Pokaż wyniki od 1 do 10 z 502

Wątek: Turnicki Park Narodowy- reaktywacja!

Mieszany widok

Bieszczadnik Awatar joorg
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Krosno

Domyślnie Odp: Turnicki Park Narodowy- reaktywacja!

Cytat Zamieszczone przez Marcin Scelina Zobacz posta
    Skoro się zgadzasz to w takim razie bierz się do roboty, lepiej zaczynać od rzeczy małych. ..... Tym bardziej, że do zarządzania 10tys. ha lasów nie potrzeba wielu ludzi, a problemy lasów Pogórza Wschodniobeskidzkiego nie odbiegają od problemów ochrony lasów bieszczadzkich.
    No to co Zefirku ...przelotny wiaterku, nie odpowiedziałeś na konkretne propozycje Marcina , najlepiej to " pomachać szabelką" bez odpowiedzialności i konkretów , byle zrobić szum wokół siebie...i udawać wielkiego ekologa
    Ostatnio edytowane przez joorg ; 22-09-2008 o 21:37
    "dosyć często rozważam co jest warte me życie?...tam na dole zostało wszystko to co cię męczy ,patrząc z góry w około - świat wydaje się lepszy.."
    Pozdrawiam Janusz

Bieszczadnik Awatar Michał
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Opole

Witaj
    Cytat Zamieszczone przez joorg Zobacz posta
    No to co Zefirku ...przelotny wiaterku, nie odpowiedziałeś na konkretne propozycje Marcina , najlepiej to " pomachać szabelką" bez odpowiedzialności i konkretów , byle zrobić szum wokół siebie...i udawać wielkiego ekologa
    Coś się tak przy....jebał do gościa! Zrobiłeś coś w tym kierunku, alebo zapisałeś się do jakiegoś klubu wspierającego powstanie tego parku? Masz konkretne rady?

Lucyna. Basia Z - chcecie rozpierd.... ć każdy wątek?

Wiemy, że jesteście wspaniałymi przewodnikami górskimi i byłyście tam, gdzie nas nie było. Ale qrva to jest wątek o Turnickim, a nie popiedolo... turystycznym wygibasie.

P.s.
    Mod - ile punkcików zaliczyłem?

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Cytat Zamieszczone przez Michał Zobacz posta
    Lucyna. Basia Z - chcecie rozpierd.... ć każdy wątek?
    Masz rację.

Proszę modów o wydzielenie tego wątku.

Ja jestem zainteresowana skąd bierze się tak wysoka cena wycieczek w Bieszczady, ale to faktycznie nie w tym wątku.

Pozdrowienia

Basia

Bieszczadnik Awatar joorg
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Krosno

Cytat Zamieszczone przez Michał Zobacz posta
    ...Coś się tak przy....jebał do gościa! Zrobiłeś coś w tym kierunku, alebo zapisałeś się do jakiegoś klubu wspierającego powstanie tego parku? Masz konkretne rady?...
    Ja wiem co.. , to jest jedno wielkie "bicie piany", żeby nie nazwać bardziej dosadnie.....Nie zrobiłem nic Michale, i nie zamierzam brać udziału w tym "cyrku" i nie mam konkretnych rad, bo i po co ? sami się tu ośmieszają wspólnie i na wzajem.Mnie to śmieszy i irytuje.
    Zapytałem się Zefira dlaczego nie ustosunkował się do słusznych uwag Marcina i nic więcej , tylko Tobie "coś ??" od czasu do czasu "bije w łeb" i potrafisz pisać totalne głupoty i niech Ci się nie zdaje ,że Ty wszystko czytasz ze zrozumieniem, nie masz monopolu.
    pozdrawiam
    ps . lubię Twoje "skandalizujące " wypowiedzi , choć czasem są bardzo prymitywne, a jednocześnie zdaje Ci się ,że posiadłeś wszelkie mądrości.
    to był mój ostatni " głos"(wpis) w tej bezprzedmiotowej i śmiesznej dyskusji
    Ostatnio edytowane przez joorg ; 23-09-2008 o 19:06
    "dosyć często rozważam co jest warte me życie?...tam na dole zostało wszystko to co cię męczy ,patrząc z góry w około - świat wydaje się lepszy.."
    Pozdrawiam Janusz

