))))
Tym Jasło - Chyrów?
O tym:http://www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll...5282606&Ref=PH ?
Wielokrotnie miałem wątpliwą przyjemność. Nie polecam. Tyłek boli od tych komfortowych siedzisk. Trochę zimno bez ogrzewania jesienią i książkę źle bez działających świetlówek czytać.
-
WojtekR, bez obrazy, ale zastanowiłeś się dlaczego tak jest ? myślisz, że ci ludzie przemycają fajki i flaszki, bo to praca o jakiej zawsze marzyli ? właśnie dlatego że nasi politycy wydzierają sobie unijne ochłapy zapomnieli o własnych obywatelach.
proszę bardzo - załóż wielką firmę, daj tysiącom ludzi godziwą pracę i godziwy zarobek to wtedy ponarzekamy na chamstwo i przerywniki. jesli nie masz głowy do interesów to załatw powszechnie dostępne dotacje i nisko oprocentowane kredyty na turystykę czy drobną przedsiębiorczośc, tak żeby każdy mógł bez problemu zarabiac.
tylko mi nie pisz o funduszach UE, bo są wyłącznie dla bogatych, a nie dla takich co kombinują jak koń pod górę żeby przyżyc kolejny miesiąc. to są prawdziwi sprytni biznesowo ludzie, bo mając milion zł w kieszeni łatwo zarobic 100.000zł czyli 10%, prawda ? natomiast mając 200zł zrobic z tego 1200zł - 600% to jest wyczyn. tak to rozpatruj WojtekR.
potem Andzej napisze o mitach UE.
tylko, że prawda jest taka, że UE wisi nam ogromne odszkodowania. jeśli nie wiecie za co te odszkodowania w następnym poscie
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kufel
Wielokrotnie miałem wątpliwą przyjemność. Nie polecam. Tyłek boli od tych komfortowych siedzisk. Trochę zimno bez ogrzewania jesienią i książkę źle bez działających świetlówek czytać.
Książkę to ja sobie mogę w domu poczytać. Nie lepiej porozmawiać z ludźmi w koło?I cieplej się zrobi, i siedzenia w pupę nie będą uwierały.
Tak, tak tym właśnie chcę.
W dziwnych godzinach on odchodzi no i kończy w dziwnym miejscu, w sensie daleko od domu. Dużo prościej mnie z Przemyśla się do domu dostać, niż z jakiś UD;-) Ale kiedyś pojadę!Tak jak Buba pisze muszę się jednak z tym kiedyś pospieszyć.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Krysia
Książkę to ja sobie mogę w domu poczytać. Nie lepiej porozmawiać z ludźmi w koło?I cieplej się zrobi, i siedzenia w pupę nie będą uwierały.
(...) W dziwnych godzinach on odchodzi
Krysia, jakie rozmawiać, tam ludzie ciężko pracują, nie mają czasu na głupoty!
A że jest to podróż niezwykła, to się akurat zgadzam, dlatego ją zapamiętam, choć minęła nawet nie wiem kiedy...
Był to pociąg widmo, żadna godzina nie zgadzała sie z jego rzeczywistym odjazdem;-) ani ta wyszukana w internecie, ani ta wywieszona na dworcu. Najbardziej rzetelnym źródłem informacji okazała się "babcia klozetowa".
My turysci, zmieścilismy sie na dwóch ławkach, pozostała część jedynego, z resztą wagonu, to byli ludzie podróżujący;).
Tylko pociąg ruszył, a wszystko wokół mnie też zaczęło się ruszać. Z pozoru wyglądało to na nerwowe i histeryczne poczynania, przypominajace napad epilepsji czy zbiorową psychozę:roll:. Ale gdzie tam! To była jak praca dobrze naoliwionej maszyny, idealnie współdziałająca wspólnota. Oczywiście opowiadam o wyjmowaniu kanapek, tłuczeniu jaj na na twardo, odkręcaniu termosów i tym podobne...jak to w podróży:lol:
Żadne twarde dechy mnie nie uwierały i było czadowo (im bardziej intensywne były wysiłki podróżujacych, tym wiecej dymu unosiło się w powietrzu;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maciejka
Krysia, jakie rozmawiać, tam ludzie ciężko pracują, nie mają czasu na głupoty!
a ja mam wrazenie wrecz przeciwne- ze bardzo chetnie opowiadaja o swoim zyciu i ciezkiej pracy.. (ten pociag troche jedzie- jest czas i na prace i na rozmowe ;) )zwlaszcza jak podrozny z dalekich stron potrafi dostrzec w nich czlowieka, ktory zarabia na swoj byt tak jak potrafi, tak jak pozwala szerokosc geograficzna, jak na czlowieka- nie na bydlo... a niestety duza czesc turystow zakutych w goretexy odwraca sie do okna, rzuca niewybredne uwagi lub zamyka oczy odlatujac pewnie w marzeniach do jakis mitycznych luksusow UE...
