Cytat Zamieszczone przez Krysia Zobacz posta
Jeździć po świecie mam na myśli po różnych krajach, nawet i na parę dni, ale żeby poznać inne nacje , innych ludzi, inne kultury i co?
No przez parę dni w obcym kraju to tak poznasz jego nację i jej kulturę że hoho!

Ale do rzeczy.

Cytat Zamieszczone przez Krysia Zobacz posta
Ano okaże się, że wszyscy jesteśmy bardzo podobni!
To bezsprzecznie prawda. Ale podam Ci przykład - poznałem kiedyś pewnego Japończyka, który będąc namiętnym palaczem nosił przy sobie popielniczkę. Nigdy nie strzepnął popiołu na ulicę, na trawnik, "pod siebie" - zawsze do tej wyciągniętej z kieszeni popielniczki (wyglądała jak maleńka latarka z pustym miejscem po bateryjkach). I twierdził, że tak u niego jest, ludzie noszą popielniczki i nie śmiecą na ulicach. Dla odmiany Włosi w tamtym czasie papierosami, niedopałkami i popiołem ozdabiali każde miejsce, na przystanku autobusowym w Mediolanie stało się na niedopałkach. Czy to oznacza, że Włosi są gorsi od Japończyków? Absolutnie nie! Po prostu Japończycy nauczyli się bardziej dbać o porządek.

I o tym właśnie mowa, nie o dzieleniu narodów na lepsze czy gorsze, tylko o wyrobieniu pewnych nawyków i zwyczajów. Podlewanie tego narodowym sosem, zakładanie rogatywki i stawianie kosy na sztorc to przegięcie. Jak ktoś zwróci nam uwagę, że śmiecimy, to nie podnosi ręki na nasze świętości i na naszych bohaterów - nie chce po prostu naszych śmieci na środku schroniska.

Nasze nawyki na szczęście już się zmieniają, ja też mam wrażenie, że jest lepiej. Ale jeszcze nie jest dobrze.