Pokaż wyniki od 1 do 10 z 302

Wątek: Nowe przejścia graniczne z Ukrainą w budowie

Mieszany widok

Bieszczadnik Awatar maciejka
    Na forum od
    07.2009

Domyślnie Odp: Nowe przejścia graniczne z Ukrainą w budowie

Cytat Zamieszczone przez Krysia Zobacz posta
    Książkę to ja sobie mogę w domu poczytać. Nie lepiej porozmawiać z ludźmi w koło?I cieplej się zrobi, i siedzenia w pupę nie będą uwierały.
    (...) W dziwnych godzinach on odchodzi
    Krysia, jakie rozmawiać, tam ludzie ciężko pracują, nie mają czasu na głupoty!
    A że jest to podróż niezwykła, to się akurat zgadzam, dlatego ją zapamiętam, choć minęła nawet nie wiem kiedy...
    Był to pociąg widmo, żadna godzina nie zgadzała sie z jego rzeczywistym odjazdem;-) ani ta wyszukana w internecie, ani ta wywieszona na dworcu. Najbardziej rzetelnym źródłem informacji okazała się "babcia klozetowa".
    My turysci, zmieścilismy sie na dwóch ławkach, pozostała część jedynego, z resztą wagonu, to byli ludzie podróżujący.
    Tylko pociąg ruszył, a wszystko wokół mnie też zaczęło się ruszać. Z pozoru wyglądało to na nerwowe i histeryczne poczynania, przypominajace napad epilepsji czy zbiorową psychozę. Ale gdzie tam! To była jak praca dobrze naoliwionej maszyny, idealnie współdziałająca wspólnota. Oczywiście opowiadam o wyjmowaniu kanapek, tłuczeniu jaj na na twardo, odkręcaniu termosów i tym podobne...jak to w podróży
    Żadne twarde dechy mnie nie uwierały i było czadowo (im bardziej intensywne były wysiłki podróżujacych, tym wiecej dymu unosiło się w powietrzu;-)
    „Oni leżą w swych domach i historia każdego z nich mogłaby się potoczyć w dowolną stronę, gdyby nie los, który mieszka z nimi pod jednym dachem, trzyma w zanadrzu pewną liczbę możliwości, ale nigdy nie przekroczy samego siebie (...)”
    A. Stasiuk „Dukla”

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Cytat Zamieszczone przez maciejka Zobacz posta
    Krysia, jakie rozmawiać, tam ludzie ciężko pracują, nie mają czasu na głupoty!
    a ja mam wrazenie wrecz przeciwne- ze bardzo chetnie opowiadaja o swoim zyciu i ciezkiej pracy.. (ten pociag troche jedzie- jest czas i na prace i na rozmowe )zwlaszcza jak podrozny z dalekich stron potrafi dostrzec w nich czlowieka, ktory zarabia na swoj byt tak jak potrafi, tak jak pozwala szerokosc geograficzna, jak na czlowieka- nie na bydlo... a niestety duza czesc turystow zakutych w goretexy odwraca sie do okna, rzuca niewybredne uwagi lub zamyka oczy odlatujac pewnie w marzeniach do jakis mitycznych luksusow UE...

Cytat Zamieszczone przez WojtekR Zobacz posta
    A stanie wśród "kulturalnych", debilnych, zapijaczonych Polaczków, którzy znają jedynie "partykuły wzmacniające" na k..., ch... i inne, nie jest dla mnie żadną przygodą! Tłum był taki, że jak przeszedłem przez to wulgarne, chamskie polockie piekło, byłem szczęśliwy! ...
    jezeli podchodzic do tych ludzi jak do zapijaczonego chamskiego bydla to i oni do ciebie w ten sam sposob beda podchodzic... myslisz ze oni nie widza ze turysta stojacy w kolejce sie wywyzsza, uwaza za cos lepszego a nimi pogradza? wyraznie to widac... wiele razy bylam swiadkiem jak jakis koles uwazal ze on turysta wiec ma prawo wbic sie przed kolejke czy rzucac niewybredne uwagi.. wiec nic dziwnego ze potem "mrowki" sie zmawialy zeby przycisnac cwaniaczka do barierki czy wypchnac calkowicie poza kolejke
    A jesli z przemytnikami porozmawiac jak z ludzmi, pomoc babci przeniesc torbe nad barierka a innym babkom potrzymac sufit pociagu jak do srodka ładuja flaszki --od razu "pieklo" zaczyna wygladac troche inaczej.. wiele razy te "chamy i debile" pomagali mi przeniesc plecak przez waskie gardla, czestowali cukierkami, batonikami czy wodka nie wspominajac juz o akcji jak cala przemytnicza gromadka postawila sie ze zrobia okupacje budki jak straznik nie przepusci diewuszki z plecakiem.. to wtedy jak mialam spory problem jak mi zalalo w gorach paszport ze stal sie mocno nieczytelny...