Cytat:
Zamieszczone przez
WojtekR
A stanie wśród "kulturalnych", debilnych, zapijaczonych Polaczków, którzy znają jedynie "partykuły wzmacniające" na k..., ch... i inne, nie jest dla mnie żadną przygodą! Tłum był taki, że jak przeszedłem przez to wulgarne, chamskie polockie piekło, byłem szczęśliwy! ...
jezeli podchodzic do tych ludzi jak do zapijaczonego chamskiego bydla to i oni do ciebie w ten sam sposob beda podchodzic... myslisz ze oni nie widza ze turysta stojacy w kolejce sie wywyzsza, uwaza za cos lepszego a nimi pogradza? wyraznie to widac... wiele razy bylam swiadkiem jak jakis koles uwazal ze on turysta wiec ma prawo wbic sie przed kolejke czy rzucac niewybredne uwagi.. wiec nic dziwnego ze potem "mrowki" sie zmawialy zeby przycisnac cwaniaczka do barierki ;) czy wypchnac calkowicie poza kolejke ;)
A jesli z przemytnikami porozmawiac jak z ludzmi, pomoc babci przeniesc torbe nad barierka a innym babkom potrzymac sufit pociagu jak do srodka ładuja flaszki --od razu "pieklo" zaczyna wygladac troche inaczej.. wiele razy te "chamy i debile" pomagali mi przeniesc plecak przez waskie gardla, czestowali cukierkami, batonikami czy wodka nie wspominajac juz o akcji jak cala przemytnicza gromadka postawila sie ze zrobia okupacje budki jak straznik nie przepusci diewuszki z plecakiem.. to wtedy jak mialam spory problem jak mi zalalo w gorach paszport ze stal sie mocno nieczytelny...
jest takie powiedzenie "usmiechnij sie do swiata a on usmiechnie sie do ciebie" i przewaznie to dziala w wiekszosci okolicznosci...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maciejka
Był to pociąg widmo, żadna godzina nie zgadzała sie z jego rzeczywistym odjazdem;-) ani ta wyszukana w internecie, ani ta wywieszona na dworcu. Najbardziej rzetelnym źródłem informacji okazała się "babcia klozetowa". (...)
.
fajna to musiala byc podroz :-D brzmi jak wstep do jakiejs ciekawej relacji!
Cytat:
Zamieszczone przez
skyrafal
WojtekR, bez obrazy, ale zastanowiłeś się dlaczego tak jest ? myślisz, że ci ludzie przemycają fajki i flaszki, bo to praca o jakiej zawsze marzyli ? właśnie dlatego że nasi politycy wydzierają sobie unijne ochłapy zapomnieli o własnych obywatelach.
proszę bardzo - załóż wielką firmę, daj tysiącom ludzi godziwą pracę i godziwy zarobek to wtedy ponarzekamy na chamstwo i przerywniki. jesli nie masz głowy do interesów to załatw powszechnie dostępne dotacje i nisko oprocentowane kredyty na turystykę czy drobną przedsiębiorczośc, tak żeby każdy mógł bez problemu zarabiac.
tylko mi nie pisz o funduszach UE, bo są wyłącznie dla bogatych, a nie dla takich co kombinują jak koń pod górę żeby przyżyc kolejny miesiąc. to są prawdziwi sprytni biznesowo ludzie, bo mając milion zł w kieszeni łatwo zarobic 100.000zł czyli 10%, prawda ? natomiast mając 200zł zrobic z tego 1200zł - 600% to jest wyczyn. tak to rozpatruj WojtekR.
ja do tych ludzi tez mam szacunek ze pracuja, ze chce im sie wstac rano, stac w deszczu, sniegu i chlodzie- zamiast krasc, napadac czy wyciagac reke po zasilek czy inna jałmuzne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
buba
a nie wspominajac juz o akcji jak cala przemytnicza gromadka postawila sie ze zrobia okupacje budki jak straznik nie przepusci diewuszki z plecakiem.. to wtedy jak mialam spory problem jak mi zalalo w gorach paszport ze stal sie mocno nieczytelny...
