A tak wygląda przykładowy eskulapek![]()
A tak wygląda przykładowy eskulapek![]()
Sapere aude.
Wrócę jeszcze na moment do zamieszczonych przez vm2301 zdjęć motyli. Na zdjęciu nr 3 znajduje się krasopani poziomówka, a nie jak napisał kolega Długi niedźwiedziówka kaja.
... Muszę iść tam, gdzie czuję się czysty (...) potrzebuję cię tak, jak wysokości, na której inaczej się oddycha.
DEUS SIVE NATURA
ano, masz rację, to nie kaja
Pozdrawiam
Długi
Nie jestem specem ale obstawiłbym, że to eskulap. Gdyby był na drzewie, to sprawa przesądzona. Na ziemi można go pomylić z dużym zaskrońcem. Ja tylko raz spotkałem eskulapa, a i to nie jestem pewien na 100%, bo też na ziemi. Było to w lesie, po lewej stronie Osławicy (zgodnie z nurtem), gdzieś na wysokości Jawornika. Zobaczyłem go w odległości 3 m, przy czym łeb widziałem b. krótko, bo wąż akurat przekraczał ścieżkę i chował się już w zaroślach. Długość oceniam na ok 130-140 cm, kolor czarny, bez cętek czy plam.
Sapere aude.
heh no własnie ja do tej pory myslałem, że to był zaskroniec, ale zdjęcie, które przedstawiłeś zastanowiło mnie czy spotkany przeze mnie gad to nie eskulap.
Mój nie lezał na ziemi tylko na przygiętej kępie pokrzyw, kilkanaście cm nad ziemią. Zamieszczone zdjęcie to wycinek wiekszej fotki, stąd może za wyraźnie nie widać.
To zdjęcie może da lepszy pogląd http://picasaweb.google.co.uk/doczu3...32137649560418
Bardzo mnie zdziwiło ze on taki ciemny jest jak na zaskrońca, a i żółte "zauszniki" nie rzuciły mi się w oczy. Spotkany w dolinie Tworylnego.
Ostatnio edytowane przez Doczu ; 12-08-2009 o 08:33
Doczu, wygląda mi to na na (uwaga, trudna nazwa) Trzmielojada (Pernis Apivorus) albo na Myszołowa zwyczajnego (Buteo Buteo) - ale niestety ptaszki sie pierzą, ponadto zdięcie jest zrobione "pod słońce" - a to nie ułatwia identyfikacji
![]()
jak coś mam tez zdjęcia nie pod słońce, ale wówczas widoczna jest sama sylwetka - bez szczegółówNiestety dośc wysoko latały
Mnie się wydaję, że jednak spotkałeś zaskrońca. Porównaj z moim http://www.fotosik.pl/showFullSize.p...8e545835b588fe. Ten mój też jest prawie czarny, ma zółte zauszniki a i na Twojej fotce widać jaśniejsze zabarwienia łusek.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki