-
Co to się porobiło !
Rozróba na przejściu granicznym w Medyce.
Ponieważ od pierwszego grudnia wprowadzono zakaz przywozu z Ukrainy więcej niż dwóch paczek papierosów na osobę, zaprotestowały osoby, które utrzymywały się z przywozu papierosów.
Obecnie na przejściu granicznym w Medyce trwa protest, który przerodził się w walki z policją.
Policja użyła broni gładkolufowej i ściąga posiłki.
Oberwały też (na szczęście głównie jajkami) osoby postronne czekające w
samochodach w kolejce do przejścia granicznego.
http://www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll...OSCI/941819553
http://www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll...NOSCI/45068178
B.
-
Odp: Co to się porobiło !
Z jednej strony są tam ludzie którzy z tego drobnego przemytu żyją. Ale są też zorganizowane grupy przestępcze które skupują te papierosy i alkohol i wcale nie zamierzają tak łatwo odpuścić. Przemyśl słynie niestety z kombinatorów, ludzie koło 30-stki mający rentę inwalidzką nie są czymś co by przemyślaka zadziwiło. Zaczyna się nieciekawie robić, groźby i zastraszenia wobec celników, koktajle mołtowa ponoć poszły dziś w ruch. Mam kuzynkę w SG w Przemyślu, tam naprawdę nikomu nie jest do śmiechu. Każdy kto choć raz przechodził pieszo Medykę wie jak to wygląda. Z tym że dla nas jest to folklor, ot jedna atrakcja więcej a dla ludzi tam pracujących niefajne zajęcie. Wiele mrówek nawet nie próbuje szukać innego zajęcia, po co jak można od lat mieć swój ciut kozacki styl życia i być tym szemranym którego boją się sąsiedzi? Podobno już pojawili się zadymiarze którzy gdzieś mają cały konflikt, znaleźli okazję żeby zrobić sobie 'ustawkę' z policją i granicznymi.
-
to po co wprowadzali taka glupia ustawe?? nikt nie pomyslal jak to sie skonczy?? dwie paczki? toz to smieszne.. gdybym byla mrowka z przemysla tez bym poszla na barykady!!
-
Buba sęk w tym, że tę ustawę jak zresztą i każdą inną wprowadził parlament i pan prezydent, a nie Straż Graniczna. Oni są tylko od przestrzegania tego prawa jakie by nie było, a nie ustanawiania go.
-
Orsini, sęk również w tym, że jak mnie w szkole coś wkurzy, to dyrektorce powiem, by mnie w dupę pocałowała, a nie z każdym problemem będę leciał okupować kuratorium, ministerstwo,czy parlament;)
SG jest adresatem "pierwszego kontaktu";)
Pozdrawiam:)
-
Ale co to Ci da?;-)))
jedno wielkie NIC
-
Wyrażę swoje niezadowolenie.
Fama może pójdzie dalej - do góry, gdy życie dyrekcji (czyt. SG) będzie utrudnione.
Wyobrażasz sobie, że ludzie będą protestować jedynie w Wa-wie, przed właściwym ministerstwem lub na Wiejskiej?
Zaczynają od swojego podwórka, jakoś ich rozumiem.
-
Jak Giertych wprowadził mundurki to co by Ci dało wyrażenie swojego niezadowolenia u pani dyrektor?Utrudniłbyś jej życie, ale czy o to chodzi?Miałbyś wtedy satysfakcję???
Nie Straż Graniczna wprowadziła te przepisy i nie Straż Graniczna jest władna je zmienić, a politycy to kto wie czy czasem nie mają z takich przepisów korzyści, więc te protesty to jak walenie głową w mur
-
Urząd Celny twierdzi że takie wymogi stawia UE...
Ale tego typu przepisy nie zmniejszą ruchu na granicy, Ci ludzie nadal będą jeździć po fajki bo nic innego im nie pozostało. Będzie więcej kombinacji, a co za tym idzie bardziej szczegółowe kontrole, a efektem tego nadal będą kolejki...
Dwa lata temu zamknęli na jakiś czas Medykę gdyż była modernizacja przejścia. I co z tego wyszło ? Nic ! Jest nadal tak samo, tyle, że zrobili specjalne barierki aby ludzi dzielić jak bydło...
-
Unia...
i tak najgorszą rzeczą z tych granicznych wynalazków są wizy dla Ukraińców i to też ponoć unia...
-
taaaaaaak...... mozna wrzeszczeć na SG, tylko, że tak naprawdę oni niewiele mają do norm (czyli ile można). Ci panowie są głównie od sprawdzania paszportów i pilnowania porządku na przejściu, natomiast obrotem towarowym zajmuje się służba celna, która również wykonuje tylko przepisy. Zawsze się myliło i myli celnika z SG - zwłaszcza, jeśli chodzi o łapówki - wszyscy dawali "celnikowi" tylko nie zwracali uwagi na kolor munduru....A tak swoją drogą to takie same normy wprowadzają również węgrzy i słowacy więc podkarapckie mrówki nie muszą się czuć jakoś specjalnie pokrzywdzone.
-
aaaaa jeszcze tylko dodam, że statkiem i samolotem mozna wwieźć duuuużo więcej :mrgreen::mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
machoney
Urząd Celny twierdzi że takie wymogi stawia UE...
Urząd Celny bredzi próbując zwalić winę na kogoś innego. Sami tłumaczyli że większość państw ma takie przepisy - skoro większość to znaczy że nie wszyscy, czyli nie ma przepisu nakazującego wprowadzić w Polsce takie prawo.
-
urząd celny i urzednicy - jak każdy urząd zresztą wykonuje prawo obojetnie czy jest ono głupie czy nie. A jeśli go nie wykonuje to wylatuje z pracy albo idzie siedzieć. I tak powinno byc. Nie cierpię, jeśli ktoś swoje wszystkie żale związane z zakupami wylewa na kasjerkę w sklepie, która ma tam tylko siedzieć i kasować. I tak jest w tej sytuacji też.
-
moglam sie domyslic ze jak ktos jakies g... wymyslil to pewnie unia maczala w tym palce... pewnie te mrowki na referendum w sprawie unii tez zaglosowali na "tak" jak duza wiekszosc naszych rodakow- to teraz maja za swoje..
-
Cytat:
Zamieszczone przez
asia999
taaaaaaak...... mozna wrzeszczeć na SG, tylko, że tak naprawdę oni niewiele mają do norm (czyli ile można)....
SG i celnicy (to służby) są do egzekwowania prawa i przepisów, które organ ustawodawczy wydał, a nie do dyskutowania o słuszności czy nie i określania ile kto może przenieść czego.Dlatego nie wciągąjcie tych służb do jakiegoś tam popierania "mrówek", oni tego wcale nie czynią.
Żyjemy w wspólnotach miedzynarodowych i jeżeli Słowacja i Węgery wydają przepis ,że wolno przenieść jednorazowa 40 szt papierosów , to Polska akurat nie będzie pozwalać na przeniesienie dwóch kartonów, bo jaki wtedy miało by to sens.
Ja jestem za ograniczeniami , dlaczego ja mam płacić podatki itd. a "mrówki"(czytaj przemytnicy) którzy w większości są na rentach chorobowych lub zasiłkach dla bezrobotnych mają prowadzić "legalny" przemyt i miesięcznie bez płacenia podatków i ubezpieczenia zarabiać ok 2500 PNL
Może wreszczie będzie można normalnie przejść przez tą granicę.
ps. wszyscy chcemy jeżdzić "bez granic " na Słowację ..Węgry itd. , coś za coś , musimy mieć wspólne przepisy, bo jak inaczej ma być ład i porządek.
Właśnie przed godziną byłem sobie na Słowacji tuż za granicą , zjadłem smaczny ich serek w panierce , zrobiłem małe zakupy , i nikt mi do bagażnika nie zagladał jak wracałem, i to jest właśnie to.
-
Janusz mniejszych kolejek nie będzie, bo ludzie nie przestaną chodzić po fajki, a kontrole będą jeszcze dokładniejsze... nie tędy droga...
-
joorg
Ale oprócz mrówek i ich dochodów są jeszcze użytkownicy przemycanych dóbr - fajki примка nie dość że są duuużo lepsze niż nasze marlborasy,to jeszcze kosztują (po naszej stronie,już z narzutem) 2,5zł zamiast prawie dychę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
orsini
Jak Giertych wprowadził mundurki to co by Ci dało wyrażenie swojego niezadowolenia u pani dyrektor?Utrudniłbyś jej życie, ale czy o to chodzi?Miałbyś wtedy satysfakcję???
Nie Straż Graniczna wprowadziła te przepisy i nie Straż Graniczna jest władna je zmienić, a politycy to kto wie czy czasem nie mają z takich przepisów korzyści, więc te protesty to jak walenie głową w mur
Chcę jedynie powiedzieć, że rozumiem, że ludzie protestują.
Powodem protestu są nowe przepisy.
Czyli adresat jest w Wa-wie lub Brukseli.
Czy tam maja wszyscy jeździć, by niezadowolenie z przepisów wyrazić?
Nie chodzi o to, by wyżywać się na SG, ale normalną rzeczą jest, że jeżeli problem dotyczy ludzi z przygranicznych miejscowości i dotyczy samej granicy, to właśnie tam ludzie wyrażają swoje niezadowolenie.
Wszak "zieloni" chcąc bronić Rospudy tam na miejscu protestowali, a nie tam gdzie decyzje podjęto.
Ja swoje wątpliwości i postulaty zgłaszam dyrekcji, a to ona ma ewentualnie zgłosić to wyżej.
Gdyby wprowadzono drakońskie podatki większość osób pikietowało by przed urzędami skarbowymi, a nie rzuciło się na pociągi do Wa-wy.
itp.itd.
Prawda jest jak tu ludzie piszą, że Sg jest od egzekwowania przepisów, a nie dyskutowania, czy ich negocjowania, ale normalną dla mnie rzeczą jest, że żale wylewa się tam, gdzie problem jest..tym bardziej, gdy nie jest sie silną grupą zawodową, która może nasłać autokary pełne związkowców na Wiejską z kukłami, pałami, czy innymi petardami.
Ci ludzie chcą komuś życie utrudnić, by swoją dupę ratować, nie liczyłbym na sentymenty, czy sprawiedliwość społeczną, że o logicznym myśleniu nie wspomnę - zrobia wszystko, by swoje wywalczyć.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Browar
joorg
Ale oprócz mrówek i ich dochodów są jeszcze użytkownicy przemycanych dóbr - fajki примка nie dość że są duuużo lepsze niż nasze marlborasy,to jeszcze kosztują (po naszej stronie,już z narzutem) 2,5zł zamiast prawie dychę.
i dlatego przemyt się nie skończy, wpływy do budżetu wcale nie wzrosną z powodu podniesienia akcyzy (bo to też idzie w górę), a mafia zarobi...niestety ale na tym skorzystają właśnie przestępcze grupy wszelakie, bo biznes będzie dalej kwitł-nawet lepiej, bo różnica w cenach wzrośnie, a wyeliminiwana została konkurencja w postaci mrówek.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
machoney
Janusz mniejszych kolejek nie będzie, bo ludzie nie przestaną chodzić po fajki, a kontrole będą jeszcze dokładniejsze... nie tędy droga...
Pewnie masz rację, to w takim razie jedynym wyjściem to zrównanie cen papierosów na Ukrainie z cenami u nas.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
vm2301
Chcę jedynie powiedzieć,.....Nie chodzi o to, ... normalną rzeczą jest, że jeżeli problem dotyczy ludzi z przygranicznych miejscowości i dotyczy samej granicy, to właśnie tam ludzie wyrażają swoje niezadowolenie...
..Ci ludzie chcą komuś życie utrudnić, by swoją dupę ratować, nie liczyłbym na sentymenty, czy sprawiedliwość społeczną, że o logicznym myśleniu nie wspomnę....
A ja chcę przechodzić przez tą granice w cywilizowany sposób , jak przystało na XXI wiek i nie być przeszukiwanym i poniżanym i nie "przebijać "się przez dzikie tłumy przemytników i baby upychające do jednej paczki ( 20 szt) dodatkowo 10 sztuk papierosów.
1/2 godziny na kontrolę dokumentów to jest wystarczający czas.
ps. ostatnio przechodząc przez to przejście "wyraziłem swoje niezadowolenie" mocując kijki do plecaka w poprzek:-D:-D i jak zrobiłem obrót wokół własnej osi,to miałem 1,5 m wolnej przestrzeni i nikt nie pchał się na mnie przed przejściem , to znaczy też wyraziłem swój protest , czy nie ?
-
Janusz
To wszystko prawda.
Tylko gdzie ci ludzie mają protestować, nie sa w stanie jeździć po Wawach i Brukselach, a przecież jak komuś odpowiednio życia nie utrudnią, to nikt ich nie usłyszy.
Tak robiono od zawsze
- blokady dróg - a co kierowcy rolnikom zawinili?
- pikiety górników na ulicach - a co im przechodnie zrobili?