.
I puścili;-)
a niektórych z lekko odklejającą się fotką nie ha ha ha.
No, ale tak serio to musiało być niesamowite przeżycie!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Krysia
I puścili;-)
a niektórych z lekko odklejającą się fotką nie ha ha ha.
No, ale tak serio to musiało być niesamowite przeżycie!
puscili :-P choc nazwisko bylo mocno nieczytelne a i kartek policzyc sie nie dalo bo sie tak posklejaly. Ale poparcie kilkudziesieciu osob zrobilo swoje :grin: ale nie ukrywam ze troche mialam stracha jak mnie odstawili na bok z kolejki...
a na koniec jeszcze dostalam w prezencie od jednej mrowki dwie flaszki- takie bylo zamieszanie na odprawie ze goscia wogole nie sprawdzili i przeniosl prawie dwadziescia flaszek ;)
-
Ale fajne opowieści ;) . Tylko mało piszecie o budowie nowych przejść.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
buba
[...]
jezeli podchodzic do tych ludzi jak do zapijaczonego chamskiego bydla to i oni do ciebie w ten sam sposob beda podchodzic... myslisz ze oni nie widza ze turysta stojacy w kolejce sie wywyzsza, uwaza za cos lepszego a nimi pogradza? wyraznie to widac... wiele razy bylam swiadkiem jak jakis koles uwazal ze on turysta wiec ma prawo wbic sie przed kolejke czy rzucac niewybredne uwagi.. wiec nic dziwnego ze potem "mrowki" sie zmawialy zeby przycisnac cwaniaczka do barierki ;) czy wypchnac calkowicie poza kolejke ;)
A jesli z przemytnikami porozmawiac jak z ludzmi, pomoc babci przeniesc torbe nad barierka a innym babkom potrzymac sufit pociagu jak do srodka ładuja flaszki --od razu "pieklo" zaczyna wygladac troche inaczej.. wiele razy te "chamy i debile" pomagali mi przeniesc plecak przez waskie gardla, czestowali cukierkami, batonikami czy wodka nie wspominajac juz o akcji jak cala przemytnicza gromadka postawila sie ze zrobia okupacje budki jak straznik nie przepusci diewuszki z plecakiem.. to wtedy jak mialam spory problem jak mi zalalo w gorach paszport ze stal sie mocno nieczytelny...
jest takie powiedzenie "usmiechnij sie do swiata a on usmiechnie sie do ciebie" i przewaznie to dziala w wiekszosci okolicznosci...
Dzięki Buba za nauki... Następnym razem, o ile się zdecyduję, tak zrobię! Przeniosę przez granicę wszystko, o co poproszą! Nawet zapłacę karę za nie swoją "kontrabandę" :lol: ... i będę się do nich uśmiechał! Może dostanę cukiereczka lub batonika :lol:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wtak
Ale fajne opowieści ;) . Tylko mało piszecie o budowie nowych przejść.
Dokładnie! Chociaż jakiś związek z tematem jest: cukierkowo - pijacki :lol:
-
Skyrafal, proszę, bez demagogii. Każdy wybiera sobie życie, jakie chce. Jedni ciężko pracują, uczą się, wykorzystują swoje zdolności, chcą przede wszystkim coś osiągnąć - inni nie! Przeczytaj o "drodze Andrzeja Radka do szkoły" w "Syzyfowych parcach" :smile: i nie włączaj do tego polityki. A skoro nie widzisz, że to dzięki funduszom UE ludzie na wsi mają lepsze drogi, chodniki, oświetlenie, wodę, kanalizację itp. to twoja sprawa. Jeżeli ci się nie podoba rząd, masz możliwość już w przyszłym roku, by go zmienić. Jeżeli uważasz, że w gminie coś jest nie tak, wystarczy żebyś poszedł na wybory. A jeżeli i to cię nie zadowoli, no cóż, pozostaje emigracja - tam to dopiero jest jak w raju! ;)
Sorry za pouczenia :-)... i wróćmy do zasadniczego tematu wątku
-
Cytat:
Zamieszczone przez
buba
Ogólnie to się z tym zgadzam, ale jednak są wyjątki.
