Strona 5 z 31 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 15 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 302

Wątek: Nowe przejścia graniczne z Ukrainą w budowie

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2005

Domyślnie Odp: Nowe przejścia graniczne z Ukrainą w budowie

Cytat Zamieszczone przez buba Zobacz posta

im trudniej tym lepiej...aby pojechali tylko ci ktorzy naprawde chca jechac TAM, ktorzy wiedza gdzie jada i wiedza na co sie pisza... bo nadmiar ulatwien skutkuje potem ze spotyka sie na ukrainie takich co brzydza sie miejscowa ludnoscia, wszedzie im brudno, domagaja sie przestrzegania norm UE albo "żądaja" w knajpach menu po angielsku.. jakby takich raz i drugi porzadnie potrzepali na granicy pewnie by trzeci raz juz nie pojechali... albo by pokochali ukraine taka jaka jest... jedno i drugie rozwiazanie jest dobre
    Buba, myślę, że żartujesz... i nie jesteś masochistką! Co innego jest spotkać się z autentyczną, życzliwą i przyjazną atmosferą na Ukrainie, z fantastycznymi ludźmi w górskich wioskach, do których dociera się z trudem i lokalnymi atrakcjami, a co innego z chamstwem ziomków, którzy chcą cię potraktować, jak juczne i przemytnicze zwierzę. Rezygnuję więc z takich doznań, a doświadczeń z tym związanych mam już dość!
    Co do ułatwień...
    Są tacy, którzy bez nich nie potrafią żyć, ale są też i tacy, którzy z nich rezygnują. Ja osobiście wolę np. wejść na Szrenicę niż wjechać kolejką, ale to nie znaczy, że za każdym razem wchodzę. Czy to źle?
    Nie zawsze by wejść na szczyt, trzeba wybierać najtrudniejszą drogę do bazy... Poza tym nie róbmy ze wszystkiego skansenu, zbyt w nim śmierdzi trupem! Zdecydowanie wolę życie...

Malkontent Roku 2009 Awatar Krysia
    Na forum od
    09.2006

Marudzicie.
    Ja pamiętam czasy kiedy paszportu w domu nie miałam, kiedy na każdej granicy mnie trzepali itd.
    I nie przeszkadza mi ukraińska granica.
    Ani żadna inna.
    A tym co narzekają na ukraińskie granice polecam tę z Izraelem. Wtedy się okaże, że na tej ukraińskiej to pełna kulturka jest nawet w najgorszym tłumie!
    "...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
    Nikt nie zabroni nam śnić..."
    Bogdan Loebl

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Cytat Zamieszczone przez WojtekR Zobacz posta
    Co innego jest spotkać się z autentyczną, życzliwą i przyjazną atmosferą na Ukrainie, z fantastycznymi ludźmi w górskich wioskach, do których dociera się z trudem i lokalnymi atrakcjami, .
    im bedzie bardziej cywilizowanie na granicy, im wiecej ulatwien na kazdym kroku- tym bedzie mniej tych wiosek, przyjaznej atmosfery i zyczliwych ludzi... ogniwa sprzezone...

Nie zawsze by wejść na szczyt, trzeba wybierać najtrudniejszą drogę do bazy... Poza tym nie róbmy ze wszystkiego skansenu, zbyt w nim śmierdzi trupem! Zdecydowanie wolę życie...
    wiec nic bardziej prostego.. caly zachod, zreszta polska juz tez...otwarte granice, pelna kultura, zero skansenu- wspaniale zycie... mozna sie cieszyc do woli... jezdzic i zwiedzac do utraty sil... bez zbednych atrakcji i nielubianych przygod...

dlaczego wszystko ujednolicac? niech swiat pozostanie roznorodny aby kazdy znalazl cos dla siebie.. niechby wschod zostal wschodem a zachod zachodem...a kazdy z nas ma wolny wybor gdzie sobie pojechac i odnalezc to co lubi..

. Ja osobiście wolę np. wejść na Szrenicę niż wjechać kolejką, ale to nie znaczy, że za każdym razem wchodzę. Czy to źle?
    ...
    nie uwazam ze wjechanie na szrenice wyciagiem jest czyms zlym.

ale za zle uwazam aby żądac zeby na kazda gore zbudowac wyciag by wszedzie bylo latwiej..
    Ostatnio edytowane przez buba ; 01-11-2010 o 21:27
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Bieszczadnik
    Na forum od
    05.2009

Cytat Zamieszczone przez Krysia Zobacz posta
    Jeszcze tylko bym chciała w "przemytniczku" się przejechać, tam to dopiero klimacik;-))))
    Tym Jasło - Chyrów?
    O tym:http://www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll...5282606&Ref=PH ?

Wielokrotnie miałem wątpliwą przyjemność. Nie polecam. Tyłek boli od tych komfortowych siedzisk. Trochę zimno bez ogrzewania jesienią i książkę źle bez działających świetlówek czytać.