- strajkujący lekarze odchodzą od łózek - za jakie grzechy pacjentów tak robią?
itp.itd
Ja po prostu rozumiem rozgoryczenie tych ludzi, rozumiem ten mechanizm, nie koniecznie go pochwalam i lubię.
-
PRECZ z MRÓWKAMI PRZEJŚCIA DLA TURYSTÓW
Od kilku dni śledzę ten temat. Podobają mi się relacje w Radiu Rzeszów.
Nie współczuję mrówkom, wprost przeciwnie. Cieszę się z ograniczeń. To co działo się na przejściach, szczególnie w Medyce, to był horror. Jakoś nie wierzę w to iż biedni ludzie zarabiali na chleb przemycając papierosy. Dobra mrówa dzienie osiągała nieopodatkowane 200 zł. To był świetnie zorganizowany przemysł przemytniczy. Podjeżdżał tir. Mrówki wkładały np. kurtki z metkami na siebie lub brały paki na grzbiet i na drugą stronę. A tam zaopatrywały się w towary akcyzowe i do Polski.
Nie wiem czy obrońcy praw mrówek wiedzą jaki jest odsetek inwalidów pobierajacych rentę, mężczyzn około 30 w Przemyślu? Znacznie przewyższa średnią krajową. Panowie potrafili się urządzić żerując na społeczeństwie. Nie martwią się o ZUS, nie płacą podatków, a i kilkaset złotych wpadnie do kieszeni. A pieniądze zarabiali na granicy. Podobał mi się wywiad z przedstawicielem pyskaczy. Biedny inwalida ma na utrzymaniu całą rodzinę. Płaci za media, czynsz, wyżywienie rodziny, a oprócz tego do banku comiesięcznie odnosi ratę w wysokości 500 zł, a i musi biedaczyna spłacać zasądzoną przez sąd za udział w burdzie karę-rata 100 zł miesięcznie.
-
Dobrze, że walczą z tym procederem.
Tyle, że ograniczenia uderzą też w niektórych turystów;)
-
I znowu konkluzja jest taka, ze górą ci, co nie palą :-P
-
-
Ale tu batalia rozgrywa się o ograniczenie fajów przecież, nie wódy.
-
a tak, tak ...no ale nie pijący też górą. Jak ktoś pali, to i pije, jak pije, to pali, a jak nie pali, to kiedyś zapali.
Pozdrawiam:)...z odwyku;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
vm2301
Dobrze, że walczą z tym procederem.
Tyle, że ograniczenia uderzą też w niektórych turystów;)
..z tym pierwszym się zgadzam... a z tym drugim troche... ;-)
..podnieśli limit na WINO!!!!! i już się nie będe martwił jak cały plecak brzdęknie mi krymskim słodkim...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
joorg
A ja chcę przechodzić przez tą granice w cywilizowany sposób , jak przystało na XXI wiek
tylko jak sie chce szukac XXI wieku to po co jechac na ukraine?? w innych miejscach go latwiej znalezc..
a tak wogole to mi sie wydaje ze my jako turysci to powinnismy miec malo co do gadania odnosnie takich przejsc.. oni- mrowki przechodza tamtedy codziennie, jak nie kilka razy dziennie...a my - kilka razy do roku.. my jestesmy tam tylko goscmi...
-
cywilizowany sposób ..nie wiem jak Wy..ale wychodząc z Lasu zwykle jestem upaprany po uszy w błocie, z plecaka sterczą teleskopy i inne wynalazki.. i jakoś nie miałem problemu na granicy, zwykle włóczęgów z miłym uśmiechem puszczają bez kolejki... toć My zdziepko różni od Mrówek...
-
dla mnie mrowki tez zawsze byly mile- poopowiadaly o zyciu, pomogly przeniesc plecak, poczestowaly wodka, otwarly srubokretem zamkniety kibelek w pociagu, doradzily ktoremu pogranicznikowi dac w lape zeby puscil bez kolejki.. gorzej z pogranicznikami ktorzy nie zawsze sa mili- zwlaszcza bezinteresownie niesympatyczni potrafia byc niestety polscy..ech..takie wspomnienia z dawnych czasow jak jezdzilo sie przez to przejscie na ukrainskich blachach..
-
Ja mam mieszane uczucia, bo nie znam realiów na tyle, aby autorytatywnie stwierdzić, czy "mrówki" to osoby rzeczywiście potrzebujące (bez pracy), czy też kombinatorzy.
