Pokaż wyniki od 1 do 10 z 906

Wątek: Beda strzelac do wilków

Mieszany widok

Domyślnie Odp: Beda strzelac do wilków

Na wstępie Lucyno proponuję byś przeczytała swoje posty i sama oceniła,czy oby na pewno było to nawiązanie rozmowy.Wnioski zostaw sobie.A jeśli idzie o dzielenie się pomysłami,to wybacz mi, ale miałam wrażenie,że po to są fora i że po to zaczeliście ten temat,by czymś się podzielić w temacie.Jeśli się mylę,to wybacz,faktycznie nasza "rozmowa"nie miała sensu.
    z pozdrowieniami:)

lucyna
    Guest

Cytat Zamieszczone przez niepozorna Zobacz posta
    Na wstępie Lucyno proponuję byś przeczytała swoje posty i sama oceniła,czy oby na pewno było to nawiązanie rozmowy.Wnioski zostaw sobie.A jeśli idzie o dzielenie się pomysłami,to wybacz mi, ale miałam wrażenie,że po to są fora i że po to zaczeliście ten temat,by czymś się podzielić w temacie.Jeśli się mylę,to wybacz,faktycznie nasza "rozmowa"nie miała sensu.
    z pozdrowieniami:)
    Boh pomyłuj. To jeden z najbardziej merytorycznych wątków. Przeczytałam swoje posty. Nie dotyczą tematu? No i mamy następne dziecko onetu.

Bieszczadnik
    Na forum od
    12.2006

Niepozorna ,przepraszam,marudzi i marudzi,a zarzucanie Lucynie braku merytoryzmu jest nieusprawiedliwione.Jej poglądy i informacje są przecież wyłożone jasno i logicznie,więc o co chodzi? Ze istnieją również inne poglądy?No to wyłożyć je .Metody,o których Lucyna pisze,są sprawdzane empirycznie. Czy się przyjmą,czas pokaże,bo wilk też myśli,i to szybko,na szczęście dla wilka i współbraci.Ze sobie coś upitrasi? No,przecież żyć musi.Ludzie nie są lepsi,też żyć muszą i biją zwierzęta milionami. Jak Kali kraść krowy,to dobrze,jak Kalemu ukraść krowa,no to od razu wrzask,że wilcza populacja to zbrodniarze. Dobrzy ludzie,przecież wilk to populacja ginąca,a ludzie,to populacja zalewająca świat. Trzeba podziwiać wilki,że w takim gęstym środowisku wilk jeszcze sobie radzi. Precz z odstrzałem wymierającego gatunku. Jak dotąd,wilki nie strzelają do ludzi,a ludzie,co tu ukrywać,barbarzyńcami są.Gdy nie było dostępu do tzw prasy i pismaków,za c.k.Austrii,to i wilk był cały i owca tłusta.W ogóle,nie straszcie wilków bo i tak mają dosyć życia w kontaktach z czlowiekiem,chciałoby się powiedzieć.A jak jakiś człowiek szuka metod pozwalających chronić dobytek przed wilkami,to dajcie mu popracować.A pismaków nie czytać,jak mawiał Dziadzia Pijany,bo sami pijani są,ot co. Pozdrawiam noworocznie.
    "Można objechać cały świat i nie widzieć niczego"

lucyna
    Guest

Cytat Zamieszczone przez Juraj Zobacz posta
    Metody,o których Lucyna pisze,są sprawdzane empirycznie. Czy się przyjmą,czas pokaże,bo wilk też myśli,i to szybko,na szczęście dla wilka i współbraci.
    Na szczęście są bardzo inteligentne. Dzięki temu przetrwał gatunek mimo podejmowanych przez człowieka prób całkowitego wyniszczenia. Jeszcze w latach 70-tych płacono za każdego ubitego nawet w najbardziej makabryczny sposób wilka. Powoli coś zmienia się w świadomości ludzkiej.
    Przertwału dzięki selekcji. Absurd prawda. Człowik niszcząc populację doprowadził do sytuacji iż rozmnażały się tylko inteligentne, silne, ostrożne, a nawet wyjątkowo bojące się człowieka osobniki.
    Co to metod zabezpieczenia. To Juraj ma rację. One mogą okazać się chwilowe. Na razie wilki z nimi nie radzą sobie. Mnie w pewien sposób fascynują badania Śmietany. On stara się myśleć jak wilk, przewidywać zachowania tych drapieżników. To swoisty pojedynek pomięszy Szarym, a naukowcem. Być może kiedyś, najprawdopodobniej z winy człowieka wilk wskoczy do koszaru i upoluje owcę czy kozę. Przezprzypadek nauczy się omijać przeszkody. Potem swoje umiejętności przekaże innym. Wilki uczą się także obserwując zachowania swoich współplemnieńców. Podobnie jak psy. Kiedyś Jola Harna czyli Ogrodniczka, (Ona i Jej mąż są naukowcami, którzy pracowali dla PAN badając wili) przeprowadziła eksperyment. Jedną ze swoich suń pasterzy niczego nie uczyła. Młoda obserwowała tylko zachowania starszych kolegów. I co? Sama znakomicie wyuczyła się wszystkiego. Jola podała jej komednę, a przeszczęśliwa suczka od razu ją wykonała. Sunia była szczęśliwa, alfa ją doceniła więc awansowała od razu w hierarchii stada.

Botak Roku 2017 Awatar długi
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sopot

Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    Na szczęście są bardzo inteligentne. Dzięki temu przetrwał
    Wilki nauczyły się "słuchać" pastucha. Dosłownie, słyszą kiedy jest wyłączony i ..
    Pozdrawiam
    Długi

Bieszczadnik
    Na forum od
    11.2007

Witam
    Cały czas uważnie czytam wszystkie wypowiedzi.
    Również Grzegorza.
    Złotego środka w kontaktach człowieka z dziką przyroda nigdy nie było, bo tak jak można przeczytać w postach - ja tez tak uważam. To nie wilk buduje miasta u nas ale my ograniczamy jego tereny.
    Optymalnie jest tak - robimy co chcemy a wszyscy ze zrozumieniem sobie powymierają, "przekwalifikują się" albo pójdą do zoo lub ..."gdzieś"
    Poza tym -

Cytat Zamieszczone przez Juraj Zobacz posta
    /.../Dobrzy ludzie,przecież wilk to populacja ginąca,a ludzie,to populacja zalewająca świat. Trzeba podziwiać wilki,że w takim gęstym środowisku wilk jeszcze sobie radzi. Precz z odstrzałem wymierającego gatunku. Jak dotąd,wilki nie strzelają do ludzi,a ludzie,co tu ukrywać,barbarzyńcami są.Gdy nie było dostępu do tzw prasy i pismaków,za c.k.Austrii,to i wilk był cały i owca tłusta.W ogóle,nie straszcie wilków bo i tak mają dosyć życia w kontaktach z człowiekiem,chciałoby się powiedzieć.A jak jakiś człowiek szuka metod pozwalających chronić dobytek przed wilkami,to dajcie mu popracować.A pismaków nie czytać,jak mawiał Dziadzia Pijany,bo sami pijani są,ot co. Pozdrawiam noworocznie.
    Natomiast ma temat

Cytat Zamieszczone przez Grzesiek Zobacz posta
    /../Chciałbym Was zapytać czy widzieliście (ale nie na animal planet tudzież podobnych stacjach) kiedykolwiek jak taka maszynka do zabijania załatwia trzy miesięcznego cielaka, pokaleczone jałówki itp. Możecie powiedzieć cóż tam jeden cielak, a niech będzie ich nawet 15 i tak państwo zapłaci odszkodowanie i po sprawie. Musimy sobie zdawać sprawę iż po każdym ataku stado przez pewien czas jest bardzo niespokojne, a przez to mniej pobiera pokarmu a tym samym staje się mniej produktywne./../

Grześku - rozumie Twoje podejście,ale to nie tajemnica ,(a ten fakt jest oczywisty tylko gdy poszukamy fachowych programów ratowania- dosłownie - programy ratowania Ziemi) , że powinniśmy od wielu lat ograniczać ( likwidować) traktowanie hodowli zwierząt ( z wielu powodów) jako źródło pożywienia?...Z tych najprostszych to ten ,ze dale mniej żywności niż produkcja roślinna, natomiast to główne żródło dwutlenku wegla , amoniaku itd.
    To tylko taka moja refleksja...
    Człowiek tak lubi wygodę i jest tak bardzo niezaradny jako gatunek ,ze dalej będzie wszystko niszczył...aż zostanie tylko ON...i wyginie.
    Uważamy się za wybrany gatunek...ale nie potrafimy zrobić nic gdy następują efekty naszego głupiego postępowania. Wtedy czekamy aż ekosystem "sam" się naprawi.
    Sposób? Zmniejszać przyrost naturalny ludzi...zmniejszać ekspansje na tereny leśne..zwiększać teren rezerwatów, odwrócić proporcje rośliny/mięso,
    Wtedy powoli powroci roniowaga i populacj wilków . Poza czlowiekiem ,wszystkie inne gatunki gdy jest za dużo osobników na danym terenie lub sa glodne - nie sa płodne lub zabijaja mlode.
    Grześku - teraz ja mogę napisać ,że zapewne powiesz "nawiedzony ekolog ,który zna problem z telewizji"...ale to nie moje opinie. To fakt nie oglądam na własne oczy jak gryzie cielaka wilk.To nie wina ani wilka ani cielaka .Nie oglądam też jednak w TV.Oglądam programy, dokumenty ,badania zmian na Ziemi ,struktury żywienia, prognozy drastycznych zmian klimatycznych ( chociażby w Discovery, dokumenty na stronie NASA) -to widać ,gdzie jest problem.
    Pozdrawiam serdecznie

Bieszczadnik
    Na forum od
    12.2006

"Po każdym ataku stado jest niespokojne..." Bydlęce czy owcze,oczywiście,mleka mniej,wełna gorzej rośnie etc,zwierzątka cierpią. Całe szczęście,ze u nas nie ma krokodyli będących pod czułą opieka rządów,choć atakujących wszystko co się rusza.Także pana stworzenia.człowieka.Jestem za całkowitą ochrona wilka,bez litości dla namiętności dubeltowych i drylingowców. Bydło i trzody mnożą sie od czasów prehistorycznych,a populacja wilcza ginie,chociaż wyszły z niej przeróżne" rasy" hodowlane,czyli udomowione. Po tych "rasowcach" ludzie płaczą,nawet budują im cmentarze,a wilk szlachciura po każdej zdobyczy powinien pewnie chodzić na msze i bić się łapą w piersi,skomląc swoje mea culpa,mea maxima culpa. Wiem,że ludzie,to kapryśne moralnie stworzenia. Cudze biorą,swego nie dadzą,gotowi w jakiejś Gazie mordować nawet dzieci,palić ludzi fosforem,potem,czule,wyprowadzą kundla na spacer i sprzątną po nim do torebki... Ale gdy gdzieś tam,nocą,posłyszą szlachetne wycie wilka,zaraz ładują torpedy.Tak to jest,moiściewy.
    "Można objechać cały świat i nie widzieć niczego"

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)