W kolejce do polskiego przejścia w Medyce od strony ukraińskiej (ponad 2,5 roku temu) stało sobie grzecznie około 100 osób i ja też stałam z plecakiem, mile konwersowałam, ludzie byli dla siebie uprzejmi.
Jednak za każdym razem (a przekraczałam tą granicę z 5 lub 6 razy w takich warunkach) pojawiała się ekipa około 10 dość mocno pijanych byczków, którzy odchylali boczną siatkę i ryli się bez kolejki, rozpychało się łokciami, zdarzyło się że nawet przewrócili jakieś kobiety.
Wszyscy stali wyjątkowo potulnie, tylko ja jedna się odezwałam coś w stylu "gdzie się pan tu pcha", na co facet bez słowa mnie z całej siły odepchnął i wrył się do przodu (widziała to obsługa przejścia i nie zareagowała, natomiast zareagowali wtedy kiedy popchnięta przez takiego gościa koleżanka upadła, odesłali ją na koniec kolejki).
Nie wiem dlaczego ta reszta była taka potulna - czy ci faceci to była jakaś miejscowa mafia ?
Takie przeżycia na prawdę nie były specjalnie przyjemne i bardzo się cieszę, że się to skończyło.
Wcześniej aby ci ludzie nie odchylali siatki zrobiono takie dosłownie jakby klatki, gdzie wszyscy musieli stać bezpośrednio przed wejściem do budynku, dosłownie jak zwierzęta.
Bardzo się cieszę, że to się skończyło i od dwóch lat jest normalnie.
Pozdrowienia
Basia
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Basia Z.
Wcześniej aby ci ludzie nie odchylali siatki zrobiono takie dosłownie jakby klatki, gdzie wszyscy musieli stać bezpośrednio przed wejściem do budynku, dosłownie jak zwierzęta.
Ale za to klimat był taki, że niektórzy mogą go dzisiaj z nostalgią wspominać.:lol:
-
6 stron, a ty nadal ani zdjęcia z projektowanych przejść ;)
-
Sorki za opowieści nie na temat;-)
Jako zadośćuczynienie poszperałam w necie, niestety niewiele tego i nic nowego.
Zaczynając od północy: przejście graniczne Dołhobyczów-Uhrynów, w czerwcu 09 wygrany przetarg, w trakcie budowy, przewidywane zakończenie na 2012;
Budomierz-Hruszew rozpoczęto budowę 31.05.10, zakończenie oczywiście na Euro:grin: (pierwsze rozmowy 1988)
Malhowice – Niżankowice w trakcie rozmów.
Im dalej na południe tym (tym bardziej w las:wink:) i mniej konkretów, zamiast przejścia granicznego Smolnik-Boberka propozycja Michniowiec-Mszaniec (czy też Bystre-Mszaniec, albo oba z Łopuszanką); natomiast najmniej prawdopodobne Wołosate-Łubnia (strefa ochrony ścisłej BdPN).
Fotek nie posiadam, na żywo nie widziałam, ale jeśli miałoby się coś dziać w terenie, to najpierw powinna być w necie wiadomość o przetargu na wykonanie, chyba:-?.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maciejka
Malhowice – Niżankowice w trakcie rozmów.
To bardzo optymistyczna wersja: w prasie lokalnej pojawiały się kilka razy informacje, że mówi tylko strona polska. Ukraińskie władze centralne, pomimo poparcia projektu na szczeblu samorządowym, milczą.
Poniżej fragment odpowiedzi na jedną z interpelacji poselskich w tej sprawie.
Cytat:
Zamieszczone przez http://orka2.sejm.gov.pl/IZ6.nsf/main/3B2B009F
Odpowiedź sekretarza stanu w Ministerstwie Spraw Zagranicznych - z upoważnienia ministra -
na zapytanie nr 7528
w sprawie budowy drogowego przejścia granicznego Malhowice - Niżankowice
Szanowny Panie Marszałku! W odpowiedzi na zapytanie posła Marka Rząsy w sprawie budowy drogowego przejścia granicznego Malhowice -Niżankowice przedstawiam następujące informacje.
