Strona 50 z 54 PierwszyPierwszy ... 40 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 491 do 500 z 533

Wątek: Czy "zakapior" Bieszczadzki to idol?

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Ruda Śląska

Domyślnie Odp: Czy "zakapior" Bieszczadzki to idol?

W Sudetach takich cudownych miejsc można znaleźć całą masę. Ostatnio coraz więcej jest zamierających wiosek - szczególnie na ... Ziemi Kłodzkiej. Wystarczy odjechać (bądź odejść) kilka do kilkunastu kilometrów od Dusznik, Polanicy, Kudowy i innych zdrojów i zaczyna się inny świat, o którym prawie zapomniano.

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Chyba zeszliśmy z tematu, ale co tam.
    Mi się bardzo podobają rozrzucone po górach osiedla - dlatego tak bardzo lubię krajobraz Huculszczyzny (Góry Pokucko-Bukowińskie), a także - z przeciwległego końca Beskidów - okolice beskidzkiej Trójwsi, czyli Istebnej, Jaworzynki i Koniakowa.
    Ale lubię góry gdzie ludzie tak od wieków mieszkali i mieszkają, gdzie żyją, gospodarują, wypasają owce, koszą trawę na siano, a nie budują wyciągów narciarskich.
    U nas trudno o takie miejsca, bo wszędzie wkracza komercja, ale ciągle jeszcze drewniany kościołek na Stecówce i domy na Pietraszonce czy Trzycatku pasują do krajobrazu tych łagodnych wzgórz. To nie są miejsca "dzikie", tylko takie jak to określamy "gdzie zbiera się siano".

A Sudety to znowu całkiem inna bajka, one mnie napełniają takim rodzajem smutku, podobnie jak Beskid Niski. Miejsca gdzie ludzie niegdyś mieszkali, żyli, a potem ich wysiedlono - i to ciągle widać nawet w krajobrazie.

Taki krajobraz lubię:

A jeszcze bardziej taki:

Ostatnio edytowane przez Basia Z. ; 28-01-2013 o 21:54 Powód: Dołożyłam zdjęcia

Bieszczadnik Awatar Marcin
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Zagórz

Czarne okulary, zdecydowany głos, lekko spocony, łagodne kołysanie wywołujące hipnozę u słuchaczy, bezkomromisowe poglądy, ... wypisz, wymaluj prawdziwy zakapior.

http://esanok.pl/2013/solina24-pl-re...roku-film.html

Ps.: i filozoficzna sentencja: "Ja nie mogłem ponieważ jestem tutaj"

Bieszczadnik Awatar creamcheese
    Na forum od
    02.2012
    Rodem z
    Lublin

Wójt jest niesamowity!! I to on powinien zostać i Literatem i Ekspertem Roku!!

Bieszczadnik Awatar Wojtek z Zielonki
    Na forum od
    11.2012
    Rodem z
    Zielonka

Cytat Zamieszczone przez creamcheese Zobacz posta
    Całkowicie się z Tobą zgadzam.

Bieszczadnik Awatar delux
    Na forum od
    02.2012
    Rodem z
    piekła,cieleśnie lubuskie, sercem Teleśnica i Terka .

Cytat Zamieszczone przez creamcheese Zobacz posta
    Nie wiem co było niesamowitego w Wójcie... bo jesli te okulary to..może miał oko podbite?...ale wiem kim jest ta pani pokazana w końcowym fragmencie materiału która jest mieszkanką Terki i i gdyby kobieta pretendowała do miana szlachetnej zakapiorki to za swoją aktywność na rzecz miejscowej społecznosci i Bieszczadu przyznał bym Ci bieszczadzka amazonko najwyższy laur,pozdrawiam serdecznie Lucynko.
    Tak być nie może,bo tak być musi...

Sorry, że jako młody forrowicz zabieram zdanie w tak ważnym temacie. Jestem jednak wiekowo upoważnionym do zajmowania swojej pozycji. Dlatego powtórzę za p. A. Potockim"..... każdy może zostać żulem, ale nie każdy żul może zostać Zakapiorem". Napisałem Zakapior z dużej litery nie bez kozery. Należę do epoki polskich hipisów i Wolność jest dla mnie wartością najważniejszą i nieprzemijającą ,dlatego cenię i rozumem tych ludzi, którzy często zatracili się w jej poszukiwaniu. Dzisiaj po wielu latach potrafię , tak mi się wydaje, godzić się na pewne ograniczenia. Oni nie umieli . Dlatego mają być gorsi ????????? Nie szanuję " młodych gniewnych ? , "szczurków", którzy oceniają ludzi , których mentalnie nie są w stanie ogarnąć i zrozumieć. Poczekajcie na swoje życiowe zakręty, na ból istnienia. Wtedy porozmawiamy. Wtedy weżmiemy się za ocenianie i rysowanie laurek. Dzisiaj milczcie i próbujcie czuć i rozumieć. To Was wymocni. I pozwoli wiele zrozumieć. Nawet jak sę okaże po latach, samego siebie. Pozdrawiam .