Bieszczadnik
    Na forum od
    04.2009

WojtekR, bez obrazy, ale zastanowiłeś się dlaczego tak jest ? myślisz, że ci ludzie przemycają fajki i flaszki, bo to praca o jakiej zawsze marzyli ? właśnie dlatego że nasi politycy wydzierają sobie unijne ochłapy zapomnieli o własnych obywatelach.

proszę bardzo - załóż wielką firmę, daj tysiącom ludzi godziwą pracę i godziwy zarobek to wtedy ponarzekamy na chamstwo i przerywniki. jesli nie masz głowy do interesów to załatw powszechnie dostępne dotacje i nisko oprocentowane kredyty na turystykę czy drobną przedsiębiorczośc, tak żeby każdy mógł bez problemu zarabiac.
    tylko mi nie pisz o funduszach UE, bo są wyłącznie dla bogatych, a nie dla takich co kombinują jak koń pod górę żeby przyżyc kolejny miesiąc. to są prawdziwi sprytni biznesowo ludzie, bo mając milion zł w kieszeni łatwo zarobic 100.000zł czyli 10%, prawda ? natomiast mając 200zł zrobic z tego 1200zł - 600% to jest wyczyn. tak to rozpatruj WojtekR.

potem Andzej napisze o mitach UE.
    tylko, że prawda jest taka, że UE wisi nam ogromne odszkodowania. jeśli nie wiecie za co te odszkodowania w następnym poscie

Na forum od
    09.2006

Cytat Zamieszczone przez kufel Zobacz posta
    Wielokrotnie miałem wątpliwą przyjemność. Nie polecam. Tyłek boli od tych komfortowych siedzisk. Trochę zimno bez ogrzewania jesienią i książkę źle bez działających świetlówek czytać.
    Książkę to ja sobie mogę w domu poczytać. Nie lepiej porozmawiać z ludźmi w koło?I cieplej się zrobi, i siedzenia w pupę nie będą uwierały.
    Tak, tak tym właśnie chcę.
    W dziwnych godzinach on odchodzi no i kończy w dziwnym miejscu, w sensie daleko od domu. Dużo prościej mnie z Przemyśla się do domu dostać, niż z jakiś UD;-) Ale kiedyś pojadę!Tak jak Buba pisze muszę się jednak z tym kiedyś pospieszyć.
    Bogdan Loebl

Bieszczadnik Awatar maciejka
    Na forum od
    07.2009

Cytat Zamieszczone przez Krysia Zobacz posta
    Książkę to ja sobie mogę w domu poczytać. Nie lepiej porozmawiać z ludźmi w koło?I cieplej się zrobi, i siedzenia w pupę nie będą uwierały.
    (...) W dziwnych godzinach on odchodzi
    Krysia, jakie rozmawiać, tam ludzie ciężko pracują, nie mają czasu na głupoty!
    A że jest to podróż niezwykła, to się akurat zgadzam, dlatego ją zapamiętam, choć minęła nawet nie wiem kiedy...
    Był to pociąg widmo, żadna godzina nie zgadzała sie z jego rzeczywistym odjazdem;-) ani ta wyszukana w internecie, ani ta wywieszona na dworcu. Najbardziej rzetelnym źródłem informacji okazała się "babcia klozetowa".
    My turysci, zmieścilismy sie na dwóch ławkach, pozostała część jedynego, z resztą wagonu, to byli ludzie podróżujący.
    Tylko pociąg ruszył, a wszystko wokół mnie też zaczęło się ruszać. Z pozoru wyglądało to na nerwowe i histeryczne poczynania, przypominajace napad epilepsji czy zbiorową psychozę. Ale gdzie tam! To była jak praca dobrze naoliwionej maszyny, idealnie współdziałająca wspólnota. Oczywiście opowiadam o wyjmowaniu kanapek, tłuczeniu jaj na na twardo, odkręcaniu termosów i tym podobne...jak to w podróży
    Żadne twarde dechy mnie nie uwierały i było czadowo (im bardziej intensywne były wysiłki podróżujacych, tym wiecej dymu unosiło się w powietrzu;-)
    „Oni leżą w swych domach i historia każdego z nich mogłaby się potoczyć w dowolną stronę, gdyby nie los, który mieszka z nimi pod jednym dachem, trzyma w zanadrzu pewną liczbę możliwości, ale nigdy nie przekroczy samego siebie (...)”
    A. Stasiuk „Dukla”

Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Cytat Zamieszczone przez maciejka Zobacz posta
    Krysia, jakie rozmawiać, tam ludzie ciężko pracują, nie mają czasu na głupoty!
    a ja mam wrazenie wrecz przeciwne- ze bardzo chetnie opowiadaja o swoim zyciu i ciezkiej pracy.. (ten pociag troche jedzie- jest czas i na prace i na rozmowe )zwlaszcza jak podrozny z dalekich stron potrafi dostrzec w nich czlowieka, ktory zarabia na swoj byt tak jak potrafi, tak jak pozwala szerokosc geograficzna, jak na czlowieka- nie na bydlo... a niestety duza czesc turystow zakutych w goretexy odwraca sie do okna, rzuca niewybredne uwagi lub zamyka oczy odlatujac pewnie w marzeniach do jakis mitycznych luksusow UE...