jest takie powiedzenie "usmiechnij sie do swiata a on usmiechnie sie do ciebie" i przewaznie to dziala w wiekszosci okolicznosci...
    Ostatnio edytowane przez buba ; 02-11-2010 o 10:35
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Malkontent Roku 2009 Awatar Krysia
    Na forum od
    09.2006

Cytat Zamieszczone przez buba Zobacz posta
    a nie wspominajac juz o akcji jak cala przemytnicza gromadka postawila sie ze zrobia okupacje budki jak straznik nie przepusci diewuszki z plecakiem.. to wtedy jak mialam spory problem jak mi zalalo w gorach paszport ze stal sie mocno nieczytelny...
    .
    I puścili;-)
    a niektórych z lekko odklejającą się fotką nie ha ha ha.
    No, ale tak serio to musiało być niesamowite przeżycie!
    "...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
    Nikt nie zabroni nam śnić..."
    Bogdan Loebl

Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Cytat Zamieszczone przez Krysia Zobacz posta
    I puścili;-)
    a niektórych z lekko odklejającą się fotką nie ha ha ha.
    No, ale tak serio to musiało być niesamowite przeżycie!
    puscili choc nazwisko bylo mocno nieczytelne a i kartek policzyc sie nie dalo bo sie tak posklejaly. Ale poparcie kilkudziesieciu osob zrobilo swoje ale nie ukrywam ze troche mialam stracha jak mnie odstawili na bok z kolejki...

a na koniec jeszcze dostalam w prezencie od jednej mrowki dwie flaszki- takie bylo zamieszanie na odprawie ze goscia wogole nie sprawdzili i przeniosl prawie dwadziescia flaszek
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2005

Skyrafal, proszę, bez demagogii. Każdy wybiera sobie życie, jakie chce. Jedni ciężko pracują, uczą się, wykorzystują swoje zdolności, chcą przede wszystkim coś osiągnąć - inni nie! Przeczytaj o "drodze Andrzeja Radka do szkoły" w "Syzyfowych parcach" i nie włączaj do tego polityki. A skoro nie widzisz, że to dzięki funduszom UE ludzie na wsi mają lepsze drogi, chodniki, oświetlenie, wodę, kanalizację itp. to twoja sprawa. Jeżeli ci się nie podoba rząd, masz możliwość już w przyszłym roku, by go zmienić. Jeżeli uważasz, że w gminie coś jest nie tak, wystarczy żebyś poszedł na wybory. A jeżeli i to cię nie zadowoli, no cóż, pozostaje emigracja - tam to dopiero jest jak w raju!
    Sorry za pouczenia ... i wróćmy do zasadniczego tematu wątku

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2005

[...]
    jezeli podchodzic do tych ludzi jak do zapijaczonego chamskiego bydla to i oni do ciebie w ten sam sposob beda podchodzic... myslisz ze oni nie widza ze turysta stojacy w kolejce sie wywyzsza, uwaza za cos lepszego a nimi pogradza? wyraznie to widac... wiele razy bylam swiadkiem jak jakis koles uwazal ze on turysta wiec ma prawo wbic sie przed kolejke czy rzucac niewybredne uwagi.. wiec nic dziwnego ze potem "mrowki" sie zmawialy zeby przycisnac cwaniaczka do barierki czy wypchnac calkowicie poza kolejke
    A jesli z przemytnikami porozmawiac jak z ludzmi, pomoc babci przeniesc torbe nad barierka a innym babkom potrzymac sufit pociagu jak do srodka ładuja flaszki --od razu "pieklo" zaczyna wygladac troche inaczej.. wiele razy te "chamy i debile" pomagali mi przeniesc plecak przez waskie gardla, czestowali cukierkami, batonikami czy wodka nie wspominajac juz o akcji jak cala przemytnicza gromadka postawila sie ze zrobia okupacje budki jak straznik nie przepusci diewuszki z plecakiem.. to wtedy jak mialam spory problem jak mi zalalo w gorach paszport ze stal sie mocno nieczytelny...