Stanowisko rządu Rzeczypospolitej Polskiej w sprawie utworzenia przejścia granicznego Malhowice - Niżankowice pozostaje niezmienne. Strona polska podtrzymuje wolę zawarcia porozumienia ze stroną ukraińską w przedmiotowej kwestii, zaproponowanego w nocie nr DPT.I 2265-38-2006/SW/80 z dnia 22 marca 2007 r. W dniu 3 lipca 2007 r. strona ukraińska poinformowała w nocie nr 640/36-011-2861, iż odpowiedź na notę polską zostanie przekazana po zakończeniu uzgodnień wewnętrznych. Do dnia dzisiejszego strona ukraińska nie udzieliła odpowiedzi na przedmiotową notę polską.
[...]
Z wyrazami szacunku
Sekretarz stanu
Jan Borkowski
Warszawa, dnia 17 sierpnia 2010 r.
-
WojtekR, po pierwsze jak widzisz wybory nic nie zmieniają. dlaczego ? dlatego, że politycy za nic nie odpowiadają, a powinni i to przede wszystkim swoim majątkiem. zrobiliście dziurę budżetową - konfiskujemy majątki ministrów, posłów, senatorów itd itd
jeśli masz firmę i narobisz długów to z kogo ściagają ? z Ciebie. natomiast jeśli jesteś ministrem czy premierem to za Twoje błędy płacą podatnicy.
to taka drobna różnica.
przejścia graniczne, drogi, kanalizacja, wodociągi itd. - Kolego, a kto nam finansował np. budowę bieszczadzkich pętli i hydroelektrownie Solina i Myczkowce ? UE czy sami Polacy ?? 20 lat po wojnie jeszcze UE nie było. chyba nie powiesz, że to radzieccy towarzysze dziadka mroza przysłali z workiem pieniędzy.
wg Twojego i nie tylko Twojego myślenia na dzień dzisiejszy taka inwestycja bez środków UE jest po prostu niemozliwa . ale jakoś ją zrobiono
myślmy samodzielnie, a nie powtarzajmy za telewizorem :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
skyrafal
myślmy samodzielnie, a nie powtarzajmy za telewizorem :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
nie wiesz jeszcze ze "wszystko co mamy zawdzieczamy UE!!" ;)
zewszad nas tym sloganem i podobnymi karmia... a ludzie jak barany - chodza i powtarzaja... a jaka indoktrynacje prounijna w szkolach teraz robia- az sie slabo robi jak mi kolezanki opowiadaja...
a powiedz ze jestes przeciw to od razu jestes wrog nr 1 i by cie zlinczowali...
-
Barany???LEMINGI!!!
PS-pieniążki unijne to nie są jakaż cudowna manna z nieba, to są nasze pieniążki wpierw wpłacone do Brukseli, a potem wracają jako unijne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
skyrafal
[...]
przejścia graniczne, drogi, kanalizacja, wodociągi itd. - Kolego, a kto nam finansował np. budowę bieszczadzkich pętli i hydroelektrownie Solina i Myczkowce ? UE czy sami Polacy ?? 20 lat po wojnie jeszcze UE nie było. chyba nie powiesz, że to radzieccy towarzysze dziadka mroza przysłali z workiem pieniędzy.
Obejrzyj "Chudego i innych", "Człowieka z marmuru" - to się dowiesz jak wyglądała budowa "sztandarowych inwestycji socjalizmu" (łatwiej ci będzie zrozumieć, bo to obrazki). Chcesz do takich praktyk wrócić?
Poza tym gratuluję ci samodzielnego myślenia ... pod dyktando jednej z eurosceptycznych partii i jej wodza... :mrgreen::mrgreen::mrgreen: . Ręce opadają...
-
Ale spamujecie:) Marcowego tu nie było?:P
Dajcie spokój tej nieszczęsnej UE. Ja mam o niej zdanie proste: im się tusza bardziej zwiększa, tym bardziej spada ruchliwość itd. Aż do zawału. A co do przejść - marzy mi się przejście na przeł. Użockiej dla pieszochodów z rukzakami. Ale nikt takiego nie ustanowi, bo gdzie tu jakiś splendor dla politykierów? I to jest potworny problem. Wymyślcie ideologię, którą łykną politycy, a która uzasadni (nawet całkowicie demagogicznie) przejście j.w.
