Strona 39 z 47 PierwszyPierwszy ... 29 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 381 do 390 z 467

Wątek: Ptaki

Bieszczadnik Awatar maciejka
    Na forum od
    07.2009

Domyślnie Odp: Ptaki

Cytat Zamieszczone przez Pierogowy Zobacz posta
    (..) moje doświadczenie w fotografowaniu drapieżników opiera się na tym ,że najczęściej pokazują mi swoje cztery litery...., więc zaryzykuje i sięgnę do pamięci (fotograficzna jest i basta !) ...
    myślę,że to...myszołów (..)
    No właśnie, kwiatki przyzwoiciej się zachowują!
    Przy tym dają się obejrzeć, oznaczyć, obfotografować:)
    A te skrzydlate normalnie grają na nerwach;-)
    Drapieżne są najgorsze, bo wyglądają tak samo i latają za wysoko. W dodatku, co zapytam jakiegoś specjalistę „co to siedzi?” lub „co to lata?” zawsze! słyszę – „myszołów”.
    Teraz to i ja jestem taka mądra i jak widzę takie coś szponiaste, dziobate i „z krwią w oczach” to już mam pewność, że musi to być myszołów;-).

Słabość mam do krukowatych, lubię cwane bestie;-)
    Zadziwiają mnie swoim sprytem. Nauczyły się przetrwania przy człowieku, czasem rodzi to przezabawne sytuacje. Na przykład, gdy zbierają do budowy gniazda przeróżne materiały: skubią sznurek od bielizny, zbierają psią sierść, wyciągają mandaty zza wycieraczek albo hihi...ulotki agencji towarzyskich:)) Rzucają orzechami, żeby wydłubać środek; zjadają ze śmieci resztki od Chińczyka. Mają niesłychaną pomysłowość! Wystarczy popatrzeć w te chytre oczka!;-)
    Jednak jedynie sroki udało mi się częściowo oswoić, karmiłam je całą zimę, teraz przylatują tylko napić się wody.

Wróblowate też mają swoją niszę, kryją się po krzakach, korzystają z ptasich stołówek i z tego co mogą podebrać z talerza...Mam taką osiedlową pizzerię, fajnie tam się siedzi w ogródku i obserwuje wróble. Nauczyły się sępić;-) są przy tym dość przebojowe, potrafią bezczelnie sfrunąć na stół i ogłuszająco ćwierkać z pretensjami, póki nie dostaną swojej działki;-) A jak są już objedzone po uszy;-) to ćwierkają z nudów, żeby tylko zwrócić na siebie uwagę:))
    Załączone obrazki Załączone obrazki

Fotografik Roku 2013
    Fotografik Roku 2012
    Fotografik Roku 2011
    Awatar Pierogowy
    Na forum od
    03.2010
    Rodem z
    Tarnowskie Góry Wysokie

Hallo,

Heniosławie...chyba jeden z Twoich ulubieńców...
    Przepraszam, że tylko link...ale ostatnio tylko mobilek w ręce...nawet nie mam czasu usiąść do laptoka(laptok-ornitologiczny szwagier komp.osobistego ni mylić z narzeczoną osobistą-która to....no,dobra innym razem dokończę...)

http://tomeksinek.com/kopciuszek-pho...uros-n-95.html
    "Najlepsze miejsce na namiot .jest zawsze troszkę dalej..."

Bieszczadnik
    Na forum od
    11.2010
    Rodem z
    Bieszczady

Witam

Wiele osób wypowiada się w tym temacie i zamieszcza swoje zdjęcia, co zapewne wynika z fascynacji przyrodą oraz ptakami. W związku z tym mam pytanie: czy ktoś z Was chciałby uczestniczyć w idei utworzenia bieszczadzkiej grupy OTOP?

Bieszczadnik
    Na forum od
    12.2010

Smutny zwiastun odchodzącego lata ;

b.jpg

Fotografik Roku 2013
    Fotografik Roku 2012
    Fotografik Roku 2011
    Awatar Pierogowy
    Na forum od
    03.2010
    Rodem z
    Tarnowskie Góry Wysokie

hallo,

ostatnio włócząc się po brzegu Jeziora Stygijskiego
    zauważyłem pewną transformację...pijąc wodę z w.w zbiornika dokonują się istne cuda...
    i...znalazłem odpowiedź na pytanie skąd się wziął gatunek :Czapli Nadobnych ...
    hm...,a jaki początek ma gatunek łabędzia niemego?

Tą fotografią -
    chciałem coś nie coś nawiązać do wątku pt: "...czy Lucyna to Sonka .."itd.,ale wpisy są już niemożliwe...Bartolomeo jest czujny i srogi zarazem !!!
    mam nadzieję ,że nikt nie poczuje się urażony ,ale chciałem zdradzić pewną ,tajemną informację (to dlatego ,ze lubię zjadać darmowe obiady ...)

Sonka to Ja
    !!!

musiałem to napisać ,to było silniejsze od mojego apetytu.
    Ostatnio edytowane przez Pierogowy ; 23-08-2012 o 17:41 Powód: gramatyka : )

Fotografik Roku 2013
    Fotografik Roku 2012
    Fotografik Roku 2011
    Awatar Pierogowy
    Na forum od
    03.2010
    Rodem z
    Tarnowskie Góry Wysokie

i...znalazłem odpowiedź na pytanie skąd się wziął gatunek :Czapli Nadobnych ...
    oczywiście pisząc: [...] Czapli Nadobnych[ ...]-miałem na myśli Czapli Białych (Egretta alba)...
    :))
    hm...coś na forum nietęgo...fachowcy nie zauważyli błędu...
    :))

Bieszczadnik Awatar komisaRz von Ryba
    Na forum od
    05.2008
    Rodem z
    dziki wschód

..... "...czy Lucyna to Sonka .."itd.,ale wpisy są już niemożliwe...Bartolomeo jest czujny i srogi zarazem !!!
    mam nadzieję ,że nikt nie poczuje się urażony ,ale chciałem zdradzić pewną ,tajemną informację (to dlatego ,ze lubię zjadać darmowe obiady ...)

Sonka to Ja !!!

musiałem to napisać ,to było silniejsze od mojego apetytu.
    podejrzewam że podejrzewasz że ktoś lepi pierogi i myslę ze myslisz że to zgrabne niewieście rączęta

...o ile są służbowo ....
    a ja zgodnie z prawem zwyczajowym służbowo
    tak 1,47 do 4,15

a dlaczego czapla niema ?

Fotografik Roku 2013
    Fotografik Roku 2012
    Fotografik Roku 2011
    Awatar Pierogowy
    Na forum od
    03.2010
    Rodem z
    Tarnowskie Góry Wysokie

Bieszczadnik
    Na forum od
    07.2012
    Rodem z
    Kraków

Ciekawa inicjatywa

Jesień to czas wielkiej ptasiej wędrówki, podczas której miliony ptaków opuszczają swoje tereny lęgowe na Północy i w poszukiwaniu pokarmu oraz dłuższego dnia zmierzają na oddalone nieraz o tysiące kilometrów zimowiska. Ogólnopolskie Towarzystwo Ochrony Ptaków (OTOP) już od 20 lat zachęca, by w pierwszy weekend października rozejrzeć się wokół i zwrócić uwagę na piękno ptasiego świata, który nas otacza.
    Jesień w górach to czas wyjątkowy, przede wszystkim z uwagi na piękno krajobrazów, pomalowanych już jesienną paletą barw. Podczas górskich wypraw można o tej porze spotkać zarówno osiadłe gatunki ptaków, które przebywają w danej okolicy przez cały rok (np. dzięcioły, w tym najrzadsze, takie jak białogrzbiety i trójpalczasty), a także skrzydlatych wędrowców. Ci ostatni są najlepiej widoczni na niebie (głównie tam zobaczymy wędrujące ptaki drapieżne, żurawie czy stada ptaków wróblowych), choć drobne ptaki często siadają na ziemi, wśród krzewów i drzew, gdzie odpoczywają i gromadzą siły przed kolejnym etapem wyczerpującej wędrówki.
    OTOP gorąco zaprasza wszystkich miłośników tej grupy zwierząt do włączenia się w obchody Europejskich Dni Ptaków. Każdy, kto chciałby zorganizować w pierwszy weekend października wycieczkę połączoną z obserwacjami ptaków, wystawę, prezentację lub jakiekolwiek inne wydarzenie związane z ptakami i zaprosić na nie inne osoby zainteresowane tą tematyką może odwiedzić stronę OTOP www.... i wypełnić specjalny formularz zgłoszeniowy, który znajduje się pod adresem: http .....Na podstawie szybkich raportów, przesyłanych do 7 października do Sekretariatu OTOP, powstanie wstępne podsumowanie, z którego będzie wynikało, ile osób wzięło udział w tegorocznych obchodach Europejskich Dni Ptaków i jak Polska prezentuje się na tle innych krajów Europy. Wszelkie dodatkowe uwagi i pytania można kierować na adres mailowy: edp2012@otop.org.pl

Forumowicz Roku 2018
    Kronikarz Roku 2018
    Forumowicz Roku 2017
    Kronikarz Roku 2014
    Ekspert Roku 2013
    Korespondent Roku 2008
    Awatar sir Bazyl
    Na forum od
    09.2005
    Rodem z
    Resmiasto

Cytat Zamieszczone przez Sonka Zobacz posta
    ...
    Jesień to czas wielkiej ptasiej wędrówki, podczas której miliony ptaków opuszczają swoje tereny lęgowe na Północy i w poszukiwaniu pokarmu oraz dłuższego dnia zmierzają na oddalone nieraz o tysiące kilometrów zimowiska.(...)
    Ale czad!!! Przed wojną - wprost nie do uwierzenia! A teraz to i dziwić się nie ma czemu. Ja np. w sobotę widziałem w parku dwie zielone papugi na rowerze. Póki co siedziały na bagażniku ale kiedyś, kto wie?!
    Cytat Zamieszczone przez Sonka Zobacz posta
    ...
    Jesień w górach to czas wyjątkowy, przede wszystkim z uwagi na piękno krajobrazów, pomalowanych już jesienną paletą barw.(...)
    A po niebie pędzą białe obłoki, w koronach drzew szumi jesienny wiatr, odgłosy rykowiska przeplatają się z klangorem żurawi lecących na tle zachodzącego słońca. Idę policzyć pawie...taka misja...
    "Rozum mówi nie raz: nie idź, a coś ciągnie nieprzeparcie i tylko słaby nie ulega; każdy z nas ma chwile lekkomyślności, którym zawdzięcza najpiękniejsze przeżycia." W. Krygowski

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 2 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 2 gości)