Bieszczadnik Awatar delux
    Na forum od
    02.2012
    Rodem z
    piekła,cieleśnie lubuskie, sercem Teleśnica i Terka .

Cytat Zamieszczone przez veg1 Zobacz posta
    Sorry, że jako młody forrowicz zabieram zdanie w tak ważnym temacie. Jestem jednak wiekowo upoważnionym do zajmowania swojej pozycji. Dlatego powtórzę za p. A. Potockim"..... każdy może zostać żulem, ale nie każdy żul może zostać Zakapiorem". Napisałem Zakapior z dużej litery nie bez kozery. Należę do epoki polskich hipisów i Wolność jest dla mnie wartością najważniejszą i nieprzemijającą ,dlatego cenię i rozumem tych ludzi, którzy często zatracili się w jej poszukiwaniu. Dzisiaj po wielu latach potrafię , tak mi się wydaje, godzić się na pewne ograniczenia. Oni nie umieli . Dlatego mają być gorsi ????????? Nie szanuję " młodych gniewnych ? , "szczurków", którzy oceniają ludzi , których mentalnie nie są w stanie ogarnąć i zrozumieć. Poczekajcie na swoje życiowe zakręty, na ból istnienia. Wtedy porozmawiamy. Wtedy weżmiemy się za ocenianie i rysowanie laurek. Dzisiaj milczcie i próbujcie czuć i rozumieć. To Was wymocni. I pozwoli wiele zrozumieć. Nawet jak sę okaże po latach, samego siebie. Pozdrawiam .
    I za to Masz już moje błogosławieństwo,czyli jest nas przynajmniej dwóch? bo z reguły to Wieszają na Nich raczej psy,na tym forum, co możesz sobie łatwo sprawdzić.....,pozdrawiam serdecznie!
    Tak być nie może,bo tak być musi...

W takim razie witam w klubie. :)
    Właśnie dlatego, że przeczytałem tak niepochlebne opinie ośmieliłem się napisać moje może niezbyt mądre przemyślenia. Szanuję oczywiście odmienne zdanie i nikogo nie staram sie nawracać czy przekonywać. Byłbym ostatnim osłem gdybym to robisz, szczególnie, że sam kiedyś patrzyłem na Nich z politowaniem. Zmieniła mi się percepcja. Spowodował to wiek, doświadczenia . Myślę, że tych "wiekowych" w naszym "klubie" znajdzie się więcej. Może także rzutuje na to moje postrzganie fakt że kiedyś otarłem sie o hipisów, a według mnie są jakby ich niedobitkami. Ten sam sposób postrzegania świata. To samo w nim zagubienie i brak instynktu samozachowawczego. Jako ci mniej przystosowani i słabsi powodują , że ma się do nich więcej zrozumienia i sympatii, nie zaś podziwu. Niemniej świat bez nich moim zdaniem stałby się uboższy, smutniejszy i bardziej szary. Jest już wystarczająco g..ny, może dzięki temu są mi bardziej bliscy.
    Na koniec zacytuję bohatera "Paciorków jednego różańca", co prawda cytat dotyczy hanysów ale pasuje jak ulał.
    ...............muszą być i tacy, bo bez nich świat byłby plaskaty jak rozjechany kot ".. :))) Pozdrawiam.

Fotografik Roku 2010
    Fotografik Roku 2009
    Fotografik Roku 2008

Awatar bartolomeo
    Na forum od
    07.2005

Szanuję oczywiście odmienne zdanie
    Ciekawe, ciekawe...

Nie szanuję [...] "szczurków" [...] mentalnie nie są w stanie ogarnąć [...] Dzisiaj milczcie
    Twoje wypowiedzi są w istocie pełne "poszanowania" dla odmiennego zdania.
    Czterech panów B.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 2 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 2 gości)