A stanie wśród "kulturalnych", debilnych, zapijaczonych Polaczków, którzy znają jedynie "partykuły wzmacniające" na k..., ch... i inne, nie jest dla mnie żadną przygodą! Tłum był taki, że jak przeszedłem przez to wulgarne, chamskie polockie piekło, byłem szczęśliwy! ...
    jezeli podchodzic do tych ludzi jak do zapijaczonego chamskiego bydla to i oni do ciebie w ten sam sposob beda podchodzic... myslisz ze oni nie widza ze turysta stojacy w kolejce sie wywyzsza, uwaza za cos lepszego a nimi pogradza? wyraznie to widac... wiele razy bylam swiadkiem jak jakis koles uwazal ze on turysta wiec ma prawo wbic sie przed kolejke czy rzucac niewybredne uwagi.. wiec nic dziwnego ze potem "mrowki" sie zmawialy zeby przycisnac cwaniaczka do barierki czy wypchnac calkowicie poza kolejke
    A jesli z przemytnikami porozmawiac jak z ludzmi, pomoc babci przeniesc torbe nad barierka a innym babkom potrzymac sufit pociagu jak do srodka ładuja flaszki --od razu "pieklo" zaczyna wygladac troche inaczej.. wiele razy te "chamy i debile" pomagali mi przeniesc plecak przez waskie gardla, czestowali cukierkami, batonikami czy wodka nie wspominajac juz o akcji jak cala przemytnicza gromadka postawila sie ze zrobia okupacje budki jak straznik nie przepusci diewuszki z plecakiem.. to wtedy jak mialam spory problem jak mi zalalo w gorach paszport ze stal sie mocno nieczytelny...

jest takie powiedzenie "usmiechnij sie do swiata a on usmiechnie sie do ciebie" i przewaznie to dziala w wiekszosci okolicznosci...
    Ostatnio edytowane przez buba ; 02-11-2010 o 09:35
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Cytat Zamieszczone przez maciejka Zobacz posta
    Był to pociąg widmo, żadna godzina nie zgadzała sie z jego rzeczywistym odjazdem;-) ani ta wyszukana w internecie, ani ta wywieszona na dworcu. Najbardziej rzetelnym źródłem informacji okazała się "babcia klozetowa". (...)
    .
    fajna to musiala byc podroz brzmi jak wstep do jakiejs ciekawej relacji!

Cytat Zamieszczone przez skyrafal Zobacz posta
    WojtekR, bez obrazy, ale zastanowiłeś się dlaczego tak jest ? myślisz, że ci ludzie przemycają fajki i flaszki, bo to praca o jakiej zawsze marzyli ? właśnie dlatego że nasi politycy wydzierają sobie unijne ochłapy zapomnieli o własnych obywatelach.

proszę bardzo - załóż wielką firmę, daj tysiącom ludzi godziwą pracę i godziwy zarobek to wtedy ponarzekamy na chamstwo i przerywniki. jesli nie masz głowy do interesów to załatw powszechnie dostępne dotacje i nisko oprocentowane kredyty na turystykę czy drobną przedsiębiorczośc, tak żeby każdy mógł bez problemu zarabiac.
    tylko mi nie pisz o funduszach UE, bo są wyłącznie dla bogatych, a nie dla takich co kombinują jak koń pod górę żeby przyżyc kolejny miesiąc. to są prawdziwi sprytni biznesowo ludzie, bo mając milion zł w kieszeni łatwo zarobic 100.000zł czyli 10%, prawda ? natomiast mając 200zł zrobic z tego 1200zł - 600% to jest wyczyn. tak to rozpatruj WojtekR.
    ja do tych ludzi tez mam szacunek ze pracuja, ze chce im sie wstac rano, stac w deszczu, sniegu i chlodzie- zamiast krasc, napadac czy wyciagac reke po zasilek czy inna jałmuzne.
    Ostatnio edytowane przez buba ; 02-11-2010 o 09:31

Na forum od
    09.2006

Cytat Zamieszczone przez buba Zobacz posta
    a nie wspominajac juz o akcji jak cala przemytnicza gromadka postawila sie ze zrobia okupacje budki jak straznik nie przepusci diewuszki z plecakiem.. to wtedy jak mialam spory problem jak mi zalalo w gorach paszport ze stal sie mocno nieczytelny...
    .
    I puścili;-)
    a niektórych z lekko odklejającą się fotką nie ha ha ha.
    No, ale tak serio to musiało być niesamowite przeżycie!
    Bogdan Loebl

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)