A jakie mapy słowackiej części Bieszczadów moglibyście polecić?
A jakie mapy słowackiej części Bieszczadów moglibyście polecić?
W tym problem. Nie spotkałam się z dobrą mapą. Polecić mogę za to przewodnik Bezdroży "Łemkowszczyzna Od ikony do pop-artu" . I to na zasadzie na bezrybiu i rak ryba. Dotyczy terenów położaonych trochę bardziej na zachód ale świetnie się go czyta.
Ja ma Słowackie mapy z serii "Turisticka Mapa", takie zielone. Obejmują one całą Słowację, ale rejony które Cie interesują to mapy numer 118, 106, 162, 161, 105, 163.
Ostatnio edytowane przez Anyczka20 ; 04-03-2007 o 18:46
"Przechodź spokojnie przez hałas i pośpiech i pamiętaj,www.youtube.com/Anyczka24
Jaki spokój można znaleźć w ciszy.
Unikaj głośnych i napastliwych, są udręką ducha ..."
www.anyczka20.fotosik.pl
Ostatnio edytowane przez joorg ; 04-03-2007 o 20:13
"dosyć często rozważam co jest warte me życie?...tam na dole zostało wszystko to co cię męczy ,patrząc z góry w około - świat wydaje się lepszy.."
Pozdrawiam Janusz
Dzięki Wszystkim za info. Teraz wiem czego szukać.
Pozdrówka - Bazyl
[quote=sir Bazyl;41396]Dzięki Wszystkim za info. Teraz wiem czego szukać.
Pozdrówka - Bazyl[/quote
Mam te wszystkie mapy. Czuję jednak niedosyt. Brakuje mi dobrej, dokładnej mapy turystycznej, brakuje mi dobrego przewodnika po Słowacji. Jest wprawdzie kilka, jeden z nich naprawdę interesujący "Słowacja Karpackie serce Europy" Bezdroży ale to zbyt mało. Brakuje mi kompendium wiedzy o tamtejszych Bieszczadach. Mam wprawdzie kilka innych pozycji ale ich poziom jest stosunkowo niski. Nie wspomnę o przewodniku Pascala, bo czytając rozdział Górny Zemplin konałam ze śmiechu.
"dosyć często rozważam co jest warte me życie?...tam na dole zostało wszystko to co cię męczy ,patrząc z góry w około - świat wydaje się lepszy.."
Pozdrawiam Janusz
Hmm mam umówione spotkanie z Barszczem. Mogę porozmawiać. Pomysł przedni tylko czy to jest realne. O ile znam życie to taka zachcianka jest kosztowna. Coś ze sto tysięcy, no może troszeczkę przesadziłam.
Jak podoba się Wam moja komercyjna strona? Autorstwo Ruthenusa.
Znowu dzisiaj byłem Rabiej Skale. Tym razem we wspomnieniach, montując film z prawdziwej wyprawy, która odbyła się 15 maja, zgodnie z wcześniej ustalonym planem. Plan zakładał wejście na Rabią Skałę od dawnej miejscowości Beskid, drogą, która na mapie wiodła wzdłuż potoku Chomów, na Dziurkowiec. Okazało się, że na początku jest dobra szutrowa droga wzdłuż potoku, ale po jego drugiej stronie, a później droga stała się tylko teoretyczna. Zeszliśmy tradycyjnie, żółtym szlakiem przez Jawornik do Starego Sioła.
Po drodze załatwiliśmy jeszcze parę spraw. Zapraszam do obejrzenia filmu na ten temat:
Wejście na Rabią Skałę i nie tylko
Andrzeju , byliśmy tam kilka dni po Was ,trasą którą kiedyś Ty pierwotnie planowałeś (zdjęcia 1 i 2 http://forum.bieszczady.info.pl/show...4461#post34461) - wspaniała trasa , teoretycznie na 12 godzin do przejścia , ale udało się to "zrobić " w 8 godz. 40 minut(ok 50 km w rozwinięciu) i to bez pośpiechu i z licznymi przystankami.
Ostatnio edytowane przez joorg ; 16-06-2007 o 23:18
Pozdrawiam Janusz
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki