Przekalkulowałem propozycję PTTK-u względem Kremenarosa wg troszkę innych zasad i widzę, z punktu widzenia zagwarantowania interesów PTTK, logiczne wyjście (ale oczywiście nie przy proponowanych stawkach).
Jeśli jest tak jak pisze Derty tj. proponuje się 81tys. za rok dzierżawy tego schroniska, to po dodaniu Vat-u mamy już blisko 100 tys. złotóweczek rocznie.
Przy założeniu, że nikt normalny nie weźmie na siebie remontu obiektu bez prawa własności, albo chociaż „odmieszkania” kosztów przez np. 10-15 lat, PTTK musi, albo sam wykonać remont i prowadzić usługi jako organizacja (mało realne), albo sprzedać Kremenaros np. na zasadzie franszyzy (wiele firm w Polsce tak działa i mają się dobrze). Całość polega na tym, że obiekt zostaje normalnie sprzedany, a za użytkowanie nazwy i logo organizacji sprzedającej (tu PTTK) nowy właściciel płaci ustalony w umowie procent obrotu. Słyszałem w podobnych przypadkach o 5%. Łatwo z tego wyliczyć, że aby zapewnić PTTK-owi takie wpływy, jakie chce teraz z dzierżawy, trzeba by mieć 5,5 tys. zł księgowanego obrotu dziennie, niezależnie od miesiąca w roku i pogody. Nierealne, ale w takiej sytuacji zainteresowany zarabianiem pieniędzy w tym obiekcie PTTK sam naganiałby klientów i organizował różne spotkania i konferencje. Jeśli moje propozycje są do niczego pozostaje przybić do ściany Kremenarosa tabliczkę „Obiekt zabytkowy” i czekać...na lepsze czasy.
PS. Jest jeszcze ostatnie, alternatywne wyjście: jeśli po trzecim przetargu dalej nie będzie rozstrzygnięcia, to można będzie sprzedać obiekt na zasadach nadzwyczajnych...Wystarczy już tego zanudzania ekonomią
Zakładki