Gdzie znalazłeś tę informację? Czy to nie jest dokładnie ten sam incydent?
Gdzie znalazłeś tę informację? Czy to nie jest dokładnie ten sam incydent?
Czterech panów B.
Dokładnie ten sam. Lucyna Pściuk na F.
Przy okazji w temacie głośnego na Podkarpaciu ataku wilków na mężczyznę w okolicy wsi Niewistka, chyba w lutym tego roku: po zbadaniu sprawy policja stwierdziła, że nic nie potwierdza ataku wilków. Poszkodowany mężczyzna nie pamięta samego ataku i nie potrafi wskazać miejsca, w którym się to zdarzyło (był pijany). A teraz słyszymy, że ten niedawno zaatakowany przez niedźwiedzia zbierał zrzuty a nie - jak pisano - spacerował stokówką.
EDIT: źródło wiadomości: TVN24
Ostatnio edytowane przez bartolomeo ; 11-03-2026 o 07:52
Czterech panów B.
Lucyna Pściuk na F. chyba 2-4 dni temu.
Lucyna P , to nie zbyt wiarygodne źródło.
Rzecznik lasów (pan Edward) twierdzi za kolegą Kulczykiem że
poza tymi terenami nie ma żadnych zakazówZbieranie poroży było i chyba jest zabronione w parkach narodowych i rezerwatach.
ale jest też ciekawostka ,nie wolno zbierać wieńców , bo są one własnością państwa
(wieniec to czaszka z rogami)
Ostatnio edytowane przez don Enrico ; 12-03-2026 o 19:20
Wiem że ona nie jest wiarygodnym źródłem, ale ma miejscowe informacje jak chociażby Joli Nawrockiej
Wiesz ale sie nią podpierasz trochę brakuje konsekwencji -nie sądzisz?
To mistrzyni autopromocji i powielania niesprawdzonych wiejsko-gminnych plotek. Tak jak kojarzę z wielu lat kolędowania po górskich forach.
Od dwudziestu-kilku lat wisiały na drzewach zafoliowane kartki a później tabliczki o zagrożeniu niedźwiedziami min, na Holice , Korbanie czy wodospad na Hulskim. Nie pamietam informacji o turyście poturbowanym tam przez niedżwiedzia a ilość turystów na pewno nie zmalała.
Zbieracze chodzili na poroża i będa chodzić bo to jest spory zastrzyk pieniężny. Doskonale zdają sobie sprawę czym ryzykują i raczej nie potrzebują współczucia.
Wiem jaka ona jest i mam duży dystans do Niej. Była też dawno na Forum. Ale masz rację, więcej tego nie zrobię. Poroży nie wolno zbierać na terenie BPN i w rezerwatach oraz w młodnikach do 4 metrów wysokości w lasach gospodarczych.
"W gminie Solina zaobserwowano aktywność niedźwiedzi. Te drapieżniki były widziane ostatnio w miejscowościach Wołkowyja i Bukowiec. Władze gminy apelują do mieszkańców o zachowanie szczególnej ostrożności. Zwierzęta widywane są o rożnych porach dnia i nocy."
Źródło: https://radio.rzeszow.pl/301276/nied...-o-ostroznosc/
Aktualnie 2 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 2 gości)