Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 8 9 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 81

Wątek: Szlaki w Górach Sanocko-Turczańskich

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Domyślnie Odp: Szlaki w Górach Sanocko-Turczańskich

Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    Nie, nie chodzi mi o tę mapę. Nie zgadza się skala, ilość arkuszy, rok wydania, o treści nie wspomnę. Chodzi mi właśnie o tę drugą. Obie leżą na biurku obok mojego laptopa.
    Jeszcze raz proszę jako autorka tego wątku o poważne traktowanie tego tematu. Przypominam. Dotyczy on szlaków w Górach Sanocko-Turczańskich lub map pogórzy a nie spekulacji. Do przekazywania treści osobistych są PW.
    W takim razie poproszę o informacje o mapie z podanego przeze mnie linka.
    Nie znam jej.

lucyna
    Guest

Cytat Zamieszczone przez Basia Z. Zobacz posta
    W takim razie poproszę o informacje o mapie z podanego przeze mnie linka.
    Nie znam jej.
    Śmiech na sali, puste krzesła.
    Okolice Rzeszowa, wydanie III 2001 r

Coby nie trollować podam jeszcze jedną mapę tego wydawnictwa. Obszar graniczący z Pogórzami czyli Płaskowyż Tarnogrodzki, teren należący do d. województwa przemyskiego.
    Sieniawa i Lasy Sieniawskie tegoż wydawnictwa.
    Ostatnio edytowane przez lucyna ; 26-02-2008 o 15:04 Powód: Dodałam Sieniawę, a potem poprawiłam błąd w wyrazie Tarnogrodzki

Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Śmiech na sali, puste krzesła.
    Okolice Rzeszowa, wydanie III 2001 r

Lucyna - post wyżej piszesz że chcesz rozmawiać merytorycznie o mapach i szlakach. Piszesz również, że ta konkretna mapa leży obok Twojego laptopa.

Wobec tego uprzejmie Cię proszę abyś jeżeli możesz - to napisała krótką recenzję tej mapy - po prostu czy warto ją kupić, bo jestem nią zainteresowana.

W moim sklepiku tej mapy nie ma (przeszukałam pod kątem Pogórza Dynowskiego, kiedy tam rok temu jechałam), musiałabym zamawiać przez Internet, a nie wiem czy w ogóle warto.

Oczywiście to wcale nie musisz być Ty, jeśli nie chcesz napisać to równie chętnie przeczytam recenzję Kuby, lub kogokolwiek innego, kto używał w terenie tej mapy.

lucyna
    Guest

Nie, nie napiszę.
    Gdyby ktoś rzeczywiście chciał kupić tę mapę to arkusze zawierają;
    I
    Mielec-Kolbuszowa
    Dębica-Ropczyce-Rzeszów
    Jasło-Czudec-Błażowa
    II
    Rzeszów-Błażowa
    Nowa Sarzyna-Leżajsk
    Rzeszów-Łańcut
    Przeworsk-Dynów.
    Do kupienia m.in. w księgarence w zamku w Krasiczynie.
    Samą księgarnię polecam. Można tam nabyć unikatowe pozycje, w tym wydane przez Zarząd Parków Krajobrazowych w Przemyślu. Także ciekawe przewodniki rowerowe np. W Krasiczynie i okolicach przewodnik rowerowy Kosterkiewicza i mapę tras rowerowych.
    Ostatnio edytowane przez lucyna ; 26-02-2008 o 15:10

lucyna
    Guest

Przed chwilą pozamawiałam mapy Compassu. Warto wejść do ich sklepiku.
    Miła niespodzianka z samego rana. Wczoraj złożyłam zamówienie, dziś sympatyczna pani z Compassu zadzwoniła do mnie i potwierdziła zamowienie. Dziś także mapy zostaną wysłane piorytetem.
    Nie spodziewałam się takiego działania. 5 z plusem dla wydawnictwa za porządne traktowanie klientów detalicznych.