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Ja wiem co.. , to jest jedno wielkie "bicie piany", żeby nie nazwać bardziej dosadnie.....Nie zrobiłem nic Michale, i nie zamierzam brać udziału w tym "cyrku" i nie mam konkretnych rad, bo i po co ? sami się tu ośmieszają wspólnie i na wzajem.Mnie to śmieszy i irytuje.
    Taka wypowiedź osoby całkiem postronnej na forum PTTK (gdzie nasi zwolennicy parku też agitowali):

http://forum.pttk.pl/index.php?co=wiadomosc&id=34910

Pycha, przekonanie o własnej nieomylności, olewanie argumentów innych, traktowanie jak wroga każdego, kto ma inne zdanie i gigantyczne samozadowolenie - to 5 Waszych kroków do klęski. Nie przyjęliście ostrzeżeń i rad.
    I dalej:

Skoncentrujcie się na małych krokach. Pilnujcie tych terenów, nagłaśniajcie w mediach takie rzeczy jak opisałaś, piętnujcie leśników, lobbujcie za rezerwatami w najcenniejszych miejscach, pilnujcie przestrzegania prawa w parku krajobrazowym. Zamiast walczyć z ludźmi, walczcie o swoje cele. Oczywiście właściwie sformułowane. Bo celem samym w sobie (o ile dobrze rozumiem Wasze intencje) nie jest park narodowy, a ochrona przyrody.

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2008

Zapytałem się Zefira dlaczego nie ustosunkował się do słusznych uwag Marcina i nic więcej , tylko Tobie "coś ??" od czasu do czasu "bije w łeb" i potrafisz pisać totalne głupoty i niech Ci się nie zdaje ,że Ty wszystko czytasz ze zrozumieniem, nie masz monopolu.
    pozdrawiam
    ps . lubię Twoje "skandalizujące " wypowiedzi , choć czasem są bardzo prymitywne, a jednocześnie zdaje Ci się ,że posiadłeś wszelkie mądrości.
    to był mój ostatni " głos"(wpis) w tej bezprzedmiotowej i śmiesznej dyskusji

joorg nie wiem dlkaczego sie obrażasz dąsasz skoro sam w swoich postach obrażasz ludzi.

O jaki monopol Ci chodzi - to tylko forum, wypowiadam swoje zdanie jak każdy i szanuję zdanie innych, co nie oznacza,że się z nim zgadzam.
    Z tonu Twojej wypowiedzi wynika złość i irytacja. A szkoda.Byc może faktycznie jest dużo bicia piany, ale jedno jest pewne - obszar projektowanego Turnickiego PN ulega degradacji i nie widzę powodu aby ktokolwiek miał zamykać komukolwiek usta.
    Co do śmieszności dyskusji - powtarzam to tylko forum a nie "oficjalny organ" dlatego dyskusja jest często śmieszna. Przecież nie można w życiu wszystkiego brać na poważnie - niektórych naszych postów też.

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2008

Widocznie zdolność czytania ze zrozumieniem jest Ci obca. Owszem - odpowiedziałem wielokrotnie na propozycje Marcina.

Dla przypomnienia, oto moje wypowiedzi skierowane do Marcina:

Działania w kierunku powołania Turnickiego PN będą prowadzone nadal - i z jeszcze większą determinacją. Obecny stan prawnty nie pozwala na utworzenie parku bez zgody samorządów, ale są jeszcze półśrodki:
    -moratorium na wycinkę najstarszych drzewostanów
    -nowe rezerwaty
    - oraz wszelkie inne działania zgodnie z obowiązującym prawem
    ------------------------------------------------------------------------------------

Po części zgadzam się z Twoją opinią. Wszystko pieknie brzmi, gdyby nie to...że nie ma już takiego pojęcia jak rezerwat ścisły, częściowy. Wszytsko określa plan ochrony, którego po dzis dzień nie ma wiekszość rezerwatów. Inaczej - mają je jedynie dwa rezerwaty w dalszej okolicy parku - Dyrbek i Dolina Hołubli.