Z moich doświadczeń na granicy (a kilkanaście razy ją przekraczałam w Medyce, zawsze pieszo) papierosy przemycają zarówno starsze kobiety, które spokojnie stoją w kolejce, są grzeczne i uprzejme, a czasem nawet przepuszczają "plecakowców", jak i jest tam grupa młodych facetów typu ABS, którzy reprezentują po prostu ordynarne chamstwo, wciskają się bez kolejki przełażą przez tą siatkę co jest z boku. Przeważnie są pijani i agresywni w stosunku do innych osób z kolejki.
Aż się dziwiłam, że z boku nie stanie nikt ze Straży Granicznej i że takie zachowania są tolerowane.
A poza tym - przecież widać kto przenosi te papierosy w nadmiarze. Skoro widzę to ja jako osoba postronna, dziwię się ze nie widzą tego celnicy.
Pozdrowienia
Basia
-
..i tu sowa siedziała.... nic nie widziałem, nic nie słyszałem...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Basia Z.
J
A poza tym - przecież widać kto przenosi te papierosy w nadmiarze. Skoro widzę to ja jako osoba postronna, dziwię się ze nie widzą tego celnicy.
Pozdrowienia
Basia
to chyba jakies ichniejsze niepisane prawo...widac nie chca widziec.. mnie zawsze najbardziej zastanawialo ze 2/3 papierosow w pociagach przejezdza granice, choc nie wierze ze straz nie wie gdzie sa schowane..
Cytat:
Zamieszczone przez
Basia Z.
Ja mam mieszane uczucia, bo nie znam realiów na tyle, aby autorytatywnie stwierdzić, czy "mrówki" to osoby rzeczywiście potrzebujące (bez pracy), czy też kombinatorzy.
napewno sa i tacy i tacy.. stare kobiecinki ktorym syn alkoholik zabiera sila rente i chca zarobic na chleb i lekarstwa jak i napakowane typy ktore zbieraja na lepsze auto , ciuchy i imprezy ( a normalna praca ich brzydzi..)
chyba jak w kazdym fachu sa jedni i drudzy..
-
Cytat:
Zamieszczone przez
buba
tylko jak sie chce szukac XXI wieku to po co jechac na ukraine?? w innych miejscach go latwiej znalezc..
Ale ludzie jeżdżą na Ukrainę nie tylko po to, żeby taplać się w błocie. Ci, co chcą posiedzieć w muzeach, galeriach czy bibliotekach, też muszą przedzierać się przez pijane bydło na przejściu. Dziękuję za takie XIX-wieczne atrakcje.
Poza tym użalanie się nad losem mróweczek, zajmujących się - nazwijmy to po imieniu - przemytem to czysta hipokryzja i podchodzenie do problemu - jak mówią w Poznańskiem - od dupy strony. Naprawdę wierzycie w to, że - przy tej skali zjawiska - przemyt nie ma żadnego wpływu na ekonomię, także regionów przygranicznych? Że limity mają przede wszystkim uderzyć w te biedne staruszki, co sobie spokojnie dorabiają po parę złotych do renty, albo w turystów, którzy przewożą dwie flaszki na pamiątkę? Nie widzicie, że to ogromna machina - nielegalna, nieopodatkowana i sterowana przez grupy przestępcze?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcowy
Nie widzicie, że to ogromna machina - nielegalna, nieopodatkowana i sterowana przez grupy przestępcze?
Ponoć handel papierosami z Ukrainy jest bardziej opłacalny, niż handel narkotykami. Tym rządzi z pewnością grupa przestępcza.
Dzisiaj bez problemu zakupiłam 10. paczek papierosów "classic", pod czujnym okiem policji, w samym prawie centrum Krakowa.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcowy
Nie widzicie, że to ogromna machina - nielegalna, nieopodatkowana i sterowana przez grupy przestępcze?
Nie widzę, ale można przypuszczać.
Właśnie m.in. po tym, że "nikt nic nie widzi".
A jakie jest wyjście - nie wiem.
Nie wiem czy gdziekolwiek na świecie praworządnemu państwu udało się wygrać z mafią, śmiem w to wątpić.
B.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcowy
widzimy, i uważam, że to właśnie one teraz na tym zarobią, bo akcyza idzie w górę, mrówki z interesu wypadły-być może to jest spiskowa teoria, ale zastanówmy się czy aby napewno nikt za taką formę ustawy pieniążków nie wziął. Zwalają na Unię...a przylatujących samolotem co innego obowiązuje-dziwne.