Dla mnie jest rzeczą nienormalną, że muszę z Grobu Hrabini dymać do pobliskiej stacji w Siankach 1,5 doby na około dwóch powiatów. I przejścia bardziej na północ mało wg mnie zmienią, bo będą nakierowane na samochodziarzy. Rukzaki nadal będą skazane na włóczęgę z dala od gór, wyczekiwanie godzinami na okazje, szybkie połączenia za niecałe 5 godzin w zadupiach ukraińskich itp. A było kiedyś jak było - w ciągu 4 dni marszu osiągano Gorgany;> z okolic UG:D Może bym wlókł się i 6 dni w tym samym celu. Ale górami, a nie pojezdami i marszrutkami. Dla mnie cenny stał się czas. Mam go cholernie mało na wyprawy na wschód i żal mi tyłek ściska, gdy przypomnę sobie zabójcze tempo podróżowania po UA. Jestem za przejściami turystycznymi, pieszymi, nawet w rezerwatach ścisłych BdPN-u;>
Pozdrawiam,
Derty
-
Derty, i to by było na tyle...
Pozdrowaśki dla ciebie
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Krysia
Barany???LEMINGI!!!
.
sorki, moj błąd! ;) masz racje- to lepiej pasuje :lol:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Derty
. Dla mnie cenny stał się czas. Mam go cholernie mało na wyprawy na wschód i żal mi tyłek ściska, gdy przypomnę sobie zabójcze tempo podróżowania po UA.
mnie to najbardziej dobija tempo podrozowania przez polske w strone ukrainy- pociag z olawy jedzie 9 godzin do przemysla :(
i to kiedys slyszalam dobre powiedzenie ze "pociagi powinny byc albo klimatyczne albo szybkie i wygodne" a nasze niestety nie sa ani takie ani takie...
Cytat:
Zamieszczone przez
Derty
Rukzaki nadal będą skazane na włóczęgę z dala od gór, wyczekiwanie godzinami na okazje, szybkie połączenia za niecałe 5 godzin w zadupiach ukraińskich itp.
no to rzeczywiscie moze byc problem dla tych , ktorzy na ukraine jada tylko i wylacznie dla gor a wioski, marszrutki, stopy sa tylko srodkiem na dostanie sie ku gorom..przykrym i powolnym srodkiem...wtedy serio duzo czasu mozna uznac za stracony..
tacy jak ja maja sie lepiej- bo wloczega czy z dala od gor czy z bliska jest taka sama radosna wloczega :-) byle tylko byc juz na ukrainie- uraczyc oko wioskami, podniebienie kwasem a nos zapachem gruzawikowej benzyny :-)
-
Derty chcieć to móc.
Jakbyś tylko chciał to byś wyjechał sobie i na 2 dni w Gorgany.
Ale chcieć, trzeba chcieć!!!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
buba
no to rzeczywiscie moze byc problem dla tych , ktorzy na ukraine jada tylko i wylacznie dla gor a wioski, marszrutki, stopy sa tylko srodkiem na dostanie sie ku gorom..przykrym i powolnym srodkiem...
tacy jak ja maja sie lepiej- bo wloczega czy z dala od gor czy z bliska jest taka sama radosna wloczega :-) byle tylko byc juz na ukrainie :-)
hmmm z tym powolnym to chyba nie tak.
Ja w niecałą dobę dostałam się z Olsztyna do Ust Czornej w lecie, z czego jednak większość czasu to podróż do polskiej granicy. A na Ukrainie nawet zdążyłam 3h piwko we Lwowie zaliczyć.
Reszta odbyła się bardzo płynnie;-)))
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Krysia
Derty chcieć to móc.
Jakbyś tylko chciał to byś wyjechał sobie i na 2 dni w Gorgany.
Ale chcieć, trzeba chcieć!!!
majac 2 dni spod jeleniej w gorgany????????? nie mow jeszcze ze pociagiem przez walbrzych ;) zdradz mi ten sekret jak!!!! plissssssssss
chyba na piwo do osmolody by nie zdazyl ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Krysia
hmmm z tym powolnym to chyba nie tak.
no chyba ze ktos postanowi ze lwowa do uzhorodu elektriczka pojechac ;) "powolnie" to drugie slowo po "klimatycznie" ktore mi sie nasuwa ;)
-
Ej nie w 2 dni, a na 2 dni;-)
Tyle urlopu, żeby na 2 dni tam pojechać to każdy sobie wygospodaruje.
Tylko trzeba chcieć
-
Dzisiaj, kiedy obszar Schengen obejmuje prawie całą Europę, samo pojęcie "przejście graniczne" jest już anachronizmem.