Scisle rezerwaty przyrody (czytaj - z dobrym planem ochrony, dodatkowo egzekwowanym przez Konserwatora Przyrody)chroniące w sumie 5 - 6 tyś ha najbardziej naturalnych lasów to pomysł bardzo dobry. Jednak nawet najbardziej reprezentatywny rezerwat _ Turnica po dzis dzień de facto , tj w praktyce statusu "rezerwatu ścisłego" nie uzyskał. Świadczą o tym cięcia nie tak dawno dokonywane na jego terenie:
    http://www.pracownia.org.pl/dz/index...&nr=111&id=355
    Jeżeli zminiłoby się nastawienie LP do rezerwatów (kazus rezerwatów w RDLP Białystok) a dodatkowo powróconoby, przynajmniej w stosunku do rezerwatów leśnych, do podziału na ścisłe i częściowe, to warto zastanowić się nad objęciem terenu wielkoobszarowymi rezerwatami ścisłymi. Ale to zależy od zmian w prawie i zmiany mentalności lesników....(rzecz jasna nie wszystkich, bo niektórzy juz maja inną mentalność - unikam generalizowania).
    ------------------------------------------------------------------------------------
    Nawiązując jeszcze do wypowiedzi Marcina Sceliny.
    To nie nastepstwo pokoleń i fluktuacja ale wycinka spowodowała,że dziś lasy Turnicy straciły wiele ze swoich dawnych walorów. To lasy wyjątkowe i powinny być wyjątkowo traktowane. Marcinie piszesz o racjonalnej gospodarce leśnej. Ok - zgadzam się. Tylko,że niektóre powierzcnie lasów naturalnych powinny być wyłączone z gospodarki lesnej lub przynajmniej ta gospodarka powinna być w nich znacznie ograniczona.
    A jak było przez 15 lat i jak jest obecnie. Z wypowiedzi moich kolegów wynika,iż wycinki koncentrowane były właśnie w obszarach o największych walorach. Nie oszczędzano zdrowych(tak Marcinie - zdrowych) drzew, które spełniały formalne kryteria uzanania za drzewo pomnikowe. Dodatkowym problemem sa coraz to nowe drogi lesne w regionie związane z intensyfikacją pozyskani, takie drogi podcinają wody gruntowe, powodują niewyobrażalną erozję i spływ gruntowy. Doskonałym przykładem sa cięcia przeprowadzane niegdys w projektowanym rezerwacie Łeg nad Turnicą - dawniej stanowisko wielu rzadkich, endemicznych gat. roslin, które po nadmiernym przeswietleniu ustapiły z tego obszaru.
    Rozumię,że las to także produkt gospodarczy, ale dlaczego na miłość Boską... nie można wydzielić tych paru tysięcy ha z 30 tysięcznego nadlesnictwa, dla ochrony chociaż częsci lasów naturalnych.
    ---------------------------------------
    Zgadzam się w pełni z przedmówcą. Warto zatem walczyć o nalezytą ochronę G. Turczańsko- Sanockich. Kompromis i dyskusja to podstawa. Nikt nie chce robic z regionu skansenu, ale z drugiej strony nie mozna tworzyć "lunaparku" lub "drugiej Brazylii"(dot. gosp. lesnej). Koegzystencja parku narodowego (bądź sieci wielkoobszarowych rezerwatów) z lasami gospodarczymi to wzorcowy model - który, wydaje się, godzi interesy wszystkich.
    ----------------

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)