Bieszczadnik
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Żaholecki las

Basia mapa "okolice Rzeszowa" to dobra mapa pad katem rowerowym i jesli chodzisz pieszo , mialem ta mapke i chodzilem z nia przez 2 lata poki nie pozyczylem jej i skonczylo sie jak zwykle a chcialem tak dobrze........Jendakze turystycznie jest beznadziejna czyli albo szwedasz sie bez celu badz znasz cel i mapa pomaga ci tam trafic jest lepsza od innych map ktore mialem w rece dotychczas gdyz opiera sie na mapach kastastralnych z dorysowanymi slaczkami, spora cz. jest nich zaktulizowana .Comapas wydaje niezle mapy dla turysty przecietnego czyli caly chlam zaznaczony ktory warto zoabczyc hotele wyciagi zabytki itp itp czyli wszystko jest i nic w miare aktualne szalki poprawione przez Rzeszow wiec sie nie da zgubic. Jednakze chodzac na nia z komapsem w rece zgubimy sie na co 4 gorce i lasku . Warto miec obie mapki by wyciagnac zawsze cos ciekawego i miec w zanadrzu jakas pomoca zawsze

Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Cytat Zamieszczone przez klopsik Zobacz posta
    w miare aktualne szalki poprawione przez Rzeszow wiec sie nie da zgubic. Jednakze chodzac na nia z komapsem w rece zgubimy sie na co 4 gorce i lasku . Warto miec obie mapki by wyciagnac zawsze cos ciekawego i miec w zanadrzu jakas pomoca zawsze
    No właśnie ja przeważnie chodzę bez szlaku i oznaczenia szlaków w zasadzie mnie w ogóle nie interesują.
    Natomiast zależy mi na dobrym odwzorowaniu terenu.

"obie" mapki - czyli która druga ?

Na Pogórze Strzyżowskie wybieram się niestety dopiero za dobrych parę miesięcy (najwcześniej jesienią) ale do tego czasu chcę się zaopatrzyć w mapę.

lucyna
    Guest

Cytat Zamieszczone przez klopsik Zobacz posta
    Warto miec obie mapki by wyciagnac zawsze cos ciekawego i miec w zanadrzu jakas pomoca zawsze
    Pogórze Strzyżowskie składa się z 7 mikroregionów. Są to: Wał Słonogórsko-Trzemeski, Pogórze Tuchowskie, Pogórze Ryglickie, Obniżenie Jodłowej, Grzbiet Brzanka-Liwocz, Kotlina Olszynki, Pogórze Rzepiennickie.

Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Pogórze Strzyżowskie składa się z 7 mikroregionów. Są to: Wał Słonogórsko-Trzemeski, Pogórze Tuchowskie, Pogórze Ryglickie, Obniżenie Jodłowej, Grzbiet Brzanka-Liwocz, Kotlina Olszynki, Pogórze Rzepiennickie.

Skąd te informacje ?

Jesli się tak upierasz w innym przy klasyfikacji Kondrackiego (jako jedynej słusznej) to się już jej konsekwentnie trzymajmy.

Kondracki dzieli Pogórza na Zachodniobeskidzkie i Środkowobeskidzkie. W skład tego ostaniego wchodzą kolejno:

- Rożnowskie, Ciężkowickie, Strzyżowskie, Dynowskie i Przemyskie (oraz kilka innych jednostek)

Pogórze Ciężkowickie rozciąga się pomiędzy Białą Dunajcową a Wisłoką, a Strzyżowskie pomiędzy Wisłoką a Wisłokiem.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Pog%C3%...%C5%BCkowickie

http://pl.wikipedia.org/wiki/Pog%C3%...zy%C5%BCowskie

Tak więc grzbiet Brzanka-Liwocz należy do Pogórza Ciężkowickiego a nie Strzyżowskiego i zresztą obejmuje je mapa Compassu "Pogórze Ciężkowickie", którą właśnie zakupiłaś.

Podobnie zresztą jak i Pogórze Tuchowskie (Tuchów leży nad Białą Dunajcową, na granicy Pogórza Rożnowskiego i Ciężkowickiego).

Innych podanych przez Ciebie jednostek na razie nie sprawdziłam.

Mapę Pogórza Ciężkowickiego wydaną przez Compass też posiadam, chcę zakupić mapę Pogórza Strzyżowskiego, której jak dotąd Compass nie wydał.

lucyna
    Guest

Str 339
    Jerzy Kondracki "Geografia regionalna Polski: PWN Warszawa 2002

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)