Buba, jak można w takim momencie historii być zwolennikiem status quo w temacie przejść granicznych z Ukrainą? Osobiście mam nadzieję dożyć chwili, że Ukraina też będzie w strefie Schengen i będzie można przejechać z Paryża do Lwowa bez żadnej kontroli. Jeżeli nie ja, to Ty na pewno się tego doczekasz. A może nie chcesz tego?
Krysiu, Tobie też nie szkoda czasu spędzanego bezsensownie na dzisiejszych "przejściach granicznych"?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andrzej627
Krysiu, Tobie też nie szkoda czasu spędzanego bezsensownie na dzisiejszych "przejściach granicznych"?
Nie, bo poznałam tam różnych ludzi i ciekawych i mniej ciekawych i jestem bogatsza o nowe doznania Andrzejku.
Nie zamykaj się na świat, a świat nie zamknie się na Ciebie;-))
I polecam granicę z Israelem. A tak, żeby było milej to ją pokonywać od strony np. Jordanii i mieć w paszporcie wizę z Iranu.
POEZJA!!!
ha ha ha
a nie tam jakaś malunia kolejeczka na ukraińskiej granicy
-
Cytat:
Zamieszczone przez
buba
no chyba ze ktos postanowi ze lwowa do uzhorodu elektriczka pojechac ;) "powolnie" to drugie slowo po "klimatycznie" ktore mi sie nasuwa ;)
Buba, wyobraź sobie, że kiedyś jechałem tym pociągiem. Było to w czasach, gdy Związek Radziecki trzymał się jeszcze dobrze. Mogę opowiadać anegdoty z tej podroży, ale nie wspominam jej z nostalgią. Wprost przeciwnie, nie chciałbym ponownie przeżywać tego "klimatu".
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andrzej627
Buba, wyobraź sobie, że kiedyś jechałem tym pociągiem. Było to w czasach, gdy Związek Radziecki trzymał się jeszcze dobrze. Mogę opowiadać anegdoty z tej podroży, ale nie wspominam jej z nostalgią. Wprost przeciwnie, nie chciałbym ponownie przeżywać tego "klimatu".
No to z całym szacunkiem po co chcesz jechać na Ukrainę?
Szpicbergen zły?Albo Alpy "cywilizowane"?
Wschód nie jest dla każdego i niechaj nigdy nie będzie.
Takie moje życzenie przy spadającej gwiazdce z nieba.
-
Bubo,
Ja bardzo bym chciał mieć tyle czasu, żeby sobie leżeć w rowie koło Sianek w oczekiwaniu na marszrutkę. Ale go nie mam. Muszę wybierać miedzy rowem a pikami. To mnie czasem drażni ale cóż robić. Jak się ostatecznie wnerwię, to wezmę domek i się przeprowadzę w Biesy:D
ŻĄDAM PLECAKOWEGO PRZEJSCIA GRANICZNEGO W SIANKACH!:)
Co do 2 dni z Jeleniej w Gorgany to powiem, że można. Autostradami przez Czechy i Słowakię, a dalej za pomocą PKP lub nadal swoim bolidem. Chyba zaczynam się skłaniac do takich rozwiazań. Lecz nie w tym jest problem, a w tym, o czym pisałem ze 3 lata temu - Chciałbym łazić w sposób nieskrępowany po całych Karpatach. Istnienie granic jest tu barierą istotną. Mnie się one nie podobają, bo marzy mi się świat gór bez granic. Wiem, wiem...czysty idealizm. Ale marzenia można mieć chyba?:)
Derty
-
Derty na 2 dni się da i PKP stosując od Was. Teraz masz długi weekend.
Gdzie jedziesz???
Ojej, nigdzie?bo daleko, bo zimno, bo mnie się nie chce...
A 4 dni to akurat, żeby gdzieś te 2 dni sobie pobyć, 2 na dojazd, 2 na miejscu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andrzej627
osobiście mam nadzieję dożyć chwili, że ukraina też będzie w strefie schengen i będzie można przejechać z paryża do lwowa bez żadnej kontroli. Jeżeli nie ja, to ty na pewno się tego doczekasz. A może nie chcesz tego?
zdecydowanie nie!
Cytat:
Zamieszczone przez
Krysia
Wschód nie jest dla każdego i niechaj nigdy nie będzie.
Takie moje życzenie przy spadającej gwiazdce z nieba.
zdecydowanie tak!