jest takie powiedzenie "usmiechnij sie do swiata a on usmiechnie sie do ciebie" i przewaznie to dziala w wiekszosci okolicznosci...
    Dzięki Buba za nauki... Następnym razem, o ile się zdecyduję, tak zrobię! Przeniosę przez granicę wszystko, o co poproszą! Nawet zapłacę karę za nie swoją "kontrabandę" ... i będę się do nich uśmiechał! Może dostanę cukiereczka lub batonika

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Ogólnie to się z tym zgadzam, ale jednak są wyjątki.
    W kolejce do polskiego przejścia w Medyce od strony ukraińskiej (ponad 2,5 roku temu) stało sobie grzecznie około 100 osób i ja też stałam z plecakiem, mile konwersowałam, ludzie byli dla siebie uprzejmi.
    Jednak za każdym razem (a przekraczałam tą granicę z 5 lub 6 razy w takich warunkach) pojawiała się ekipa około 10 dość mocno pijanych byczków, którzy odchylali boczną siatkę i ryli się bez kolejki, rozpychało się łokciami, zdarzyło się że nawet przewrócili jakieś kobiety.
    Wszyscy stali wyjątkowo potulnie, tylko ja jedna się odezwałam coś w stylu "gdzie się pan tu pcha", na co facet bez słowa mnie z całej siły odepchnął i wrył się do przodu (widziała to obsługa przejścia i nie zareagowała, natomiast zareagowali wtedy kiedy popchnięta przez takiego gościa koleżanka upadła, odesłali ją na koniec kolejki).
    Nie wiem dlaczego ta reszta była taka potulna - czy ci faceci to była jakaś miejscowa mafia ?

Takie przeżycia na prawdę nie były specjalnie przyjemne i bardzo się cieszę, że się to skończyło.

Wcześniej aby ci ludzie nie odchylali siatki zrobiono takie dosłownie jakby klatki, gdzie wszyscy musieli stać bezpośrednio przed wejściem do budynku, dosłownie jak zwierzęta.

Bardzo się cieszę, że to się skończyło i od dwóch lat jest normalnie.

Pozdrowienia

Basia

Cytat Zamieszczone przez Basia Z. Zobacz posta
    Wcześniej aby ci ludzie nie odchylali siatki zrobiono takie dosłownie jakby klatki, gdzie wszyscy musieli stać bezpośrednio przed wejściem do budynku, dosłownie jak zwierzęta.
    Ale za to klimat był taki, że niektórzy mogą go dzisiaj z nostalgią wspominać.

Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Cytat Zamieszczone przez maciejka Zobacz posta
    Był to pociąg widmo, żadna godzina nie zgadzała sie z jego rzeczywistym odjazdem;-) ani ta wyszukana w internecie, ani ta wywieszona na dworcu. Najbardziej rzetelnym źródłem informacji okazała się "babcia klozetowa". (...)
    .
    fajna to musiala byc podroz brzmi jak wstep do jakiejs ciekawej relacji!

Cytat Zamieszczone przez skyrafal Zobacz posta
    WojtekR, bez obrazy, ale zastanowiłeś się dlaczego tak jest ? myślisz, że ci ludzie przemycają fajki i flaszki, bo to praca o jakiej zawsze marzyli ? właśnie dlatego że nasi politycy wydzierają sobie unijne ochłapy zapomnieli o własnych obywatelach.

proszę bardzo - załóż wielką firmę, daj tysiącom ludzi godziwą pracę i godziwy zarobek to wtedy ponarzekamy na chamstwo i przerywniki. jesli nie masz głowy do interesów to załatw powszechnie dostępne dotacje i nisko oprocentowane kredyty na turystykę czy drobną przedsiębiorczośc, tak żeby każdy mógł bez problemu zarabiac.
    tylko mi nie pisz o funduszach UE, bo są wyłącznie dla bogatych, a nie dla takich co kombinują jak koń pod górę żeby przyżyc kolejny miesiąc. to są prawdziwi sprytni biznesowo ludzie, bo mając milion zł w kieszeni łatwo zarobic 100.000zł czyli 10%, prawda ? natomiast mając 200zł zrobic z tego 1200zł - 600% to jest wyczyn. tak to rozpatruj WojtekR.
    ja do tych ludzi tez mam szacunek ze pracuja, ze chce im sie wstac rano, stac w deszczu, sniegu i chlodzie- zamiast krasc, napadac czy wyciagac reke po zasilek czy inna jałmuzne.
    Ostatnio edytowane przez buba ; 02-11-2010 o 10:31

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)