Strona 74 z 91 PierwszyPierwszy ... 24 64 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 84 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 731 do 740 z 906

Wątek: Beda strzelac do wilków

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2006

Domyślnie Odp: Beda strzelac do wilków

Lucyno, to że hybrydy są niebezpieczne, to ja potrafię sobie wyobrazić, a i naczytałem się już dość

Ja pytam o oficjalny powód zabicia szczeniąt.

Ktoś z mocy prawa musiał wyrazić zgodę.

No chyba, że mówisz o ...wioskowym sądzie na dokuczliwych psowatych

lucyna
    Guest

Cytat Zamieszczone przez vm2301 Zobacz posta
    Lucyno, to że hybrydy są niebezpieczne, to ja potrafię sobie wyobrazić, a i naczytałem się już dość

Ja pytam o oficjalny powód zabicia szczeniąt.

Ktoś z mocy prawa musiał wyrazić zgodę.

No chyba, że mówisz o ...wioskowym sądzie na dokuczliwych psowatych
    Nie.skądże. Wszystko w majestacie prawa. Nie wiem kto wydał na nich wyrok. Zginęły, bo były hybrydami. Krzyżówki wilczopsie są płodne. Sądzę, że tu chodziło o czystość gatunku.

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2006

Czyli, że hybrydy zabija się z zasady, by utrzymać czystość gatunkową wilka?

Kto ma prawo/obowiązek eliminować takowe osobniki?

A kto ocenia, czy to wilk, czy hybryda?

Wiesz coś o tym Lucynko?

lucyna
    Guest

Cytat Zamieszczone przez vm2301 Zobacz posta
    Czyli, że hybrydy zabija się z zasady, by utrzymać czystość gatunkową wilka?

Kto ma prawo/obowiązek eliminować takowe osobniki?

A kto ocenia, czy to wilk, czy hybryda?

Wiesz coś o tym Lucynko?
    A skąd mam to wiedzieć.
    Oczywiście, że mieszańce muszą być eliminowane. Już przez krzyżowanie się ze kotem domowym prawie wyginęły żbiki. Chcesz powtórki z wilkami?

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2006

Absolutnie nie chcę, jedynie zastanawiam się jak sprawa wygląda formalnie.

Zauważam, czytając różne artykuły niemal ewolucje w systematyce wilków - podział na dzikie, żyjące na wolności, dzikie, ale trzymane kiedyś w niewoli oraz hybrydy - to by oznaczało jakieś "niemożliwe do powstrzymania zmiany.
    Dlatego zastanowiło mnie stwierdzenie o wyeliminowaniu potomstwa.

Poza tym, by zapobiegać krzyżówkom trzeba by "eliminować" wałęsające się po okolicy psy - a tu o aktywności rakarzy nie słyszałem. O zgodzie na odstrzał też nie

Co innego nasze "zachciewajki", co innego oficjalna praca odpowiednich służb, czy instytucji.

Pozdrawiam:)

lucyna
    Guest

Wojtek to jedne z najczęściej zadawanych pytań odnośnie wilków.
    Natura zapobiega krzyżówkom. Najlepszy przykład masz wJabłonkach. Pies jest dwojako traktowany przez wilki. Najczęściej w lesie jako konkurent do bazy pokarmowej. Wilki zabijają psa ale nie zjadają. Czasami, gdy sytuacja nazwijmy to życiowa drapieżników jest zła to nasze pupilki traktowane są jako pożywienie. Nie słychac aby doszło do mezaliansu w gminie Cisna.
    Nie zapominaj, że wilki żyją w watasze. W stadzie tylko jedna wadera może mieć cieczkę. Gdyby inna także chciała zostać matką to samice stoczyłyby walkę. Na śmierć i życie. Nie słyszałam aby wadera która przegrała przeżyła. Obce wadery są sporadycznie przyjmowane do stada. Przeważnie są zabijane. Watahy to grupy rodzinne. Dlaczego doszło do powstania krzyżówki w Niemczech. Bo tam był tylko 1 basior. Nie było samic.

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2006

Czyli może u nas nie jest tak źle

Literat Roku 2013

Awatar trzykropkiinicwiecej
    Na forum od
    04.2007
    Rodem z
    Nigdziebądź nad Osławą

...nie tak źle bo i miejscowi zaczynają brać sprawę w swoje ręce... wczoraj przed snem słyszałem ujadanie kundli we wsi na dole... po jakimś czasie, już bliżej lasu huk... coś jakby niezła wojskowa "petarda"... a dziś po południu wczorajszy trop dwóch wilców, schodzący z lasu nad Szybenicą prosto do wsi, gdzie szczekały miejscowe łancuchowce... Jak mi zaczną tak huczeć bliżej chałupy to sam się wezme za wyhodowanie jakiejś groźnej hybrydy (np. wkurwozaura), coby sobie dała redę z miejscowymi kłusolami... całe szczęscie po wnikliwej analizie okolicznych widoków pomiędzy karkiem a podłogą, nie znalazłem żednej farby... wstrzymuję się więc z badaniami nad potworem...jeszcze

lucyna
    Guest

Nie ryzykuj. Nie wiem ile w tym prawdy ale mieszkańcy Smoluchowa ciszą się złą sławą w Bieszczadach.

Literat Roku 2013

Awatar trzykropkiinicwiecej
    Na forum od
    04.2007
    Rodem z
    Nigdziebądź nad Osławą

..ano bywało ... nie jest już tak źle... zdąrzyłem się troszkę wtopić w krajobraz...

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)